Ana içeriğe atla

ODESSA (UKRAYNA) GEZİ NOTLARI


YEŞİLLİKLER İÇİNDE UKRAYNA'NIN YAZLIK ŞEHRİ..

Lviv, Kiev derken kopamadık bir türlü Ukrayna’dan.. Tabi bu sefer bir farkla biz kız kıza kaçtık J Aslında gelmezler diye düşünmüştüm çaktırmayın.. Ben yazdıktan sanırım 45 dakika sonra 7 kişiye uçak bileti alıyordum.. Deli bunlar deli JJJ Hadi gelin buluşalım desem İstanbul’da gelmezler yurt dışı tatili var diyince hemen kopup geliyorlar J Çok da arkalarından yazmayayım, bakarsınız bir gün yine lazım olurlar J 


Benim üçüncü gidişim ama onların ilk gidişi, o yüzden acaba benim kadar tatlı bulacaklar mı burayı diye düşünüyordum ki hepsinin de beklentisinin üzerinde bir ülke karşıladı onları..Özellikle yemek kültürüyle J
Açıkçası Lviv kadar güzel olmasa da – ki bence Lviv bambaşka bir yer – Odessa’da Ukrayna sıcaklığını taşıyordu. Benim için Lviv’den sonra ikinci olarak yerini aldı J Lviv demişken de Lviv notları için tıklayınız...


Biz Ukrayna’ya gidiş için “Ukraine International Airlines” tercih ediyoruz. 10 ay sonrası için çıkardıkları biletler oldukça ucuz oluyor. Genel olarak gidiş dönüş 30$’a Odessa ve Kiev’e bilet bulabilirsiniz. Lviv için maalesef UIA direkt uçuşları bulunmuyor. Kiev aktarmalı olarak da rahatlıkla bilet bulabilirsiniz. Kiev-Lviv gidiş dönüş 18$ gibi bir fiyata bilet bulabilirsiniz… E Kiev demişken de hemen Kiev gezimizi de okumak için tıklayınız..
Eylül 2018 itibariyle 1 Euro = 32.40 UAH (1 TL= 4.6 UAH). Maalesef ki bizim Ukrayna’ya ilk gidişimizden bu yana neredeyse 2 katına çıktı para birimi.. Big Mac menü fiyatı Eylül 2018’de 87 UAH, kıyaslama açısından faydası olacaktır.

2015 Atina - 2016 Selanik - 2018 Odessa Ekibi :)
Gezerken çok fazla kullandığım bir offline harita programı var: “maps.me”… Bu programı ücretsiz indirdikten sonra internete ihtiyacınız olmadan rahatlıkla kullanabilirsiniz. Ancak programı indirdikten sonra gideceğiniz şehrin haritasını indirmeyi de unutmayın… Birçok şehirde toplu taşıma seçeneklerini de gösteriyor, memnun kalacağınızı garanti ediyorum J
Odessa Samsun’dan sonra Karadeniz havzasının en büyük şehridir. Liman şehri olması dolayısıyla Ukrayna’nın en önemli şehirlerinden biridir. Ülkenin güneyinde olması da yazları şehri daha da popüler bir konuma getiriyor. Çok fazla Türk olduğunu da söylemek lazım J yaklaşık 1.5 milyon nüfusu ile de Ukrayna’nın dördüncü kalabalık şehridir.


Şehir içinde ulaşım için dolmuş ve troleybüsler kullanılıyor ancak çok eski olması ve kalabalık olması tercih sebebi olmaktan çıkarıyor. Biz hiç kullanmadık açıkçası. Metro ise maalesef bulunmuyor. Hem kalabalık olmamız hem de ucuz olması sebebiyle UBER tercihimiz oldu. Hem rahatlıkla ulaşımımızı sağladık hem de zamandan kazanmış olduk. Ukrayna için oldukça rahat ve ucuz olduğunu unutmayın!

Tüm şehirlerde olduğu gibi burada da “Odessa Card” bulunuyor. Ancak bize göre çok da uygun değil.. 24 saatlik kart 599 UAH/18€, 48 saatlik kart 799 UAH/25€, 72 saatlik kart 899 UAH/32€. İnternet üzerinden kartınızı kolayca alabilirsiniz. İnternet sitesi için tık tık :)


Harcamalar tabiî ki kişiden kişiye göre değişse de ben çok rahat bir tatil yaparak 4-5 günde 100 Euro civarında harcadığımı söyleyebilirim.

Gezilecek yerlere gelirsek;

Deribasovska Caddesi
Odessa’nın en meşhur en canlı caddesi diyebiliriz. Oldukça uzun olan bu caddede hediyelik eşya satanları, restoranları, eğlence mekanlarını kolaylıkla bulabilirsiniz. Şehrin tam merkezi olması sebebiyle de gidilecek birçok yere çok yakın bir konumda bulunuyor.

Cadde akşamları ağaçların ışıklandırılmasıyla inanılmaz güzel bir hal alıyor. Ancak önemli bir nokta Kiev’de de çok fazla bulunan güvercin ve maymunla yanınıza yaklaşanlar… Bir anda arkanız dönükken omzunuza bırakıveriyorlar. Ben Kiev’de korkup çığlık atmıştım JJJ Dikkat etmenizi ve size yaklaştıklarından kararlı görünmenizi tavsiye ederim. Daha sonrasında mutlaka para istiyorlar çünkü..

Odessa City Garden (Odessa Şehir Bahçesi)
Ukrayna’nın en belirgin özelliği bence yeşillikler içinde olması J Odessa için de 2 adet çok güzel parktan bahsedeceğim. Birincisi Odessa Şehir Parkı… Şehrin tam da merkezinde bulunuyor. Deribasovska Caddesi ile Lanzheronivska Caddesi kesişiminde bulunan park oldukça canlı ve çok tatlı mekanlar bulunuyor. Kahvenizi alıp gün içerisinde burada yorgunluğunuzu atabilirsiniz.

3 ve 12 numaralı troleybüs veya 68 numaralı otobüse binip “Maiakovskoho Ln” durağında inip ulaşabilirsiniz.

Odessa Opera ve Balesi
Avrupa’nın sayılı operalarından biri olan bu bina, 1810 yılında inşa edilmiş ve 1665 adet koltuğu bulunmaktadır.


Ukrayna demek dünyaca ünlü opera ve bale demek.. Hem opera binaları hem gösterileri büyüleyici…Açıkçası biz de gezmeye başlamadan önce çok opera ve baleye giden bir çift değildik ancak özellikle Ukrayna’da gittikten sonra ikisine de aşık olduk diyebiliriz çünkü gösteriler olağanüstü.. Performanslar inanılmaz, tabi binaların akustik yapıları da bu gösterileri üst düzeye taşıyor… Opera veya bale fiyatları da oldukça uygun.. Biz “Kuğu Gölü” balesine birinci kategoriden 350 UAH (yaklaşık 70 lira) biletimizi aldık… Biletlerin 3.sıra olması da bizi balenin içine çeken etkenlerden biri oldu… Neredeyse tüm mimiklerini, tüm nefes alışlarını gördük… Ayakta alkışlamaktan öte yapabileceğimiz bir şey olsaydı sanırım onu da hak ediyorlardı J


Operalarında “dress code” olduğunu ve buna dikkat ettiklerini de belirtmeliyim… Biletlerinizi internet üzerinden kolaylıkla alabilirsiniz. Bilet alabilmek için burayı tıklayabilirsiniz. Yalnız İngilizce başlayan sitenin Ukraynaca devam ettiğini belirtmeliyim J 

Sıkılırız ya da anlamayız demeyin ve mutlaka oraya gitmişken bu fırsatı değerlendirin. Operanın veya balenin sizi hemen bir parçası yapacağını garanti ediyorum. J

137 numaralı dolmuşa binip “Lanzheronivska St” durağında inerek ulaşabilirsiniz.

Sobornaya Kilisesi
Odessa’nın en meşhur kilisesi olan Sobornaya Kilisesi’nin yapımı 12.yüzyıla dayanmaktadır. Kilisenin merkezde olması turistlerin ilgisini çekmesini sağlamıştır. Yine Ukrayna’ya yakışır bir şekilde yeşillikler içinde kubbelerini görebilirsiniz. J


Adresi: Soborna Sq.3…3&12 numaralı troleybüs, 68 numaralı otobüs veya 223 numaralı dolmuşa binip, hemen katedralin önünde bulunan “Hretska Caddesi”durağında inerek ulaşabilirsiniz.

Tren Garı
Tren ulaşımda çok kullanılınca tren garları da önem kazanmış ve harika garlar yapmışlar kendilerine… Neredeyse tüm şehirlerdeki tren garları çok büyük ve inanılmaz güzel mimari yapıya sahipler… Bazılarının içi de sanat galerisi gibi oluyor… Odessa için bu geçerli olmasa da binayı mutlaka dışarıdan görmenizi tavsiye ederim. Rusya, Moldova gibi ülkelere rahatlıkla gidebileceğiniz gibi Ukrayna içinde seyahat için kullanabilirsiniz.


117, 121, 149, 201, 214, 220A, 237 numaralı dolmuşlara binip “Zaliznychnyi Vokzal” durağında inerek ulaşabilirsiniz.

Potemkin Merdivenleri ve Füniküler
Sanırım Odessa’nın en meşhur yeri burası… Bütün fotoğraflarda da göreceksiniz. Konumu itibariyle zaten göreceğiniz bir yer… Odessa Limanı’nı Primorskaya Caddesi’ne bağlıyor bu 192 basamak... Merdivenlerin boyutları farklı olsa da aşağıdan bakıldığında tüm basamaklar eşit uzunluktaymış gibi duruyor. Bu özelliği ile de ünlenmiş ve dünyanın en ilginç merdivenleri listesinde kendine yer bulmuş. Merdivenlerin yanı sıra limana inmek için füniküler de kullanılabilir. Füniküler ücreti Eylül 2018 itibariyle 3 UAH yani merdivenleri çıktığınıza değmeyecektir J

10 numaralı troleybüs, 110, 120, 190 veya 210 numaralı dolmuşların “Morvokzal” durağında inerek ulaşabilirsiniz.

Greek Park
Eveett diyeceksiniz ki çok şükür Odessa’da Yunanistan’dan bahsetmiyorsun ancak yanılıyorsunuz J Potemkin Merdivenleri’nin bir yanı “Greek Park” bir yanı da “İstanbul Park”.. Tabiki önce Greek Park’a gidiyorum. Hemen duvardaki Yunan bayrağının önünde fotoğraf çekiyorum.. Yunanistan’da olmasam da Yunan Parkı’nda olmak çok büyük mutluluk kaynağı oldu benim için J Bayrağı bile yetti yani…


Girişi ücretsiz olan parka mutlaka vakit ayırmanızı öneririm.
10 numaralı troleybüs, 110, 120, 190 veya 210 numaralı dolmuşların “Morvokzal” durağında inerek ulaşabilirsiniz.

İstanbul Park
Greek Park’ın tam karşısında, Potemkin Merdivenleri’nin diğer tarafında bulunuyor. Odessa ve İstanbul’un kardeş şehir olduğunu belirtmek amacıyla yapılan bu parkın girişi ücretsiz. Çok da büyük bir park değil bu nedenle kısa bir sürede gezebilirsiniz parkı…

10 numaralı troleybüs, 110, 120, 190 veya 210 numaralı dolmuşların “Morvokzal” durağında inerek ulaşabilirsiniz.

Odessa Arkeoloji Müzesi & Deniz Müzesi
Odessa’nın iki diğer önemli müzesi Deniz Müzesi ve Arkeoloji Müzesi.. Özellikle Arkeoloji Müzesi’nde birçok önemli eser bulunuyor. Roma, Yunan, Bizans, Rus dönemlerine ait birçok eser görülmeye değer… Bizim gitmek için vaktimiz olmadı ancak 4-5 günlük seyahatleriniz için listenize alabilirsiniz.

Her iki müze de Opera’nın bulunduğu Lanzheronivska Caddesinde bulunuyor. 137 numaralı dolmuşa binip “Lanzheronivska St” durağında inerek ulaşabilirsiniz.

Duc de Richelieu Anıtı & Primorski Bulvarı
Odessa’nın kurucusu olan Duc de Richelieu’nun heykeli Potemkin merdivenlerinin hemen başında bulunuyor. Bu heykel limanla Primorski Bulvarı’nı bağlıyor..

Primorski Bulvarı da Odessa’nın önemli bulvarlarından biri.. Limana kadar gelmişken mutlaka görülmeli.. Bulvardaki yapılar da ilginizi çekecek, buradaki geziniz sizi tarihi bir yolculuktaymışsınız gibi hissettirecek..

10 numaralı troleybüs, 110, 120, 190 veya 210 numaralı dolmuşların “Morvokzal” durağında inerek ulaşabilirsiniz.

II.Catherine Anıtı
Şehre adını veren Kraliçe Catherine’e ait bu heykel kesinlikle görülmeli. Catherine’in alt kısmında ise şehrin 4 kurucusunun heykeli bulunuyor. Şehre adını veren kişi ve kuran kişilerin heykelleri olması sebebiyle turistlerin de ilgisini çekiyor.

Anıtın tam karşısında kalan köşeden mükemmel hediyelik eşya satan bir dükkan var. Adını almayı unutmuşum ancak meydanda mutlaka göreceksiniz.

Adresi: Ekaterininskaya Sq. 3,8,14 numaralı troleybüsleri veya 121, 127, 198, 201, 208, 233 numaralı dolmuşları kullanıp “Katerininska Caddesi” durağında inerek ulaşabilirsiniz.

Belvedere Kolonları
Helenistik döneme ait olduğu apaçık belli olan bu kolonlar Potemkin Merdivenleri’nin hemen solunda yolun sonunda bulunuyor. Kolonlar biz gittiğimizde maalesef kapalıydı ve restorasyon çalışmaları sebebiyle uzaktan bakmakla yetinebildik…

10 numaralı troleybüs, 110, 120, 190 veya 210 numaralı dolmuşların “Morvokzal” durağında inerek ulaşabilirsiniz.

Odessa Limanı
Odessa denince akla gelen ilk yer sanırım liman ve deniz feneri.. Maalesef liman bölgesine girişler yasak olduğu için deniz fenerine de ulaşım sağlanamıyor ancak gemi turlarına katılırsanız deniz fenerinin keyfini çıkarabilirsiniz. Deniz feneri ilk olarak 1862 yılında yapılmış ancak yıkılması sebebiyle İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra bugünkü haliyle tekrar yapılmıştır.

Odessa’nın liman kenti olması sebebiyle liman bölgesi de büyük önem taşıyor. Eğer gittiğinizde hava güzel ise tekne turlarını da değerlendirip, limanı da görebilirsiniz.

Altın Çocuk Heykeli
Her şehirde olan birçok turistik dilek heykellerinin başında yer alıyor. Yumurtanın içindeki bu çocuğa dokunanların tekrar seyahat edileceğine inanılıyor. Biz limanın neresinde kaldığını bulamadık J Birkaç defa arama girişimimiz oldu ama hiçbir şekilde bulamadık, tabi bulamadığımızı da çaktırmadık ve amaaann ne gerek var dedik J Siz öyle yapmayın arayın bulun J

10 numaralı troleybüs, 110, 120, 190 veya 210 numaralı dolmuşların “Morvokzal” durağında inerek ulaşabilirsiniz.

Museum of Interesting Science
İlginç Bilimler Müzesi, biraz çocuklara yönelik olsa da birkaç saatimizi biz burada keyifle geçirdik… Çocuklarla gelenler için yarım günden fazla zaman alabilir ancak bir birkaç illüzyon dışında yetişkinlere hitap eden çok bir şey olmadığı için biraz fotoğraf çekip çıktık.. Yine de baya güldük diyebilirim J
Giriş ücreti 160 UAH ancak biz 6 kişi girdiğimiz için 100 UAH ödedik (birimiz kendini alışverişe vermiştiJ) Odessa Card sahibiyseniz ücretsiz gezebiliyorsunuz.


Adresi: Shevchenka Prosp.4e. Haharina otobüs durağında inerek ulaşabilirsiniz.

Müzenin hemen yanındaki parkta (130 m) Ukraynaca “I love Odessa” yazısı bulunuyor. Turistik bir aktivite olarak burayı listenize ekleyebilirsiniz.

Pushkin Müzesi
Tabiki Ukrayna’ya kadar gelmişken olmazsa olmaz adreslerden biri Pushkin Müzesi… Rusya’daki müzeye göre oldukça küçük bir müze ama yine de orada olmak ve görebilmek çok değerliydi. Bir pasajın içinde hemen sağda tabelasını görebilirsiniz. Pasajın girişinde de Pushkin heykeli bulunmaktadır. Rus şair ve yazar Alexandr Pushkin’in 1823 yılında sürülmesinden sonra geldiği bu bina müze haline gelmiş. İngilizce metinler ile açıklamalar yapılmış. Bu metinleri okuyarak rahatlıkla gezebilirsiniz. Yaklaşık 1 saat gibi kısa bir sürede müzeyi gezebilirsiniz.

Giriş ücreti öğrenci için 25 UAH, tam 40 UAH. Çalışma saatleri 10:00-17:00 arasındadır. Adresi: Pushkinska Vul.13 Telefon numarası: +380 48 725 1134

223 numaralı dolmuşa binip “Pushkinska St” durağında inip müzeye ulaşabilirsiniz.

Odessa Güzel Sanatlar Müzesi
Odessa’nın en güzel müzelerinden biri… 10.000’in üzerinde eseriyle 1899 yılında açılmış. Özellikle resim, heykel ve el sanatlarına ait eserlerle ön plana çıkmakla beraber; sergi kronolojik sırayla inşa edilmiştir.

10:30-17:30 saatleri arasında hizmet veren müze, Salı günleri kapalı…Müze Potemkin Merdivenleri’nin solunda kalıyor. Adresi: Sofievskaya Sokağı 5a.

Shevchenko Parkı
Odessa’nın en büyük ve en eğlenceli parkı… Ukrayna’nın her yerinde olduğu gibi Shevchenko Odessa’da da önemli bir yere sahip. Taras Grigoroviç Shevchenko, Ukrayna Edebiyatı’nın en önemli şair ve ressamlarından biridir, bu nedenle de birçok yerde olduğu gibi bu parkın girişinde de büyük bir heykeli bulunuyor.


Park, Shevchenko’nun ismini taşımasının yanı sıra, çok güzel hediyelikçileri, etkinlik alanı ile de büyük ilgi görüyor.

Pushkin Müzesi’ne de yakın olan bu parkın hemen yanında bir de lunapark bulunuyor. Türkiye’dekilerden çok da farklı olmasa da biz eğlenmek amacıyla gidelim dedik ki galiba hiç bu kadar eğlenmemiştik. Hem de çarpışan arabalarda ve atlı karıncada JJJ E zenginlik tabi biz de lunaparka yurtdışından başka yerde giremiyoruz canım JJJ
9 numaralı troleybüs, 9,137 veya 223 numaralı dolmuşlara binip, “Zhukovskoho Caddesi” durağında inerek parkın tam ortasından giriş yapabilirsiniz.

Arkadia Plajı
Gelelim Odessa’nın en meşhur yeri olan Arkadia’ya… Hem gecesi hem de gündüzü ile birçok turisti kendine çekiyor. Gündüzleri inanılmaz güzel ve lüks beach’leriyle gece ise gece klüpleri ile Odessa’nın en canlı yeri burası.. Bizim tavsiyemiz kesinlikle İbiza Beach Club.. Gündüzleri giriş ücreti Eylül 2018 itibariyle 250  UAH civarında.. Geceleri ise gündüz giriş yaptığınız yerden farklı bir yerden giriş yapıyorsunuz ve kıyafetinize dikkat etmeniz gerekiyor.

Ulaşım için en iyi seçenek yine UBER.. Merkezden ortalama 100 UAH karşılığında rahatlıkla ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. Uber kullanmak istemeyenler 198 numaralı dolmuşa binip, “Arkadia” durağında inerek sahil bölümüne ulaşabilirler.

Secrets of Underground Odessa Museum
Bu labirentler, Odessa gezinizin en gizemli bölümü olabilir. Şehrin geçmişinde yaşanmış olan savaşlar sırasında çok fazla kullanılmış olan bu labirentler şimdi turistlere müze olarak hizmet veriyor. Randevu alarak giderseniz daha rahat edersiniz çünkü biraz merkeze uzak bir konumda bulunuyor.

Adresi: 2.Razumoskiy In,No:3.. 8 veya 124 numaralı dolmuşlara binip “Rozumovska Caddesi” durağında inerek ulaşabilirsiniz.

YEME - İÇME
Su Ukrayna’da Avrupa’da olduğu gibi 2 çeşit. Gazlı ve gazsız. Gazsız olanlar bizim içtiklerimize daha yakın.. Still veya naturale adı ile satılıyor. Ortalama su fiyatları 8-15 UAH. Süpermarket bulabilirseniz ucuza alma şansınız olacaktır.

Hep diyorum ki bir yerde Lviv adı varsa kesinlikle orası iyidir.. Bunun 3 güzel örneği var: Birincisi Lviv Handmade Chocolate..
Bir çikolata delisi olarak söylemeliyim ki mükemmel, süper, harika, olağanüstü çikolataları ve tatlıları var. Benim favorim açık ara muzlu erimiş çikolata.. Sanırım ölene kadar yiyebilirim J Erimiş çikolata fiyatı 45 UAH, Americano 25 UAH, kahveler de ortalama 45 UAH..
Aramızda burada yemek yerken çatlayanlar oldu ama kesinlikle isim vermeyeceğim J 


Lviv’deki mağazaları oldukça büyük, üretimi de izleyebiliyorsunuz. Diğer şehirlerdekiler daha küçük olsa da aynı lezzeti yakalayabilmişler. Odessa’da 3 şubeleri bulunuyor. İnternet sitesi için keyifle tık tık :)
1. Şube: 101a Pivdenna Doroga Caddesi Riviera AVM Telefon: 38 (067) 881 64 61,
2. Şube: 76 Pushkinska Caddesi 
Telefon: 38 (068) 525 47 45
3. Şube: 32 Deribasovska Caddesi 
Telefon: 38 (067) 917 21 67

İkincisi Lviv Croissants.. Dünya’nın en en en güzel ve en tatlı kruvasanları diyebilirim.. Yine arkadaşlarımın kaçar tane yediğini yazıp tabiî ki onları rencide etmeyeceğim. ( Tabi benim de J) Taze sıcacık kruvasanları şiddetle tavsiye ediyorum. Tuzlu tercih edebileceğiniz gibi tatlı olarak da tercih edebilirsiniz. Ben itiraf etmeliyim sanırım J Önce mozarellalı ve chedarlı yedim üzerine de muzlu nutellalı yedim JJJ Bu lezzeti kaçıramazdık.. Belki de son Ukrayna seyahatim diye düşünüp yedikçe yedim J Kruvasan fiyatı ortalama 38 UAH,  kahveler ise ortalama 30 UAH..Kruvasanlarının yanında kahveleri de gayet güzel…


İnternet sitesine buradan ulaşabilirsiniz. Odessa’da 4 adet şube bulunuyor. Adresleri: 28 Starosinna Preobrazhenska, 1a Strosinna Caddesi, 14 Academic Caddesi, 1 Arkadiyska Aleya.

Üçüncüsü ise Lviv Coffee Manufacture.. Merkezinin Lviv olmasından dolayı oradaki şube inanılmaz bir konsepte sahip.. Aşağıda kahve mahzenleri, tünellerden geçip girebileceğiniz dar alanlarda içeceğiniz taze kahve inanılmaz.. Odessa’daki şube bu konsepte sahip olmasa da kahve lezzetleri aynı…  Kahveler ortalama 30-40 UAH. Sangria fiyatı ise 45 UAH ancak çok başarılı olduğunu söyleyemem. Kahveden şaşmamak gerekiyor J 
Adresi: 22 Deribasovska, merkeze oldukça yakın.. Çok canlı bir caddenin üzerinde olması akşamları size keyifli vakit geçirtebilir ancak İngilizce menü olmadığını sadece Rusça/Ukraynaca menü olduğunu belirtmeliyim J
Bu üçlüye uğramadan Ukrayna’nın tadı çıkmaz kesinlikle JJJ

Roshen Çikolatacısı
Ukrayna’nın en en en güzel yanlarından biri… Belçika’da bile bu kadar güzel çikolata yemedim ben..Her gittiğimde tablet tablet alıp geliyorum J Bir tablet çikolatanın fiyatı ortalama 20-25 UAH..
Adresi: Starosinna 1a. 117, 121, 149, 201, 214, 220A, 237 numaralı dolmuşlara binip “Zaliznychnyi Vokzal” durağında inerek ulaşabilirsiniz.

Steakhouse Meat & Wine
Ukrayna standartlarına göre biraz pahalı olan bu mekan Tripadvisor’da üst sıralarda yerini almış bence hakkıyla da almış J Deribasovska Caddesi üzerinde olması oldukça popüler hale getirmiş, bir o kadar da hareketli ve şık bir mekan…



T bone oldukça başarılıydı ancak 500 gramının 800 UAH olduğunu eklemeliyim J Yine de yılmadım ve 500 gram T bone’umu yedim J Dana siparişinizin olması durumunda nasıl pişmesi gerektiğini mutlaka konuşmalısınız çünkü onlar alışık olduğumuz gibi çok pişmiş yemiyorlar…
11:00-24:00 saatleri arasında hizmet veren restoranın adresi: Deribasovska 20.

Puzata Xata
Ukrayna’nın en meşhur ev yemekçisi.. Gerçekten çok lezzetli..Özellikle Borş çorbası içmek isteyenler için ideal J Küçük kasede borş çorbasının fiyatı 20 UAH.. Ancak domuz tüketmeyenler için mutlaka aldığınız her tür için sormanızı tavsiye ediyorum.
Adresi: Deribasovska Caddesi, 21. Europa alışveriş merkezinin 6.katında bulunuyor.

Pasta & Pizza
Odessa’da yemek olarak en iyi yerlerden biri.. Konsept olarak da lezzet olarak da çok başarılıydı… Fiyatlar Ukrayna için biraz fazla olsa da Odessa için ortalama diyebiliriz.. Pizzalar 440 gram için ortalama 150 UAH, steak ise 300 UAH..Yemek sonrası da limoncello ikramları var J İngilizce konuşma oranının çok düşük olduğu Ukrayna’da Türkçe bilen garson size altın madeni bulmuş hissi verecektir JJJ
Adresi: Preobrazhenskaya 42. Telefon numarası: +380 482 324 515… 7,68 numaralı otobüslere veya 117, 124, 130, 145, 146, 175, 185, 220A, 221, 223, 242 numaralı dolmuşlara binip “Preobrazhenskaya Caddesi” durağında inerek ulaşabilirsiniz.

Tavernetta
Odessa için gidilmesi gereken yerlerin başında geliyor. Ancak uyarmam gereken bir durum var. Makarna dışında bir şey kesinlikle yememelisiniz, aç kalırsınız J Makarnalar ev yapımı olduğu için  oldukça lezzetli… Mekan inanılmaz güzel bir konsepte sahip…Biz bir öğlen de kahve için gitmiştik. Kahveler ortalama 40 UAH…


Adresi: St. Ekaterininska 45. 68 numaralı otobüs, 117, 149, 185, 220A, 242 numaralı dolmuşlara binip, “Yevreiska Caddesi” durağında inerek ulaşabilirsiniz. Ancak merkeze yürüme mesafesinde olduğunu da belirtmeliyim.

KONAKLAMA
Konaklama için tercihimiz “Boutique Hotel Palais Royal” oldu. Booking puanı 9.0… Konumu ise mükemmel.. Opera binasının hemen yanı, merkezde olması, birçok yere yürüme mesafesinde olması bizim tercih sebebimiz oldu. Gittiğimizde ise otelin yepyeni ve tertemiz olması bizi çok mutlu etti. Kahvaltısı da Ukrayna standartlarının üzerindeydi… Kahvaltı için arka bahçesi güne başlamak için inanılmaz keyifliydi… Hemen yanımızda muhteşem Opera binası, kuş sesleri, sakinlik… Kısaca otelle ilgili her şey mükemmeldi.. Biletlerimizi alır almaz rezervasyon yaptırmamız sebebiyle de oldukça uygun bir fiyata konaklamış olduk. Otelin booking.com linkine buradan ulaşabilirsiniz. 



Keyifli tatiller...


Yorumlar

en güzel anlardan...

en güzel anlardan...