Ana içeriğe atla

ALEXANDROUPOLİ – DEDEAĞAÇ (YUNANİSTAN) GEZİ NOTLARI


ALEXANDROUPOLİ-DEDEAĞAÇ (YUNANİSTAN) GEZİ NOTLARI

 Yine en sevdiğim ülkeyi anlatabilmenin mutluluğunu yaşıyorum 😆 Aslında kelimelere dökemiyorum ne kadar sevdiğimi ama bu kadar aktarabilmek bile yetiyor bana.. Birkaç Dedeağaç seyahatimi birleştirerek anlatacağım bu kez :) Birkaç derken 10 falan 😂

Alexandroupoli, eski adıyla Dedeağaç Yunanistan Batı Trakya’da Evros bölgesinin en büyük ilidir. Türkiye’ye en yakın yerleşim yerlerinden biridir. İstanbul-Alexandroupoli yaklaşık 300 km, İpsala sınır kapısından ise 45 km’dir. Alexandroupoli ise "Alexandros’un şehri" anlamına geliyor. Nüfusu 50.000’in üzerinde. Alexandroupoli aynı zamanda İstanbul ve Selanik'in neredeyse tam ortasında yer alıyor.


Yunanistan’ın en sevdiğim özelliklerinden biri genellikle şehir merkezlerinden uçsuz bucaksız deniz görünmesi ve bu manzaradaki sakinlik.. Alexandroupoli de öyle bir şehir… Upuzun bir sahil boyunca uzanan mutlu, sakin ve güzel bir şehir.. Çok fazla Türk turistin de tercih ettiği şehirde kriz daha az hissediliyormuş.. Yunanca konuşma sevdam sebebiyle arkadaş olduğum en sevdiğim yerdeki garson öyle anlatıyordu en azından 😊 Özellikle Türklerin yakın olması sebebiyle çok sık tercih ettiği, ana geçim kaynağı turizm olan şehirde herkes mutlu gibiydi.. Tamam oradayken çok fazla Türkçe konuşmak sevdiğim bir şey değil ama 😆 Yunanca konuşmak için gidiyorum ama her yerden Türk çıkıyor…


🚗Alexandroupoli’ye Türkiye’den gitmek için en uygun yol karayolu. Kendi aracınızla veya otobüs ile gidebilirsiniz. Otobüsler çeşitli saatlerde otogardan kalıyor. Alexandroupoli’ye giden birçok firma var. Temmuz 2023 itibariyle otobüs biletleri 500 TL ile 800 TL arasında değişiyor. Alpar, Arda, Özikizler, Lilian gibi turlar gidiyor. Son zamanlarda otobüs ile gitmediğimiz için herhangi birini tavsiye edemiyorum.

Gelelim 2.seçeneğimize yani araba ile gidişe. Araç ile gidiş için yapılması gereken birkaç şey var. Bunlardan ilki yeşil sigorta. Gideceğiniz gün kadar yeşil sigorta yaptırmanız gerekmektedir. Diğer ihtiyacınız olan şey ise yeni çipli ehliyet. Eski tip ehliyetle yurtdışında araç kullanamazsınız bu nedenle mutlaka yeni çipli ehliyete sahip olmanız gerekmektedir. Bunların yanı sıra araç sahibi mutlaka araçta olmalı. Eğer araç sahibi araçta değilse mutlaka noter onaylı vekâletnameniz olması gereklidir.  Araç ile geldiğinizde takip edeceğiniz yol Egnatia Odos. Çıkış öncesi tek bir gişeden geçiyorsunuz. Motosiklet için 0.80€, otomobil için ise 1.20€. Araba ile Yunanistan’a nasıl gidilir hakkındaki yazım için tık tık :)

✈Alexandroupoli’ye havayolu ile de ulaşım mümkün. Havaalanı da merkeze oldukça yakın ancak Türkiye’den direkt uçuş bulunmuyor. Atina veya Selanik aktarmalı gelmelisiniz. Bu durum da hem maddi olarak hem de zaman kaybı açısından pek uygun olmuyor.

Dedeağaç’tan başka bir şehre gitmek isterseniz de bunun tek yolu KTEL kullanmak. KTEL durağına kolay ulaşım için Dimokratias Caddesi üzerindeki "Goody's Burger"in sokağından ilk sola girdikten sonraki ilk sağdaki sokakta.. Adresi: El. Venizelou, 36 numara. Telefon numarası: 2551026479 Διεύθυνση: Ελ. Βενιζέλου 36 - Τ.Κ.68100 Εκδοτήριο : 25510 26479. KTEL’e ait saat detaylarını buradan öğrenebilirsiniz.

Yunanistan genelinde olduğu gibi Alexandroupoli’de de Cumartesi öğleden sonra ve Pazar günleri mağazalar, marketler, eczaneler kapalı olacaktır. Alışverişlerinizi mutlaka cumartesi sabahtan bitirmeye çalışın. Hatta tatilinizi cuma-pazar ayarlayabilirseniz Alexandroupoli daha da keyifli olabilir.

Gelip burada alışveriş yaptığınızda yiyecek ve alkol dışında vergi iadesi alabiliyorsunuz. Nasıl mı alacaksınız? Detaylı bir şekilde burada anlattım :)

Gelelim şehrin simgesine.. Faros yani deniz feneri.. Mutlaka görmeniz gereken fenere sahil boyunca yürüyerek kolayca ulaşabilirsiniz. Fener 2. Abdülhamit zamanında yapılmış ve uzun yıllardır şehrin simgesi olarak anılmış. 


Alexandroupoli’nin ana caddesi Dimokratias Caddesi. Adından da anlayacağınız gibi Demokrasi anlamına geliyor. Oldukça canlı bir cadde. Tüm kafeler, alışveriş için mağazalar burada bulunuyor. Tabi bu da park yeri sorununu doğuruyor. Tabelaları okumakta zorlanacağınız için park ederken çok dikkat etmeniz gerekmektedir. Aksi takdirde yanlış park durumunda plakanızı söküp götürüyorlar ve sizin onu bulup cezayı ödemeniz birkaç gününüzü alabilir. Tabi Euro ile ceza ödemek de istemeyebilirsiniz :) Plakanızı almak için de ehliyetinizi vermeniz gerekiyor ki bu eziyete değeceğini asla düşünmüyorum. Aracı otelde bırakmak ya da sahildeki ücretli park yerine koymak daha mantıklı olabilir.

Dimokratias üzerinde kahve için önereceğim mekan yerel zincir olan Mikel Coffee. İnanılmaz güzel frapeleri var. İlk durak burası olsun. Temmuz 2023 itibariyle frape fiyatı 3€ ancak take away alırsanız 2€. Mikel’in tripadvisor linki için tık tık :) Adresi: Dimokratias Caddesi No: 337. Telefon numarası: +30 25510 88827 Διεύθυνση: Λ. Δημοκρατίας 337. Τηλέφωνο: +30 25510 88827. Sonrasında ise Thema tercih edilebilir. Gündüzleri kahve için tercih edilirken akşamları da içki için süper bir seçenek. Akşamları gençlerin de tercihi olan mekan her zaman kalabalık. Tripadvisor linki için tık tık :) Adresi: Souliou No: 8. Telefon numarası: + 30 25510 25255. Διεύθυνση:Σουλίου 8. Τηλέφωνο: +30 25510 25255. 

Dimokratias caddesinden başka gidilecek bir de sahil şeridi bulunuyor. Sahil şeridi yazın akşamları trafiğe kapandığı için inanılmaz keyifli oluyor. Sahil şeridine gitmek için spor salonunun yanındaki otoparka aracınızı park edebilirsiniz. Park yerinin tam karşısında ise 7/24 açık bir market bulunuyor. Sahil yolunda Bir sürü hediyelikçi de oluyor ve geç saatlere kadar açık. Tavernalar masalarını dışarı taşıyor. Herkes yürüyüş yapıyor. Taverna demişken de önemli bir noktayı anlatmam gerek. Taverna sizlerin hayal ettiği ve Türkiye’deki gibi müzikli, bardak kırılan ceket yakılan yer değil J Herkes o kadar çok soruyor ki anlatamam. Maalesef o hayal ettiğiniz taverna tarzı yerlerde de iyi müzik olmuyor çünkü çok turistik oluyor. Yemek yerken canlı müzik oluyor ya da hafif bir müzik eşlik ediyor size. Alexandroupoli anlatmışken “Gialos”u anlatmamak olmaz. Bence Alexandroupoli’nin değil Yunanistan’ın en iyisi kesinlikle burası. Mezesi, deniz ürünleri efsane. Ortalama meze, ouzo için 50 euro hesap gelecektir. Adresi: Apoloniados 26. Telefon numarası: +30 25510 83850/+30 6932 344526 Διεύθυνση: Απολλωνιάδος 26. Τηλέφωνο: +30 25510 83850/+30 6932 344526. 


Gialos’tan sonra en iyilerden biri Loukoulos (Λουκουλός) Adresi: Apoloniados 12. Telefon numarası: +30 25510 24225. Διεύθυνση: Απολλωνιάδος 12. Τηλέφωνο: +30 25510 24225. Gialos’tan çok da farklı fiyatlar değil.

Yemeğin Alexandroupoli'de en güzel olduğu yerlerden biri kesinlikle Nisiotiko. Kesinlikle yemek olarak Gialos'la yarışsa da deniz kenarında olmaması ufak da olsa bir eksi yaratıyor :) Ancak çoğu zaman yer olmuyor bu nedenle gitmeden önce mutlaka rezervasyon yaptırmalısınız. Sahibi, çalışanları inanılmaz tatlılar ve çok da ilgililer. Garsonların çoğu da Türk 😊 Özellikle sahibi yemekten sonra gelip memnun olup olmadığımızı sordu :) Tabi Yunanca konuşmamın etkisiyle de indirimi kaptım :) Genellikle her yerde Yunanca konuştuğum için ekstra olarak indirim yapıyorlar e tabi ben onları seviyorum onlar da beni 😆Adresi: Zarifi 1 Telefon numarası:+30 2551 020990 Διεύθυνση: Ζαρίφη Γεώργιου 1 ,Τηλέφωνο:+30 2551 020990

Alexandroupoli'de defalarca denediğim ve gerçekten çok başarılı olan bir mekan daha var. "Ta filarakia tis Makris sto limani". Kesinlikle yazın denemelisiniz hele de Makri'ye denize girmeye geldiyseniz. Şanslıysanız deniz manzaralı bir masa kapabilirsiniz. Çok meşhur olmadığı için daha sakin ve daha güzel diyebilirim. Tripadvisor linki için tık tık :) Adresi: Makri Limanı, Telefonu:+30 2551 071337. Διεύθυνση: Λίμανι της Μακρίς ,Τηλέφωνο:+30 2551 071337.




Gelelim şimdi Alexandroupoli'de Türkler tarafından oldukça bilinen Agios Georgios'a.. Mekan olarak çok lüks çok güzel ancakkkkk Yunanistan'a geliş amacınız özellikle deniz ürünüyse kesinlikle tercihiniz olmamalı. En başta bilinmesi gereken şey gelen kalamarın dondurulmuş olması. Alexandroupoli'nin en büyük keyfi taze kalamarken benim tercihim olmayacak tavernadır :) Özellikle lüks görüntüsü sebebiyle Türkler tarafından çok tercih edildiği için yer bulamama ihtimalinize karşı rezervasyon yaptırmanızı öneririm. Adresi: Agios Georgios Sahili (Makri yolu üzeri) Telefon numarası:+30 2551 071777 Διεύθυνση: Παραλία Αη Γιώργης ,Τηλέφωνο:+30 2551 071777

Kahvaltı için de harika bir vejetaryen mekan var. “Zopyron” Ortalama fiyatları 7.5€ civarında. Oldukça lezzetli tabakları var. Hem mideye hem de göze hitap ediyorlar. Adresi: Kanari 11. Tripadvisor linkini burada bulabilirsiniz.

Döner yani gyros veya souvlaki yemek için ise ilk tercih “Perigyros”. Dimokratias caddesinin üzerinde yer alan mekan yıllardır en iyilerden biri. Paket servisi de mevcut ancak gidip orda yemek daha lezzetli geliyor bize. Pide döner veya souvlaki fiyatı Temmuz 2023 itibariyle yaklaşık 3.60-3.80€ civarında. Kola fiyatı 1.30€, ice tea fiyatı ise 2.20€.


Yemek için biz buraları tercih ederken hamburger sevenler için bir seçenek var. Mc Donald’s değil tabiî ki. Yunanistan Mc Donald’s’ın battığı nadir ülkelerden 😆 E tabi bu kadar güzel mezeler varken kimse hamburger yemiyor. Tıpkı frape içmek varken Starbucks’lara gitmemeleri gibi 😆 Yunanistan genelinde büyük bir zincir olan Goody’s.. Özellikle patatesleri lezzetli olan Goody’s’de 2 kişi 2 menü ortalama 20 Euro civarında. Menü seçerken domuz, dana veya tavuk olduğunu teyit edin😆Adresi: Dimokratias Caddesi No: 316. Telefon numarası:+30 2551 026595 Διεύθυνση: Λ. Δημοκρατίας 316 Τηλέφωνο:+30 2551 026595. 

Gelelim Yunanistan’a gitmişken uğramadan dönülmemesi gereken en önemli yere JUMBO 😆 Blogu okuyanlar sıkılmış olabilir tabi ama vazgeçmeden okumaya devam 😆 Jumbo aklınıza gelebilecek her şeyin satıldığı kocaman ama inanılmaz şirin bir mağaza.. Genellikle Yunanistan’ın her şehrinde bulabilirsiniz. Alexandroupoli’de de kocaman bir tane mevcut 😆 Adresi: Alexandroupoli-Sinoron yolu 2. Kilometresi.. Telefon: +30 25510 28414. Διεύθυνση: 2ο χλμ Εθν. Οδού Αλεξανδρούπολη-Συνόρων. Τηλέφωνο: +30 25510 28414. Jumbo’ya 5 numara veya 6 numaralı otobüs ile ulaşabilirsiniz. Otobüse Dimokratias caddesi üzerinden Eleftherias meydanına giderek ulaşabilirsiniz. Praktiker-Jumbo durağında inerek ulaşabilirsiniz. İner inmez karşıya geçip mutlaka dönüş saatlerine bakmanızı öneririm. Diğer bir seçenek ise taksi ile dönmek. Merkeze yaklaşık 5 Euro gibi bir ücret ödeyerek gidebilirsiniz. Yalnız önemli bir nokta var, eğer poşetlerinizi bagaja koyarsanız bagaj için de 1 Euro ödemek durumundasınız.

Yeri gelmişken bu önemli detayı anlatayım.. Yunanistan’da eğer bir bagajınız varsa ve bagajı kullanırsanız ekstra olarak 1 Euro ödersiniz. Aynı şey ön koltuk için de geçerlidir. Ön koltuk onlara ait olarak kabul edilir, şahsi eşyalarını, laptoplarını koymak için kullanırlar bu nedenle onlara ait olan bir koltuğu kullandığınız için de 1 Euro ödemek durumundasınızdır.

Jumbo'nun hemen yanında yerel market olan "Masoutis"in en büyük mağazası da yer alıyor. Özellikle araba ile geldiyseniz her iki alışverişinizi de buradan tamamlayabilirsiniz.

Alexandroupoli-Makri yolunda Lidl marketi bulabilirsiniz. Zeytinyağı, frape vs almak için ucuz bir seçenek olabilir. Lidl marketten daha büyük olan ve yerel market olan Masoutis de en az Lidl kadar ucuz ve çok daha fazla çeşit bulmanız mümkün.. Eğer çok sık gidiyorsanız (Yunanistan hattı kullanıyorsanız) Masoutis kart ile indirimlerden de yararlanabilirsiniz. 40€'luk bir alışverişte ortalama 5€ indirim sağlıyor tabi bu da bizim için önemli bir miktar oluyor :) İçki ve çikolata almak isterseniz Masoutis bazen free shop’tan daha ucuz olabiliyor.

Denize girmek için merkezi çok da tavsiye etmem. Merkeze 12 km mesafede Makri (Agia Paraskevi) gerçekten harika bir denize ve birçok güzel mekana ev sahipliği yapıyor. 

Otobüsle gitmek isteyenler için 11 numaralı otobüs sahile kadar iniyor. Araç ile gidecekler için park yerleri ücretsiz. Gitmek istediğiniz beach’e ait park yerine park edebilirsiniz. Tüm beachlere giriş ücretsiz, şezlong şemsiye ücretsiz. Ancak tabi ki bir şeyler içmenizi beklerler. Ücretler merkezden çok da farklı olmuyor o yüzden rahatlıkla yiyip içebilirsiniz. Makri’de önerebileceğim en güzel mekan “Vamos”. 

Hem çok güzel hem de müşteri portföyü diğer mekanlara göre daha elit. Hafta sonu rezervasyon yaptırmak isteyebilirsiniz. Erken gitmekte de kayda var. Temmuz 2023 itibariyle frape fiyatı 4.5€, pizzalar club sandviçler 7-8€ civarında. Biz öğlenleri sandviç gibi hafif yemeklerle geçiştirip akşam muhteşem meze masalarında deli gibi yemeyi tercih ediyoruz 😊


Yunanistan’da çok fazla yerel bira olduğu için bira denemenizi de şiddetle öneriyorum. Mythos en bilinen yerel marka olmakla birlikte, Alpha, Fix, Vergina, Mamos da denemeye değer markalardan.

Kumarhane de Yunanistan genelinde yasal olduğu için Alexandroupoli'ye gelmişken kumarhaneye de gidebilirsiniz. Şehirdeki en büyük kumarhane "Casino Thraki". Çok büyük bir kumarhane olmasa da değerlendirilebilir. Adresi: 2.km Alexandroupolis-Komotinis. Telefon numarası: +30 2551 040 700.

Konaklama için tek geçeceğim otel “Grecotel Egnatia” ve “Astir Alexandroupolis”. Aynı tesiste yer alan biri 4* biri de 5* oteller. İkisinde de konakladık ve ikisi de şahane 😊Kahvaltısı olağanüstü. 2 büyük havuzu, çocuk havuzu ve kendine ait plajı bulunuyor. İster denizde isterseniz de havuzda çok keyifli saatler geçirebilirsiniz. Çalışanları aşırı güler yüzlü ve yardımcılar. Asla pişman olmayacağınız ve tekrar tekrar gitmek isteyeceğiniz bir otel olduğunu garanti ederim. Kesinlikle Yunanistan'ın en iyilerinden 💙 Grecotel Egnatia’nin booking linki buradaAstir Alexandrpoupolis’in booking linki ise burada.


Şimdiden keyifli tatiller…



Yorumlar

  1. ���� harika tavsiyeler en yakın Zaman'da gitmek istedim teşekkürler börçe

    YanıtlaSil
  2. ���� harika tavsiyeler en yakın Zaman'da gitmek istedim teşekkürler börçe

    YanıtlaSil
  3. Merhaba; paylaşım için teşekkür ederim. Kafama takılan sadece siestaları bahsettiğiniz mekanlar da siesta sırasında kapalı mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar, vakit ayirip okudugunuz icin ben tesekkur ederim. Siestalar tavernalar ve yemek yenebilecek diger yerlerde uygulanmiyor genellikle.. Ama hediyelik esya, giyim, elektronik, kitap vb. satan dukkanlarda uygulaniyor. Hafta ici siesta disinda cumartesi gunleri yarim gun, pazar ise tum gun tatil..
      Umarim keyifli bir tatil gecirirsiniz :)

      Sil
  4. Yanıtlar
    1. merhaba,

      Vakit ayırıp okuduğunuz için teşekkür ederim. Beğenmenize çok sevindim. Umarım yeni yazıları da takip edersiniz :)

      Keyifli tatiller
      Börçe

      Sil
  5. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  6. Çok güzel bilgiler telekkürler.Bizim de ailecek çok severek gittiğimiz bir yer.Benden de küçük bir tavsiye ...Bir zeytinyağı üretim tesisi var çok memnunuz zeytinyağlarından .Zeytin ,sabun ,baharat ve bal gibi ürünleride var.Adı Kyklopas .yol üzerinde bir ok işaretli tavelası var zeytin ağaçları içinde bir üretim yeri.www.kyklopas.com.Telefon: 00300 25510 71271

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler :) Harikasınız ekleme için teşekkür ederiz.

      Sil
  7. Muhteşem görünüyor, tavsiyeler için çok teşekkürler☺️

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

en güzel anlardan...

en güzel anlardan...