Ana içeriğe atla

HALKİDİKİ- SİTHONİA (YUNANİSTAN) GEZİ NOTLARI

HALKİDİKİ-SİTHONİA GEZİ NOTLARI

Halkidiki(Χαλκιδική), Yunanistan’ın kuzeyinde bulunan Selanik’e bağlı 3 yarımadadan oluşuyor. Yarımadalardan ilki Kassandra(Κασσάνδρα), ikincisi Sithonia(Σιθωνία), üçüncüsü ise Aynoroz(Άγιον Όρος).


Son zamanlarda Avrupa’nın Maldivleri olarak ünlendi ve turistler tarafından oldukça tercih edilen bir lokasyon oldu. Özellikle Türkler tarafından… Yunanlar arasında ise Halkidiki için söylenen bir söz var: Σαν την Χαλκιδική δεν έχει- Halkidiki gibisi yok :) Az bile söylenmiş diyebiliriz.
Portokali Beach
Coğrafi şekli itibariyle 3 bacak olarak adlandırılan yarımadalardan en kuzeyde olanı yani Aynoroz’a bırakın turist olarak gitmeyi dişi sinek bile giremiyor. Manastırların bulunduğu yarımadaya erkekler bile özel izinle girebiliyor. Tahmin edersiniz ki en güzel deniz de bu yarımadada L İlk bacak, Kassandra ise gençler tarafından oldukça tercih edilen en kalabalık yarımada diyebiliriz. Bizim tercihimiz bu tatil için Sithonia oldu. Daha güzel denizi olması ve daha az kalabalık olması tercih sebebimiz oldu.
Tigania Beach


Halkidiki’ye ulaşım için önerim kesinlikle araba olacaktır. Türkiye’den araba ile gitmeseniz bile mutlaka orada araba kiralamalısınız. Oldukça dağlık olan bölgede araba ile ulaşım tatilinizi daha rahat geçirmenize yardımcı olacaktır. Eğer aracınız yok ise veya kiralamak istemiyorsanız Selanik'ten KTEL(Yunanistan genelinde kullanılan Otobüs işletmesi) ile ulaşım sağlayabilirsiniz ancak yarımadada sıkıntı yaşayabilirsiniz.
Sithonia(Σιθωνία), Selanik’ten yaklaşık 150 km uzaklıkta, Selanik ise İstanbul’dan 600 km 6,5 saat uzaklıkta. Biz gün sayımızın yeterli olması sebebiyle bir gece Selanik’te konaklayıp daha sonra Halkidiki’ye geçmeyi tercih ettik. Selanik demişken de Selanik notları için klik klik :) Araç ile gittiğinizde otoyolda Selanik’e kadar 4 adet gişeden geçmeniz gerekiyor. Araba için her bir geçiş 2,40€. Yeni gişelerin de açılacağını şimdiden söylemeliyimJ 
Hazır araba demişken buyrunuz efendim araba ile Yunanistan'a gidiş detayları tık.

PLAJLAR

Thasos’ta olduğu gibi Halkidiki’de de plajlara mutlaka erken gitmenizi öneririm. Yine plajların bazılarına arabayla ulaşım yok. Belli bir noktadan sonra yürümeniz gerekebiliyor ancak Thasos’taki kadar yorucu olmayacağını garanti edebilirim. Hazır bu kadar Thasos demişken Thasos notları için tık tık :)

Sithonia bölgesinin açık ara en iyi plajı Portokali Beach - Kavourotypes.. İlk tercihiniz bu plaj olmalı tabi erkenden gidebilirsiniz J Biz 11 gibi gittiğimizde maalesef plaj doluydu. En önde rezervasyonlu 4 şezlong vardı ki şansa biz de tam 4 kişiydik. Bizi görünce rezervasyon var alamayız dediklerinde Yunanca konuşmaya başlayıp “Yunanca konuşan bu Türk kızına yeriniz yok mu?” diye sorunca hemen boş olan o 4 şezlong bizim oldu J Geç gidip en öndeki en güzel şezlongları almak tatilimizin güzel geçeceğinin işaretiydi bence J Yunanistan’ın çoğu sahilinde olduğu gibi şezlonglar bir şey içtiğiniz zaman ücretsiz. Biz bütün günümüzü buraya ayırdığımız için yemeğimizi de burada yedik ancak yemek konusunda çok beklentiniz olmamalı derim J

İkinci tavsiyemi yazmak için uzun uzun düşündüm aslında... Büyük ikilem benim için yazmak ya da yazmamak J Turistler tarafından çok fazla bilinmeyen Tigania Beach... Arabanızı biraz uzakta bırakıp yürümeniz gereken ama karşınıza çıkan manzara karşısında büyüleneceğiniz bir beach... Dünya’nın en muhteşem palmiye şemsiyelerine sahip... Muhteşem kumu,denizi, şemsiyeleri,tesisi inanılmazdı...Orange beach de olduğu gibi birşeyler içmeniz durumunda şezlonglar ücretsiz.
Tigania Beach

Agios Giannis’te bulunan Riviera Luxury Beach.. Şemsiye başına 10€ gibi bir ücret ödüyorsunuz. Şemsiye oldukça büyük ve şemsiye altında 2 şezlong, 1 sandalye, 2 tane de kocaman minder veriyorlar. Biz 4 kişi çok rahat şekilde güneşlenebildik. Bu ücrete aynı zamanda bol buzlu bir şişe su da dahil oluyor. Çok elit, çok zevkli dizayn edilmiş bir tesis. Şemsiye+kahve+yemek için 4 kişi toplamda 37€ ödedik. Turkuaz deniziyle verdiğimiz paraya değeceğinden emin olabilirsiniz....


Manassu Beach Bar..Vourvourou ile Sarti bölgesi arasında kalan şezlong başına 2€ ödediğiniz bir beach.. Denizi diğerleri kadar şahane değil kabul ancak inanılmaz güzel bir tesis mevcut. Sanırım 1 saat fotoğraf çektik J Şansımıza o gün düğün vardı ve muhteşem süslemeleri biz de kullandık birazcık JJJ Zaten güzel olan mekan bir anda bambaşka bir atmosfere büründü... Evlenmemiş olsam orada evlenmek isterdim. Heyyy nikah tazelemek isteyen olursa buradan bir mesaj gönderelim JJJ

Manassu Beach
Lagonisi Beach Bar.. Turkuaz denizi arayanlara önerimdir efendim J Sithonia bölgesinin güzel ve ücretsiz plajlarından biri. Ormos Panagias bölgesine oldukça yakın olan plaj ilk tercihlerinizin arasında olabilir. Giriş ücretinin 5€ olduğunu ancak girdiğinizde bu ücretin karşılığını alacağınızı söyleyebilirim.

Karidi Beach... Vorvourou bölgesinde bulunan plajda maalesef ki tesis bulunmuyor. Kendi şemsiyeniz ve şezlonglarınızla gitmeniz gerekiyor. Denizi de diğer koylar kadar başarılı değildi bence bu nedenle biz kısa süre kalıp daha sonra başka bir yere gitmeyi tercih ettik.
Karidi Beach

Armenistis Kampı oldukça büyük bir alanda bulunuyor Armenistis kampı. Kampın içine giriş ücreti daha sonra da şezlong ücreti bulunuyor ancak ücretsiz plajı da bulunuyor. Ücretsiz plaj için kampın girişine aracınızı koyup uzun bir süre yürümeniz gerekiyor. Kamp alanının dışından daracık bir yoldan gidiyorsunuz. Biz bakmak için yürümeye başladık ancak bir süre sonra sıcakta dayanamayıp geri döndük ve Armenistis seçeneğini eledik J İyi ki de elemişiz.

Diaporos Adası – Athos turu
Günübirlik turlardan çok meşhur olan ikisi. Biz maalesef gidemedik ancak Diaporos adası muhteşem turkuaz deniziyle sizi kendisine aşık edecektir. Turlar sabah erkenden hareket ediyor. Kişi başı ortalama 20€’ya tam bir gün Diaporos adasının veya Athos’un koylarını gezebilirsiniz.

YEME-İÇME

1. Arsanas Taverna- Nikiti
Sithonia bölgesinin meşhur koylarından Nikiti’de bulunan Arsanas taverna listemizde olmadan tercih ettiğimiz mekanlardan biri. Aslında büyük bir şans da diyebiliriz. Çok dolu olmayacağını düşünerek rezervasyon yaptırmadan gittik ancak yine Yunanca’nın açtığı kapı ile sahilde kumların üstünde mükemmel masayı hemen bize verdiler J Seviyorum çok Yunanları :):) Diğer bölgelere göre biraz daha pahalı ve daha az çeşit olduğunu söyleyebilirim ancak kumların üstünde yemek yiyelim gün batımını izlemek isterseniz listenize ekleyebilirsiniz. Biz 4 kişi ouzo dahil 6 çeşit meze için 46,30€ ödedik. Rezervasyon için telefon numarası +3023750-23235
Arsanas Taverna-Nikiti

2. 5 steps in the sand- τα 5 βήματα στην άμμο
Tigania beach’e giderken aaa burayı bir yerden hatırlıyorum dediğim sonradan tripadvisorda gördüğümü hatırladığım mekan. Benim için bu tatilin unutulmazları arasına girdi hemencecik J Sahildeyken rezervasyon için aradığımda büyük bir mutlulukla karşılık verdiler bana.. Duyduğum en samimi seslerden biriydi.. Rezervasyonu unutup neden Yunanca konuştuğumu sordukları bir telefon konuşması oldu. Gittiğimizde en güzel masayı hazırladıklarını görünce gözlerim dolmadı değil J Resmen loca yapmışlardı bize JJJ Garsonların hepsi tek tek gelip konuştu ama gecenin sonunda mekan sahibinin özellikle yanımıza gelip neden Yunanca öğrendiniz diye sorması inanılmazdı.. Tamam kendimi bırakıp mezelere geçiyorum J Mezeleri çok lezzetli fiyatları Halkidiki ayarındaydı.. Mekan da en az mezeleri kadar güzeldi. Sahilde yer alan mekanda kumların üstündeki salıncak da keyfimizi katladı diyebilirim J

3.Aristos- Ormos Panagias
Otelimizin bulunduğu sahilde yani Ormos Panagias’ta bulunan restaurant iyi ki dediklerimizden biri oldu. Rezervasyon yaptırmadığımız için iç tarafta bir masamız vardı ancak yer bulmak bile şansken yerimizden şikayet etmedik tabi ki J Eğer önceden rezervasyon yaptırırsanız ayaklarınız denizdeyken yemeğinizi yiyebilirsiniz..Telefon numarası +30 2375 031420. Her yerde olduğu gibi burada da güler yüzlü insanlar karşıladı bizi..


4. Garlic
Vourvourou bölgesinde veya yakınlarındaysanız Souvlaki yemek için çok değişik bir konsepte sahip mekanı tercih edebilirsiniz. Souvlakinin fiyatı 3,20€.

KONAKLAMA

Son dakika tatil planı yaptığımız için konaklamayı tek bir noktada planladık ve maalesef biz planlarken booking’deki doluluk oranı %97’ydi. Biraz mecburi tercihimiz Ormos Panagias(Όρμος Παναγίας) bölgesindeki  Avra Hotel oldu. Otele 4 kişi 3 gece için 550 euro ödedik. Deniz kenarı olması-hiç orada yüzmesek de J- otoparkının olması tercih sebebimiz oldu ancak gittiğimizde hiç pişman olmadık. Aile işletmesi olan otele gittiğimizde odalarımız ve evraklarımız hazır bizi bekliyorlardı. Odalar tertemiz ve kahvaltısı da güzeldi.. Tabi en güzeli kumların üzerindeki masalarda kahvaltı edip ayaklarımız denizdeyken keyif kahvemizi içmemiz oldu.  



2018'de Kassandra'yı yazmak dileğiyle...


Yorumlar

en güzel anlardan...

en güzel anlardan...