Ana içeriğe atla

YEDİGÖLLER (BOLU) GEZİ NOTLARI


Kartpostal tadında bir tatil..

Küçük tatilleri değerlendirmek için kesinlikle ilk sırada olmakla beraber tam bir cennet… O kadar güzel ki oraya yerleşmek için bir sürü bahane üreteceksiniz J Her mevsim gezilebilse de sonbahar Yedigöller'i gezmek için en uygun, en güzel mevsim.. Bir kartpostalın içindeymişsiniz gibi hissedeceksiniz..

Büyükgöl

Yedigöller, İstanbul'a yaklaşık 300 km, Ankara'ya yaklaşık 200 km mesafede yer alıyor. Araba ile gitmek en iyi seçenek olacaktır. Ancak aracınız yoksa kiralayabilir veya her hafta sonu kalkan turlarla da Yedigöller'e ulaşabilirsiniz.

Yedigöller, Bolu’da yaklaşık 2000 hektarlık bir alanda yer alıyor. Rengarenk ağaçlar ve yere düşmüş yapraklar en küçük noktayı bile mükemmelleştirmiş.. Sonbaharın yanı sıra hafta içi gitmeniz de kalabalık olmadan Yedigöller’in tadını çıkarmanızda önemli bir etken olacaktır. Hafta içi gidemiyorsanız da hafta sonu sabah erken saatleri tercih etmeniz özellikle fotoğraf çekerken rahat olmanızı sağlayacaktır. Günübirlik turlar saat 10:00-11:00 gibi parka giriş yapmaya başlıyorlar bu nedenle öğleden sonra çok kalabalık olabiliyor.


Milli Park içerisinde yeni Bizans dönemine ait kalıntılar bulunmuş ve burada daha önce de yerleşim yeri olduğu kabul edilmiştir. 1965 yılında ise milli park olarak koruma altına alınmış. Milli parkın girişi Kasım 2018 itibariyle araç ile 15 TL’dir.

Milli Park içindeki yol

Yedigöller’in iki girişi bulunuyor. Birincisi Bolu tarafından giriş, ikincisi ise Mengen tarafından giriş… Bolu tarafından giriş yolu, Mengen yoluna göre daha düzgün olsa da dağ yamacı olması sebebiyle kışın kar ve buz nedeniyle daha zorlu olabiliyor. Mengen yolu ise daha kötü ancak rakımın daha düşük olması tercih sebebi olabilir tabi hangi ilden geldiğiniz ya da tatil güzergahınız da rotanızı belirlemede oldukça önemli…

Mengen tarafından girdiğinizde –bence-Yedigöller’in en güzel kısmından yani Serin Göl tarafından girmiş olacaksınız. Benim tavsiyem kesinlikle Mengen tarafına daha çok vakit ayırmanız olacaktır. Göller ve manzaraları çok daha göz alıcı…

Önemli bir nokta ise Yedigöller Milli Parkı içerisinde herhangi bir ateş yakmak yasak. Bu nedenle mutlaka yemek için yanınıza ateş gerektirmeyen bir şeyler almanız gerekiyor. Kahvaltılıklar, sandviçler iyi seçenek olabilir. Park içerisinde çok fazla piknik masası bulunuyor. Yanınızda masa-sandalye götürmenize gerek olmayabilir. Ancak tam göl kenarında olmak istiyorsanız sandalye ve küçük bir masa sizi cennetin bir köşesine taşıyacaktır.

Parkın birçok yerinde bulunan harita yolunuzu bulmanız ve gölleri planlamanız için oldukça yardımcı oluyor.

Milli Park içerisindeki harita

Kamp için ise belirli bölgeler bulunuyor. Bu alanlar dışında kamp yapmak yasak. Kamp alanlarının da çok güzel olduğunu belirtmeliyim. Milli Park içerisinde tuvalet de bulunuyor. Ücretsiz tuvaletler uzun süre geçirmenize yardımcı olacaktır. :)

Göller iki platoya yerleşmiştir. Bu iki plato arasında ise 100 metrelik bir fark bulunmaktadır. 

Gezerken araba size oldukça yardımcı olacaktır. Her gölün yakınında araç park yerleri bulunuyor. Bu nedenle gölleri gezerken aracınız yorulmanızın önüne geçecektir. Aracınızı da istediğiniz yerde bırakıp istediğiniz kadar yürüyerek güzel ve temiz havanın keyfini çıkarabilirsiniz.

Mengen tarafından girişte sırayla Serin Göl, Büyük Göl, Derin Göl, Sazlı Göl, İnce Göl ve Nazlı Göl bulunuyor.


Deringöl, büyüklüğü 15063 m2, derinliği ise 10 m. En güzel kamp alanı da bu gölün çevresinde yer alıyor. Şanslıysanız gölün hemen kıyısına çadırınızı kurabilirsiniz.


Sazlıgöl, büyüklüğü 5950 m2. Adından da anlaşılacağı gibi ben çok fazla saz olmasından dolayı sevemedim. Seringöl ve Büyükgöl kadar etkileyici değil maalesef.

Kurugöl, büyüklüğü 500 m2olan göl adı üzerinde kurumuş J Dolayısıyla sadece fotoğraflayıp yolunuza devam edebilirsiniz.

Büyükgöl, büyüklüğü 24895 m2, derinliği 15m. En güzel fotoğrafları burada çekebilirsiniz. Bu nedenle de en çok vakti buraya ayırmalısınız.

İncegöl, büyüklüğü 1036 m2, derinliği 2 m. Oldukça küçük bir göl ve Büyükgöl'den sonra bize pek de güzel gelmedi :) 

Milli Park’ın içinde görülmesi gereken yerlerden biri de Şelale.. Küçük de olsa görmelisiniz. Tam olarak ormanın içinde kalması ve rengarenk yaprakların arasında olması şelaleyi tam bir tablo haline getiriyor. Tabi bu güzelliğin de bir bedeli var :) Onlarca merdivenden ineceksiniz. İnmek değil ama çıkmak oldukça yorucu ve zorlu olabiliyor. Spor ayakkabı hayatınızı kurtaracaktır.


Doğa güzelliklerinin yanı sıra bir de doğaüstü bir güzellik var. Pisagor Ağacı. Pisagor Dağ Evlerinin(bungalovların) tam karşısında bulunuyor. Pisagor ağacı tabelasından 100 metre içeriye yürüdüğünüzde olağanüstü olan bu ağacı hemen göreceksiniz. Peki bu ağacı bu kadar olağanüstü yapan şey nedir? 



Bir ağaç, başka bir ağacın üzerine eğilmiş ve sanki iç içe geçmiş gibi duruyor. Bu da dik bir üçgen oluşturmuş bu nedenle de Pisagor ağacı adını almıştır. Bunun oluşması da oldukça zordur. Yedigöller’e kadar gelmişken Pisagor ağacını da görmeden dönmeyin.:)

Konaklama için en güzel yerlerden biri tabiî ki Milli Park içerisindeki bungalovlar. Gecelik fiyatları 2018 yılında 350 TL ile 500 TL arasında değişiyor. Biz daha uygun bir konaklama için Bolu merkezi tercih ettik. Otelde konaklayabileceğiniz gibi ev de kiralayabilirsiniz.

Ancak  Bolu merkezde konaklayacaksanız mutlaka ve mutlaka yoğurtlu gözleme yemenizi tavsiye ederim. Merkezde bulunan Oklava en doğru adres. Gözlemeniz o anda açılıp pişirilip servis ediliyor. Gözleme üzerine yoğurt ve salça sos ile mükemmel oluyor. Mantı gibi olsa da lezzet konusunda yarışıyorlar. Adresi: Tabaklar Mahallesi İzzet Baysal Caddesi No:2 Telefon numarası:0 374 222 55 66


Yemek için diğer bir tercihimiz Mengen oldu. Mengen Çiftlik Et Mangal kesinlikle yemek için doğru adres. Kocaman bahçesi olan mekanın kapalı olan kısmı da inanılmaz güzel. İçeride çıtır çıtır yanan bir kuzina, ahşap dekorasyon ve tabiî ki çok çok lezzetli et.. Adresi: Türkbeyli Mah. Zonguldak Caddesi. Telefon numarası: 0 374 356 18 32.

Bol fotoğraflı keyifli tatiller...

Yorumlar

en güzel anlardan...

en güzel anlardan...