Ana içeriğe atla

REIMS (FRANSA) GEZİ NOTLARI


Fransa'da minik bir tarihi mola...

Reims sanırım Fransa’da pek fazla kişinin duymadığı bir kent.  Belçika ile Paris arasında yer alması sebebiyle eğer karayolu ile seyahat ediyorsanız mutlaka listenize eklemeniz gereken küçük bir mola şehri.. Paris’ten de trenle yaklaşık 1 saatlik bir yolculuk sonrasında buraya ulaşabilirsiniz.
Taç giyme törenlerinin bu şehirde yapılması Fransa açısından önemli kılıyor bu şehri.. UNESCO Dünya mirası listesinde olmasının yanı sıra 2.Dünya Savaşı’nda Almanya’nın teslimiyet antlaşması imzaladığı şehir olarak da dünyaca öneme sahiptir…
Notre Dame de Reims

💵 Fransa’ya bağlı olması sebebiyle Shengen Vizesi ile gidebilirsiniz. Para birimi olarak da Euro kullanılıyor.

Konaklamaya gerek olmadan günübirlik bir seçenek olarak değerlendirebilirsiniz. Başlı başına gezilecek bir yer olmadığını belirtmek gerekir.

Notre Dame de Reims
Tabi ki Reims’teki en önemli yapı diyebiliriz. İhtişamıyla da hayranlık uyandırmayı başarıyor. Görür görmez Gotik mimarinin hakim olduğunu anlayabiliyorsunuz. 2303 tane heykel de bu yapıyı daha da mükemmelleştirmiş. O kadar büyük ve o kadar tarihi ki hala ayakta olmasına bir kere daha aşık oluyorsunuz. Sanırım gezerken de bizim öğrendiğimiz az da olsa bir sanat ve tarih bakışı oldu ve saygımız daha da arttı. En azından gotik mimariyi hemen tanıyabiliyoruz J

Paris’teki Notre Dame mı yoksa bu mu daha mükemmel biz karar veremiyoruz. İkisi de kadraja sığmayan güzellikler.. Sizce??

Katedralin diğer bir özelliği ise bahçesinde bulunan Jeanne d’Arc Heykelidir. İngiltere’ye karşı Fransa’nın yanında olması sebebiyle büyük manevi öneme sahiptir. Birçok yerde de heykeli karşınıza çıkacaktır.


Katedralin kulelerini 15 Mart -5 Mayıs ve 9 Eylül- 31 Ekim arasında her cumartesi 10:00,11:00,14:00, 15:00, 16:00, her Pazar 14:00, 15:00, 16:00 saatlerindeki  turlarla gezebilirsiniz.

6 Mayıs-8 Eylül tarihleri arasında ise Pazar ve Pazartesi günleri hariç 10:00,11:00,14:00, 15:00, 16:00,17:00 saatlerindeki turlarla gezebilirsiniz. 8€luk online bilet almak için tıklayınız. Eğer vaktiniz bolsa Tau Sarayı ile kombine bilet alabilirsiniz.

Kilisenin detayları

Tau Sarayı (Palais du Tau)
Notre Dame Kilisesi’nın hemen yanında bulunuyor. Sube Çeşmesi ve merkeze yürüme mesafesinde bulunuyor.

T şeklinde inşa edilmesi sebebiyle Yunanca’daki T harfinin adıyla yanı Tau olarak anılmaktadır. (Yine bir Yunan buldum kendime J). Yunanca'da taf diye okunur. 1131 yılında inşa edilmiş olup zaman içinde bugünkü halini almıştır.

Pazartesi günleri kapalı olan saray diğer günler 09:30-17:30 saatleri arasında ziyarete açıktır. 8€ olan bileti online olarak almak için resmi internet sitesine buradan ulaşabilirsiniz.

XV. Louis Heykeli
XV. Louis 1715-1774 yılları arasında Fransa krallığı yapmıştır. 26 Ağustos 1765’te açılan Place Royale’de –yani Royal Square- sarayın önüne başında bir defne ile bronz heykeli yapılmıştır.

Sube Çeşmesi – Reims Fontaine Sube
Reims’te görülmesi gereken eserlerden biri. Place d’Erlon’da bulunuyor.  Altın meleğiyle hemen dikkatinizi çekecektir. Çeşme 1906 yılında yapılmış ve çevresinde bulunan 4 heykel kentin 4 nehrini yani Marne, Vesle, Suippe ve Aisne’yi simgeliyor. Aynı zamanda bu meydan cafeleriyle de oldukça canlı. Çok sayıda restaurantla da kentin en kalabalık yerlerinden biri halini alıyor. Mutlaka burada kendinize uygun bir mutfak bulabilirsiniz. Fransa’nın birçok yerinde olduğu gibi burada da çok sayıda Carrefour bulunuyor. Alışverişleriniz için rahatlıkla tercih edebilirsiniz.

Çeşitli mutfakların yanı sıra şampanyalarıyla da oldukça ünlü bir kent. Çok sayıda üzüm çeşidinin olması bu kenti şampanyanın ve şarapların öncüsü haline getirmiş. Marketlerde de oldukça ucuza çok kaliteli içki alabilmeniz mümkün. Biz çok sevdiğimiz için bolca Sangria aldık, çok da uygun fiyatlara..

Reims Belediye Binası
Görülmesi gerekenler listesindeki yerini hak eden yapılardan biridir. Hotel de Ville yani Reims Belediye Sarayı’nın yapımına 1627 yılında başlanmış. 1880 yılında ise tamamlanmış ancak 1.Dünya Savaşı sırasında yakılmış ve savaş sonrasında yeniden yapımına başlanmış. Birçok katkı sonucunda  10 Haziran 1928’de bugünkü hali ile yeniden açılmıştır.

Saint Remi Bazilikası
Kuzey Fransa’daki en büyük Romanesk bazilikadır. 11.yüzyılda St.Remi’nin yakıldığı yere inşa edilmiştir. Vitraylarıyla, dış mimarisiyle tam bir sanat eseri. Hayran olmamak mümkün değil.. UNESCO Dünya mirası listesinde yer almaktadır. 09:00-19:00 saatleri arasında ziyarete açıktır. Yaklaşık 30 dakikada gezebilirsiniz. İngilizce sesli rehber de bulunuyor. Tamamını gezmek için 6€ ödemeniz gerekmektedir. Adresi: Rue Saint Julien.


Biz vaktimizi daha verimli kullanmak için yemek yemedik ancak siz yemek isterseniz Tripadvisor'da en iyi 10 restaurant'a buradan ulaşabilirsiniz.


Yorumlar

en güzel anlardan...

en güzel anlardan...