Ana içeriğe atla

THASOS - TAŞÖZ ADASI (YUNANİSTAN) GEZİ NOTLARI

THASOS ADASI GEZİ NOTLARI

Thasos Adası, Türkçe eski adıyla Taşöz adası, 13000 nüfuslu yaklaşık 380 km2 yüzölçümüne sahip Türkiye’ye oldukça yakın Kavala’ya bağlı bir Ege adası.
Saliara-Marble Beach
Hakkında çok şey duyduğunuz bu ada için söyleyebileceğim tek şey duyduklarınız göreceklerinizin yanında çok az kalıyor. Tam bir cennet…
Thasos’a iki şekilde ulaşım sağlanabilir. Birincisi ve en yakın olanı Keramoti Limanından kalkan feribotlarla Limenas’a ulaşımdır. Keramoti Limanı İstanbul’dan 450 km, 5 saat mesafede(sınırda bekleme süresi hesaba katılmazsa). Feribot saatleri gittiğiniz tarihe göre değişiklik gösterecektir ancak yaklaşık 45 dakikada bir feribot kalktığını söyleyebiliriz. Feribotlar için önceden rezervasyon alınmamakta ve 2017 Temmuz itibariyle fiyatı araç için 16€ + şoför hariç kişi başı 3,5€. Yolculuk süresi 40 dakikadır. İkinci ulaşım seçeneğiniz Kavala’dan Prinos’a feribotla ulaşımdır. Bilet fiyatı araç için 19€ + şoför hariç kişi başı 5€, yolculuk süresi 2 saattir. 


Adaya ulaşımı sağladınız ancak asıl önemli nokta adada ulaşımı nasıl sağlayacağınız bence J İnanılmaz dağlık olan bu adada motor veya araba dışında maalesef çok seçeneğiniz bulunmamakta. Adadaki yolların virajlı olmasından dolayı yavaş kullanmanızı ve ışıklandırmaların az olduğu için çok geç saate kalmamanızı öneririm. Ada içindeki ulaşım için yine tavsiyemiz “maps.me” uygulaması olacaktır. Offline olarak kullanılan program ile her yeri kolayca bulabilirsiniz. Türkiye’deki anlayışın aksine adada oteller genelde sahillerde bulunmuyor. Oteller iç kesimlerde konumlanmış, tüm sahillerde beach’ler bulunuyor. Ancak sanırım sizi en çok şaşırtacak şey çoğu beach’te şezlong ve şemsiyelerin ücretsiz olması daha da ilginç olan bir durum adada istediğiniz yere kendi şemsiyeniz ve havlunuzla gidip oturabilirsiniz. Kimse sizi kovmayacaktır veya ücret talep etmeyecektir. Hatta bazı günler en öndeki şezlongdayım manzaram müthiş diye sevindiğiniz bir anda biri gelip sizin önünüze şemsiyesi ve havlusuyla oturabilir J

Thasos’ta gezilecek yerler:

1.Giola (Γκιόλα)
Giola, Thasos’ta oluşmuş 20*15 metre boyunda doğal bir havuz. Tamamen deniz suyu ile dolu ancak deniz mavi olmasına karşı yeşil rengiyle dikkatinizi çekecektir.  Adanın güney ucundaki Astrida bölgesinde bulunuyor. Turistik açıdan da oldukça meşhur olan Giola’yı rahatlıkla bulabilmeniz için yol kenarlarındaki kayalıkların üzerine Giola yazıp oklarla gitmeniz gereken yolu göstermişler.  Arabanızı parkettikten sonra yaklaşık 20 dakika boyunca kayalık ve dağınık bir yoldan aşağıya inmeniz gerekiyor ancak sizi karşılayan manzara her bir adımınıza değecektir. Giola’nın etrafında bulunan kayalıkların yüksekliği 8 metreyi bulmaktadır. Aşağıya indiğinizde kayalıklardan atlayanları da göreceksiniz ancak atlarken dibinde deniz kestanesi olması sebebiyle yine de dikkat etmenizi ve atlayacaksanız bombalama atlamanızı öneririm. Giola’nın açık olduğu saatler 10:00-20:00 arasıdır. Giola’nın etrafında herhangi bir plaj, şezlong tesis olmadığını unutmamanızı ve havlunuzu götürmenizi tavsiye ederim.

Giola
2. Marble Beach – Saliara Beach (Σαλιάρα)
Fotoğraflarda görüp yok artık dediğim gidince de gerçekten burada mıyım dediğim plaj… Mermer yataklarının arasında bulunan bir cennet, başka hangi kelimelerle anlatılır bilemiyorum aslında… Uzun ve zorlu bir yolculuk sonrasında ulaşabildik hatta arabamız mermer tozuyla kaplandığı için napıyoruz acaba buralarda dedik ama bir günümüz daha olsa keşke demekten de kendimizi alamadık.
Saliara-Marble Beach
Limenas’tan 5 km uzaklıkta Makriammos yolu üzerinde adanın kuzeydoğusunda Marble Beach olarak adlandırılan iki adet koy var. İlk karşılaşacağınız Porto Vathy Marble Beach, ikincisi Marble Beach.
Saliara-Marble Beach
Biz tesisini daha çok beğendiğimiz için Porto Vathy’i tercih ettik. Şezlong ve şemsiye ücreti bulunmuyor. Kahve ücreti ise diğer beachlere göre biraz daha pahalı ve 4€. Biz hem doya doya fotoğraf çekmek hem de denizin tadını çıkarabilmek için tam bir günümüzü burada geçirdik. Limenas ile Skala Potamias bölgesi arasında yer alıyor.

Porto Vathy Marble Beach
3. La Scala Beach
La Scala’yı anlatabileceğim cümle sanırım Türkiye’de görebileceğiniz en lüks beach’i alıp mükemmel kuma sahip turkuaz plaja koymuşlar olurdu. Hem de ücretsiz…  
La Scala Girişi
Marble beach gibi tüm gününüzü keyifle geçirebilirsiniz. Yemek için sandviç gibi seçenekler olsa da akşam mezelere kadar sizi idare edecektir. Limenas bölgesine oldukça yakın konumda bulunuyor.

La Scala 
4. Psili Ammos Beach
Thasos’un en iyi plajlarından biri diyebilirim. Mükemmel ısınmayan bir kuma sahip olmasının yanı sıra yine sizi kendine hayran bırakacak plaja sahip…

Psili Ammos
Plajda şezlong ve şemsiyeler ücretsiz. Kahve keyfini sonuna kadar yaşayabileceğiniz bir manzara karşınızda olacak. Kıyaslayabilmeniz adına frapenin 3,5€ olduğunu belirtmeliyim. Astris sahil yolunda bulunan Psili Ammos’u maps.me uygulamasıyla kolayca bulabilirsiniz. Adanın güney tarafında Giola’ya daha yakın olduğu için aynı gün için planlayabilirsiniz.

Psili Ammos Loca
Thasos’ta nerede yemek yenir?

1. Simi Restaurant
Thasos’ta kesinlikle ilk tercihimdir. Deniz kenarında olması, dekorasyonu, inanılmaz içten garsonlarının yanı sıra lezzetli mezeleri keyfinizi katlayacak… Limenas bölgesinde feribotların yanaştığı limana oldukça yakın olduğu için kolaylıkla bulabilirsiniz. Adresi The Old Harbour, Thasos ,Θάσος (Λιμάνι) 640 04

2. To Tavernaki
Adadaki en meşhur mekanlardan biri… To Tavernaki için olumlu veya olumsuz bir görüşüm yok. Ara sokakta çok şirin bir mekan ancak meşhur olmasından dolayı çok fazla dolu ve servisi de yavaş… Türkçe konuşan garsonlar Yunanca bilmeyenler için tercih sebebi olacaktır. Simi restaurant gibi adanın Limenas bölgesinde yani kuzey tarafında bulunuyor. Adresi Politveiou Vagi 7, Thasos(Limani) 640 04 (Πολυτνείου Βαγή 7, Θάσος (Λιμάνι) 640 04) Telefon numarası +30 2593 023181. Bayram gibi kalabalık dönemlerde rezervasyon yaptırmanız size avantaj sağlayacaktır.
Hem To Tavernaki’de hem de Simi Restaurantta ödeyeceğiniz tutar yaklaşık olarak 50€’dur.

Yunanistan’da ne yenir?

En çok sorulan sorulardan biri sanırım ne yemeliyiz oluyor. Çok sevdiğim ve asla vazgeçemediğim mezeleri tek tek yazacağım J Masamızın olmazsa olmazı tabiî ki Caciki (Τζατζίκι) , Horiatiki Salata (Χωριάτικη Σαλάτα) yani Yunan Salatası, Mantar (Manitaria Sharas- Μανιτάρια Σχάρας), Kabak Kızartma (Kolokithakia Tiganita- Κολοκυθάκια Τηγανητά), Bouyourdi (Μπουγιουρντι) yıllardır Yunanistan’da duyduğum Bouyourdinin Türkiye’den alınmış olduğu ancak ona benzer bir şey bilemiyorum var mı J Peynir, domates,biberin güveçlenmesiyle oluşan muhteşem tattır. Feta Tiganita  (Φέτα Τηγανητά) feta peynirinin sosla kızartılmış sert halidir limon ile denemenizi şiddetle tavsiye ederim. Tirokafteri (Τυροκαυτερή)- acı biberli peynir salatası ve tabiî ki Yunanistan demek Kalamar demek J Kalamari Tiganita (Καλαμάρι Τηγανιτά). Ama dikkat kalamar bacakları ile servis edilir..

Thasos’ta Konaklama
Konaklama için önerim kesinlikle Skala Potamias bölgesindeki “Blue Bay Hotel” olacaktır. Çok şirin aile işletmesi olan bir butik otel… Odaları, bahçesi, konukseverlikleri sizi pişman etmeyecektir. Rezervasyonumuz için booking linkine tıklayınız J

Blue Bay Hotel 

Yorumlar

en güzel anlardan...

en güzel anlardan...