Ana içeriğe atla

LAVANTA KOKULU KÖY & LİSİNİA (BURDUR - ISPARTA) GEZİ NOTLARI


KUYUCAK KÖYÜ – LAVANTA KOKULU KÖY

Kuyucak köyü halk arasındaki adıyla “Lavanta Kokulu Köy” Isparta’da yer alan kadın girişimcileri ön plana çıkaran bir proje. Bir ziraat mühendisi olan Ali Sağdaş’ın projesi 2015 yılında, Fransa’da bulunan Province bölgesindeki lavanta bahçelerinden esinlenilerek yapılmış. Türkiye içerisinde kesinlikle görülmesi gereken yerler arasında yer alıyor.


Köy, İstanbul’dan 546 km, Ankara’dan ise 400 km uzaklıkta bulunuyor. Rahat gezebilmek adına ulaşımınızı araç ile sağlamanızı tavsiye ederim. Eğer araç sahibi değilseniz, günübirlik veya haftasonu turları da tercih edebilirsiniz. Diğer bir seçenek ise, Isparta havaalanından araç kiralayıp yaklaşık 25 dakikada köye ulaşmaktır.

Köye girdiğinizde inanılmaz güzel kokular sizi karşılamaya başlıyor. Köyün hemen girişinde lavantalardan yapılan ürünler ve lavanta demetleri satılıyor. Bahçelerdeki lavantalara dokunmak yasak bu nedenle lavanta almak isterseniz satılan demetlerden almanız gerekiyor. 2018 yılında demetleri 1 TL’den satılıyordu. Biz destek olmak için hem de hediyelik olarak götürmek için birçok satıcıdan çok fazla lavanta aldık. Eve döndüğümüzde demetlerden dökülen lavantaları da toplayıp banyo kokusu yaptım J Biz lavantadan başka ürün almadık ama yağının ve sabununun çok faydalı olduğunu okumuştuk. Köyün içinde lavantalı dondurmada oldukça fazla yerde satılıyor. Biz denemek için 1 tane aldık ancak hiç beğenmedik ve yiyemedik. Daha önce giden biri (hatırlayamıyorum kim olduğunu) “Oda parfümü yalamış gibi oluyor” yazmıştı ki kesinlikle çok haklı J


Gezmek için kesinlikle gün ışığını tercih etmelisiniz. Gün doğumu ve gün batımı fotoğraf için en güzel zamanlar ancak gün battıktan sonra maalesef ışıklandırma vs. olmadığı için lavantalar fotoğraflarda güzel görüntü vermeyecektir.

Fotoğraf çekmek ücretsiz ancak birkaç mekan koyduğu dekorlar sebebiyle ücret alıyor. Bahçelerde çok fazla dekor var. Tek bir yerde kalmayıp bahçeleri gezmeniz farklı dekorlarda güzel fotoğraflar çekmenize yardımcı olacaktır. Mümkünse hafta içi gitmeniz fotoğraflarda arka planda başka insanların olmasının önüne geçecektir. Aynı zamanda daha rahat hareket edip istediğiniz dekorda istediğiniz kadar vakit geçirebilirsiniz.

Evlilik yıldönümü öncesi gidince çok güzel fotoğraflarımız oldu :)

Köyü ziyaret için dikkat etmeniz gereken en önemli şey hasat zamanı… Lavantaların temmuz ayının sonu veya ağustos ayının başında hasadı başlıyor. Bu nedenle ziyaret için en güzel tarih haziran ayının sonu ve temmuz ayı.. Tabi bu aylarda sıcak olduğu için şapka götürmeniz rahat gezmenizi sağlayacaktır.

Fotoğraf çekimi gibi bir planınız varsa çok önceden ayarlamanız gerekiyor. Dönemi kısa olduğu için talep çok fazla ve son anlarda fotoğrafçı bulmanız neredeyse imkansız. Biz birbirimizin fotoğrafını çekip daha sonra orada olanlardan ikimizin fotoğraflarını çekmelerini istemiştik J

Lavanta bahçelerinde çok fazla arı var hatta vızıltıları eğer kalabalık bir günde gitmediyseniz net bir şekilde bahçeye hakim oluyor. Korkanlar için bir dezavantaj ancak herhangi bir problem yaratmıyorlar. Yanınıza mutlaka sinek kovucu vs. almanızı öneririm.

Biz çevreyi de gezeceğimiz için konaklama tercihimiz Isparta merkez oldu. Köy içerisinde, Burdur’da veya Isparta’da konaklayabilirsiniz. Köy içerisinde konaklama ve diğer tüm bilgiler internet sitesinde mevcut.

LİSİNİA

Benim pek bilgim yoktu Lisinia hakkında ama Serhat ısrarla Lisinia’yı görmeden dönmem diyordu. İyi ki de ısrar etmiş. Türkiye’de yapılmış en iyi proje denebilir. Lisinia doğan ve batan güneşin, ay ışığının sudaki pırıltısı anlamına geliyormuş. Veteriner hekim Öztürk Sarıca tarafından 2005 yılında Burdur Gölü kenarında başlatılmış bu proje...Projeyi başlatan fikir ise kanserle savaş olmuş. Türkiye’nin ilk “Yaban Hayatı Merkezi” olma özelliği de taşıyormuş. Hiçbir destek almadan devam eden proje aynı zamanda doğaya da büyük katkı sağlıyor. Burada 8 proje yürütülüyor. Kansersiz gelecek elimizde, Lisinia’dan Dünya’ya: Yaşamak için Burdur Gölü’nü yaşat, yaban hayat rehabilitasyon merkezi, Lisinia doğa okulu, gönüllü doğa koruyucusu, ekolojik üretim ve doğa dostu tarım uygulamaları, yerli bitki, hayvan türlerinin üretimi ve gen muhafaza, Lisinia enerjisini doğadan alıyor. Bu projelerin detaylarına resmi internet sitesinden ulaşabilirsiniz. Oldukça büyük bir alanda faaliyet gösteriyorlar. Girişte özellikle doğa tahribatı, kanser gibi büyük problemler fotoğraflarla anlatılmış, çocuklar tarafından da anlaşılması için onların yaptığı resimler asılmış, onlar için de alanlar ayrılmış.


Gönüllü olarak da çalışabileceğiniz gibi satılan doğal ürünleri alarak da destek olabilirsiniz. Gönüllü olarak gelenlere yatacak yer ve yemek sağlanıyor.

Lisinia’da ahşaptan yapılmış, muhteşem hayvan figürleri bulunuyor. El becerisi olmayan bir insan olarak hayran kaldım J İnanılmaz bir beceri ve emek… Serhat’da yanında forma götürüp kartal önünde fotoğraf çektirmeyi ihmal etmedi J


Lisinia, Burdur ilinin Karakent köyünde bulunuyor. Ulaşım oldukça kısıtlı olduğu için aracınızla gitmeniz gerekiyor. Burdur’dan yaklaşık 40 km mesafede bulunuyor.

BURDUR LAVANTA DERESİ

Isparta’daki lavanta kokulu köy dışında Lisinia’ya ait Burdur sınırında kalan çok büyük bir lavanta bahçesi bulunuyor. Projenin önemli bir bölümünü oluşturuyor. Suya sadece dikerken ihtiyaç duyan lavanta bitkisi, toprakta kaldığı süre boyunca bir daha suya ihtiyaç duymuyor bu da Burdur Gölü’nden tarım için kullanılan suyun büyük ölçüde azalması anlamına geliyor. Tabi projede sadece lavanta yok, aromatik bitkiler önemli ölçüde yetiştiriliyor ve doğal ürünler satılarak Lisinia’ya gelir elde ediliyor.


Çok fazla bilinmediği için çok kalabalık olmaması bir avantaj J Tabi burada da bolca arı var.. Daha az ziyaretçi olması da toprağın basılmamasına ve doğal kalmasına sebep olmuş bu nedenle dolaşırken biraz zorlanabilirsiniz. Buradaki bahçelerde de dekorlar bulunmuyor ama o kadar geniş bir arazide bulunuyor ki göz alabildiğince lavantalar mükemmel bir manzara oluşturuyor.

Buraya kadar gelmişken rotanıza Salda Gölü’nü eklemeyi de unutmayın J Salda Gölü’nün tüm detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.

Yorumlar

en güzel anlardan...

en güzel anlardan...