Ana içeriğe atla

SELANİK (YUNANİSTAN) GEZİ NOTLARI

SELANİK (YUNANİSTAN) GEZİ NOTLARI

Uzun zamandır yazmak istediğim blog’uma sonunda başlayabildim ve ilk yazmak istediğim şehir ve ülke benim için özel olsun istedim ve Selanik’e karar verdim. Hem 5 yıldır gittiğim Yunanca kursu nedeniyle hem Yunanistan’a olan aşkım yüzünden hem de nikah şahidimin Selanik’li bir Yunan olması nedeniyle en çok gittiğim yer Selanik :) 

Bana göre Dünya’nın en güzel şehirlerinden biri olan Selanik mutlaka görülmesi gereken yerler arasında.. İstanbul’a yakın olmasına rağmen bir o kadar da uzak diyebiliriz. Uçak ile ulaşımın pahalı ve sınırlı olduğu bu şehre gitmek için en uygun yol otobüs.. Sınırdaki bekleme süresine göre değişse de yaklaşık 9 saat sürüyor diyebiliriz. Yunanistan’a giden birkaç firma var, bunların en çok tercih edileni Metro turizm ancak sınırda çok bekleme ihtimali olan bir tur olduğu için biz sıklıkla Alpar turizm’i tercih ediyoruz. Fiyat olarak da en uygunu Alpar. Metro ve Alpar dışında Ulusoy ve Derya Turizm de tercih edilebilir. Sınırı geçtikten sonraki bütün şehirlerde duruyorlar bu nedenle Selanik dışında da gitmek istediğiniz yerlere bu turlarla ulaşabilirsiniz.

Yine de otobüs yolculuğu uzun geliyorsa uçak ile ulaşım için kampanyaları takip edip 200-300 TL gibi bir fiyata gidiş dönüş uçak bileti alabilirsiniz. THY, Pegasus ve Aegean Airlines'ı takip edebilirsiniz.


Beyaz Kule
        
Selanik otogar merkeze çok yakın o yüzden ulaşımla ilgili sıkıntı yaşanacağını sanmıyorum. İhtiyaç olması durumunda -1. Katta tuvalet var ancak çok temiz değil..  Zor durumda kalındığında yardımcı olabilir :) Merkezde bir otelde kalıyorsanız yürüyerek bile gitmeniz mümkün. Eğer kişi sayınız 2 veya 3 ise, taksi çok uygun bir çözüm olabilir. Yunanistan’ın genelinde taksi çok pahalı değil ancak valiziniz veya eşyanız varsa ve bunu bagaja koyuyorsa parça başına taksi ücretine 1 euro ekleme yapılıyor. Gideceğiniz yer ile ilgili binmeden fiyat sorabilir hatta çok ısrar etmeden pazarlık da yapabilirsiniz.

Taksiden bahsetmişken ulaşımla devam edelim.. Otobüs biletleri nisan 2015 itibariyle 1,00 euro biletleri tüm büfelerden alabilirsiniz. Yunanistan’da büfe (kiosk)  kültürü çok yaygın ve mutlaka karşınıza 2-3 tane büfe çıkar. Otobüslerden de biletinizi alabilirsiniz ama hem 1,10 euro hem de kalabalık olduğunda zor olabiliyor. Otobüslere bütün kapılardan binip inebilirsiniz. Mutlaka ve mutlaka biletinizi sarı kutularda okutmayı unutmayın! Çok sık görmeseniz de kontrol memuruna denk gelirseniz bilet fiyatının 60 katı cezayı nakit ödemek durumunda kalırsınız. Su ihtiyacınızı da 0,50 euroya bu büfelerden karşılayabilirsiniz.


Aristoteles Meydanı- photo by Busre Tunçok
Görülmesi gereken yerlere gelirsek... 

1. Atatürk’ün Evi
İlk başta gidilmesi gereken yer tabiki burası. Adresi Apostolou Pavlou Caddesi 75 numara. Turistik haritalarda mutlaka gösterilir ya da sorarsanız mutlaka tarif ederler. Atatürk’ün evine ilk defa 2000 yılında gitmiştim ve o zamanlar muhteşemdi. İçerisi olduğu gibi korunmuş ve Atatürk ve ailesinin kullandığı gibi dizayn edilmişti. Gezerken kendinizi sanki o yıllarda oradaymışsınız gibi hissediyordunuz ama şu anda yepyeni bir ev LCD ekranlarda fotoğraflar var. Hiçbiri size o zamanki duyguları yaşatmıyor. Bundan birkaç yıl önce imza toplanıp eşyaların geri gelmesi istendi ama herşey için çok geçti bence. Birkaç eşya geldi ama o yepyeni evde LCD ekranların arasında kayboldu.. Yine de Atatürk’ün balmumu heykeliyle fotoğraf çektirmek için bile gitmeye değer...Pazartesi hariç her gün 10:00-17:00 saatleri arasında ziyarete açık.


 
2. Agios Dimitros (Αγίος Δημητρίος) Kilisesi
Atatürk’ün evinin yakınında bulunan kilise mutlaka görülmeli. 1917’de büyük yangın sonrası yenilenmiş ve tekrar ibadete açılmıştır. UNESCO kültür mirası olarak gösterilmektedir.

Agios Dimitrios Kilisesi
                                            
3. Beyaz Kule (Lefko Pirgo – Λευκό Πύργο)
Eskiden hapishane olarak kullanılan bu yapı, bir mahkum tarafından özgürlüğü karşılığında beyaza boyanmıştır. Daha önce adı “kanlı kule” olarak anılırken bu olay üzerine “beyaz kule” olarak anılmaya başlanmıştır. Kuleyi beyaza boyayan mahkum özgürlüğüne kavuşmuş, daha sonra bu kule Selanik’in Osmanlı’dan Yunanistan’a geçmesiyle şehrin simgesi haline gelmiştir. Zamanla beyaz boya yerini taş yapıya bırakmıştır. Şu anda müze olarak gezilmektedir. Döner dar merdivenleriyle zor bir çıkış olsa da kulenin tepesinde muhteşem bir Selanik manzarası vardır. Kesinlikle manzara görülmeye değer. Pazartesi günleri kapalı, diğer günler 08:00-15:00 arasında ziyarete açıktır. Giriş 4 Euro, öğrenci ise 2 Euro. 

Beyaz Kule
                              


2015 Atina, 2016 Selanik ekibi :)
4. Ano Poli (Ανώ Πολή)
Gelen turistler tarafından çok bilinmeyen ancak kesinlikle görülmesi gereken bir yer “Ano Poli”.. Eskiden Rumlarla Türklerin bir arada yaşadığı evler aynen korunmuş, hala beraber yaşayanlar da var tabiki…  Mimari olarak burada yeni görünümlü ve 2 kattan fazla bina yapmak yasak. Yeni yapılan evler bile sanki yıllar öncesinden kalmış gibi.. inanılmaz korunmuş ve şehrin en mükemmel manzarasına sahip yerlerinden biridir.. Beyaz kuleye sırtınızı döndüğünüzde yol üzerinde sağınızda tur otobüslerini görebilirsiniz. 9 euro’ya kadar çıkan fiyatlarla Selanik turu attırıyorlar ve tabiiki Ano Poli’ye de gidiyorlar. Ancak devletin de otobüsleri mevcut. 50 numara olan bu otobüsle 2 Euro karşılığında 50 dakika aynı tura katılabilirsiniz. Otobüs diğer tur şirketlerine göre küçük olsa da otobüs içinde kayıttan hem İngilizce hem Yunanca anlatım var, ayrıca rehber gezilen yerleri mutlaka kayıt dışında anlatıyor. Aynı zamanda tur sırasında verilen harita ile görülmesi gereken işaretleri yerleri kolayca gezebilirsiniz. Bu turun diğer bir avantajı da aynı biletle bir durakta inip başka bir duraktan binebilirsiniz. Biz Ano Poli için binmiştik ancak Atatürk’ün evine gitmek isteyenler de kullanabilir. Ano Poli’de inip fotoğraf ve kahve molası vermek kesinlikle Selanik’in keyfini çıkarmak için şart..


5. Aristoteles Meydanı (Πλατεία Αριστοτέλους)
Yine Beyaz Kule’den yukarı doğru çıkarken ünlü Aristoteles Meydanı’nı görebilirsiniz. Özellikle gençlerin buluşma noktası ve şehrin de merkezlerinden biri. Burada sol tarafta full deniz manzaralı bir otel ve sağ tarafta bir sinema var. Sinemanın en üst katında Domatiο me Thea (Δομάτιο με θέα) isimli kafe kesinlikle kahve molası için tavsiyemdir. Kapalı mekan olmasına rağmen insanı sıkmayan ve manzarasıyla her saniye iyiki gelmişim dedirten bir mekan.. manzara sebebiyle diğer kahve mekanlarına göre birazcık daha pahalı olsa da (frape 3,5 euro) kesinlikle tercih edilebilir. Adresi: Aristoteles Meydanı 10- 5.kat. Telefon numarası +30 2310 277455. 

Frape için birkaç püf noktası da söyleyelim hemen.. Frape sipariş ederken sade mi orta mı şekerli mi olması gerektiğini ve sütlü ya da sütsüz istediğinizi belirtmeniz gerekiyor. Ben sütlü ve orta şekerli tercih ediyorum. Sahildeki mekanlarda da frapede tad olarak pek bir farklılık yok seçtiğiniz her mekanda kahvenizi yudumlayabilirsiniz :) Gittiğinizde mutlaka dikkatinizi çekecektir, tüm Yunanlar bütün bir günü sadece bir frapeyle geçirebilirler :)Türkiye’deki kafelere göre bir durum değil ama Yunanistan’da böyle.. genellikle kahvaltıları da sadece bir Frape’den ibarettir.. Frape güneş batana kadar popüler güneş battıktan sonra masalar bir anda kahve masasından ouzo masasına geçiş yapıyor :)  Kahve için tavsiye edilen yerlerden biri OTE Tower. OTE Tower telekomünikasyon ağı için inşa edilmiş ancak şu anda GSM operatörü Cosmote tarafından kullanılmakta. Manzarası nedeniyle kahve ve yemek için tercih ediliyor ancak fiyatları Selanik fiyatlarının çok üzerinde o yüzden bence gitmeye değecek bir yer değil.


                    -Domatio me Thea manzarası-





6. Selanik Şemsiyeleri
Beyaz kuleyi geçtikten sonra sahilde Selanik şemsiyelerini görebilirsiniz. Fotoğraf için gidilmesi gereken yerler arasında. Yunan heykeltraş Georgios Zongolopoulos tarafından tasarlanan şemsiyeler gündüz deniz manzarası, gece de ışıklandırmasıyla mükemmel bir fotoğraf noktası..



7. Büyük İskender
Selanik Şemsiyelerinin hemen yanında bütün heybetiyle Büyük İskender heykeli sizi karşılıyor. Tabi ki Büyük İskender Yunan mı Makedon mu? tartışmalarını bir kenara bırakıyoruz :)


                                                  
8. Tsimiski (ΤσιμισκήCaddesi
Bağdat caddesine benzer bir cadde görmek isterseniz ve alışveriş yapmak isterseniz Tsimiski Caddesi Selanik’in en meşhur caddesi. Trafiğe de açık olan bu caddede hem sağ hem de sol tarafta mağazalar ve kafeler var.  Bershka, Zara, Stradivarious gibi mağazaların şubelerini de bulmanız mümkün ancak Euro kurundan dolayı çok da ucuza geldiği söylenemez :) Yine de görülmesi gereken yerlerden biri diyebilirim. Yalnız Yunanistan’daki siesta uygulamasından dolayı öğleden sonra ve haftasonları (özellikle Pazar) açık dükkan bulamayabilirsiniz. Mümkünse önce alacaklarınızı alıp sonra gezmenizi tavsiye ederim. Alışveriş yaparken (yerel dükkanlarda) pazarlık yapabilirsiniz. Hatta hediyelik eşya satan yerlerde siz istemeden bile fiyat indirimi yapabilirler. Yalnız dikkat etmeniz gereken pazarlığı fazla uzatmamak ve satıcıyı kızdırmamak :)

9. Rotonda
M.S 300 yıllarında Galerius Maximianus tarafından inşa edilmiş. İsmini mimari şeklinden almış. Yapı, Osmanlı zamanında camiye dönüştürülmüş ki siz de baktığınızda minareden dolayı hemen anlayacaksınız :) Rotonda, Selanik'in Yunanistan tarafından alınmasından sonra müze olarak kullanılmaya başlandı. Agios Georgios Kilisesi olarak da bilinmesinin yanı sıra duvardaki freskleri de büyük önem taşımaktadır.

10. Selanik Arkeoloji Müzesi (Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης)
Yunanistan denince tabiiki akla tarih ve arkeoloji gelecektir. Selanik'te yıllar boyu birçok medeniyet yaşamış ve bunların izleri her adımda karşınıza çıkıyor. Bu müzede de birçok önemli eser sergileniyor. Birkaç saatinizi ayırıp burayı gezmenizi hatta mümkünse rehberli gezmenizi şiddetle tavsiye ederim. 



Müzeye giriş 8 Euro, öğrenci iseniz 4 Euro. 08:00-20:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. 1 Kasım-31 Mart tarihleri arasında her ayın ilk pazarı, 6 Mart, 18 Nisan, 18 Mayıs, Eylül'ün son haftası ve 28 Ekimde ücretsiz ziyaret edebilirsiniz. Müze ile ilgili tüm detaylara internet sitesinden de ulaşabilirsiniz. Bizans Kültürü Müzesi ile yan yana bulunuyor. Her ikisi de Büyük İskender Heykeli'nin hemen arkasında bulunuyor.

11. Bizans Kültürü Müzesi (Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού)
Özellikle İstanbul'da yaşayanlar çok fazla Bizans eseri gördükleri için hemen bu eserleri tanıyıp Bizans'a ait olduklarını anlayabilirler... Minyatürler, mozaikler, duvar resimleri vs..inanılmaz eserleri görmek için mutlaka vakit ayırmalısınız. Müzenin girişi 8€, öğrenci için ise 4€. Kışın 09:00-16:00, yazın ise 08:00-20:00 saatleri arasında hizmet veriyor. Bizans müzesi ile ilgili tüm detaylara internet sitesinden ulaşabilirsiniz. Müze, Büyük İskender Heykeli'nin arkasında, Arkeoloji Müzesi'nin hemen yanında bulunuyor.



12. Perea (Περαία)
Her gün Beyaz Kule önünden kalkan motorlar ile 50 dakikada 3€ karşılığında bu şirin yere ulaşabilirsiniz. Hem denize girmek hem de akşam kumların üstünde yemek yemek için kesinlikle en iyi tercih olacaktır. Perea sahili 2016 yılında mavi bayrak almış, tekrar gelmek isteyeceğiniz kadar güzel bir sahil..

YEME-İÇME

Özellikle Aristoteles Meydanında el arabalarında çok fazla koulouri- κουλούρι (simit) görebilirsiniz hatta fırınların kokusundan kendinizi alamayabilirsiniz. Atıştırmak için ya da bizim simitimize göre biraz daha ince ve beyaz olan koulouriyi denemenizi tavsiye ederim. Yaklaşık 50 cent’ e klasik bir yunan tadını deneyebilirsiniz… 

Aristoteles Meydanı
                                               
Yunanistan’da en çok tercih edilen yemeklerden biri de souvlaki (σουβλάκι)’dir. Aslında bizim dürümlerimize de benziyor ama souvlaki daha soğanlı bol patatesli ve kalın bir pideyle sarılı..Souvlaki için Aristoteles meydanında “O Giros Tis Aristotelous”(Ο Γύρος της Αριστοτέλους) bizim tercih ettiğimiz yer. Souvlaki için önemli bir nokta yapıldığı etin çeşidi.. genellikle hazır olan domuz etidir (hirinos χειρινος).. eğer tercihiniz tavuk (kotopulo- κοτόπουλο) ya da dana (mosharisios -μοσχαρίσιος) ise mutlaka sipariş verirken söylemelisiniz.



Aristoteles meydanından Ermou (Έρμου) caddesine doğru giderken sağlı sollu tavernaların bulunduğu Athonos meydanını (Πλατεία Άθωνος) görebilirsiniz. En turistik olanlar da yerli halkın en çok tercih ettikleri de burada.. Turistlerin çok olduğu mekanları çok tavsiye etmem.. Yerel halkın tercih ettiği mekanlar çok daha lezzetli ve ucuz oluyor. 

Bizim tercihimiz açık ara kesinlikle “Dia tafta ("Δια Ταύτα"), sorarsanız herkes yerini gösterecektir. Ayrıca Yunanca ya da İngilizce bilmeyenler için veya rahat etmek isteyenler için Türkçe menüsü mevcut :) Türkiye’deki gibi fix menü mevcut değil, fix menüyü genellikle tur şirketleri ayarlamakta ve yaklaşık 45 euro almakta.. kesinlikle ve kesinlikle turla taverna gecelerine katılmanızı tavsiye etmem! Siparişe göre değişse de Dia Tafta’da 3 kişi bu parayı ödemeniz bile mümkün.. Biz her gittiğimizde çok fazla meze ve ouzoyla ortalama kişi başı 15-20 Euro ödüyoruz. 

Yeri gelmişken hemen restoranlarla ilgili bilgi de vereyim :) genellikle Yunanistan’ın her yerinde siz masaya oturur oturmaz su gelir ve ücretsizdir. Bazı yerlerde yemek boyunca içilen su bile ücretsiz olabiliyor ancak ekmek ücretli.. ortalama ekmek fiyatı 0,60 euro ile 3,00 euro arasında değişiyor. Değişimin nedeni ekmeklerin restoran tarafından yapılıp yapılmadığı, zeytinyağı ile fırına verilip verilmediğidir. Her akşam yemeğinde değişik ekmek çeşitleri denenebilir :)  Çoğu içkili mekanda akşam yemeğinden sonra tatlı ikram edilir. Eğer tatlı sipariş etmek isterseniz öncesinde ikramlarının olup olmadığını sormanız çok yararlı olabilir. Bizdeki gibi %10 bahşiş bırakılabilir.


                   -Dia Tafta’nın ikramı tatlımız-


Selanik’te aşık olduğum manzaralardan birine sahip olan taverna “En PloΕν Πλώ ” Kalamaria- Καλαμαριά bölgesinde merkeze çok yakın olduğu için taksiyle gidilebilir. Ancak çok kalabalık olduğu için özellikle haftasonu gidilecekse rezervasyon yapılması gerekiyor. Telefon numarası: 2310 486 700. Adresi: Plastira 14b. Nea Xrini (Πλαστήρα 14β. νέα χρήνη)Yemek üzerine kahve içmek isterseniz En Plo’ya çok yakın olan ve çok şirin bir mekan olan  “Stavedo - Σταβεντο” yu tercih edebilirsiniz.


Selanik’te en lezzetli mezelere sahip mekanlardan biri Ladadika bölgesinde Katouni caddesinde “Foul Tou Meze- Φουλ του Μεζέ” merkeze çok yakın olduğu için yürüyerek gidilebilir. Öğlen de açık olsa da ben akşam gidilmesini tavsiye ederim. Özellikle yaz aylarında açık havada daha keyifli oluyor.


Merkeze biraz uzak olsa da kesinlikle tavsiye edeceğim bir yer Karavomilos (Καραβόμυλος). Taze kalamarı, mezesi, ortamı gerçekten çok güzeldi. 2015 yılında 3 kişi tıka basa yiyerek 51,50€ ödemiştik. Adresi: Nikolau Plastira 53, Harilau (Νικολάου Πλαστήρα 53,Χαριλάου)

Selanik'te yapılacak en keyifli şeylerden biri sahilde kahve içmek. Her zaman dolu olan bu sahil şeridinde yer bulmanız zor olsa da pes etmeyin! burada kahve içmekten keyif alacağınızı garanti ederim. Garcon, oldukça büyük ve popüler mekanlardan biri. Yemek için tercih etmediğim için yorum yapamam ama kahve konusunda başarılılar. Ortalama kahve fiyatı 3,5-4€. Adresi: 2 Agias Sofias, Agias Sofias & Nikis (Αγίας Σοφίας 2\ Αγίας Σοφίας Νίκης)

Tavsiye edebileceğim diğer bir kafe-bar ise Sherlock. Fiyatları Garcon ile aynı. Yine kalabalık mekanlardan biri... Adresi: Nikis Caddesi 25. (Λ.Νίκης 25)
Ano Poli'de manzaraya karşı bir şey içmek isterseniz Propileo (Προπυλαίο) kesinlikle doğru adres olacaktır. Kahve fiyatları 2€ ve 3€ arasında değişiyor. Adresi: Eptapiriou 130, Ano Poli (Επταπυρίου 130 Ανώ Πολή)

Gelelim en önemli konulardan birine: OUZO ;) Tavernalarda ouzolar 20’lik gelir. Bence içtikçe sipariş vermeniz daha mantıklı olacaktır. Rakıya göre tad olarak daha hafif olduğundan ne kadar içileceği pek kestirilmiyor:) Ouzonun en kaliteli birkaç markasını yazacağım. Benim favorim “Barbayianni - Βαρβαγιάννη” ve “Plomari - Πλομάρι”. Çoğunlukla bulabileceğiniz zaten bu iki marka.. Barbayianni’nin alkol oranı Plomari’ya göre daha fazla.. Ouzo dışında “çipouro- Τσίπουρο” da içilebilir. Tad olarak anasonsuz olduğu için Türklere pek hitap etmiyor ama denenebilir. Eğer sipariş verecekseniz ev yapımı ve hafif olanı denemenizi tavsiye ederim. Eğer evinize ouzo almak isterseniz bunu şehirden yapmanız çok ekonomik olmayacaktır hele tur şirketlerinin götürdüğü yerlerden asla almayın. Ouzoyu en ucuz bulabileceğiniz yer kara sınırı- Hellenic free shop (Κipi- Κήποι ). Tüm turlar ve otobüs şirketleri alışveriş için free shop’ta belli bir süre duruyorlar. Bu süreyi ouzo almak için değerlendirebilirsiniz. Eğer uçak ile gidiyorsanız havaalanı yerine yerel marketlerden ouzo almak daha ekonomik olacaktır. Selanik’te bulabileceğiniz 2 büyük market: Carrefour ve Masoutis (Μασούτης). Ouzonun yanı sıra bira sevenler için çok iyi olan “Mythos” birasını deneyebilirsiniz. Selanik yapımı olan bira hem ucuz hem de lezzetli.. yine marketlerden ucuza alıp evde keyif yapabilirsiniz. Özellikle otobüsle gidenler için kilo problemi olmayacağından rahatlıkla alışveriş yapabilirsiniz :)
Ouzo’dan bahsetmişken hemen en lezzetli mezeleri de yazalım :)

Benim favorim hafif acı biberlerle ve peynirle yapılan “Tirokafteri (
Τυροκαυτερή)” kesinlikle peynir sevenlere tavsiye ederim. Tabi peynir sevenler için Yunanistan bir cennet :) Ouzo masasının olmazsa olması yunan salatası “Horiatiki salata (Χωριάτικη Σαλάτα)” domates, salatalık, soğan , renkli biberler ve üstünde feta (Φετά -beyaz) peyniri olan çok lezzetli salata..  E Selanik’e gelmişken “Caciki (Τζατζίκι)” yemeden dönmek olmaz. Aslında cacıkla çok benzese de daha yoğun ve bana sorarsanız daha lezzetli :) Ve benim vazgeçilmezim kabak kızartma (kolokithakia tiganita- Κολοκυθάκια Τηγανητά)..  incecik ve çok lezzetli olan kabakları yemeden olmaz..  Hamsi sevenler için 2 çeşit hamsi tavsiye ederim biri hamsi tava “gavros tiganitos (Γαύρος Τηγανητός)” ve soslu hamsi “gavros saganaki (Γαύρος Σαγανάκι)”. Deniz ürünü sevenler için herşey yenebilir, doğal ve lezzetli.. Bizdekilerin tersine güneşte kurutulan taze kalamar olduğu için tabaklar silinip süpürülüyor :) Kesinlikle taze kalamar yemeden dönmeyin. İnanın Türkiye'de yediklerinizden çok farklı çok daha güzel...Deneyip beğendiklerimiz arasında domates köftesi (domata keftedes – Ντομάτα Κεφτέδες) ve mantar (manitaria sharas- Μανιτάρια Σχάρας) da var. Ayrıca bir peynir delisi olarak 2 harika seçenek sunabilirim. İlki “Feta Tiganita – Φέτα Τηγανητά” fırında beyaz peynir, diğeri de daha sıcak daha yoğun tadı olan domatesli olan “Bouyourdi- Μπουγιουρντι”. Bouyourdi genellikle güveçte ve sıcak geliyor. Hem Feta Tiganita hem de Bouyourdi limonla çok daha lezzetli oluyor. Aslına bakarsanız Yunanistan’ın hiçbir yerinde kötü yemek yemedim. Nereye giderseniz gidin çok çok lezzetli yemekler yiyeceğiniz kesin ;) özellikle deniz ürünleri ve peynirli mezeler tartışılmaz mükemmeller.. 

Eğer dolaşmak ve yemek için vakit harcamak istemezseniz fast food için Mc Donald’s zor bulacağınız tek ülke sanırım :) Mc Donald’s yerine Goody’s Burger House kolaylıkla bulabilirsiniz.



          
Yediklerinizin tadı damağınızda kaldıysa ve eve de bir şeyler götürmek isterseniz yukarıda bahsettiğim gibi marketlerden istediklerinizi alabilirsiniz. Feta (Φέτα-beyaz peynir), zeytin gibi ürünler vakumlu poşetlerde olduğu için rahatlıkla alabilirsiniz. Frape almak isterseniz yaklaşık 7 euroya büyük boyunu alabilirsiniz ancak önemli olan evde köpürtücünüzün olması ;) Eğer yoksa rahatlıkla bulabilirsiniz ancak alacaksanız asla pilli almayın çünkü pil gücü azaldıkça frapenizin de tadı değişecektir. Frapeler için ayrıca yoğun süt kapsülleri de satılıyor. “Nounou - Νουnου” markasıyle satılan kapsüllerden de alabilirsiniz ama normal süt de kullanabilirsiniz. Ayrıca marketlerde ucuz gördüğünüz şaraplardan da rahatlıkla alabilirsiniz. Bizdeki gibi kötü şarapları yok. Mesela 2 euro’ya çok güzel sangria alabilirsiniz.

Alışveriş için bir cennet olan “Jumbo”yu anlatmadan olmaz :) Jumbo her şeyin satıldığı, genellikle oyuncak, kırtasiye, ev eşyaları ağırlıklı bir mağaza. Mağazaya girdiğinizde saatlerce çıkamamanız olası. Genellikle birkaç katlı olan bu dev mağazaya ben yarım günümü ayırıyorum :) 


Çok çok çok ucuz olması da alışverişi daha çekici kılıyor.. Vakti bol olanlar için değerlendirilebilir bir seçenek.. İçki ve yiyecek dışında 50€ ve üzeri alışveriş yaptıysanız tax free işlemi yaptırabilirsiniz. Buradan aldığınız tax free kağıdı ile gümrükten iade işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.


Kitap almak isteyenler için tavsiyem kesinlikle Ianos. Aristoteles Meydanı'nda bulunan kitapçıda birçok kitabı rahatlıkla bulabilirsiniz. Adresi: Aristoteles Meydanı No:7(Αριστοτέλους 7), Telefon numarası: +30 2310 277004.

KONAKLAMA

Otellerden biraz bahsedecek olursak, Yunanistan’da tüm otelleri oda kahvaltı olarak düşünebilirsiniz. Türkiye dışında sanırım bizim kültürümüze en yakın, doyurucu kahvaltıyı burada bulabilirsiniz. Otel konforları da bizim otellerimize çok yakın. Biz genellikle otellere çok önem vermeyip gezmeye önem verenlerdeniz o yüzden temiz 3* bir otel bizim için yeterli oluyor. Rezervasyonlar için en kolay yollardan biri booking kullanmak ancak booking ile yapmak istemezseniz direkt olarak oteller ile iletişime geçebilirsiniz.

1. Selanik'te en sevdiğim otel Aristoteles Meydanına oldukça yakın olan Park Hotel. Diğer otellere kıyasla oldukça yeni bir yapıya sahip. Odalar da çok zevkli döşenmiş. Kahvaltısı da Yunanistan ortalamasının üstünde... Bence tek eksik otopark olmaması ancak çevredeki sokaklara rahatlıkla aracınızı parkedebilirsiniz. Ağustos 2017'de gecelik yaklaşık 140 TL'ye konaklamıştık. Otelin adresi: Ionos Dragoumi 81, Selanik, 54630 Telefon numarası: +30 2310 524 121. İnternet adresi için tık tık.

2. Kesinlikle gözüm kapalı tavsiye edebileceğim, Yunanistan'da markalaşmış otel.. Capsis Hotel.. Oteller bölgesinde bulunan, merkeze yürüyerek rahatlıkla ulaşabileceğiniz, kahvaltısıyla sizi mest edecek otele Ekim 2016'da 3 gece için kişi başı 580 TL ödemiştik. Otelin adresi: 18 Monastiriou, Selanik, 546 29. Telefon numarası ise +30 2310 596 800. İnternet adresi için tıklayınız.


3. Selanik’e gittiğimizde genellikle Vergina Hotel’de kalıyoruz. Oteller bölgesinde ve heryere yürüyerek ulaşım sağlayabiliyoruz. Eski ancak temiz sayılır, kahvaltısı güzel ve fiyatları da uygun. Konaklama için tercih ederseniz adresi: 19, Monastiriou str.,546 27 Thessaloniki. Telefon numarası +30 2310 516 021, +30 2310 529 372. İnternet adresi için burayı tıklayınız.

Tekrar Selanik’e gitmek dileğiyle…
      

Yorumlar

en güzel anlardan...

en güzel anlardan...