Ana içeriğe atla

KAPADOKYA GEZİ NOTLARI

KAPADOKYA GEZİ NOTLARI

Dünya’nın farklı kıtalarında birçok ülke, birçok şehir gördüm ancak burada göreceklerimin bu kadar “bu dünyaya ait olmadığını” bilmiyordum. Yıllardır tartışılan nasıl oluştu, ne zaman oluştu, uzaylılar mı yaptı sorularının cevabı aslında tam da orada… İnsan ister istemez düşünüyor ve saçma sapan senaryolar üretebiliyor, birkaç saniye sonra öyle olsa zaten bilinirdi diye düşünürken bulabiliyor kendisini…
Özellikle Serhat’ın en büyük isteklerinden biriydi Kapadokya.. Bayram tatili bize 9 gün olunca hemen attık kendimizi sokaklara J Hem 2016’nın son tatili oldu bize J
Dünyanın en güzel gün doğumu

Ulaşım için en iyi yol nasıl olur diye uzun uzun düşündük. Hem orada rahat gezmek hem yol üzerindeki güzellikleri görmek için yorucu olsa da arabayı tercih ettik.  Kesinlikle çok doğru bir tercih yaptığımızı oraya gidince anladık. Kesinlikle size tavsiyem Kapadokya’ya arabayla gidip yol üzerinde de Tuz Gölü'ne uğramanız olacaktır. Eğer arabayla gitme imkanınız yoksa uçakla gidip araç kiralamak iyi bir seçenek. Kayseri’ye uçup oradan araba kiralayıp yaklaşık 40 dakikalık bir yolculukla Kapadokya’ya gitmenin daha ekonomik olduğu söyleniyor.
Devrent

Biz bayram döneminde bu kadar turistik bir yere gideceğimiz için tedirgindik biraz ama gittiğimizde büyük bir hayal kırıklığı karşıladı bizi. Bomboş bir Kapadokya... Yıllarca özellikle Uzakdoğu tarafından oldukça rağbet edilen bölge bayram tatili olmasına rağmen bomboştu. Aslında birçok sebebi varmış. Kimse olmadığı için esnafla sohbet etme şansımız oldu. Eskiden hediyelik eşya dükkanlarında 3-4 kişi çalışırken şimdi tek başına bir çocuk bile çekip çevirebiliyorlarmış dükkanları. Ihlara Vadisi'nde bir Japon’a tecavüz edildiği için Japonya Türkiye’ye gidilmemesi uyarısı yapılmış bu nedenle de neredeyse hiçbir Japon gelmiyormuş artık buraya.. Bunu da eskiden Japonya’dan tur düzenleyen eşi Japon olan biri anlattı şimdilerde dondurmacılık yapıyor. Balon kazaları da bölgenin tercih edilmeme sebeplerinden biri olmuş. Halkın turizm geliri eskiye göre çok düşmüş. Umarım en kısa zamanda eski günlerine döner tabi biz gittiğimizde kalabalık olmamasından dolayı sıra beklememek ve her gittiğimiz yerde rahatça gezebilmek çok güzeldi J

Tuz Gölü:

Evet komik olsa da hepimiz çok yoğun tuz oranına sahip kocaman bir göl hayal ediyoruz ancak hiç de öyle değil. Tuz gölü tamamen tuzdan oluşan çok az miktarda suya sahip bir göl.  Tuz gölü Türkiye’nin 2. büyük gölü ve Ankara, Konya, Aksaray illerinin kesiştiği yerde bulunur. Yaklaşık 1500 km2 yüzölçümüne sahiptir.  Üzerinde rahatlıkla yürüyebildiğiniz hatta sabrı olanlar için karşı kıyıya bile geçilebilecek bir göl. Türk insanının vazgeçilmezi mangal izlerini de görmeniz mümkün tabi ki L Sanki kutuplarda yürüyormuş hissi veren ucu bucağı görünmeyen bu muhteşem bembeyaz güzellik kesinlikle yolunuzun uzamasına değecektir. 


Tuz gölüne bir çok noktadan giriş yapabilirsiniz. Biz Şereflikoçhisar tarafından girişi tercih ettik. Girişte küçük bir işletme var burada tuz satılıyor. Tercih ederseniz özellikle banyo sularında kullanmak için alabilirsiniz. Yanlış hatırlamıyorsam küçük bir kutunun fiyatı 45 TL’ydi. Ancak yanınızda bir kap mevcutsa banyoda kullanmak üzere göl üzerinden kendiniz de rahatlıkla alabilirsiniz. Gölün tuzu bizim bildiklerimizden biraz farklı. Daha yağlı bir yapıya sahip. Elinizi yıkadıktan sonra sanki vazelin sürmüş gibi yumuşacık oluveriyor hemen J Tabi tuzundan çok güzelliğiyle ilgileniyor insan J

Tuz gölünden sonra yaklaşık 2 saatlik bir yolculuk sonrasında Kapadokya’ya ulaşıyoruz. Aslında Kapadokya bölgenin adı ve güzel atlar ülkesi anlamına geliyor.

Kapadokya’da ilk gittiğimiz yer Göreme oluyor. Göreme’ye hoş geldiniz yazısı ile birlikte bizim şaşkın bakışlarla geçireceğimiz tatilimiz resmen başlamış oluyor. Ne fotoğraflarda gördüğümüz ne de filmlerde ya da dizilerde izlediğimiz gibi.. Tek bir kelime var anlatabilecek o da sanırım “olağanüstü”… 

Otelimiz Göreme’nin merkezindeki Heybe Otel.. Booking üzerinden yaptırmıştım rezervasyonu ancak bloga bu yazıyı yazdığım tarihte maalesef booking üzerinden Türkiye’deki otellere rezervasyon yapamıyoruz. Yine de kendi sitesinden rezervasyon yaptırmak ya da detaylara ulaşmak isterseniz buradan detaylara ulaşmanız mümkün. Oldukça temiz, şirin, bölgenin ruhunu yansıtan bir otel. Havuzunda da oldukça keyifli vakit geçirebilirsiniz. Resepsiyondaki herkes sizin plan yapmanıza oldukça yardım ediyor. Size verecekleri harita da yolunuzu kolaylıkla bulmanızı sağlayacaktır. Ancak bulduğunuz her haritayı almanızı öneririm. Çok bilinen yerler için tabelalar mevcut ancak maalesef her yer için aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Orada yaşayan herkes turist rehberi gibi J Ama her yeri çok iyi bildikleri için bilmeyen birine tarif etmekte zorlanabiliyorlar. Biz birkaç defa kaybolduk ama sonunda yolumuzu bulmayı başardık:):):)

2018 yılında tekrar gidince tercihimiz "Riverside Mansion Hotel" oldu. Avanos'ta bulunan otel, çok tatlı bir sahibe sahip. Daha önceleri İstanbul'da yaşayan Uğur Bey bir süre sonra buraya taşınmış. Bence hayatını kurtarmış tabi :) Çok şirin bir otel. Kahvaltısı da bir o kadar başarılıydı. Tripadvisor mükemmellik sertifikasına sahip otelin internet adresi için tık tık :) Otelin adresi: Yukarı Mah. 112.Sk. No:26 Avanos. Telefon numarası: 0 384 511 56 51- 0532 415 84 44.

Gezilecek yerleri anlatmaya başlamadan önce yapılması gereken en önemli şeyi söylemem gerekiyor sanırım. Bir müze kart sahibi olmak… Müzelerin neredeyse hepsinde geçen kart seyahatiniz boyunca uygun fiyatla gezmenizi sağlayacak. Öyle ki bir müze girişi 40 TL iken müze karta 50 TL verip veya 45 TL’ye Kapadokya müze kart alıp bütün müzeleri gezmek çok çok daha uygun oluyor. Hele bir de benim gibi öğrenciyseniz 20 TL gibi bir fiyata rahatlıkla çoğu yeri gezebilirsiniz. Müze kartları oradaki müze girişlerinden 2 dakika içerisinde çıkarabilirsiniz. Buradan da almak isterseniz buraya tık tık.

Çok iyi bir program yaparsanız yakın yerleri aynı gün gezmeyi başarabilirseniz birkaç günde haritada işaretli tüm yerler görebilirsiniz. Ama Kapadokya’nın tamamı kaç ayda gezilir işte onu hiç tahmin edemiyorum.

Kapadokya ile ilgili en önemli konudan bahsedelim derim J Tabiki Kapadokya demek balon turu demek... Son zamanlarda kazaları biraz fazla duyar olsak da buralara kadar gelmişken fırsatınız varsa mutlaka ve mutlaka yaşamalısınız bu heyecanı... Balon turları için birçok farklı firma mevcut ancak maalesef ki fiyatlar çok da fazla değişmiyor yine de hepsiyle görüşüp uygun olanı ayarlayabilirsiniz. Biz "Kaya Balon" ile kişi başı kredi kartı ile 270 TL’ye ayarlamıştık. 2019 itibariyle 250€ gibi fiyatlar veriliyormuş. Biraz fazla gibi görünse de inanın her saniyesine değer... 


Turların servis imkanı olduğunu da belirtmeliyim sabah erkenden sizi otelinizden veya istediğiniz bir yerden alıp turunuz bittiğinde sizi tekrar otelinize bırakıyorlar. Sabah poğaça ve çay ikramları olmakla beraber tur sonunda şampanya patlatıp size uçuş sertifikalarınızı veriyorlar. Tur haricinde de keyifli dakikalar geçireceksiniz. 


Yükseklik korkusu olan bir kaç kişinin bindiğini ve korkmadıklarını duydum ancak yükseklik korkunuz varsa düşünerek hareket etmelisiniz yaklaşık 1 saat boyunca havada olacaksınız. Balon turlarının süreleri hava durumuna göre değişiklik gösteriyor çünkü balonlar sadece dikey olarak hareket ettirilebiliyor. Yatay hareket tamamıyla hava akımından kaynaklı oluyor. Bu nedenle kalkış yaptığınız noktayla iniş yaptığınız nokta aynı olmuyor. Servisler sizi indiğiniz noktada karşılıyor hiç merak etmeyin J 


Balonlarla ilgili diğer bir konu ise iniş J Biraz ilkel bir iniş kullanıyorlar. Sepet içindeki iplere tutunduktan sonra sepetin bir kenarını yere vurarak iniş yapmak zorunda kalıyorlar. Tabi bu sizi korkutmasın hayatınızdaki en güzel 1 saati geçireceğinizi garanti ederim. İndiğimde rüya görmüş gibiydim.

Başka bir gün de balonları izlemek için üşenmeden 4'te kalkıp balonların kalkış noktasına gitmiştik. E Kapadokya'da hayat güneşin doğuşundan batışına kadar biz de sonuna kadar değerlendirelim dedik :)


Kapadokya’da gezilecek yerlere gelirsek;

1. GÖREME AÇIK HAVA MÜZESİ
Müze kart ile giriş yapabileceğiniz müzenin müze kartı olmayanlar için bilet fiyatı 30 TL. Unesco’nun Dünya Mirası listesinde yer alan müzede çok sayıda kilise, şapel, okul, yemekhane gibi görülmesi gereken yerler var. Biz 10 TL’ye bir de sesli rehber alıp saatlerimizi geçirmiştik burada. Açık hava müzesi için olmazsa olmaz hele de yazın gezecekseniz bir şapka olacaktır. Gezdiğiniz her saniye kendinizi aaa demekten ya da ağzınız açık dolaşmaktan alamayacaksınız. Her bir yapının içinde görevli bir kişi olması ve korunuyor olması bizi çok sevindirse de tüm duvarlara yazı yazılmış olması oldukça üzücü… Keşke bu kadar kötü kullanmadan önce alsalarmış önlemini diyoruz.  Hayranlıkla gezeceğiniz müze de oldukça keyifli fotoğraflar çekip saatlerce eğlenebilirsiniz de… Eğer sesli rehber ile gezerim diyorsanız mutlaka buraya 2-3 saat ayırmanızı öneririm.


Buradaki şapellerin başında Aziz Basil Şapeli geliyor. Bu şapelin en önemli özelliği girişinde bulunan mezarlar. Şapelin ana apsisinde bulunan elinde İncil ile resmedilmiş İsa resmi ender rastlanan resimlerden biri.
Azize Barbara Şapeli ise en çok turist çeken şapel. Mimarisi ve kırmızı motifleri oldukça ilgi çekici.



2. GÜVERCİNLİK VADİSİ
Güvercinlik Vadisi Kapadokya’nın oldukça meşhur alanlarından biri. Turistik 1-2 tesisin de bulunduğu vadide tur otobüslerini de sıkça görebilirsiniz. Tam otobüslerin gitme zamanına yakın gezmeye başlarsanız sessizliğin tadını çıkarabilirsiniz J Biz tur otobüsü gidene kadar kahve içip onları toparlanırken hemen gezmeye başlamıştık. Vadi olmasından dolayı inanılmaz bir sessizlik hakim… Hele de büyük bir şehirde yaşıyorsanız bu sessizliğe aşık olmamanız imkansız sanırım… Tamamen güvercinliklerle kaplı vadiyi gezmek isterseniz en alt noktaya kadar inmeniz mümkün ancak aynı yolu çıkacağınızı da unutmamak gerekir J


3. DERİNKUYU YERALTI ŞEHRİ
Hep duyduğum ama asla bu kadar mükemmel bir şehircilik olduğunu tahmin edemediğim yermiş yeraltı şehirleri. Organizasyonuna, yapılışına, zekasına hayran oldum gerçekten. Nevşehir’e 30 km uzakta bulunan yeraltı şehrine müze kart ile girebilirsiniz. Eğer müze kart sahibi değilseniz girişi 25 TL.  


12 kattan oluşan yeraltı şehrinin 8 katını gezebiliyorsunuz. Ama diğer yeraltı şehirleri gibi çok dar yerlere girmek zorunda kalabiliyorsunuz. Eğer korkunuz varsa yanınızda biriyle gitmenizi öneririm. İnanılmaz bir zekayla organize edilmiş olan şehrin havalandırması bile sizi kendisine hayran bırakacaktır. Her türlü ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik yapılmasının yanı sıra kilise, soğuk depolar, şaraphaneler ile tam bir şehir gibi yapılmış. Hatta inşa edilen kilisenin haç şeklinde olması mimarlığın temelinin belki de bu zamanlara dayandığının bir kanıtı diyebilirim.


4. KAYMAKLI YERALTI ŞEHRİ
Nevşehir’e 20 km uzaklıkta bulunan yeraltı şehrine müze kartla girebilirsiniz. Müze kart sahibi olmayanlar için 25 TL.  4 katı ziyaretçilere açık . Havalandırma depoları, mutfaklar, kilit taşları, öğütme taşları ve sizi çok şaşırtacak birçok detaya sahip yer altı şehridir. Gezerken kırmızı okları çıkarken ise mavi okları takip etmeyi unutmayın. Tabi bir de hiç beklenmedik köşelerden çıkan gizli hazineler var ki vaktiniz var ise her yerini gezmenizi şiddetle tavsiye ederim. Hiç beklemediğiniz bir anda kendinizi yüzyıllar öncesine ait bir okulun içinde bulabilirsiniz. Kısa süreli bir zaman tüneli de denebilir bu yer altı şehirleri için. Asla hayal bile edemeyeceğimiz yaşamları görmek inanılmaz bir yolculuk. Ne kadar geliştiğimizin bir o kadar da tembelleştiğimizin de kanıtı..


5. SUNSET POINTS
Kapadokya’ya gelmişken yapılacak en iyi aktivite –tabi ki balona binmek dışında- kesinlikle gün doğumunu ve güm batımını izlemek. Aslında Kapadokya’da hayatın güneşin doğuşuyla başlayıp batışıyla bittiğini söyleyebilirim bu sebeple tatiliniz boyunca çoook erken kalkmak zorunda kalabilirsiniz. Güneşin doğuşu için teraslı otelleri tercih edip pijamalarla gün doğumunu izledikten sonra kahvaltınızı rahatça edebilirsiniz. Ancak gitmek isterseniz en iyi sunset point Göreme merkezde bulunuyor. Aydınkırağı Sunset View Hill.. 


İnsanların akın akın gittiğini görüp yolunuzu kolayca bulabilirsiniz. Sunset noktasında küçük bir büfe var eğer güneşin doğuşunu izlerken kahve içmek isterseniz iyi bir seçenek ancak kahvenin 7 TL olduğunu unutmamak gerekiyor J Balonlar Göreme’den kalktığı için bu noktadan kalkan balonları da izleyebilirsiniz hatta bazı pilotlar sunset pointe kadar indiriyorlar balonları çok güzel manzaralara şahit olabilirsiniz. Ancak balonlar erken saatte kalktığı için hava biraz daha serin oluyor. Yaz olsa bile yanınızda hırka veya mont bulundurmanızı tavsiye ederim. İkinci sunset point kesinlikle vakit ayırmanıza değecek bir nokta. “Kızılçukur Örenyeri”.Giriş ücreti 2 TL. Kızılvadi'ye bakan tepede çok keyifli dakikalar geçirebilirsiniz. 


Yanınızda bir piknik örtüsü ve yiyecek-içecek varsa saatlerce orada kalabilirsiniz. Ancak çok kalabalık olduğu için girişte vakit kaybedebilirsiniz bu yüzden güneşin batış saatinden biraz daha önce gitmenizi öneririm.

6. AVANOS
Avanos’un en meşhur yerlerinden biri Sallanan köprü. İlk adımda biraz korkutucu olsa da sonrasında keyifle karşıya geçip gelebilirsiniz J Kızılırmak kenarında da alabalık sevenler için bir sürü restaurant bulunuyor. Biz Kapadokya’ya kadar gelmişken tercihimizi hep testi kebabından yana kullandık J


Aynı zamanda Avanos çanak ve çömlekleriyle meşhur. Çok sayıda çömlekçi dükkanı ve pasajları bulunuyor. Pazarlık yaparak ucuza bir sürü hediyelik alabilirsiniz. Çömlekçilerin bazılarında da sizin de çömlek yapabileceğiniz atölyeler bulunuyor.
Avanos’a bağlı Çavuşin Köyü de oldukça meşhur yerlerden biridir. Bizim vaktimiz olmadı gitmeye ancak kiliseleri ve evleriyle görülmeye değer yerlerden biri..

7. ZELVE VADİSİ
Zelve için 3 TL otopark ücreti bulunuyor. Vadi peribacalarının çok yoğun olduğu bölgelerden biri. Çok büyük olan vadiyi gezmek dakikalarınızı alabilir. Ama orada sizi karşılayan derin sessizlik özellikle büyük şehrin gürültüsünden geliyorsanız sizi çok etkileyecektir. Zelve en eski ve en uzun süre kullanılan yerleşim yeriymiş.  Avanos-Göreme yolu üzerinde bulunuyor ve Paşabağ’a oldukça yakın. Paşabağ’a gittiğiniz gün Zelve Vadisini de planlarınıza alabilirsiniz. Vadi aynı zamanda Zelve Açık Hava Müzesini de bünyesinde barındırıyor.  Müze kartın geçerli olduğu müzeye kartınız yok ise 10 TL’ye giriş yapabilirsiniz. Peribacalarının en yoğun olduğu bölgede Balıklı, Üzümlü, Geyikli kiliseleri bulunuyor. Aynı zamanda Hristiyanlığın bölgede yayılmaya başladığı ilk yer olarak biliniyor. Üç büyük vadiden oluştuğu için detaylı olarak gezmek isterseniz birkaç saatinizi ayırmanız gerekecektir.


8. GÜRAY MÜZE
Güray müze Kapadokya’daki yer altı seramik müzesi. Aynı zamanda dünyanın ilk ve tek yer altı seramik müzesidir. Müzede müze kart geçerli değil ve giriş ücreti 10 TL. Seramiklerin yanı sıra resim sergilerine de denk gelebilirsiniz. Biz çok sıcaklarda gittiğimiz için yer altındaki serinlik de inanılmaz güzel gelmişti. Göreme ile Nevşehir arasında kalan müzenin adresi: Yeni Mah. Dereyamanlı Cad. No: 44 Avanos. Telefon numarası: 0 384 511 2374.


9. UÇHİSAR
Kapadokya’nın en meşhur yerlerinden biridir. Özellikle Uçhisar Kalesi kesinlikle görülmeden dönülmemesi gereken yerlerden biri. Kalenin yanı sıra muhteşem mimarisindeki oteller ve restaurantlarla da oldukça meşhur. Kale bölgenin en yüksek tepesi ve aynı zamanda en rüzgarlı yeri. 


Kalenin manzarası, yukarı çıkarken de zirvedeyken de sizi büyüleyecek ve onlarca fotoğraf çektirmek isteyeceksiniz. Biz dakikalarca oturup hem manzaranın hem de rüzgarın keyfini çıkarmıştık. Aracınızla kolaylıkla ulaşabilirsiniz ki kale neredeyse her yerden görülebiliyor. Kalenin önünde bulunan otoparkın ücreti 2,5 TL.


10. SAÇ MÜZESİ
Özellikle Asmalı Konak sevenler iyi bilir bu müzeyi.. Dizi ile beraber popülaritesi çok fazla artmıştı. Dünya’nın her yerinden gelen turistlerden saç örneği alıp iletişim bilgileriyle beraber duvarlara asıyorlar ve her yıl bu saçlar arasından birilerine tatil hediye ediyorlar. Oldukça ilginç bir müze ancak içeride fotoğraf çekmek maalesef ki yasak.. Siz de benim gibi kaçak çekebilirsiniz. J Adresi: Yukarı Mah. Fırın Sokak No: 14. Telefon Numarası: 0384 544 4240. Giriş kişi başı 2 TL.

11. BİRİNCİ ASMALI KONAK- OLD GREEK HOUSE
Bir zamanların efsane dizisinin çekildiği konaklar bir çok yerli turist tarafından hala büyük ilgi görüyor. Diziyi izleyenler bilir iki adet konak kullanıldı çekimlerde. İlk konak Mustafapaşa’da bulunuyor ve şu anda restaurant ve otel olarak hizmet veriyor. Tripadvisor linki için tık tık :) Biraz pahalı olduğu için pek tercih etmedik o yüzden lezzeti hakkında bir şey diyemem ancak görmek çok güzeldi J


12. İKİNCİ ASMALI KONAK
2016 Eylül ayında giriş ücreti 2 TL’ydi. Ürgüp’te yer alan konağın girişinde yapımcı firma tarafından bir anıt yapılmış. Benim gibi dizi aşığıysanız konağı görmek sizi etkileyecektir. Bazı odalar olduğu gibi bırakılmış ve giriş yasak dışarıdan bakabiliyorsunuz, bazı odalar ise tamamen açık ve istediğiniz gibi gezebiliyorsunuz. Çevrede buna benzer o kadar çok konak var ki dışarıdan görüntüleri bile sizi şaşırtacaktır.


13. IHLARA VADİSİ
Ihlara Vadisi'nde otopark ücreti 5 TL. Eski ismi Peristremma olan vadi, Melendiz çayının aktığı vadide doğal güzelliklerin yanı sıra bir sürü kilise ve şapel de bulunuyor. Vadinin içerisinde Yılanlı kilise, Ağaçaltı kilisesi, Kokar kilise gibi önemli kiliseler var. İnip çıkması biraz zor aslında çok fazla merdiven bulunuyor ama kesinlikle görülmesi gereken bir yer. Aksaray’a bağlı olan bu vadi Aksaray’a 40 km uzakta yer alıyor. Müze kartın geçerli olduğu vadiye müze kart olmayanlar için giriş ücreti 20 TL. Vadi planına bakıp giriş yapacağınız kapıyı yürüme mesafenize göre seçmelisiniz. Aksi halde kilometrelerce yol yürümek zorunda kalabilirsiniz J Biz Belisırma tarafından giriş yapmıştık. Yürümenin hiç bu kadar keyifli olmadığını da eklemeliyim tabiki.. Olağanüstü bir sessizlik içinde sadece kuş sesleri ve akan çayın sesini dinliyorsunuz.. Tertemiz ama buz gibi suda yürümek de keyfinizi arttıracaktır. 


14. ORTAHİSAR
Türkiye’nin soğuk hava deposudur. İçlerinde tırlar dönecek kadar büyük depolara sahip olduğu için özellikle narenciye deposu olarak kullanılıyor. Ortahisar Kalesi'nin çevresinde bir çok ev yapımı şarap satan dükkan bulunuyor. Çevredeki tüm dükkanlarda şarap tadımı yapıp isteğiniz şarabı alabilirsiniz. Benim fikrim meşhur markalardan çok daha iyi şaraplar bulabilirsiniz. Özellikle Karadut şarabı bizim favorimiz oldu.

15. ORTAHİSAR KALESİ
Eylül 2016 itibariyle müze kart geçmediği için giriş ücreti 2 TL. Kale Ürgüp ile Göreme arasında yer alıyor. Bu kale aynı zamanda Kapadokya’nın en büyük peri bacası olarak da anılıyor. Kalenin tepesine çıkmak için merdiven kullanmanız gerekiyor. Kapadokya’daki birçok yapı gibi oldukça dar merdivenlerden inip çıkmanız gerekecek. Manzara izlemek için gidilecek en iyi yerlerden biri..


16. PAŞABAĞ
Paşabağ bölgesi aynı zamanda Keşişler Vadisi olarak da biliniyor. Bölgenin turist merkezlerinden biri olan Paşabağ’da diğer bölgedekilerden biraz daha farklı yapıya sahip olan peri bacaları, çok daha büyük. Aralarında gezmek ise bambaşka bir keyif.. 


Herhangi bir giriş ya da otopark ücreti bulunmuyor. Göreme Milli Parkı içerisinde yer alan Paşabağ’a, Avanos-Göreme yolundan Zelve Vadisi yönünde giderek ulaşabilirsiniz.


17. DEVRENT VADİSİ
Hayal vadisi veya Perili vadi olarak da biliniyor. Ortasında Zelve ve Paşabağı yer alıyor. Göreme’ye oldukça yakın olan bölgede hayvan ve insanlara benzeyen peribacaları bulunuyor. En meşhur olan deveye benzeyen peribacası ise çevresi çevrilerek korumaya alınmış. Deve figüründen sonra en meşhur olan ise elleri açık Meryem Ana’ya benzeyen peribacası. Bu bölgeyi ziyaret etmeden, tamamını gezip eğlenceli fotoğraflar çekmeden dönmeyin derim J


18. TURASAN ŞARAPLARI   
Bölgenin en meşhur şaraplarını üreten bir aileye ait olan fabrikada tadım yapılabiliyor. Biz çok şarap sever bir çift olmadığımız için birkaç deneme sonrasında şarap almadan çıktık J Yine de yerel yapılmış şaraplar bizim daha çok hoşumuza gitti. Fabrikasyon olsa da şarap severler için adresi Yunak Mahallesi, Tevfik Fikret Caddesi No:6, Ürgüp/Nevşehir.

19. MUSTAFAPAŞA
Asmalı Konak gibi büyük konakların bulunduğu bölge, daha önceleri Hristiyanların yoğun olarak yaşadığı bölgeymiş. Eski adı Sinasos olan bölgede birçok kilise de bulunuyor.  Burası aynı zamanda eski bir mübadele kasabası. Yıllarca Rumların yaşadığı bölgeye mübadeleden sonra Türk’ler yerleştirilmiş. Halen görkemini koruyan konaklarda Rumların motiflerini görmeniz mümkün. Yüzyıllık tarihi sokaklarda dolaşmak ise çok büyük bir keyif.

20. ÜÇ GÜZELLER
Yıllarca hayalinizde yaşayan peri bacalarının görselini görebileceğiniz son kalan peri bacaları olur kendileri… Çoğu peri bacasında şapka yok maalesef artık ancak en belirgin şapkalı peri bacaları Üç Güzeller.. Bölgenin de en çok turist çeken yerlerinden biri.. Nevşehir- Ürgüp yolu üzerinde Ürgüp’e 2 dakika mesafede bulunuyor. Zaten kalabalıktan ve tesislerden hemen bulduğunuzu anlayacaksınız J Bu peri bacalarıyla ilgili birçok hikaye var hatta çocuğu olmayanların Allah’a çocuk için dua ettikleri yer olmuş zamanla hangisi doğrudur bilinmez ama güzellikleri kesinlikle tartışılmaz.


21. AYNALI KİLİSE
Müze kartın geçerli olmadığı Aynalı Kilise’ye giriş ücreti 5 TL. Göreme’de bulunan kilise oldukça simetrik resimlerinden dolayı bu ismi almış. Oldukça dar yollara sahip olan kiliseye girişte el feneri alıyorsunuz. Kapadokya’da ilk defa “çıkarın beni buradan” dediğim bir tünele girmek zorunda kaldım. Serhat’ın ben önden giderim centilmenliğinden sonra tek başıma ortada kalmıştım ki bir ailenin gelip gel seni de aramıza alalım demesiyle rahatlamıştım ki onların arasında kalınca daha da çok sıkıştım J Tünelin ucunu görünce nasıl mutlu oldum anlatamam. Klostrofobisi olanlar kesinlikle girmemeli! 5 TL karşılığında çok bir şey gördüğünüzü söyleyemem açıkçası. Herhangi bir bilgilendirme de bulunmuyor maalesef ancak madem geldik sonuna kadar gezelim diyenlerdenseniz bizim gibiJ kaçırmayın derim J


22. EL NAZAR KİLİSESİ
Müze kartın geçerli olduğu kiliselerden biri ancak müze kart sahibi değilseniz 5 TL giriş ücretini ödemeniz gerekmekte. Göreme-Müze yolunda El Nazar vadisinde bulunuyor. 


Oldukça ilginç bir yapıya sahip. Birçok noktası zarar görmesine rağmen duvar resimleri ve mimarisi oldukça etkileyici.


23. SOBESSOS EXCAVATION
Buraya gidişimiz biraz maceralı oldu aslında. Tatilimiz 4 günlüktü bütün turistik harita bitmişti ancak bizim hevesimiz bitmeyince bir gün daha uzatalım tatili dedik J Haritanın sağ alt köşesinde çoğu insanın gitmediği yerleri görünce sabah erkenden düştük yollara JJJ 


Giderken neyle karşılaşacağımızı çok bilmiyorduk ancak yoldaki her dakikaya değerdi. Şahinefendi köyü içerisinde yer alan Sobessos Antik kentine giriş ücretsiz. Yine kaçak kazıyla tesadüfen bulunmuş hazinelerden biri. Oldukça iyi durumdaki mozaiklerden dakikalarca gözümüzü alamadık. Halen çalışmalar devam ediyor ancak rahatlıkla kenti gezebiliyorsunuz. Eğer vaktiniz var ise mutlaka uğramanızı tavsiye ederim.


24. KEŞLİK MANASTIRI
Ürgüp ile Şahinefendi Köyü arasında kalan manastır bölgenin görülmesi gereken yerlerinin başında geliyor. Bakmayın benim sonlara doğru yazdığıma inanın hangisini başa alsam bilemediğim için aklıma gelen sırayla yazdım hepsini J Keşlik Manastırına ulaşmak için aracınızı bıraktıktan sonra bir süre yürümeniz gerekiyor. Girer girmez önce insanların sıcaklığı karşılayacaktır sizi tabi bir de çay ikramı… Bu bölgedeki manastırların çoğunun Hristiyanlığın yayılmasındaki önemi büyük. Burada organize edilen yaşama inanamayacaksınız. Her türlü ihtiyaç düşünülmüş. Dışarıya bağımlı olmadan günlerce yaşamlarını sürdürebiliyorlarmış tıpkı diğer kiliseler ve yer altı şehirleri gibi… Manastır içinde şaraphane, kilise, yemekhane gibi birçok bölüm bulunuyor. 


Yangın geçirmesi nedeniyle çoğu bölüm siyahlaşmış ancak yine de duvar resimleri görülebiliyor.  İçeride 2 adet kilise bulunuyor. Biri Archangelos diğeri ise Stephanos Kilisesi. Özellikle kilise duvarlarındaki yazılar ve tahribatlar gerçekten üzücü. Müze kartın geçmediği kiliseye giriş ücreti 5 TL.

Stephanos Kilisesi

25.ZEMİ VADİSİ
Öncelikle vadi ile söylenecek en önemli şey bol bol yürüyecek olmanız J Yaklaşık 6 km’lik bir parkurdan bahsediyoruz. Burayı gördüğümde tanımlayan cümlem “Çakmaktaşlar film seti” olmuştu JJJ  Klasik peri bacalarının aksine daha yuvarlak yapılara sahip vadi yeşil alanlarıyla da sizi etkileyecektir. Saatlerce yürümekten bıkmayacağınız vadi Uçhisar’a ve Güvercinlik Vadi’sine oldukça yakın. Eğer yaz aylarında gidecekseniz mutlaka yanınızda şapka ve su bulundurmanızı tavsiye ederim. Önceki yıllarda burada konserlerle beraber yürüyüş turları da düzenleniyordu. Hatta biletleri biletix de satılıyordu ancak son yıllarda duyurularına çok rastlamadım yine de takip etmekte fayda var J Vadide çok önemli birkaç kilise de bulunuyor. El Nazar kilisesi de bu vadide buluyor.


26. ÜZÜMLÜ KİLİSE
Asıl adı Agios Theodoros Trion Kilisesidir. Savaş tazminatı olarak Abdülmecid zamanında inşa edilmiş. Kızılçukur Vadisine oldukça yakındır. İçeride bulunan hacın etrafında üzüm resimlerinin olmasından dolayı Üzümlü Kilise adını almıştır. 


27. ÇAVUŞİN KİLİSESİ
Göreme-Avanos yolu üzerinde bulunan kiliseye müze kart ile giriş yapabilirsiniz. Müze kart sahibi olmayanlar için giriş ücreti 8 TL. Bu kilise bölgenin bilinen en eski kilisesidir. Kilise duvarlarında Hristiyanlık için önemli olan olaylardan kesitler bulunuyor. Bu resimlerde ağırlıklı olarak kırmızı renk kullanılmış. Çok eski olması sebebiyle özellikle bazı bölümler çok tahribata uğramış. Yine dar merdivenler bulunuyor ve bu merdivenler kilise içinde bulunan mezarlığa götürüyor sizi.


 28. AŞK VADİSİ
Aşk vadisi, aşıklar vadisi veya Bağıltepe bölgenin en güzel yerlerinden biri. Çok fazla bilinmesine rağmen çok da kolay bulunabilen bir yer değil J Şapkalı peri bacalarını izleyebileceğiniz sessiz, sakin, muhteşem bir yer… Sabahları gün doğumunu veya balonları, öğleden sonra ise gün batımını izleyebilirsiniz. Yukarıdan izlemek yetmez derseniz 2 rotası var yaklaşık 5 km uzunluğunda parkur mevcut. Vakti çok olanlar için kesinlikle vadinin tadını çıkarmayı tavsiye ederim.



YEME-İÇME
Farklı şehirlerde farklı ülkelerde bir çok değişik ve lezzetli yemek yedim ancak Kapadokya’da yediğim testi kebabını hayatım boyunca unutmayacağımdan eminim. Kapadokya’nın da birçok yerinde testi kebabı yedim ama Keyif Kafe’de yediğim kesinlikle 1 numarama yerleşti. Hatta sırf yemek yemek için bir Ankara seyahatimizde Kapadokya’ya uğramış olabiliriz JJJ Lezzetlerinin yanında çalışanları da çok yardımsever, çok güleryüzlü ve tatlılar. Tripadvisor’da görüp gitmeye karar vermiştik, ilk gördüğümde de bu kadar mükemmel lezzetlerin çıkacağını düşünmemiştim açıkcası. Keyif Kafe’nin tripadvisor linki için tık tık. Adresi Orta Mahalle Karşıbucak Caddesi No:16/A, Göreme. Telefon numarası ise 0 384 271 23 53. Heybe otelde kalacaklar için de ayrı bir avantajı otelin karşı sokağında yer alması. Biz iki adet testi kebabı, bir adet mantı ve bir şişe şarap için 2016 yılında 94 TL, şarap olmadan ise 75 TL ödemiştik.


Yemek için ikinci önerim Viewpoint Cafe Restaurant. Yine Göreme’nin merkezinde yer alan restaurantın ön plana çıkan özelliği muhteşem manzarası. Akşam yemeğinize eşlik edecek bu harika manzara için biraz sıra beklemeniz gerekebiliyor. Biz yine J şanslıydık ve terasta en önde yer bulabildik. Testi kebabının porsiyonları Keyif Kafe’ye göre biraz daha küçük olsa da mantısı çok çok çok başarılıydı. Evet yanlış okumuyorsunuz. Hem mantı hem de testi kebabı yedik. Toplamda 56 TL ödedik. Viewpoint’in tripadvisor linki burada :) Adresi: Orta Mah. Cami Sok. No: 6, Göreme. Telefon numarası ise 0 530 565 61 44




Yorumlar

en güzel anlardan...

en güzel anlardan...