Ana içeriğe atla

MÜNİH (ALMANYA) GEZİ NOTLARI

MÜNİH (ALMANYA) GEZİ NOTLARI

Bavyera eyaletinin başkenti olan Münih, Almanya’nın üçüncü büyük şehridir. Yaklaşık 1,5 milyon nüfusa sahip şehir, Frankfurt’tan sonra Almanya’nın en yüksek GSYİH’e sahiptir.
1999-2002 yılları arasında Euro ve Alman Markı birlikte kullanılsa da 2002 yılından sonra para birimi sadece Euro olarak devam etmiş.


Uzun yıllardır hep planlasak da bir türlü Almanya’ya gidememiştik ve sonunda fırsat bulup 3 günlük bir Münih seyahati planlayabilmiştik ki şans bizden yana olmadı J Roma’daydık ve sabah 06:00’da uçağımız vardı ancak Almanya’daki grev sebebiyle tüm uçuşlar iptal edilmişti. Gidemeyeceğiz diye üzülürken tren seçeneğinin Avrupa için konforlu bir seçenek olduğu aklımıza geldi ve düştük yollara J Tabi Münih’e gidişimiz 11 saatlik zorlu bir yolculukla oldu ve 1 günümüz gitti ama yine de başardık J

Açıkçası Münih, benim tahmin ettiğimden biraz daha farklıydı. Ben daha büyük bir şehir hayal etmiştim ancak 3-4 günde rahatça gezilebilecek bir şehirmiş. Ben 2 günde büyük bir kısmını rahatlıkla gezebildim. Tabi daha önce uzun süre burada yaşayan arkadaşım Gökçe Uslusoy Asatekin'in de notları benim için büyük bir şanstı :)

Marienplatz

Ulaşım açısından da Münih oldukça rahat gezilebilecek şehirlerden bir tanesi. Metro ağı oldukça gelişmiş. Viyana’da olduğu gibi S Bahn ve U Bahn var. Ancak önemli bir nokta var. S Bahn için vagonlara dikkat etmeniz gerekmektedir. Gelecek olan metrolar için ekranlarda vagonlar işaretleniyor. Bu vagonların dışındaki vagonlar ayrılıp bir duraktan sonra başka bir rotada ilerleyebiliyor bu nedenle hangi vagona bindiğiniz kaybolmamanız açısından önemli J

S Bahn ve U Bahn’da aynı biletleri kullanabiliyorsunuz. Hatta bilet makinelerinde Türkçe seçeneği de bulunmaktadır. Eğer metro kullanacaksanız günlük bilet almak oldukça uyguna gelecektir. 1 günlük bilet 6.80 Euro, 3 günlük bilet ise 16.80 Euro. Duraklar üzerinden de bilet alabilirsiniz ancak gün içerisinde daha pahalıya geliyor. Marienplatz-Karlsplatz tek yön 2,90 Euro.

Havaalanından ulaşım da oldukça kolay. S Bahn’ın S1 ve S8 hatlarını kullanarak merkez tren istasyonu olan Hauptbahnhof’a veya Marienplatz’a direkt olarak ulaşabilirsiniz. Ortalama 45 dakika gibi bir sürede havaalanından(Flughafen) merkeze ulaşmanız mümkün. Yalnız havaalanı istikametini kullanacağınız günler için havaalanı dahil metro biletleri almanızı öneririm aksi taktirde denetimlerde çok fazla ceza ödemek durumunda kalabilirsiniz. Havaalanından Marienplatz’a da 75 Euro ödeyerek taksi ile ulaşabilirsiniz.

Münih’te görülmesi gereken yerler:

1. Marienplatz
Münih’te görülmesi gereken ilk yer kesinlikle burası. Kentin en kalabalık meydanı birçok turistik merkeze de oldukça yakın bir lokasyonda bulunuyor. Yıllardır tarihe tanıklık etmesinin yanı sıra günümüzde de canlı müzik gruplarına, turist gruplarının eğlencelerine, cafe ve restaurantlarıyla da yerli halkın keyfine ev sahipliği yapıyor. Meydanın tam orasına 1638 yılında Meryem Ana sütunu yani Mariensaule dikilmiş. Meydana girer girmez dikkatinizi çekecektir. Meydan da ismini bu sütundan almış.




S Bahn ve U Bahn’da “Marienplatz” durağında inerek meydana ulaşabilirsiniz.

2. Yeni Rathaus
Meydanda hemen karşınıza çıkacak olan gotik yapı 1867-1909 yılları arasında inşa edilmiş. Günümüzde de hala kullanılmakta olan yapının 85 metrelik kulesine asansörle çıkıp Münih manzarasını izleyebilirsiniz. Giriş ücreti Nisan 2018 itibariyle 2 Euro, öğrenci için ise 1 Euro. Asansörle çıkılıyor olması tabiki önemli bir avantaj. Manzaranın tadını doyasıya çıkarabilirsiniz hele bir de meydanda canlı müzik gruplarından biri varsa mükemmel zaman geçireceğinizi garanti ederim.


Rathaus’un diğer bir önemli yanı ise Glockenspiel. Her gün saat 11:00’da gerçekleşen gösteriyi yaz aylarında 12:00 ve 17:00’da da izleyebilirsiniz. Gösteri Prag’daki Astronomik saat gösterisine benziyor ama benim şahsi düşüncem Astronomik saatin daha ihtişamlı olduğu yönünde tabi ilk onu görmüş olmamın da etkisi olabilir bilemiyorum. Saatte 43 tane çan, 32 tane de figür bulunuyor. Üst kısımda birbiriyle savaşan figürler bulunuyor. Çanların çalmaya başlamasından sonra buradaki savaşan figürler dönmeye başlıyor. Savaşın tamamlanmasından sonra alt taraftaki Almanların dansı başlıyor. Yaklaşık 5 dakika sürüyor bu gösteri...



Gitmişken kesinlikle görmenizi tavsiye ederim. Ben bu gösteriyi izlerken Alman bir amca yanıma geldi ve biraz sohbet etme şansım oldu. Çok keyifliydi benim için.. Bu yüzden çok seviyorum gezmeyi.. Belki de hayatım boyunca bir daha hiç görmeyeceğim ama inanılmaz büyük bir içtenlikle geldi yanıma ve konuştuktan sonra da “I love you” dedi ve gitti J Birbirimizin sabahına keyifli bir 5 dakika katmış olduk..


Marienplatz’da bulunan Neues Rathaus’u görmek için S Bahn ve U Bahn’daki “Marienplatz” durağında inerek ulaşabilirsiniz.

3. Eski Rathaus
Marienplatz da bulunan Altes Rathaus şu anda oyuncak müzesi olarak hizmet veriyor. 2. Dünya Savaşı’nda bombalandığı için orijinal halini göremiyoruz ancak yeni halinin de meydana uyum sağladığını söyleyebilirim.
Münih’te çok fazla vaktim olmadığı için oyuncak müzesini gezmek istemedim ancak vaktiniz varsa değerlendirebilirsiniz.

Marienplatz’da bulunan Altes Rathaus’u görmek için S Bahn ve U Bahn’daki “Marienplatz” durağında inerek ulaşabilirsiniz. Bir inanca göre Altes Rathaus'un hemen yanındaki bu Juliet heykelinin sağ göğsünü tutup dilek dilerseniz gerçek oluyormuş :) Serhat kaçırır mı acaba bu durumu? Demir falan ne farkeder ki :):):) (Öldürecek beni bu yorumdan sonra) Tabi Serhat gibi birçok insanın dilek dilemesinden dolayı heykelin sağ göğsünün rengi artık çok farklı :) Serhat ne diledi acaba 🙈




4. Heiliggesitkirche
Viktualenmarkt’ın hemen yanında bulunan kiliseyi görmeden geçmemelisiniz. Kilise 14.yüzyılda inşa edilmiş gotik kiliselerden biri. 2.Dünya Savaşı’nda ağır hasar aldıktan sonra 1991 yılında özellikle iç kısmı son halini almıştır. Orijinal Gotik kilisenin sadece koro payandaları ve nefin kuzey duvarı kalmıştır.

Marienplatz’dan yürüyerek kiliseye ulaşabilirsiniz.

5. Viktualenmarkt
Viktualenmarkt, Marienplatz’a gitmişken gezi programına almanız gereken yerlerden biri. St.Peterplatz’ın tam karşısında bulunan açık bir pazar. Hediyelik eşyadan çiçeğe, peynirden et ürünlerine kadar birçok şeyi bulabilirsiniz. Alışverişin yanı sıra bira içilecek en güzel yerlerden biri. Her zaman kalabalık olmasına rağmen saat 19:00 gibi her yerin kapanması bizim çok da alışık olduğumuz birşey değil J

6. Saint Peter Kilisesi
Marienplatz’ın hemen karşısındaki Petersplatz’da bulunan kilise şehrin en güzel kiliselerinden biri. Kilise aynı zamanda Münih’in en eski kilisesi olması özelliğini taşımaktadır. 11. Yüzyılda inşa edilmiş ancak daha sonra yangında hasar görmüş ve yeniden inşa edilmiş. Sadece kulesi orijinal haliyle bugüne gelmeyi başarmıştır.


Dilerseniz 299 merdiven ile bu kuleye çıkabilir, Münih manzarasının tadını çıkarabilirsiniz. Ben Rathaus’a da çıkmama rağmen St.Peter’ın kulesine de çıkıp Rathaus manzaralı Münih’i izlemek istedim. Merdivenlerde son nefesimi verdiğimi düşünmedim değil tabiki J ama gerçekten Marienplatz’ı ve Rathaus’u yukarıdan izlemek de inanılmaz bir keyifti. Çıkış ücreti Nisan 2018 itibariyle 3 Euro, öğrenci ise 2 Euro.
birileri duygularıma tercüman olmuş :)

S Bahn ve U Bahn’daki “Marienplatz” durağında inerek kiliseye ulaşabilirsiniz.

7. Frauenkirche
Yine Marienplatz’a yürüme mesafesinde bulunan görülmesi gereken yerlerden biri... İki büyük yeşil kubbesiyle hemen dikkatinizi çekecektir. 1468-1488 yılları arasında inşa edilmiş ancak kubbeleri 1524 yılında eklenmiştir. Kilise aynı zamanda birçok önemli mezara da sahiptir. En önemli mezar Kral IV. Ludwig’in mezarıdır.
O kadar büyük bir kilise ki malesef sadece yukarıdan kadraja sığdırabildim :)




S Bahn ve U Bahn’daki “Marienplatz” durağında inerek kiliseye ulaşabilirsiniz.

8. Residenz Muzeum
Bavyera Krallığı’nın eski sarayı olan Rezidenz 1920 yılından beri müze olarak hizmet vermektedir. 16. yy ve 19.yy arasında Barok, Rokoko, Rönesans, Neoklasik ve tarihi özellikteki yapılarla donatılmıştır. 10 avlu, 130’dan fazla odaya sahiptir. Bunların yanı sıra şu anda turistik gezilere kapalı olan birçok bölümü bulunmaktadır. Ancak şu anda Residenz, Treasury ve Cuvillies Theatre bölümlerini kombine bilet alarak gezebilirsiniz. Nisan 2018 itibariyle 3’lü bilet öğrenci için 10.5 Euro, tam için 13.5 Euro’dur. Bu fiyata İngilizce sesli rehber de dahildir. Burayı gezmek en az yarım gününüzü alabilir ki sesli rehberin tamamını dinlemek bile 5 saatten uzun sürmektedir. Ben hızlıca tur atıp sadece merak ettiğim kısımları dinledim. Toplamda yaklaşık olarak 3 saatte turu tamamladım.


Residenz Muzeum’un benim için en keyifli kısmı tabiki Yunan’la ilgili olanlardı J Daha ilk girdiğim odada beni 1520 yılında yapılan Perseus heykelinin karşılaması beni şaşırtsa da zamanla bu kültürü biliyor olmak hatta bir parçası gibi hissetmek beni çok gururlandırdı.


Muzeum kısmını bitirdikten sonra Treasury kısmını gezmeye başladım. İnanılmaz bir hazine ile karşı karşıya kalacaksınız. Taçlara, mücevherlere inanamadım. Eski zamanlardaki bu ihtişam gerçekten akılalmaz boyutta...1565 yılında Dük Albrecht V’in emriyle toplanmaya başlanmış, yıllar içinde bugünkü halini almıştır. 2.Dünya Savaşı’ndan sonra Rezidenz Muzeum’daki yerini almıştır.


Cuvilles Theater, 1751-55 yılları arasında Maximillian Joseph III tarafından yeni tiyatro olarak yaptırılmış. Başlangıçta sadece mahkeme üyelerine hizmet vermiş. Başta Mozart’ın Idomeneo’su (1871) olmak üzere bir çok esere ev sahipliği yapmış. 18 Mart 1944’te imha edilmesinin ardından 1945-1951 yılları arasında yeniden inşa edilmiş. Bu görkemli tiyatroyu görmeden dönmeyin derim.

9. Maximilinstrasse
Münih’in en önemli caddelerinin başındadır. En ünlü markalara da ev sahipliği yapan cadde, Residenz Muzeum’a oldukça yakın bir konumda bulunuyor.
1852 yılında yapımına başlanan cadde mimar Georg Friedrich Christian Bürklein'in eseridir. Max-Joseph-Platz’ta başlayıp Isar’a kadar uzanıyor.

10. Max-Joseph-Platz - Nationaltheatre
Bence Münih’in en güzel meydanlarından biri nedeni ise meydanda bulunan ulusal tiyatro binasının Yunan mimarisinde yapılmış olması.
Cuvillies Tiyatro’sunun küçük olması sebebiyle ilk tiyatro(1818-1823), Maximilian tarafından yaptırılmış. Paris’teki Odeon’dan esinlenerek yapılan bina, aynı Odeon’un kendisi gibi yangın esnasında büyük hasar gördü.
İkinci tiyatro(1825-1843), Leo von Klenze tarafından Neo-Greek özelliklerle  yapılmış ancak 3 Ekim 1943’te hava saldırısına maruz kalmış.
Üçüncü ve şimdiki tiyatro (1943) 2500 m2’lik sahnesiyle Paris ve Varşova’dan sonra 3.büyük tiyatro sahnesine sahiptir.


11. Odeonplatz
Münih’in görülmesi gereken meydanlarından biridir. Theatinerkirche’nin yanı sıra Feldherrnhalle de bu meydanda bulunur. Feldherrnhalle, Bavyera ordusunun onur sembolüdür. Askeri liderler Johann Tilly ve Karl Philipp von Wrede’nin heykelleri bulunmaktadır. Hitler ordusunun ve Bavyera ordusunun karşı karşıya geldiği yer olmasından dolayı da tarihi öneme sahiptir bu meydan...

U Bahn “Odeonplatz” durağında inerek meydana ulaşabilirsiniz.

12. Hofgarten
Odeonplatz’a gitmişken hemen yanındaki Hofgarten’a da uğramanızı şiddetle tavsiye ederim. Özellikle benim gibi büyükşehirlerin gürültüsünden, kaosundan uzaklaşmayı seviyorsanız sizin için de küçük güzel bir dinlenme molası olacaktır.


Bahçenin hemen ortasında yeşil kubbeli bir çardak bulunuyor. Şanslıysanız burada müzik yapmak isteyenlere denk gelebilir, keyfinize bir de mükemmel müzik ziyafeti ekleyebilirsiniz.


Münih’te yaygın olarak oynanan Boule turnuvalarını da burada izleyebilirsiniz. Biz pek bir şey anlamadık ama yine de bizim için farklı olan birşeyi izlemek çok keyifliydi. Zaten gezmenin sebebi de bu değil mi?
Hofgarten’ın için de bulunan Tambosi Kafe’yi ben tercih etmedim ancak gitmek isteyenler için tripadvisor linki burada :)

13. Englischer Garten
Bence Münih’in en en en mükemmel yeri burası. Uçsuz bucaksız yeşillik, ortadan geçen sakin bir nehir, her yerde dolaşan çeşitli hayvanlar... Yaşadığınız şehirde bundan başka ne isteyebilirsiniz ki? Hele bir de sincapları görünce neden biz de bu kadar şanslı değiliz ki dedim L


Benim parkın hepsini gezme gibi bir şansım olmadı malesef L ama 2 kere keyfini çıkarma şansım oldu. Bir kere akşam gittim, bir kere de yemeğimi alıp öğlen yemeğimi yemek için gittim. Bir hafta öncesinde kar yağmasına rağmen ve Nisan ayı olmasına rağmen hava 23C’ydi ve ben güneşlenebilmiştim JJJ

English Garden’da bizi en çok etkileyen, denizi olmayan bir şehirde gençlerin dalga sörfü yapıyor olması. English Garden’ın bir köşesinde nehrin akış yönüne bir set koyup dalga yaratmışlar ve burada inanılmaz bir keyifle sörf yapıyorlar. 

Bize de izlemesi kaldı ki biz de en az onlar kadar keyif aldık diyebilirim. Birkaç saatinizi bu parka ayırıp buranın keyfini çıkarmanızı şiddetle tavsiye ediyorum.



14. Theatinerkirche
Bence Münih’in en muhteşem kilisesi. Sebebi ise tamamen beyaz olması. Genellikle ihtişamlı olan kiliselerin aksine bu kilise ihtişamını sanırım sadelikten alıyor. Bakmaya doyamayacağınız güzellikteki heykeller, süslemeler gerçekten bugüne kadar gördüklerimin en iyisi.. 1663-1690 yılları arasında İtalyan mimarlar tarafından Roma’daki Sant’Andrea della Valle kilisesinden esinlenilerek yapılmıştır.


Theatinerstrasse üzerinde bulunan kiliseye U Bahn “Odeonplatz” durağında inerek ulaşabilirsiniz.

15. Isartor
Münih’te kalan 3 şehir kapısından biri Isartor... 2.Dünya Savaşı’nda zarar gördüğü için orijinaline bağlı kalınarak restore edilmiş.
İsmini Isar nehrinden alan kapı, bir müzeye bir de kafeye ev sahipliği yapmaktadır.

Isartorplatz’da bulunan Isartor’a, S Bahn’ın Isartor durağında inerek ulaşabilirsiniz. S1, S2, S3, S4, S6, S7, S8 hatlarını kullabilirsiniz. Marienplatz’a da yakın olduğu için Münih’in güzel sokaklarında yürümek de ulaşım için iyi bir seçenek olabilir.

16. Karlstor
Eski adı Neuhausertor olan kapı 18.yüzyılda son halini almış ve günümüze kadar ulaşmıştır.

Karlstor, Karlsplatz’da yer alıyor. Karlplatz’a S Bahn’ın S1, S2, S3, S4, S6, S7, S8 hatlarını kullanarak , U Bahn’ın ise U4 ve U 5 hatlarını kullanarak ulaşabilirsiniz.
  
17. Sendlinger Tor
Şehrin üçüncü ayakta kalan kapısı. Kapı 1808 yılında yıkılmış ancak 1860 yılında kalan iki ortaçağ kalesinin ve 3 kemerli duvarın restorasyonu yapılmış. 1906’da bu orijinal 3 kemer tek bir büyük kemerle birleştirilmiş ve bugünkü halini almıştır.

Sendlinger Tor’a U Bahn’ın U1, U2, U3, U6, U7, U8 hatlarında “Sendlinger Tor” durağında inerek ulaşabilirsiniz.

18. Asamkirche
1733-1746 yılları arasında inşa edilen St.Johann Nepomuk, Asam kilisesi yanı Asamkirche olarak biliniyor.

Tavan freski "Aziz Nepomuk'un Hayatı", Cosmas Damian Asam'ın başyapıtlarından biri olarak kabul edilir. Asam Kilisesi'nin yüksek sunağı dört sarmal sütunla çevrelenmiştir. Yüksek sunakta, bu dört sütun, St. Peter'ın Roma'daki St. Peter mezarı üzerindeki dört Bernini sütunları referans alınarak yapılmıştır. Kilisenin diğer bir özelliği ise kilise sunağının her zamanki gibi doğuda değil, batıda olmasıdır. Barok kiliselerin özelliklerinden olan Haç’ı alçak şekilde asarak herkesin görmesini ve İsa’ya bakmasını sağlamak özelliği bu kilisede de oldukça belirgindir.


Asamkirche’ye U Bahn’ın U1, U2, U3, U6, U7, U8 hatlarında “Sendlinger Tor” durağında inerek ulaşabilirsiniz.

19. Michaelkirche
Neuhauser caddesinde bulunan kilise Münih’in önemli kiliselerinden biri. Erken barok tarzında inşa edilen kilise dış cephesinde bulunan eserlerle bile hemen dikkatinizi çekecektir. 1583-1597 yılları arasında yapılmıştır. Kilise 2.Dünya Savaşı’nda ağır hasar aldığı için restorasyon ile bugünkü halini almıştır. Kilise aynı zamanda birçok kral ve prensin mezarını da barındırıyor.

Karlsplatz’dan veya Marienplatz’dan yürüyerek ulaşabilirsiniz.

20. Bürgersaalkirche
1707 yılında inşasına başlanan ancak 1778’den itibaren kilise olarak kullanılmaya başlanmıştır. 2.Dünya Savaşı sonrasında sadece dış duvarları sağlam kalıyor ve 1945/1946 yıllarında restore ediliyor. 2 katlı olan kilisenin üst katında ayin varken kiliseye girmiş olmak büyük bir şanstı benim için.. Hemen bir köşede ayinlerini izlemeye başladım. Görmek istediklerimden çok daha fazlasını görebilmek Münih gezimi daha da mükemmel hale getirdi.


İçerisinde bir de müze bulunuyor ancak biraz ürkütücü olduğunu belirtmem gerekiyor. Eğer korkmazsanız ve vaktiniz varsa çok değişik bir deneyim olabilir.



Michaelkirche gibi Bürgersaalkirche de Neuhauser Caddesi üzerinde bulunuyor. Karlsplatz’dan veya Marienplatz’dan yürüyerek ulaşabilirsiniz.

21. Allianz Arena
Dünya’nın en iyi futbol klüplerinden biri olan Bayern Münih’in mükemmel stadı Allianz Arena.. 2005 yılında yapımı tamamlanan 66000 kişilik stadı isterseniz gezebilirsiniz. Stad turuna ait tüm bilgileri buradan öğrenebilirsiniz. Nisan 2018 itibariyle tur girişi 20 Euro, öğrenci için ise 18 Euro. Kombine tur yaklaşık 2,5 saat sürüyor. Tur hergün 10:00-18:00 saatleri arasında gerçekleştiriliyor. Şampiyonlar ligi maçları öncesinde turlar saat 14:00’da sona eriyor. Lig maçı günlerinde ise sadece o güne ait biletleri olanlar tura katılabiliyorlar.
Photo by Selim HASAY

Marienplatz durağından U6 hattıyla Fröttmaning durağına geldikten sonra 10-15 dakikalık bir yürüme sonrasında stada ulaşabilirsiniz.

22. BMW Müzesi
Münih’e kadar gelmişken kesinlikle görülmesi gerekenler listesinde bulunuyor BMW müzesi.. BMW’ye ait arabaların yanı sıra teknolojik olarak gelişimleri de izleyebileceğiniz bir müze burası...


Photo by Selim HASAY

Aslında gezmek için 4 alternatifiniz bulunuyor. BMW Welt, BMW Müzesi, BMW Group Classic, BMW Group Plant. Gezeceğiniz gruba göre bilet almanız ve saatine dikkatli bakmanız gerekiyor. Turlara ait detaylar için tık tık :)

photo by Selim HASAY

U Bahn’ın U3 veya U8 hattıyla “Olympiazentrum” durağında inerek kısa bir yürüyüş sonrasında BMW Welt’e ulaşabilirsiniz.

YEME-İÇME
Yemek için en iyi seçeneklerden biri “Augustiner am Dom”. Frauenplatz’da bulunan mekan. Bira ve yemekleriyle oldukça ünlü. Benim tercihim patates salatası ve schinitzel oluyor. Fiyatı 19,90 Euro. Ulaşım ve menü gibi seçenekleri için internet adresinden bilgi alabilirsiniz: internet adresi :)


Almanya’da tabiki ilk tadına bakılacak içecek bira oluyor J Bira için de açık ara en iyi adres “Hofbrauhaus” Tam bir Octoberfest ortamı. İlk girdiğinizde kokudan korkmayın sakın J Münih’teki bütün biracılar aynı şekilde kokuyor JJJ Kısa sürede burnunuz alışacaktır. İçerideki müzik sizi hemen havaya sokacaktır. İnanılmaz tatlı amcalar vardı tabi tipik asık suratlı Alman amcalar da J 

Biz litrelik Hofbrau Original bira tercih ettik. Fiyatı 8,60 Euro. Domuz eti yemeyenler için tavuk fiyatı 12,90 Euro. Domuz eti tercih edenler için 15,00 Euro civarında diyebilirim. Tabi buraya kadar gelmişken Almanya’nın meşhur “Pretzel”ini yemeden de olmazdı. Pretzel’leri masada sipariş ile değil de sürekli ortada dolaşan ve sadece Pretzel satanlardan alıyorsunuz. Biraz tuzlu geldi bize ama yine de bitirdik JJJ

Diyor ki ne zaman bir daha tatile gideceğiz? Deli miyim ben acaba niye gideyim :)

Bizim otelimizin hemen karşısında “Eataly” vardı. Blumenstrasse’de bulunan Eataly, yakınlığı ile kesinlikle bir tercih sebebi olabilir. Gerçi biz Roma’dan gelmiştik ve pizzaya doymuştuk ama tabiki yine de pizzanın tadını çıkardık. Kesinlikle söylemeliyim ki İtalya pizzasına en yakın pizza burada ancak asla ve asla hiçbir yer bir Roma olmayacaktır J Makarnaların fiyatı ortalama 15 Euro, pizzaların fiyatı ise ortalama 20 Euro. 200 ml Rose şarap 9 Euro’ydu.


Münih’te çok fazla yaygın olan “Richart Cafe” hem kısa zamanda atıştırmak için hem de Marienplatz’da kahve içmek için iyi bir seçenek. Nisan 2018 itibariyle cappucino fiyatı 4,20 Euro. Kahvenin yanı sıra sandviçleri de inanılmaz güzel görünüyor.


Yine Marienplatz’da keyif yapalım derseniz hemen meydandaki “Cafe am Marienplatz” bira için ideal. 50’lik biranın fiyatı 5,50 Euro.


Genellikle Türkler için iyi bir seçenek olan McDonald’s’ı Münih’te çok rahat bulabilirsiniz. Ortalama menü fiyatı 8 Euro.

KONAKLAMA
Konaklama için tercihimiz Marienplatz’a yakın olması sebebiyle Blauer Bock Hotel oldu. Otelin konumunun güzel olmasının yanı sıra kahvaltısı da Avrupa standartlarının üstündeydi diyebilirim. Odaları geniş ve yatakları inanılmaz rahattı. Biz yastıklarına ve yorganlarına bittik J Otelin booking linki için tık tık :)



Yorumlar

en güzel anlardan...

en güzel anlardan...