Ana içeriğe atla

KASSANDRA (HALKİDİKİ) GEZİ NOTLARI

 

Ah ne zor şu anda bu yazıyı yazmak anlatamam. Birçok duygu var içinde özlem, kavuşma, sevinç, hayallerin gerçekleşmesi… En ağır basanı ise 23 ay sonraki kavuşma sanırım. Pandemi sebebiyle sınırların kapalı olması, Atlas’ın doğumu derken tam 23 ay Yunanistan’a gidememişiz. Bu bizim için çok zor bir süreç oldu.

Selanik Şemsiyeleri

Tabi kavuşma olunca da en sevdiğimiz şehirle, Selanik’le başlayalım dedik. Kaç kere gittiğimizi biz de bilmiyoruz artık. Onlarca kere de gitsek asla bıkmayız.

Selanik, Yunanistan’ın 2.büyük şehri. Tabi bence en tatlısı da J Hayallerimde bir gün orada yaşamak da var ama olur mu zaman gösterecek. Detaylı Selanik yazımı burada bulabilirsiniz.

Selanik’e ulaşım şu anda en rahat uçak veya araçla sağlanabilir. Uçakla 1.5 saatlik bir yolculuk ile ulaşabilirsiniz. Havaalanı da şehir merkezine çok uzak değil.

Biz uzun zamandır diğer seçenek olan araba ile gitmeyi tercih ediyoruz. Selanik, İstanbul arası yaklaşık 520 km. Yunanistan tarafındaki yolun da oldukça rahat olduğunu söyleyebilirim. Araç ile gitmek için yeşil sigortaya ihtiyacınız bulunmaktadır. Yeşil sigortayı sigortacılardan veya İpsala Sınır Kapısı’ndan yaptırabilirsiniz. Yeşil sigortanın yanı sıra aracı kullanacak kişinin yeni ehliyeti olması çok önemli. Ehliyete ek olarak da araç sahibinin araçta olması gerekmektedir, araç sahibi araçta değilse mutlaka noterden vekaletname alınmış olması gerekmektedir.


Tabi mutlaka vizeniz olması gerektiğini de unutmayın. Vizesi olmayanlar veya pasaportunda Kıbrıs damgası olanlar Yunanistan’a giriş yapamazlar.

Gezilecek yerlere gelirsek;

Selanik’in en güzel caddesi tabi ki “Nikis”. İzmir Kordon’a benzerliğiyle de hemen dikkat çeken müthiş manzaraya sahip, Selanik’in en canlı caddesi. Kafelerde dolu olan caddenin sonunda Beyaz Kule sizi karşılıyor. Daha önceki Selanik yazımda Beyaz Kule’yi de detaylı anlatmıştım. Yazıya buradan ulaşabilirsiniz.


Beyaz Kule’yi geçtiğinizde sizi bütün ihtişamıyla Büyük İskender Heykeli, onun ilerisinde ise Selanik Şemsiyeleri asıl adı Zoggolopoulou Şemsiyeleri olan tatlış şemsiyeler karşılıyor. Selanik’e kadar gelmişken harika manzarası olan bu şemsiyelerde fotoğraf çektirmeden dönmeyin.

Beyaz Kule, Selanik Şemsiyeleri ve Büyük İskender Heykeli sonrasında durak kesinlikle "Aristoteles Meydanı" olmalı. 

Aristoteles Meydanı

Tabi Selanik’in olmazsa olmazı “Atatürk’ün evi” Her gittiğimde aynı heyecan ve merakla gidiyorum. Her detayını ezberlesem de bahçesinde koştuğunu, oynadığını, o basamaklardan çıktığını bilmek çok değişik bir deneyim. Sanki o yıllarda da ordaymışsınız gibi. Şimdi Atlas’ın da orada koşması bizim için inanılmaz bir duyguydu. Sanki 1.5 yaşında da olsa Atatürk’ü tanımış, nerede olduğunu anlamış gibiydi. Bizim için bir hayal daha gerçek olmuştu.


Yunanistan’a gelmişken giros (döner) ya da souvlaki yemeden dönmek olmaz. Aristotelous Meydanı’nda bulunan “O Giros tis Aristotelous” oldukça iyi bir seçenek, Adresi: Aristotelous 24. Eylül 2021 itibariyle döner tavuk da domuz da 3.80 € Kola 1.30€. Farklı bir zamanda giderseniz de fiyatların çok fazla değişeceğini düşünmüyorum.

Selanik sahilde bulunan “Pepper” oldukça popüler bir mekan. Yemek yeme fırsatımız olmadı ama tabii ki frapemizi içmeden dönmedik. 2021 Eylül itibariyle Frape 3.80 €, Duble Elliniko kafe (duble Türk kahvesi) 4.20€. Adresi: Leoforos Nikis 55.

Selanik’te meze denince aklıma gelen 3 yerden biri “Foul tou Meze” İnternet sitesine buradan ulaşabilirsiniz. Türkçe menüsü de bulunuyor. Yaz akşamlarında kalabalık olabileceği için rezervasyon yaptırmanızı öneririm. Eylül 2021 itibariyle 8 çeşit meze ve ouzo için 4 kişi ve 1 bebekJ 51,25€ ödedik.

En iyi seçenek ise kesinlikle “Dia Tauta”. Tek bir yer seçecek olsam asla düşünmem J Aristoteles Meydanı’nda Adrianou Caddesinde bulunuyor. Cumartesi günleri canlı müzik de oluyor. Mekan büyük olduğu için rezervasyona çok gerek olmasa da kalabalık günlerde rezervasyon yaptırmak isteyebilirsiniz.

Selanik’te dikkat etmeniz gereken en önemli konulardan biri de park yeri. Mutlaka size uygun bir alana park etmelisiniz. Aksi takdirde en az 40€ ceza ödemek durumunda kalacaksınız. Park yeri işaretlerini iyi okuyup sadece herkese açık alanlara park edebilirsiniz. Park yeri ücretleri ise “City Hall”dan kredi kartı ile ödenmektedir. Park yeri makbuzlarının arkasında yazan postanelere yani “ELTA”lara gitmenize gerek yok oralardan ödeme yapılamamaktadır.

Park yeri ile uğraşmamak için taksi de iyi bir seçenek. Çok pahalı olmadığı için 2-3 kişi için otobüsten uyguna gelebiliyor. Bu arada belirtmem gerekir ki Yunanistan’da bagaja koyduğunuz parçalar için extra ücret alırlar tabi bu ön koltuk için de geçerlidir J

Halkidiki tatili öncesi 1 günlük Selanik kaçamağı için yapılacaklar:

      Atatürk’ün Evi’ni ziyaret etmek

      Sahil şeridinde gezip (Nikis caddesi) kahve içmek

      Selanik Şemsiyelerini görmek

      Beyaz Kule’yi ziyaret etmek

      Aristoteles Meydanı’nın tadını çıkarmak

      Ladadika’yı görmek, orada akşam yemeği yemek

      Vakit kalırsa da mutlaka Ano Poli’ye gitmek.

Gelelim Halkidiki’ye

Halkidiki, Selanik’e bağlı en güzel tatil yerlerinden biri. Dünya’da da tanınırlığı oldukça yüksek. 3 uzun yarımadadan oluştuğu için Türkçe’de 3 parmak, Yunanca’da ise 3 ayak şeklinde tanımlanıyor. İlk parmak Kassandra(Κασσάνδρα), ortadaki Sithonia (Σιθωνία) sondaki ise Aynoroz’dur (Άγιον Όρος). Son parmağa giriş yasak. Athos dağının da bulunduğu yerde bir manastır bulunuyor bu nedenler kadınların girmesi yasak, bazı erkekler ise özel izinle girebiliyor. Tabi bakir kalmış bir koy olduğu için de en güzel deniz buraya ait. Bazı turlar koyun açıklarına kadar gidiyor. Fazla gününüz varsa kesinlikle bu turlardan birini değerlendirebilirsiniz.

2017 yılında Sithonia’ya gitmişken 2021’i de Kassandra ile taçlandıralım dedik :) Kassandra Selanik arası yaklaşık 110 km, 1,5 saat diyebiliriz. Selanik’te 1 gece konaklayıp Kassandra’ya geçiyoruz.

Sithonia’da da olduğu gibi Kassandra’da da araç şart. Kendi aracınız ile gelmediyseniz bile araba kiralamanızı şiddetle tavsiye ederim. Konsept oteller ve özel plajları yok o yüzden sizlerin koylara gidip denize girmeniz gerekiyor. Oteller ağırlıklı olarak merkezde yer alıyor. Zaten Yunanistan’daki kıyı kanunu gereği, tesisleri kullanmayacaksanız eğer kendi şezlong şemsiyenizle istediğiniz her yere girebilir, güneşlenebilirsiniz.

Genel olarak yarımadada park yeri sorunu bulunmuyor. Her yere ücretsiz şekilde park edebilirsiniz. Ancak yine de tabelalara dikkat etmekte fayda var.

Ve tabii ki en önemli konu olan plajlar ve restoranlar;

1.  Sani Beach

Kassandra’nın en iyi plajlarından biri. İlk tercihlerinizden biri olabilir. Profesyonel çekimlerle yarışacak kadar güzel fotoğraf karelerinizin olacağı mekan kesinlikle Anemos Beach Bar. Eylül 2021 itibariyle Elliniko kafe 3.50€, frape 4€. Çocuklu aileler için de ideal bir mekan. Kocaman şemsiyeleri ile çocukların oynayabileceği kadar rahat gölgeler bulunuyor. Kumluk sahil olması sebebiyle de çocuklar saatlerce oynayabiliyor. Tripadvisor linki için buraya tıklayabilirsiniz.



2.  Kriopigi Beach

Görülmesi gereken birkaç sahilden biri. Upuzun kum sahili ve yemyeşil deniziyle sessiz sakin huzurlu bir gün geçirmek için ideal. 


Bölgenin en iyi mekanı Agora Beach Bar;

Çok çok güzel bir mekan olmasının yanı sıra Atlas’ın da en çok eğlendiği yer oldu diyebilirim. Pandemide evde büyüyen bir çocuktu Atlas ama sanırım bu tatil onun kişiliğini değiştiren en önemli etkendi. İlk defa bizim yanımızdan tek başına uzaklaşabildi. İlk defa kuma bastı, altında beziyle insanların yanına gitti, özgürce dolaştı. Şimdi çekinmeden herkesin yanına gidiyor 😊 Bizim için tatilin en önemli kısmıydı. Eylül 2021 itibariyle şezlong seti 10 €, frape 5€, Elliniko kafe 4€. Mekanın tripadvisor linki için tık tık :)



3.  Kallitheas Beach

Kassandra’nın en hareketli, en canlı plajı burası. Çok fazla beach bar olması sebebiyle kıpır kıpır tatil yapmak isteyenlerin ilk adresi burası oluyor. Yarımadanın batısında ve mutlaka görülmesi gereken sahiller arasında yerini alıyor. Bizim tercihimiz Kafe-Bar Bikini oldu. Eylül 2021 itibariyle Frape 5€, elliniko kafe 4€’ydu.


4.  Afitos

Görülmesi gereken upuzuunn sahillerden biri. Saatlerce fotoğraf da çekebilir, bebeğinizle rahat rahat oyun oynayabilir veya sakinliğin tadını çıkarabilirsiniz. Her türlü tatil anlayışına kucak açan bir sahil diyebilirim. Daha çok mekanın, plajın olduğu yarımadanın doğusunda yer alıyor.

Sahillerin yanı sıra Afitos merkezi de gezebilirsiniz. Harika bahçeli evler, güzel kahvecilerle dolu… Kassandra’nın yaşanacak en güzel yeri de sanırım burası.


Afitos bölgesinde yer alan Limna Beach Yunanistan’da bugüne kadar gittiğim en güzel 2.beach bar diyebilirim. İlki Thassos’taki “La Scala”.  Thassos demişken, Thassos gezi notları için buraya tık tık :) Bugüne kadar gördüğüm en en en podufuk ve rahat şezlonglar buradaydı. Hatta buraya gelmişken burada 2 gün bile geçirilebilir. Denizi de gerçekten olağanüstüydü. Tabi çocuklu aileler için de oldukça ideal olduğunu söyleyebilirim. Ancak balıkların biraz ısırdıklarını da eklemeliyim J Eylül 2021’de su 1,20 €, frape 5€, Elliniko kafe 4.20 €.


Mekanın tripadvisor linki için tık tık. Restoran kısmında yemek yeme fırsatımız olmadı ancak popüler bir mekan olduğu için ve Afitos bölgesi de kalabalık olduğu için yemek de yiyecekseniz rezervasyon yaptırmanızı öneririm.

Thea Thalassa

Kassandra’nın en güzel manzarasına sahip mekanlardan biri. Mutlaka gün batımından önce orda olmanızı ve iyi bir masa için de rezervasyon yaptırmanızı öneririm. Garsonları çok ilgili, çocuklar için sandalyeleri de mevcut. 6 çeşit meze ve ouzo için Eylül 2021’de 59€ ödedik. Yunanistan ortalaması için iyi bir fiyat diyebilirim. Mezeler de oldukça lezzetliydi. Afitos bölgesinde bulunan restoranın tripadvisor linkine buradan ulaşabilirsiniz.

Strouboulis Taverna

Afitos bölgesindeki en iyi meze yapan tavernalardan biri. Akşam Afitos bölgesini gezdikten sonra uzun sohbetleriniz için ideal bir mekan. Mezeleri çok lezzetli ve porsiyonları da büyük. Tabi her yerde olduğu gibi burada da taze deniz ürünleri mevcuttu. Mekanın tripadvisor linkine buradan ulaşabilirsiniz. Eylül 2021 itibariyle 4 kişi +1 bebek 😊 60 euro ödedik.


5.  Pefkochori Beach

Yarımadanın güney doğusunda kalıyor ve oldukça popüler plajlarından biri. Eğer aracınız var ve uzakta konaklamıyorsanız mutlaka listenize almanız gerekiyor. Çok hareketli ve çok da tesise sahip. Gününüzü nasıl geçirmek isterseniz ona uygun mutlaka bir mekan bulacaksınız J

Glarokavos

Pefkochori’de bulunan en iyi beachlerden. Hem tesis olarak çok şık hem de rahat gününüzü geçirebileceğiniz bir yer. Şezlong şemsiye ücreti almadılar. Tabi biz tüm günü burada geçirdiğimiz için yemek de yedik, kahve de içtik. Yemekleri de oldukça güzel ve makul fiyatlı. Yunanistan genelinde zaten sahilde bulunan mekanlarda fahiş fiyatlar uygulanmıyor. Tripadvisor linki için klik klik.


Bakalis

Pefkochori bölgesinde bulunan restoran sanırım bugüne kadar gittiğimiz restoranlar içinde manzarası en en en en muhteşem olanı. Tam denizin kenarında kumlar üzerinde akşam yemeğinizi yemek gerçekten kelimelerle anlatılmayacak kadar keyifliydi. Mekan oldukça popüler olduğu için mutlaka erken gitmenizi tavsiye ederim. Tripadvisor sayfası için tık tık :) Eylül 2021 itibariyle 8 çeşit meze ve ouzo için 62.50€ hesap ödedik.


Konaklama için tercihimiz “Summer Dream Hotel” oldu. Pefkochori bölgesinde bulunan otel, temiz yatak ve duş arayanlar için ideal. Fazlası için çok da yeterli olmayacaktır ancak sizler de bizim gibi sadece uyumak için otel kullanıyorsanız konum itibariyle şiddetle tavsiye edebilirim. Çalışanları da sahipleri de oldukça güler yüzlü insanlar ve her konuda sizlere yardımcı olacaklardır. Otelin booking adresi için burayı tıklayabilirsiniz.

6.  Possidi Beach

Yarım adanın en uç noktasında (güneybatısında) bembeyaz kumlar ve turkuaz denizin birleştiği olağanüstü mekan. Burayı anlatmaya kelimelerim yetmiyor asla. Bambaşka bir yere gelmişsiniz gibi hissedeceksiniz. Berrak muhteşem denizi ve sakin beachleriyle ilk tercih edeceğiniz yer olabilir. Dub tıs dub tıs bir mekan arıyorsanız burası asla orası değil J Mümkünse bir gününüzü buraya ayırıp hem güzel fotoğraflar çekip hem de dinlenip yüzebilirsiniz. Çocuklu aileler için de uygun. (Tabi daha önceki yazılarımda böyle bir uyarı yapmıyordum J) Tripadvisor linkine buradan ulaşabilirsiniz.


Önemli bir tavsiye!!!

Zeytin, zeytinyağı, sabun vs için kesinlikle önerebileceğim yer “Gaia Kallisti” İnanılmaz güzel ve şık ürünleri var. Hem kendiniz için hem de hediye almak için ilk adresiniz burası olsun derim. Yunanca konuştuğum için şaşırıp bir de acı biberli zeytin hediye etmişlerdi 😊 Eylül 2021 itibariyle zeytinyağı 21€, zeytin 500 gram 4€, ballar ortalama 5€.

 
Dönüş yolu için mola yerimiz tabii ki Kavala oldu. Kassandra – Kavala arası yaklaşık 130 km. Mola için iyi bir nokta. Daha önce de Kavala’ya gittiğimiz için gezmedik ancak fırsatımız varken “O Savvas”ta yemek yemesek olmazdı. Adresi: Thasou 29 Kavala. O kadar olağanüstü bir manzarası var ki anlatamam. Manzarasının yanı sıra yemekleri de Yunanistan lezzet ortalamasının üstünde. Aynı zamanda da oldukça uygun fiyatları var. Eylül 2021’de 4 kişi (+1 patates kızartması canavarı 😊) 12 çeşit meze ve ouzo için 58.20€ ödedik. Şiddetle tavsiye ederim.

 
Harika bir Halkidiki (Kassandra) tatilini de anılarımıza ekliyoruz. Halkidiki’nin diğer parmağı olan Sithonia yazımı burada bulabilirsiniz.

Kassandra mı Sithonia mı? Benim tercihim Sithonia ama tabii ki karar sizin 😊 Hele ikisi bir arada bir tatil tadından yenmez ;)

Yorumlar

en güzel anlardan...

en güzel anlardan...