Ana içeriğe atla

Yunanistan'da Tax-free nasıl alınır?

Yunanistan'da Tax free nasıl alınır?

Özellikle son yıllarda Yunanistan tatil için çok tercih edilince sizlere para kazandıracak bilgilerle geldim 😀

Vatandaşı olmadığınız ülkelerde yaptığınız alışverişlerde ödediğiniz vergiyi geri alma imkanınız bulunuyor. Tabi bunun için bazı şartlar var. Yunanistan özelinde hem karayolu hem havayolu hem de bazı adalardan nasıl Tax-free alabilirsiniz detaylı olarak anlatacağım.



Öncelikle genel kurallardan bahsedelim;

  • Yunanistan'da vergi oranı %24 ancak iade yaklaşık olarak %10-12 civarında olacaktır.
  • Alışverişinizin minimum 50€ olması gerekiyor.
  • Fişinizde yiyecek, içecek bulunmaması gerekiyor.
  • Aldığınız ürünlerin hiçbirinin ambalajından çıkmamış olması ve kullanılmamış olması gerekiyor. Gümrükte ürünü görmek isteyebilirler.
  • Tax-free online alışverişlerde geçerli değil sadece mağaza alışverişlerinde geçerlidir.

Yunanistan'da karayolu ile Tax-free 🚗

Sizler için en basit Tax-free alma yöntemi karayolu ile gidiş-dönüş olacaktır. Yunanistan genelinde Tax-free geçen mağazalardan yaptığınız alışveriş sırasında Tax-free alacağınızı söylemeniz gerekiyor. Bazı yerler Tax-free faturası verirken bazı yerler ise normal fiş kestikten sonra Tax-free dokümanı verecektir. Tabi bu işlemleri yaparken pasaportunuz da yanınızda olmalı.


Örneğin en çok alışveriş yapılan Jumbo'da normal fiş kestirdikten sonra ayrı bir bankodan Tax-free işlemi yaptırmanız gerekiyor. Cosmos Sport'ta ise mutlaka kasada Tax-free olduğunu söylemeniz gerekiyor.

Fişlerinizi aldınız peki bundan sonraki adımlar ne olacak?

1. Aracınızla İpsala'dan çıkış yaptıktan sonra (Pazarkule'de Tax-free işlemi yapamazsınız) aracınızı Duty Free Shop önüne park edin. Tüm ürünlerinizi ve onaylı fişlerinizi alıp en solda ve girişteki ilk gişeye - Tax-free yazıyor camda- evraklarınızı verip kaşe ve imza almanız gerekiyor. Görevli mutlaka aldığınız ürünleri kontrol edecektir. Asla ambalajları açıp kullanmayın!


2. Kaşe imza aldığınız evraklarda Duty Free Shop'a gitmeniz gerekiyor. Girişte solda bulunan bankodan komisyon ödeyerek yani kesinti ile nakit olarak iadenizi anında alabilirsiniz. 


3. Kredi kartına iade almak isterseniz görevliye söyleyip onay aldıktan sonra kutuya atmanız gerekiyor. 7-10 gün içerisinde kartınıza iade geliyor. 

 Karayolu ile Tax-free alabileceğiniz sınır kapıları:

1.    İpsala Sınır Kapısı (Türkiye)

2.   Kakavia Sınır Kapısı (Arnavutluk)

3.   Kristallopigi Sınır Kapısı (Arnavutluk)

4.   Niki Sınır Kapısı (Kuzey Makedonya)

5.   Evzonoi Sınır Kapısı (Kuzey Makedonya)

Yunanistan'da havayolu ile Tax-free ✈

Karayolu ile seyahatteki gibi 50€ üzeri alışverişleriniz için Tax-free fişi alıyorsunuz. Fişler ve ürünler ile check-in yapmadan önce "custom office" yazan yere gidiyorsunuz. Kapı girişinden önce kapıların solunda yer alıyor. Burada Tax-free dokümanınıza kaşe ve imza almanız gerekmektedir. Bu işlemi yapabileceğiniz havaalanları;

1.    Atina Havaalanı

2.   Selanik Havaalanı

3.   Corfu (Kerkyra) Havaalanı 

4.   Girit Hania Havaalanı

5.   Girit Heraklion Havaalanı

6.   Rodos Havaalanı

7.   Zakynthos Havaalanı

8.   Santorini Havaalanı

9.   Kos Havaalanı

10.  Mikonos Havaalanı

Kaşeli imzalı dokümanlarınızla check-in yaptıktan sonra vergi iadesi gişesine gitmeniz ve nakit istiyorsanız oradan almanız, kredi kartına istiyorsanız da formu doldurmanız gerekmektedir.

Tüm bu işlemler için 90 gün hakkınız bulunuyor. 90 gün sonrasında elinizdeki dokümanlarla işlem yapamazsınız.

 Yunan Adalarında Tax-free 🏊

Hava yolu ile gittiğiniz Global Blue Office'leri bulunan yukarıdaki adalar dışındaki adalarda tatil yaptıysanız nasıl Tax-free alacaksınız? Mesela Midilli Adası, Sakız Adası, Simi Adası...

Midilli-Plomari

Yunan Adalarında Tax-free işlemini posta ile yapmanız gerekiyor. Tabi bu işlemi yapmak için yine gümrük onayına ihtiyacınız bulunuyor. Açılmamış ürünleriniz, pasaportunuz, fişleriniz ve Tax-free iade dokümanı ile gümrüğe başvuruyorsunuz yani limandaki ofise. Buradan kaşe imza aldıktan sonra limandan çıkıp (pasaport kontrolünden geçmeden) dokümanların hepsini ELTA yani postane zarfına koyup posta kutusuna atmanız gerekiyor. Sonrasında karta iadeniz gerçekleşiyor. Maalesef adalar için nakit seçeneği ya da direkt işlem seçeneği bulunmuyor. Tabi posta ne zaman ilgililere ulaşır ne zaman iade yapılır orası da ayrı bir soru işareti :) Ben küçük miktarlar için Tax-free ile uğraşmıyorum ama tabi yüksek miktardaki iadeler için denenebilir. Burada önemli nokta, feribot saatinden daha önce limanda olup bu işleri halletmeniz gerekiyor. Limandan çıkıp geri gelmek, pasaport kuyruğu vs.. geç kalmamak için çok önceden gelip halletmek daha garanti :)

Şimdiden iyi ve bol Tax-free'li tatiller 💙

 

 

 

 

Yorumlar

en güzel anlardan...

en güzel anlardan...