Ana içeriğe atla

BRATİSLAVA (SLOVAKYA) GEZİ NOTLARI

BRATİSLAVA (SLOVAKYA) GEZİ NOTLARI

En çok aklımın kaldığı şehirlerin başında geliyor Bratislava. Maalesef ki sadece yarım günümüz vardı ve her saniyemizi sokaklarında gezerek geçirdik. Fırsatımız olursa yine gidip tadını çıkaracağız.


Slovakya’nın başkenti olan Bratislava’nın nüfusu yaklaşık 400.000. Oldukça küçük ve şirin bir şehir. Merkezi yani Old Town bölgesi de bir o kadar etkileyici. Orta Avrupa’da olduğunuzu hissettiğiniz şehirlerden biri.

Viyana ile Budapeşte arasında kaldığı için biz Viyana’dan Budapeşte’ye geçerken otobüs ile gitmiştik. Bratislava’ya en kolay İstanbul’dan uçak ile –genellikle aktarmalı- veya Viyana’dan veya Budapeşte’den otobüs ile ulaşabilirsiniz.

Michael kapısına çıkan Bratislava sokaklarından biri..

Slovakya’da para birimi olarak Euro kullanılmaktadır. 
Bununla beraber Slovakya'ya girmeniz için geçerli bir vizeye ihtiyacınız var.

Slovakya’da yiyeceğiniz en güzel yemek tabi ki Gulaş. Orta Avrupa’nın en güzel Gulaş’ını belki de burada bulabilirsiniz. Gulaş’ın yanı sıra Slovakya’nın meşhur birası “kofola”yı da deneyebilirsiniz. Yemek için önerimiz Hlavne Meydanı’nda bulunan “Roland Café”. Vaktimiz kısıtlı olduğu için ve meydanın keyfini çıkarmak için seçtik ancak hiç pişman olmadık J Hava güzel olduğu için meydana bakan dışarıda bir masa seçtik, içeriden gelen piyano eşliğinde yemeğimizi yedik J Roland Café’nin adresi: Hlavne Namestie,5. Biz 2 gulaş ve 2 bira için temmuz 2016’da 50€ ödedik.


Gezilecek Yerler:
Şehre gider gitmez Klobucnicka 2 adresinde bulunan turist information center bulup bir harita edinebilirsiniz.

1. Hlavne Meydanı- Heykeller
Bratislava’nın en meşhur, en hareketli meydanlarından biridir. Meydanda Bratislava denince akla gelen heykellerden ikisini görebilirsiniz. Bir tanesi “Napolyon” heykeli. Bankta Napolyon’un yanına oturup kendisiyle fotoğraf çektirebilirsiniz. 


Yine meydana yakın en popüler heykel olan “Cumil”i görebilirsiniz. Cumil yüzü gülen bir kanalizasyon işçisidir. Cumil ile ilgili hikayelerden biri 1805 yılındaki istila sonrasında şehrin yeniden yapılışı unutulmaması için yapıldığı yönünde. Diğer bir hikaye ise Cumil’in kızları gözetlemek için kanalizasyondan çıktığı J İkinci hikaye daha eğlenceli geliyor kulağa ki Slovakya için de çok uygun bir sıfat J


Meydanda benim dikkatimi Napolyon’dan çok Yunanistan Konsolosluğu çekiyor tabi ki J Yunan bayrağı görünce sevinip dakikalarca fotoğraf çektirdim sanırım JJJ Meydanın hemen köşesinde yine meşhur bir heykel bulunuyor. Schöne Naci heykeli… Bu heykel için de bir sürü hikaye duymanız mümkün :) Aslında bu hikayelerden çok heykelleri sizin gördüğünüz şekilde değerlendirip tadını çıkarmak daha keyifli olacaktır J Yine de ben bilmek isteyenler için yazacağım tabi ki J Schöne Naci için anlatılan hikayelerden biri çok çapkın olduğu diğeri ise aşkından kendini o şıklıkta sokaklara vurduğu J



2. Michael Kapısı
Bratislava’da görülmesi gereken yerlerin başında geliyor bu kapı.. Aslında ayakta duran bir tarih de diyebiliriz. Şehrin halen ayakta duran tek kapısı burası. Bu kapı şehrin sıfır noktası kabul edilmiş ve bazı şehirlerin bu noktaya uzaklıkları yazılmış. İstanbul da bu şehirlerden biri, Osmanlı’dan etkilenmiş bir şehir daha çıkıyor Orta Avrupa’da karşımıza… 51 metre yüksekliğindeki bu kule şehrin en iyi manzaralarından birine sahip. Kulenin tepesinde baş melek olan Michael’in ejderha öldüren heykeli mevcut. Kulenin girişinde ise Askeri Müze bulunuyor.



3. Bratislava Kalesi
Bizim şehirde çok fazla vaktimiz olmadığı için gezemediğimiz ve gezemediğimiz için üzüldüğümüz yerlerden biri bu kale… Şehrin en yüksek noktasında bulunan kale, eski şehirden de rahatlıkla görülebiliyor.
Kale’nin Oppidum adı ile Keltler tarafından inşa edildiği sanılıyor. İlk kez 907 yılında yazılı bir Salzburg kaynağında geçiyor.


4. Kutsal Veba Anıtı
Avrupa’da görmeye alıştığımız veba anıtlarından biri. Avrupa’da büyük bir salgınla binlerce insanın ölümüne sebep olan vebadan anıtlar dikerek kurtulacaklarına inanmışlar bu nedenle de Avrupa’nın bir çok yerinde özellikle siyah renkte veba anıtı bulunuyor. Hviezdoslavovo Meydanı’nda bulunan heykel diğer şehirlerdeki kadar görkemli gelmedi bana açıkçası..


5.Primates Palace
Primacialne Meydanı’nda bulunan sarayın giriş ücreti 3€. Vakti olanlar için değerlendirilebilir bir aktivite olabilir ancak genel görüş dış görüntüsünün daha güzel olduğu ve içeride çok fazla görülecek bir şey olmadığı yönünde.
1778-1781 tarihleri arasında inşa edilen saray Slovakya’nın en önemli yapıları arasında yer alıyor. Avusturya ve Fransa arasında imzalanan Bratislava Antlaşması bu sarayın Aynalar Salonu’nda imzalanmıştır. Şu anda belediye binası ve konser salonu olarak hizmet veriyor.


6. Old Town Hall
Primacialne Meydanı’nda bulunuyor Old Town Hall yani Eski Belediye Binası. Meydan Bratislava’nın en etkileyici meydanlarından biri. Sanki zaman durmuş gibi hissedeceksiniz. Aslında bunu Orta Avrupa’nın birçok yerinde hissediyorsunuz J Meydanda aynı zamanda 15. yüzyıla ait resimleriyle ünlü St.Ladislav Şapeli bulunuyor. Aynı zamanda şehir müzesidir. 1868 yılında inşa edilen bu bina şehrin en eskisidir.


7. UFO
Birçok Orta Avrupa ülkesinde olduğu gibi Bratislava da Tuna Nehri kenarında bulunuyor. Bu yüzden şehrin en güzel, en yüksek-85m- manzarasını bulabileceğiniz yerdir. UFO, Dünya’nın 7. en geniş asma köprüsünün, Novy Most veya Most SNP köprüsünün üzerinde bulunuyor.

Şimdiden keyifli geziler J




Yorumlar

en güzel anlardan...

en güzel anlardan...