Ana içeriğe atla

SAMOS (YUNANİSTAN) GEZİ NOTLARI



Bizim için Yunanistan tatilleri hep çok güzel, hep çok özel olmuştur. Ancak bu seferki biraz daha özel ve güzel diyebilirim. Minik gezginimiz Atlas burada 5 aylık daha J Bu yazı yayınlandığında da tam 87 günlük kocaman bir bebiş 👶👶 Harika bir gezgin olsun diye adını bir Yunan tanrısından aldı 😇 Umarız da öyle olur… Buyrun bakalım Atlas’ın anne karnında ilk, bizim dördüncü Yunan Adası tatilimize…

Samos, Yunanistan’ın 8.büyük adası. Yaklaşık 470.000 km2’lik bir yüzölçümüne sahip. Samos yani Sisam Adası Kuşadası’nın karşısında bulunuyor. Birçok medeniyete de ev sahipliği yapmış. Bunlardan biri de tabiî ki Osmanlı İmparatorluğu. Osmanlı’dan bağımsızlığını kazandıktan sonra bir süre Yunanistan toprakları dışında kalmış ancak daha sonra Yunanistan’a bağlanıyor. Ege Üniversitesi’nin bazı bölümlerinin burada olması da ayrı bir önem kazanmasını sağlıyor.

Kokkari

Kuşadası’ndan kalkan feribotlar Vathy limanına geliyor. Kuşadası-Samos yolculuğu yaklaşık 1,5 saat sürmektedir. Liman oldukça merkezi bir konumda ancak her Yunan adasında olduğu gibi Samos’ta da toplu taşıma sorunu bulunuyor. Türkiye’den de direkt olarak araçla ulaşamayacağınız için araç kiralamak veya taksi kullanmaktan başka seçenek kalmıyor. Kendi aracınız ile geçmek isterseniz Yunanistan’ın Sakız Adası’ndan geçebilirsiniz.

Karlovasi limanından ise Pire, İkaria, Fournos, Sakız Adasına ulaşım sağlanıyor. Pythagorion Limanı’ndan ise Samiopoula istikametine gidilebiliyor.

Vathy Limanından ada 
Havaalanı ise adanın güney doğusunda yer alıyor. Merkeze 14 km mesafede bulunuyor. Taksi ile veya kiralık araçla oldukça rahat bir şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz. Türkiye’den uçuş bulunmadığı için Selanik veya Atina’dan uçakla adaya ulaşabilirsiniz. Selanik demişken detaylar için klik klik, Selanik değil de Atina gerekli derseniz de buraya klik klik :)

Samos, Yunanistan’a bağlı olduğu için Shengen vizesi uygulamasına dahildir. Günübirlik de gitseniz mutlaka vizenizin olması gerekmektedir. Shengen vizesinin yanı sıra tek girişli kapı vizesi de alabilirsiniz ancak bu vizenin uygulanıp uygulanmayacağı veya tarihleri her sene duyurulmaktadır. Uygulanmama ihtimaline karşı 2020 ve sonrasında mutlaka kontrol edip yola çıkın. Unutmamanız gereken en önemli konu ise kapı vizesini gidip o anda alamıyorsunuz, yoğunluğa göre 1 hafta öncesinde başvurmanız gerekebilir!


Araba kiralamak için tercihimiz “Evelin” firması oldu. Açıkçası internetten en uygun fiyatı vereni seçmiştik ki çok da memnun kaldık diyebilirim. 4 gün için küçük bir aracı 76€ karşılığında kiraladık. Firmanın merkezi Pythagorion’da bulunuyor ancak Vathy limanından kiralama yaparsanız ilgili kişi aracınızı limana getiriyor. Ada oldukça dağlık bu nedenle virajlı yollara sahip. Gece aydınlatma olmaması yolu daha da zorlu bir hale getiriyor bu nedenle en az 2 şoför olarak kiralamanızı tavsiye ederim. Araçları kiraladığınızda tek şoför olarak fiyat verir ancak aracı bir kişiden fazlası kullanmak isterse mutlaka ekstra ücret ödeyip aracı kullanacak kişileri belirtmeniz gerekmektedir. Aksi takdirde trafik çevirmesinde veya bir kaza durumunda yüksek ceza kesilebilir. Evelin için ekstra şoför günlük 2€ idi. Telefon numarası +30 22730 62064 ve +30 6973 254111. İnternet adresi ise www.evelin.gr

Ada genelinde birçok yerde otopark bulunuyor. Tabii ki bu otoparklar ücretsiz. İstediğiniz gibi aracınızı bırakabilirsiniz. Ancak tabelalara ve park saatlerine dikkat etmenizde fayda var.

Ahtapot manzarası olmadan Yunan adası olur mu :)

Su fiyatı tüm Yunanistan’da olduğu gibi burada da değişmiyor. 0.5 lt su fiyatı 0.5€. Benzinin litresi ise Eylül 2019 itibariyle 1.698€.

🍷Samos aynı zamanda şaraplarıyla da oldukça ünlü. Çok lezzetli olan Samos şaraplarının ortalama fiyatı marketlerden 8€ civarında..
🍶Yunanistan’a sık gidenler bilirler çok meşhur ouzo markalarını: Barbayianni (Βαρβαγιάννη), Plomari (Ούζο Πλωμαρίου)gibi ancak Samos’ta bu ouzoları bulmak oldukça zor diyebilirim. Benim için de oldukça yeni bir durumdu. Samos ve yakın adalarda yapılan ouzolar var genellikle ouzerilerde (çoğu kişinin taverna dediği yerler) Samos ouzolarından biri “Frantzeskos”(Ούζο Φραντζέσκος) denemenizi tavsiye ederim. Diğer bir ouzo ise “Nisiotiko Ouzo Giokarini” (Νησιώτικο Ούζο Γιακαρίνη). Biz Frantzeskos’u daha çok beğendik ama giderseniz mutlaka bulabildiğiniz her ouzoyu deneyin tabi şarabı da J

Pythagorion'da ada manzarası

1. Pythagorion
Pisagor, MÖ 580 yılında Samos’ta doğmuş. Matematiğin öncülerinden olarak bilinmesinin yanı sıra geometri, astronomi uzmanı ve filozof olarak da bilinir. Hepimizin en çok bildiği teoremi sanırım dik üçgende kullandığımız teoremi J Samos dendiğinde akla hemen Pisagor geldiği için Pythagorion Limanı’na Pisagor heykeli yapılmış. Gitmişken görmenizi tavsiye ederim. Pythagorion da çok güzel bir liman bölgesi. Restoranlar, hediyelikçiler, butikler… Çok canlı bir bölge..Yarım gününüzü ayırıp buranın keyfini çıkarabilirsiniz.


Glicorisa
Mavi bayrak sahibi olan Glicorisa mutlaka görmeniz gereken plajlardan biri. Pythagorion Limanı’na 2,5 km, merkeze 10 km  mesafede bulunuyor. Havuzu oldukça büyük. Ancak Yunanistan’a gelmişken deniz tercih ediyorsanız da kesinlikle iyi bir tercih. Soyunma kabini, tuvalet gibi ihtiyaçlarınızı da rahatlıkla karşılayabilirsiniz. Giriş ücretsiz, tabi sizden bir şeyler içmenizi bekliyorlar. Burada frape fiyatı 2.70€, double Türk kahvesi (onlar için Yunan kahvesi J) 3€.


Garlic – Γκαρλικ
Pythagorion’da bulunan mekan, gyros veya souvlaki için iyi bir tercih. Gyros bizdeki dönerle çok benziyor. Genellikle hazırda domuz ve tavuk bulabilirsiniz. Çok az mekanda dana etinden yapılmış gyros bulunuyor. Eğer domuz eti tüketmiyorsanız tavuk tercih edebilirsiniz. Souvlaki ise Türkiye’deki şiş kebaba benziyor. Genellikle hazırdır ve siz geldiğinizde hemen servis ederler. Mutlaka domuz eti, tavuk eti veya dana eti olup olmadığını sormalısınız. Pide gyros ortalama 2,60€ büyük boyları ise 3.70€, içecekler ise 2€ civarında.

Lakis
Porsiyonları oldukça büyük bu nedenle mutlaka yedikçe sipariş vermenizi öneririm. Manzarası adanın en güzel manzaralarından biri. 



Fiyat olarak Yunanistan standartlarının bir tık üzerinde olsa da Lakis Amcanın tatlılığı ve yemeklerin lezzeti hesaba odaklanmanızın önüne geçiyor. Lakis amca sanırım Samos’taki en cana yakın kişi J Her gelenle tek tek tokalaşıyor ve özellikle Türkseniz mutlaka sarılıyor JJJ Benim de Yunanca bildiğimi anlayınca uzun bir süre muhabbet ettikJ Siyaset bile konuşuldu J Tabi fikirler aynı olunca, kardeşlik konuları konuşulunca hemen fotoğraf çektirdik ve bize “Samos şarabı” ikram etti. 4 kişi mezeler ve ouzo için 69€ ödedik. Özellikle sezonda güzel masalar için rezervasyon ile gitmenizi öneririm. Adresi:Samos Town yolu üzeri, Pythagorion Telefon numarası: +30 22730 61252

En Arhi Oinologos – Εν αρχη Οινολόγος
Sanırım bütün yazılarım içinde en çok burayı yazarken zorlandım. Gezdiğim bu kadar şehir içinde en tatlı hediyelikçi burasıydı. Hem satılanlar çok güzeldi hem de mekanın sahibi Anthonis çok ama çok tatlıydı. Aldığımız her şeyi tek tek paketledi, özenle hepsine küçük süsler yapıştırdı J 




O bunları yaparken de biraz muhabbet etme şansımız oldu. Daha önce Türkiye’ye de gelmiş. Birkaç kelime Türkçe biliyordu J Yunancamı da çok beğendi tabi beni hemen kazandı JJJ Çok güzel hediyelik eşyalar veya kendinize alacağınız hatıra eşyaları için kesinlikle burayı tercih edebilirsiniz.




2. Vathy
Adanın merkezi burası. Limanında burada olmasının büyük bir payı var diyebiliriz. Birçok restoran, eğlence mekanı, hediyelikçi de burada bulunuyor.

Livadaki Beach Bar
Samos’un en en en güzel plajı kesinlikle burası.. Son 3 kmsi zorlu olsa da inanın gittiğinizde her saniyeye değiyor diyeceksiniz. Vathy’e oldukça yakın bir konumda. Mükemmel ötesi bir işletme diyebilirim. 



Olağanüstü sakin bir denize sahip. Dağlık bir koyda bulunması denizin çarşaf gibi olmasına sebep olmuş. Kumluk olan plaja muhteşem yemyeşil sular eşlik etmiş. Küçük dekorlarla da çok eğlenceli bir sahil haline getirmişler. 



Denizde küçük bir masa ve sandalye, ücretsiz kullanabileceğiniz kanolar bütün günü keyifle geçirmenizi sağlıyor.  Öğlen yemeğini burada yemek isterseniz 3.5€’ya sandviçler mevcut. VIP şezlonglar da gerçekten olağanüstüydü. Tabi ki bu şezlonglar ücretli.


Triantafillos
En zor bulduğumuz yer burası oldu sanırımJ Saklamışlar gibiydi. Vathy ile Pythagorion arasında yani adanın doğusunda bulunuyor. Sokakta yer alan 3-5 masayı görünce hemen “kesin güzeldir” dedik J Çok tatlı garsonlarla hızlı servisleri var. Kalamarları inanılmaz lezzetli ve tazeydi. Porsiyonları da büyüktü ancak yemek yediğimiz diğer mekanlara göre biraz geride kaldı diyebilirim. Özellikle sezonda rezervasyon yapmanız gerekiyor. Adresi: Mikri plateia, Paleokastro Telefon numarası: +30 22730 27860

3. Kokkari
Samos’taki en merkezi yerlerden biri. Mutlaka görmeniz gerekiyor ki merkezi olmasının yanı sıra denizi de kesinlikle çok güzel. Tabi ada olmasından dolayı bazı bölgelerin dalgalı olması kaçınılmaz. Dalgalı deniz sevmiyorsanız seçeneğiniz oldukça fazla tabiî ki ancak denizi kontrol edip şezlongunuza yerleşmeniz vakit kaybını önleyecektir. Kokkari ana cadde de çok canlı. Hediyelikçiler, beachler, tavernalar… Hem gündüz hem akşam kalabalık olan yerlerden biri.

Tsamadou Beach - Navagos Beach Bar
Samos’un en güzel 2.sahili kesinlikle burası…Giriş veya şezlong ücreti olmayan tesis keyif için ideal J Taşlık bir plaja ve dalgasız denize  sahip. 

Kokkari’nin girişinde yer alıyor. Plajda aynı zamanda havuz da bulunuyor. Denizden sıkılanlar için çok güzel bir ortam yaratmışlar tabi bence o denizden kimse sıkılmaz ama JTam bir gününüzü burada rahatlıkla geçirebilirsiniz ki bence kesinlikle bir günü hak ediyor.


Lemonakia Beach
Lemonakia beach, Kokkari’de Navagos ile aynı koyda bulunuyor. Minik limon ağaçlarından almış bu ismi. Çok güzel manzara ve denize sahip. Ancak Navagos’a gittiyseniz Lemonakia’ya gitmek yerine başka bir plaja gitmeyi tercih edebilirsiniz.

Sunrise Beach Hotel
Samos’un en güzel manzaralarından biri kesinlikle burası. Dalga sevmeyenler için de ideal. Ancak 2 şezlong,1 şemsiye ücreti 7€. Diğer hiçbir plaja para vermediğimiz için buraya verelim dedik, pişman da olmadık. Şezlonglar konforluydu, taşlık olan deniz berrak ve manzara gerçekten güzeldi. Vakti olanlar için iyi bir seçenek olabilir.


Meltemi
Adanın en en en en güzel mezeleri kesinlikle burada J Mezelerinin güzelliğinin yanı sıra konumu da mükemmel J Kokkari ana caddede bulunuyor. Tam sahilde olması sebebiyle denize girdikten sonra ouzo meze keyfi yapmak için birebir…9 çeşit meze, ouzo ve bira için 4 kişi 56.30€ ödedik. Telefon numarası: +30 22730 92586

Meltemi'nin güzelliği

4. Mitilinii Kasabası
Çok şirin bir ada kasabası burası. Merkeze biraz uzak o nedenle aracınızla gelmenizi şiddetle tavsiye ediyorum. Ada genelinde de araba kiralamak ilk tercihiniz olmalı. Kasabada kısa bir tur attıktan sonra yemek için “To magazaki pou legame”ye geldik. Kasaba için çok vakit ayırmanıza gerek yok. Yemek öncesi kısa bir tur ve güzel fotoğraflar için 15-20 dakika yeterli olacaktır.

To magazaki pou legame
Yemek için mutlaka listenizde olması gereken yerlerden biri.. Biraz zor bulsak da kesinlikle değdi diyebilirim.  Çok güzel dekorları, harika bir bahçesi var. Yemekler ve mezeler de bir o kadar lezzetli..4 kişi 7 çeşit meze ve ouzo için 36.5€ ödedik. Adresi: Mitilinii sq.  Telefon numarası: +30 22730 51264


Alışveriş için Yunanistan’ın vazgeçilmezi Jumbo da adada bulunuyor J Bilmeyenler için kısaca bahsetmekte fayda var. Jumbo, Yunanistan genelinde çok fazla şubesi bulunan, mutfak eşyalarından oyuncağa, kıyafetten dekorasyona birçok ürünün satıldığı oldukça renkli ve fiyat olarak da oldukça uygun bir mağaza. Buradaki çok küçük tabiî ki ama yine de alacak bir şeyler bulabilirsiniz. Biz bu sefer oyuncak ve hikaye kitabı aldık J Adresi: Ntael Noemis & 22 Konari Konstantinou. Telefon numarası: +30 22730 27011

KONAKLAMA
Bizim tercihimiz adanın güneybatısında bulunan “Kerkis Bay Hotel” oldu. Aslında gezilecek yerlerinin çoğunun doğuda olduğunu bilmiyorduk ve adanın da bu kadar büyük olduğunu tahmin edemedik. Bu yüzden her gün en az yarım saat yol yapmak zorunda kaldık L Otel deniz kenarında oldukça güzeldi. Sahipleri çok güleryüzlü ve yardımseverdi. Eğer yol sizin için sorun değilse oteli kesinlikle tavsiye ederim. 


Marathokampos

Kahvaltınızı deniz kenarındaki masalarda yapabiliyorsunuz. Yunanistan ortalamasında bir kahvaltıya sahip diyebilirim. Adresi: Main Street, Marathokampos. Booking sayfası için tık tık :)


Yorumlar

  1. Çok faydalı bir yazı çok teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vakit ayırıp okuduğunuz için ben teşekkür ederim :) Umarım faydalı olmuştur gezinizde. Diğer tatillerde de rehber olmak ümidiyle...

      Sil

Yorum Gönder

en güzel anlardan...

en güzel anlardan...