Ana içeriğe atla

FLORANSA (İTALYA) GEZİ NOTLARI

FLORANSA (İTALYA) GEZİ NOTLARI

Nasıl anlatsam nereden başlasam bir türlü bilemediğim ülkedir İtalya.. Herkes az çok bir şeyler bilir güzelliği hakkında ki bence az bile söylenmiştir. Efendim genel olarak biraz İtalya’dan bahsederek başlayalım. İtalya yaklaşık 61 milyon nüfusa sahip başkenti Roma olan ve İtalya Yarımadası üzerinde bulunan bir ülkedir. Resmi dili İtalyanca olmakla beraber, 2002’den beri Euro kullanıyorlar.

Benim Floransa’ya ikinci gelişim ancak her köşesinde tekrar tekrar şaşırıyorum. Aslında dilek çeşmelerine inanmıyor da değilim J Her gittiğimde attığım ve tekrar gelmeyi dilediğim paralar işe yarıyor ve mucizevi şekilde 3. kez İtalya topraklarına ayak basıyorum JJJ Size bir de benden püf noktası J İtalya’da bol bol bulunan dilek çeşmeleri için yanınızda küçük miktarlarda TL bulundurun aksi takdirde çeşmelere Euro atmak içinizden gelmeyecektir J

Gece Arno Nehri- Ponto Vecchio 
İtalya ile ilgili en çok bilinen şey tabiiki yemekleri J Pizzasını, makarnasını, dondurmasını da bilmeyen yoktur sanırım. E tabi buraya kadar gelmişken kesinlikle yemeklerini denemenizi öneririm. Adım başı karşınıza çıkacak olan dondurmacıları da es geçmemelisiniz J Her şehir için farklı yemek önerilerim olacak ama her türlü pizzayı denemelisiniz. Genelin yanı sıra Floransa’yı anlatırken özellikle dana eti ve şarap denemenizi tavsiye ederim. Bizim tercihimiz Floransa'da Osteria Dell'Agnolo oldu. Duomo Meydanı'na oldukça yakın. Adresi: Borgo San Lorenzo,24R. Telefon numarası:+39 392 570 6491. Tripadvisor linki için tık tık :)

Seyahatlerdeki en önemli konulardan biri de sudur... İtalya’da çok yaygın olarak 2 su çeşidi bulunuyor. Biri “Naturale” yani bizim alışkın olduğumuz gazsız su, diğeri ise İtalyanlar tarafından tercih edilen gazlı su olan “Gasolione”.  İçimi oldukça hafif olmakla beraber, maden suyu ile su arasında bir tada sahip. Bizim tercihimiz alışkın olduğumuz naturale’den yana oldu. Ayrıca İtalya’nın neredeyse her sokağında çeşme bulunmaktadır. Bu çeşmelerden rahatlıkla su içebilirsiniz.

Biz Floransa’ya Milano üzerinden gidiyoruz. Milano Havaalanı-Floransa arası otobüs ile yaklaşık olarak 4 saat sürüyor. İtalya genelinde ulaşım için araba kiralayabilirsiniz ancak şehir içlerinde kullanmanızı pek önermiyorum. Hem park yeri sorunu olması hem de sokakların dar olması araba kullanımını zorlaştırıyor. Bu nedenle İtalya genelinde vespalar oldukça yaygın. Bence İtalya’nın en güzel şehirlerinden biri. Hangisi kötü diye de sormak lazım tabi ama bence Napoli çok da gerekli değil J

Toskana bölgesinin başkenti Floransa’nın her köşesi sanat diyebiliriz gerçekten. Aynı zamanda İtalya’ya eskiden başkentlik yapmıştır.
Floransa’yı gezmek için bir çok şehirde olduğu gibi burada da “Firenze Card” bulunuyor. 72 saat geçerli bu kartı belirli noktalardan alabileceğiniz gibi buradan satın alıp, daha sonra belirli noktalardan teslim alabilirsiniz. Tüm detayları bu linkten öğrenebilirsiniz.

Gezilecek yerler:

1. Duomo Meydanı ve Duomo Katedrali
Duomo Katedrali yani Cattedrale di Santa Maria Del Fiore Floransa’da gezilecek yerler listesinin ilk sırasını hakediyor. O kadar mükemmel bir katedral ki gözlerinizi almadan saatlerce tüm detaylarını izlemek istiyorsunuz. 


140 yılda yapılmış olan katedral mimar Brunelleschi’nin eseridir. Girişi ücretsizdir. Katedralin hemen yanında yaklaşık 450 merdiveniyle meşhur kubbe, 85 m bir çan kulesi ve vaftizhane bulunuyor. Kubbe, vaftizhane ve çan kulesi için ücret ödemeniz gerekiyor. Ayrı ayrı bilet alabileceğiniz gibi hepsi için kombine bilet de alabilirsiniz.

2. Cennetin Kapısı
Tamamı dökme altından yapılmış olan bu kapı Floransa’da görülmesi gerekenlerin başında yer alıyor. Ancak gördüğünüz kapı maalesef ki orijinali değil. Orijinali Museo dell’ Opera del Duomo’da bulunuyor. Kapı, San Giovanni Vaftizhanesi’nin kapısıdır ve vebadan kurtulmanın şerefine yapılmıştır. Vaftizhane demişken söylememiz gereken önemli bir durum var. Vaftizhaneler genellikle kiliselerin dışında bulunur. Bunun nedeni, Hristiyanların inancına göre insanlar günahkar doğuyor ve vaftiz edilmeden kiliseye girmemeleri gerekiyor bu nedenle kiliselere yakın yerlere vaftizhane yapılıyor ve bu vaftizhaneler kiliselerin mutlaka dışında bulunuyor.


3. Uffizi Müzesi
Dünya’nın en önemli müzelerinden biridir. 1500lü yıllarda Medici Ailesinden 1. Cosimo için yaptırılmıştır. Galeride şu anda Medici ailesinin tüm sanat eserleri de sergileniyor. Signoria Meydanı ile Arno nehri arasında yer almaktadır. Galeri en çok ziyaret edilen müzelerden biri olduğu için uzun kuyruklar oluşuyor. Bu nedenle biletinizi önceden alabilirsiniz. Ufizzi Galerisi’nin internet sitesi ve tüm detaylar internet sitesinde J


4. Domuz Heykeli
Floransa’da bulunan en meşhur heykellerden biri. Rivayete göre domuzun burnunu okşayıp dilek diledikten sonra domuzun ağzına para koyuyorsunuz, eğer paranız mazgala düşerse dileğiniz kabul oluyor. Eğer mazgala düşmezse dileğiniz kabul olmuyormuş. Bu meşhur domuz heykeli yeni Pazar anlamına gelen Mercato Nuovo’da bulunuyor. İtalya’nın birçok yerinde böyle dilek dilenecek bir sürü heykel veya çeşme bulabilirsiniz J

5. Ponte Vecchio
Floransa’nın simge yapılarından biridir. Aynı zamanda İkinci Dünya Savaşı’nda zarar görmeyen tek köprüdür. Ponte Vecchio köprüsü denince de hemen karşımıza Medici ailesi çıkıyor. Köprü, Medici ailesinin halka inmeden gizli olarak Arno Nehri’ni geçmeleri için yapılmıştır. Arno Nehri üzerinde bir sürü köprü göreceksiniz ancak en güzeli sanırım bu köprü... -Floransa’nın her köşesinde olduğu gibi- köprü üzerini de güzelleştirmek için birçok heykel ve ünlü heykeltraş Benvenuto Cellini’nin büstü yerleştirilmiş. Gündüz güzelliğinin yanı sıra gece ışıklandırmalarıyla ve Arno Nehri’ne yansımalarıyla gece de görülmesi gereken yerlerden biridir.

6. Pazar Meydanı
Pazar Meydanı, geniş sütunlarla kaplı, ortasında duran yuvarlak noktada kötü mal getiren tüccarları iple koltuk altlarından bağlayıp, yukarı çekip bıraktıkları ve popolarının üstüne düşürdükleri meydandır. Bu uygulama o tüccarın bir daha kötü mal getirmemesini hem de diğer tüccarlara ibret olması amacıyla yapılırmış. Meydandan Arno Nehri’ne inen sokak, ayakkabıcılar ve dericiler sokağı olarak bilinmektedir. Nehre, dolayısıyla Ponte Vecchio Köprüsü’ne bu sokaktan rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Tüm sokaklar birbirini dik kestiği için istasyondan çıkıldıktan sonra sola dönülürse Arno Nehri’ne varmanız dolayısıyla Ponte Vecchio Köprüsü’ne varmanız kaçınılmazdır. Nehre inen sokaklar boyunca çok sayıda pizzacı, dondurmacı bulunuyor. Gerçi İtalya’nın her tarafı pizzacı ve dondurmacı ama JJJ  

7. Signoria Meydanı
Floransa’nın her köşesi ayrı bir sanat eseri ancak bu meydan Dünya’da gördüğüm en güzel meydanlardan biri. Meydandaki en güzel yapı Vecchio Sarayı (Palazzo Vecchio). 


Saray 94 metre saat kulesiyle dikkat çekiyor. Tabiki İtalya’nın her yerinde olduğu gibi burada da Medici ailesi karşımıza çıkıyor. Saray Medici ailesinin hem evi hem de yönetim merkeziymiş. Sarayın adı eskinden Signoria Sarayı iken Medici ailesi buradan taşındıktan sonra sarayın adı Palazzo Vecchio yani eski saray olarak değişmiş. Sarayın hemen önünde “Davut” heykelinin kopyası ve “Herakles ile Cacus” heykeli bulunuyor. Floransa’da doğan Michelangelo’nun en meşhur eserlerinden biridir Davut. 


Bu Davut heykeli malesef ki orijinal değil. Orijinali Galleria dell’Accademia’da bulunuyor. Herakles ile Cacus heykeli ise Baccio Bandinelli tarafından yapılmış. 


Bir köşede Herakles yani bizim bildiğimiz adıyla Herkül gücü simgelerken Davut heykelinin de manevi gücü simgelediği söylenmektedir.

Floransa’nın her köşesi sanat deniyor ya gerçekten öyle.. Herakles ile Casus heykelinin tam arkasında duvarda Michelangelo tarafından çizilmiş bir yüz bulunuyor. Bazı kaynaklar kendini çizdiğini söylüyor tabi bunu bilemiyoruz ama öyle bir ülke düşünün ki her noktası bir sanat eseri olabilir J Bu yüzü gördükten sonra böyle bir kültürde yaşamak nasıl olabilir acaba diye günlerce düşünmüştüm J


Meydanda bulunan diğer bir önemli heykel bronz Perseus heykelidir. Heykelin bulunduğu alan ise “Loggia dei Lanzi” olarak adlandırılan 14. yüzyılda inşa edilen tören alanıdır. Perseus’un elinde Medusa’nın kafası bulunyor. Perseus’un yanı sıra meydanda bir sürü mükemmel heykel bulunuyor.


Meydandaki en önemli eserlerden biri de Bartolomeo Ammannati tarafından yapılan Neptün Çeşmesi’dir. Yunan mitolojisindeki Poseidon, İtalya’da Neptün olarak karşımıza çıkıyor.

Bu heykellerin hiçbirini 2 ayaklı yapamadıkları için hepsi mutlaka ağaç, taş gibi bir objeyle desteklenmiş. Burada keyifle belirtmeliyim ki tarihte 2 ayaklı heykeli sadece Yunanlar yapabilmiş :):):)

Maalesef her köşesi sanat eseri olan Floransa'yı bu kadar anlatabiliyorum. Belki bir gün tüm detaylarını anlatabilirim :)

Gezilecek yerlerin yanı sıra İtalya'da konaklayacağınız otelin konumu da çok önemli. Konaklama için tercihimiz Montecattini kasabasında bulunan Hotel Augustus oluyor. 3 yıldızlı ortalama bir oteldi. Otelin adresi: Viale Manzoni,21 Telefon numarası: 0572 70119. Otel merkeze biraz uzak olduğu için ulaşımı tren ile sağlamak durumundasınız.


Tabi Floransa'yı gezmişken Roma'yı gezmeden olmaz :) Roma'nın tüm detaylarına Roma yazımdan ulaşabilirsiniz.



Yorumlar

en güzel anlardan...

en güzel anlardan...