Ana içeriğe atla

KİEV - KYİV (UKRAYNA) GEZİ NOTLARI


KİEV - KYİV (UKRAYNA) GEZİ NOTLARI

Hiç aklımızda yokken ucuz bilet bulup gittiğimiz Lviv’e aşık olunca Ukrayna’yı baştan sona gezmeliyiz dedik tabi bunu en çok Serhat istedi J Ukrayna diyince akla güzel kızların gelmesi kesinlikle çok normal.. Gerçekten inanılmaz güzellikteler ancak sadece güzel kızlardan ibaret diyemeyiz, ülkeleri de bir o kadar güzel..



Ukraine International Airlines sürekli yaklaşık 11 ay sonrası için ucuz bilet çıkarıyor. Biz 11 ay öncesinden Kiev için 135 TL’ye gidiş dönüş bilet aldık. Ne kadar çok zaman var derken tatil bitti bile L Uzun vadede plan yapabiliyorsanız internet sitesini sürekli takip etmelisiniz. Ancak bu promosyon biletlerinde kabin bagajının olduğunu unutmamak ve uçuş öncesinde kontrol etmek gerek.

Ukrayna’nın vizesiz hatta yeni kimlik ile pasaportsuz olduğunu da belirtmek gerekiyor. Hem ucuz bir ülke olması hem de vizesiz hatta pasaportsuz olması tatil için Ukrayna’yı iyi bir seçenek haline getiriyor.
Kiev’in de Lviv gibi olmasını beklerken biraz daha farklı bir şehir ile karşılaştık. Yüksek binalar, koşuşturan insanlar, tam bir başkent.. Yine de Ukrayna havasını almak bizi çok mutlu etti.



Kiev, Ukrayna’nın başkenti ve en büyük şehri. Tarihinin çok eskilere dayandığı bilinmektedir. Türkler tarafından da uzun yıllar yönetilmiş. Dnieper nehri kıyısında kurulmuştur. Ukrayna, II. Dünya Savaşı’ndan oldukça etkilense de şu anda Kiev’in nüfusu 2.800.000 civarına ulaşmıştır. Nüfusun büyük çoğunluğunu kadınlar oluşturmaktadır bu nedenle hiç alışkın olmadığınız iş kollarında kadınları görmeniz oldukça normal..

Kiev’in para birimi grivna (UAH). Bizim paramızın değerli olduğu birkaç para biriminden biri ancak euronun artmasından dolayı aradaki fark kapanıyor. 2 sene önce Lviv’de 1 TL=8 grivna (UAH) iken, Kiev’de 2018’de 1 TL=5,5 grivna(UAH)’ydı. Havaalanında kur yüksek olduğu için az miktarda euro bozdurmanızı öneririm. Size yetecek kadar bozdurup, geri kalanı merkezde bozdurmak oldukça fark edecektir.

Kiev’de 2 adet havaalanı bulunuyor. Genellikle Borispol Havaalanı kullanılıyor. Bizim uçuşumuz da burayaydı. Havaalanından merkeze giden bir metro bulunmuyor bu nedenle 322 numaralı Skybus kullanıp Kharkivska metro istasyonuna veya merkez tren istasyonuna ulaşabilirsiniz. Karskivkaya metro istasyonuna 60 grivna, merkez tren istasyonuna (Vokzalna metro istasyonu) ise 100 grivnaya gidebilirsiniz. Ukrayna için en iyi ulaşım seçeneklerinden biri de UBER. Havaalanından merkeze yaklaşık 300 grivnaya ulaşabilirsiniz. 2 veya daha fazla kişi için oldukça ekonomik.

Genel olarak Kiev’de ulaşım için metro kullanabilirsiniz. 1 metro jetonu Haziran 2018 itibariyle 5 grivna. Her istasyonda bulunan makinelerden 5 grivna karşılığında 1 jeton veya 10 grivna karşılığında 2 jeton alabilirsiniz. Eğer uzun süre oradaysanız metro kartı almak size indirim sağlayacaktır ancak bizim için pek ekonomik olmadı bu nedenle jeton tercih ettik. Şanslıysanız güzel bir müzik de dinleyebilirsiniz :)



Metro ile ilgili diğer bir konu ise kapıları J Özellikle kış döneminde rüzgardan etkilenmemeleri adına oldukça ağır yapılmış olan kapılara yerel halk alışkın dolayısıyla kapıyı hızlıca bırakıp geçebiliyorlar. Size çarpmaması için çok çok dikkat etmeniz gerekmektedir. 

Metro dışında tramvay da ulaşım için yaygın olarak kullanılabilir. Biniş ücreti 4 UAH, içeride görevliden bilet alıp orta kapının yakınında bulunan delme makinesinde delmeniz gerekiyor aksi halde oldukça yüksek cezalar kesilebilir.



İnternet kullanmak için en iyi seçenek de oradan hat almak sanırım. 200 UAH ödeyerek 20 GB internet paketli bir hat alabilirsiniz. Türkiye’den Ukrayna’da paket almak çok daha pahalıya geliyor.

Ukrayna için dikkat edilmesi gereken en önemli konu hava durumu J Lviv’de temmuz ortasında donarken Kiev’de haziran başında yandık, öldük, bittik J Hava sıcaklığı 30 derece olsa da hissedilen 40 veya daha fazlaydı. Lviv’den bildiğimiz için 3 mevsimlik kıyafet vardı yanımızda J Yaza da kışa da bahara da hazırlıklıydık JJJ Lviv demişken Lviv gezi notları için tık tık :) 

Şahsi fikrimi soracak olursanız Kiev mi Lviv mi? sorusun cevabı açık ara Lviv 💚 Ukrayna'nın tüm güzellikleri Lviv' de toplanmış sanki..

Madem Ukrayna'yı geziyoruz o zaman Odessa notları için de tık tık :)

GEZİLECEK YERLER

St.Andrew’s Kilisesi
Kubbelerin şehri Kiev’de en güzel altın detaylı kubbeler St. Andrew’s Kilisesinde. Kilise 18.yüzyılda barok tarzda Dnieper manzaralı olarak inşa edilmiş. Biz gittiğimizde tadilatta olduğu için içerisini gezemedik ancak manzarasından bol bol yararlandık. Umarım siz gittiğinizde gezme şansını bulabilirsiniz. Kilise, Andrevsky yokuşunun başında yer alıyor. Giriş 20 UAH, öğrenci için ise 5 UAH. Saat 10:00-19:30 arasında hizmet veriyor.



M2(mavi hat) metrosunun Poshtova Ploscha durağında indikten sonra hemen solda bulunan Füniküler ile Mihaylovskaya Meydanı’na ulaşıp kısa bir yürüyüş sonrasında da kiliseye ulaşabilirsiniz.

After Two Hares Heykeli
St. Andrew’s Kilisesi’nin hemen önünde yer alan heykel, Kiev’e gelmişken görmeniz gereken heykellerden biri. Dikkatli baktığınızda bazı bölgelerdeki renk değişimlerinden bir şeyler dilendiğini anlayacaksınız J Güzel bir kadınla evlenmek istiyorsanız kadının yüzüğünü, yakışıklı bir erkekle evlenmek istiyorsanız adamın burnunu tutmanız gerekiyor. Mutlu bir evlilik için de kadının yüzüğü, adamın burnu ve adamın kalçasındaki örümceğe aynı anda dokunmanız gerekiyormuş. 



Tabi bu durumda ortaya komik manzaralar çıkıyor. Kiliseye kadar gelmişken 1-2 dakika keyifli vakit geçirebilirsiniz.
Adresi: Desyatinnaya St.14.

Andriyivski Yokuşu
Andriyivski yokuşu, Paris’teki ressamlar tepesi Montmartre’ye benzemesiyle de ünlü bir yokuş. Hediyelik eşya almak için de kesinlikle doğru adres burası diyebilirim. Hediyelik eşyaların yanı sıra sanatçıların resimleri, antikalar, Sovyetler Birliği’ne ait eşyaları da bulabilirsiniz. Yokuşun bir ucu St. Andrew’s Kilisesi iken diğer bir ucu Podil’e bağlanmaktadir.

M2(mavi hat) metrosunun Poshtova Ploscha durağında indikten sonra hemen solda bulunan Füniküler ile Mihaylovskaya Meydanı’na ulaşıp kısa bir yürüyüş sonrasında da ulaşabilirsiniz.

Füniküler
1900’lü yılların başında yapılan 07:00-22:00 saatleri arasında hizmet veren Füniküler, M2 (mavi hat) metro durağını Poshtova Ploscha durağını Mihaykovskaya Meydanı’na bağlıyor. Tek yön ücreti kişi başı 4 UAH. Büyük bir yokuşu çıkmak yerine çok iyi bir tercih olabilir J

Navity of Christ Kilisesi
Poshtova Meydanında bulunan kilise, Poshtova Ploscha metro durağının çıkışında fünikülerin hemen karşısında olması sebebiyle listenizde olmasa da sizi kendine çekecektir. Oldukça küçük bir kilise olmasına rağmen dış görüntüsü çok güzel. 1717 yılında yapılan kilise, 1930 yılında zarara uğramış 2002 yılında restorasyonla bugünkü halini almıştır. Kilise, ünlü Ukraynalı şair Taras Shevchenko’nun ölümünden sonra birkaç saat burada olmasıyla büyük bir önem kazanmış.


Mihaylovskaya Meydanı
Fünikülerden çıkar çıkmaz devasa sütunlarıyla sizi Ukrayna Bakanlık Binası (Cabinet of Ministers of Ukraine) sizi karşılayacaktır. Büyük sütunlardan sonra ilginizi binanın çevresinde rahatça dolaşabilmeniz ve aşırı güvenlik önleminin olmaması dikkatinizi çekecektir.


St. Michael Golden-Domed Kilisesi
Mihaylovskaya Meydanında bulunan kilise, Kiev’de görülmesi gereken kiliselerin başında geliyor. Altın kubbeli mavi kilise, Ukrayna’ya geldim! dedirten yapılardan biri. 



Kilise ilk olarak 1100’lü yılların başında inşa edilmiş. 1930’lu yıllarda yıkılmış. 1999 yılında tekrar yapılmış. Kilisenin detayları, altın kubbeleri, freskler ve mozaikler birbirinden mükemmel.. Hele ki girişindeki çiçekler inanılmaz güzel J

Adresi: Triokhsviatytelska St.8.

St.Sofia Katedrali
St.Sofia diğer bir deyişle Ayasofya Kiev’de görülecek yerlerin başında geliyor. Burada aslında görülecek çok yer var. Sadece katedral değil bu nedenle buraya yarım gününüzü ayırmanız gerekiyor.



11.yüzyılda yapımına başlanmış olan katedral UNESCO Dünya miras listesinde bulunuyor. Katedral dışındaki yapılar ise 17.-18. Yüzyıllarda inşa edilmiş. Kilisenin yıkılmasının ardından 17.yüzyılda yenilenmiş. Barok tarzdaki bu yapının etrafında bakery(fırın), bell tower(çan kulesi), refectory(yemekhane) gibi yapılar bulunuyor. Bu yapılar müze ve sergi salonu olarak kullanılmaktadır.


Tüm girişler tam için 200 UAH, öğrenci için 70 UAH ancak tüm girişi almamanızı sadece kilise ve çan kulesine bilet almanızı şiddetle öneririm.
Fırın ve yemekhanede şu anda resim sergisi bulunuyor. Eğer resim meraklısı değilseniz kesinlikle bilet almamanızı öneririm. Çan kulesinde asansör bulunmuyor. 

Çok fazla merdiven çıksanız da göreceğiniz manzaraya değecektir! Kilisenin içindeki Paskalya yumurtalarından yapılmış İsa portresi görülmeye değer!


Adresi: Volodymyrska vul.24 Katedrale ulaşmak isterseniz M3(Yeşil hat) metrosunda bulunan Zoloti Vorota durağını kullanabilirsiniz. 

Hetman Bogdan Khmelnytsky Heykeli
St. Sofia meydanında hemen St. Sofia Katedralinin karşısında bulunan heykel, Kiev’in en eski heykellerinden biri olmakla beraber 1888 yılında yapılmış. Polonya ve Litvanya Krallığı’na karşı ayaklanmalarda önemli rol oynamış olan komutanı bu heykelle ölümsüzleştirmişler.


Maidan Nezalezhnosti (Bağımsızlık Meydanı)
1991 yılında Ukrayna’nın SSCB’den ayrılması için halk bu meydanda toplanmıştı. Burada yaptıkları gösteriler işe yaramış, Ukrayna bağımsızlığını kazanmıştır aynı zamanda 2004 yılındaki Turuncu devrim de burada gerçekleşmiş, meydan oldukça büyük bir önem kazanmıştı.


Kiev’in tüm simgelerinin bulunduğu meydan da diyebiliriz. En güzel turistik aktiviteler de burada J I love Kyiv yazısının önünde fotoğraf çektirebilir, meydandaki süs havuzuna girip serinleyebilir, maymun, güvercin gibi hayvanlarla fotoğraf çektirebilirsiniz. Ancak dikkatli olmanızda fayda var: bir anda arkanızdan gelip maymunu veya güvercini omzunuza koyabiliyorlar.
Akşam saatlerinde müzik eşliğinde su gösterisini kaçırmamanızı tavsiye ederim. Bizim çok da yabancı olduğumuz bir şey değil ancak Ukraynaca müzik ve ortam sizi etkileyecektir.

Meydanda oldukça popüler olan yer altında alışveriş merkezi olan Globus da bulunuyor.

Meydandaki en dikkat çekici heykel ise Özgürlük Heykeli. Ukrayna’nın bağımsızlığının 10. yılı için Barok ve Empire tarzda yapılan heykel, 20 ton ağırlığında, 61 metre yüksekliğindedir. Elinde kartopu çiçeği dalı taşıyan kadınla simgelenmiş özgürlükleri..

Meydandaki Mamai Heykeli de görülmesi gerekenler arasında bulunuyor. Ukrayna haklının gücünü ve özgürlüğünü simgeleyen heykelde, kobza çalan bir Ukraynalı, bir at ve bir de kılıç bulunuyor.


Meydanda Kiev’in eski güney kapısı da bulunuyor. Kapının üzerinde de altın görüntüsüyle hemen dikkatinizi çekecek olan Archengel Michael heykeli bulunuyor.
  
Khreshchatyk Caddesi
Kiev’in en meşhur en hareketli caddesi.. Bir çok restaurantın yanı sıra çok ünlü markaların ve yerel markaların mağazaları da bulunuyor. Hafta sonları trafiğe kapanan caddede oldukça eğlenceli etkinliklere de ev sahipliği yapıyor. 1100 metre uzunluktaki caddede mutlaka yürümeli, Kiev’i hissetmelisiniz.

M1 (kırmızı hat) metro hattının Khreschatyk  durağında inerek ulaşabilirsiniz.

Golden Gate
Ukraynaca ismi Zoloti Vorota olan Golden Gate şehrin ana giriş kapısıyıdı. Yaroslav Mudri tarafından 1000’li yılların başında Bizans mimarisi ile inşa edilmiş, içerisinde kilise de barındırmaktadır. 1240 yılında tahrip edilmiş, yıllar içerisinde değişime uğramış, 1980’lerin başında ise restorasyonu yapılmış ve bugünkü halini almıştır. Şu anda müze olarak hizmet veriyor, dilerseniz içerisini de gezebilirsiniz.


Golden Gate’in önünde Prens Yaroslav’a ait heykeli de görebilirsiniz.

Adresi: Volodymyrska St.40A. Khreshchatyk Caddesi’ne oldukça yakın. 10-15 dakikalık keyifli bir yürüyüş ile Golden Gate’e ulaşabilirsiniz. Yürümek istemeyenler M3 (yeşil hat) metro hattının Zoloti Vorota durağında veya M1 (kırmızı hat) metro hattının Teatralna durağında inerek ulaşabilirler.

Kirpi Heykeli
Bu kadar güzel yapı arasında neden meşhur olmuş inanın ben de bilmiyorum J Oldukça küçük olan bu heykel, çividen yapılmış şirin bir kirpicik. Bir parkın içinde bulunuyor. Biz zor da olsa bulduk J


Zolotovoritska ve Reiters’ka sokaklarının kesişiminde bulunuyor. M3 (yeşil hat) metro hattının Zoloti Vorota durağında indikten sonra kısa bir yürüyüş sonrasında ulaşabilirsiniz.

Kiev Pechersk Lavra (Mağaralar Manastırı)
Kiev’in en kalabalık manastırı burası… Özellikle yaşlı nüfus tarafından dua için çok fazla tercih ediliyor. Burayı gezerken yorulacaksınız ama değeceğini garanti ediyorum. Manastır demişken Ukrayna’da bir çok manastıra veya kiliseye başınız açık veya şortla girmeniz çok mümkün değil bu nedenle sizin için giysiler bırakılmış, girerken dikkat etmeniz sorun yaşamanızın önüne geçecektir. Çok büyük bir alana yayılmış olan bir çok kilise bulunuyor. Büyük bir kompleks olması sebebiyle burası için yarım gününüzü ayırmanız gerekli. Giriş ücretli ancak biz yine sadece çan kulesini ve genel giriş biletini alıyoruz. Ortodoksların önemli merkezlerinden olan Mağaralar Manastırı, UNESCO Dünya mirası listesinde yer alıyor.

96.5 metre çan kulesinin inanılmaz bir manzarası var diyebilirim. Benim için bazı ülkelerin simgeleri var, kendimce özdeşleştiriyorum. Altın kubbeler ve yeşillikler de Ukrayna oldu benim için.. Bu kuleden de inanılmaz kubbe ve şehir manzarası izleme şansı buldum.

Dormition Katedrali: Bölgede yer alan en önemli katedrallerden biri. 11. yüzyılda inşa edilmiş ancak daha sonraki yıllarda savaş, patlama gibi sebeplerle yıkılmış. Ukrayna’nın bağımsızlığından sonra yeniden yapılmasına karar verilmiş ve 2000 yılında da bugünkü katedralin açılışı yapılmış. Altın kubbeleri ve çatısındaki kocaman haçlarla inanılmaz bir görüntü sergiliyor.



Gate Church of the Trinity: 1718 yılındaki yangından sonra yenilenmiş, son olarak 20.yüzyılın başında girişteki freskler yapılmıştır.

Refectory Kilisesi: 12.yüzyılda yapılan ilk binanın nasıl göründüğüne dair herhangi bir belge bulunmamaktadır. İkinci yani şu anda yapılan kilise, 19.yüzyılda inşa edilmiştir. Yeşil çatısı ve altın kubbeleriyle hemen kendini gösteriyor.

The All Saints Church: 1698 yılında Ukrayna barok tarzında inşa edilmiştir.

Saat kulesinden Dormition Katedrali ve Refectory Kilisesi

Church of the Saviour at Berestov: Surların dışında olan kilise, 11.yüzyılda inşa edilmiş.

Caves: Aslında bu kompleksin en önemli kısmı mağaralar… Girişte yine başınızın ve bacaklarınızın kapalı olmasını bekliyorlar. Giriş ücretsiz. Koridorlar yaklaşık 1-1,5 metre genişliğe, 2-2,5 metre yüksekliğe sahip. İçerideki okları takip etmeniz de bekleniyor. Bazı bölümler sadece dua için ayrılmış. Birçok azizin mumyalanmış bedeni bu bölmelerde bulunuyor. Yüzleri kapalı olduğu için çok korkunç bir görüntü yok ancak elleri ve ayakları görünür durumda. Onlar için oldukça olağan bir görüntü olsa da bizim çok alışık olduğumuz bir durum değil. Eğer bu  durumdan etkilenmeyecekseniz kesinlikle görmenizi tavsiye ederim.

Fotoğraf çekmek yasak olduğu için gizli çekim :)

M1 (kırmızı hat) metro hattının Dnipro durağında inerek ulaşabilirsiniz.

Mykola Syadristy Mikrominyatür Müzesi
Bugüne kadar gördüğüm en ilginç müzelerden biriydi. Mağaralar Manastırı’na geldiğinizde mutlaka görmenizi tavsiye ederim. Çok küçük bir müze olsa da çok etkileyici. Özellikle küçük prens ve gemi beni çok etkiledi. Eserler sadece orada bulunan mikroskoplar ile görünmektedir dolayısıyla fotoğraf çekmek çok da mümkün değil. Bir duvarı da bu müze ile ilgili haberlere ayırmışlar. Türkçe gazete hemen dikkatinizi çekecektir. Türkiye’ye de daha önce gelen eserleri tekrar Türkiye’ye gelmesi durumunda kaçırmamanızı tavsiye ederim.


Adresi: Lavrskaya St. 9. M1 (kırmızı hat) metro hattının Dnipro durağında inerek ulaşabilirsiniz.

Rodina Mat – Anavatan Heykeli
Rusçası Rodina Mat, İngilizcesi Motherland olan anavatan heykeli Kiev’in en görkemli yapısı. 102 metre uzunluğunda, 560 ton ağırlığında olan heykel 1981 yılında yapılmış. Bir elinde 14 metre uzunluğunda, 9 ton ağırlığında kılıç, diğer elinde ise SSCB arması olan kalkan bulunan heykel Nazi-Sovyet savaşı asına dikilmiş.
Çevresinde 11600 oyma asker ve savaşta madalya alan 200 işçinin mermer anıtı bulunmaktadır. Bu alan İkinci Dünya Savaşı müzesinin bir parçasıdır.
Dnieper nehri kıyısında nereden bakarsanız bakın bütün heybetiyle sizi karşılayacaktır.


Bizim gittiğimiz tarihte kapalı olduğu için biz yukarı çıkamadık. Ancak şanslıysanız ve heykele çıkmayı başarırsanız mükemmel bir Kiev manzarası sizi karşılayacaktır.


M3 (yeşil hat) metrosunun Druzhby Narodiv durağında inip yürüyerek veya troleybüse (38 veya 24 numara) binerek ulaşabilirsiniz. Adresi: Zapeshchernaya St.

Çernobil Müzesi
Hepimizin yakından bildiği hatta belki de etkilendiği Çernobil olayını yakından görmek için Kiev en uygun yer. Buradan Çernobil’e de gidip kazanın yaşandığı yeri de gezebilirsiniz ancak radyasyon sebebi ile çok da tercih edilen bir durum değil. Ölçümler hala radyasyonun normalin çok üzerinde olduğunu gösteriyor. Bu turları yapan kişiler de kısa sürekli maruziyetin çok riskli olmadığını söylüyorlar ama karar sizin J Biz de çok istedik gidip gezmeyi ancak dürüst olmak gerekirse cesaret edemedik. Tabi bu durumda Kiev ne kadar güvenli acaba diye de sormadan edemiyor insan???
Çernobil kazasını unutmamak için Kiev’de bir müze açılmış. Fotoğraflar, eşyalar, anılarla dolu bir müze.. Müzede İngilizce sesli rehber alabilirsiniz. Bu rehber dışında çok açıklama olmadığını da belirtmeliyim. Müzenin internet sitesine buradan ulaşabilirsiniz. Müzeyi Pazar günleri hariç 10:00-18:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Adresi : Khoryv Lane 1. M2 (mavi hat) metro hattının Kontraktova Ploshcha durağında inerek ulaşabiliriniz.

St. Cyril’s Kilisesi
Gördüğüm en ilginç kiliselerden biri olan St. Cyril’s Kilisesi, eskiden korku filmlerinde kullanılan karanlık kiliselere benziyor. İlk başta beni biraz ürküttüğünü söylemeliyim.


Kilise 12.yüzyılda Barok tarzda inşa edilmiş ancak daha sonra 17.ve 19.yüzyıllarda eklemeler yapılmış. Duvarlarında ünlü Rus ressam Vrubel’in fresklerinin olması kiliseyi oldukça önemli kılıyor. Kilise, hem o yüzyılda yapılmış tek kilise olması hem de korunmuş en büyük fresklerden bazılarına sahip olması ile ünlü.

Adresi: 12 Oleny Telihy St. M2(mavi hat) metro hattının Pochaina durağında inerek ulaşabilirsiniz.

Kiev Olimpiyat Stadyumu
1923 yılında açılışı yapılan stad, Ukrayna’nın en büyük stadyumudur. Stad 1935 yılında yeniden yapılmış, savaşta hasar görmesi üzerine 1944 yılında tekrar onarılmıştır. 1966 yılında seyirci kapasitesi 100.000’in üzerine çıkmış, 1980 yılında ise son halini almıştır. Bugün de Dynamo Kiev takımının iç saha maçlarına ev sahipliği yapmaktadır. Şehrin içinde yer alan stad büyüklüğü ile gören herkesi etkiliyor.

Birçok önemli maça ev sahipliği yapmasının yanı sıra 2018 yılında da UEFA Şampiyonlar Ligi finaline de ev sahipliği yapmıştır. Bizim finali birkaç gün ile kaçırmamız büyük bir şanssızlık oldu L

M2 (mavi hat) metro hattının Olimpiiska durağında inerek ulaşabiliriniz.

St. Nicolas Katedrali
Sanki Avrıupa’da Gotik bir kilise görmüşsünüz gibi geliyor. Ukrayna’daki diğer kiliselerden oldukça farklı bir yapıya sahip. Dış yapısıyla olduğu kadar, içerisindeki konserlerle de adından söz ettiren bir Katolik kilisesi burası… 1909 yılında 60 metre kuleleriyle inşa edilen bu kilise 2009 yılından beri acil durumda bulunmaktadır. Biz gittiğimizde de içerisine giriş izni yoktu maalesef ki dışarıdan bakıp dönmek zorunda kaldık L Umarım sizin görme hatta konsere gitme şansınız olur…



Adresi: Velyka Vasylkivska Vul.77. M2 (mavi hat) metro hattının Olimpiiska veya Palats Ukraina durağında inerek ulaşabiliriniz.

Gulliver AVM
Şehrin en meşhur alışveriş merkezlerinden biri. Oldukça kalabalık bir buluşma noktası da aynı zamanda. Birçok ünlü markayı da burada bulabilirsiniz ancak alışveriş yapmak isteyenler için belirtmem lazım ki fiyatlar Türkiye fiyatlarının üzerinde. Grivna olması maalesef ki çok bir şey değiştirmemiş. Umutla gitsem de kısa zamanda üzüntü ile ayrıldım J Alışveriş merkezinin tüm detaylarına internet sitesinden ulaşabilirsiniz.

Adresi: Spotyvna Meydanı 1a. M3 (yeşil hat) metro hattının Palats Sportu durağında inerek ulaşabilirsiniz.

Arena City
Ukrayna diyince akla tabiî ki gece hayatı geliyor. Hatta sadece bunun için bile gelenler var diyebilirim. Akşamları eğlenmek için birçok seçenek bulabilirsiniz ancak bunlardan en meşhur olanı Arena. Bir alışveriş merkezi gibi olan Arenada yemek yiyebileceğiniz mekanlar da bulabileceğiniz gibi geceleri çılgınca J eğlenebileceğiniz mekanlar da var. Gece hayatı olarak mekanların çok güvenli olduğunu söyleyebilirim. Özellikle striptiz mekanları kadınlarla da gidebileceğiniz kadar güvenli diyebilirim. Türkiye için çift olarak böyle bir eğlenceye gitmek riskli olsa da Ukrayna için oldukça normal diyebilirim. Mekanların fiyatları da Türkiye’ye göre oldukça ucuz.

M3 (yeşil hat) metro hattının Palats Sportu durağında inerek ulaşabilirsiniz.

Arsenalna Metro Durağı
Neden bir metro durağını görelim ki diyebilirsiniz ancak burası sıradan bir metro durağı değil. 1960 yılında inşa edilen dünyanın en derin metro durağı, 105.5 metre derinliğe sahip. Gerçekten inanılmaz uzun bir merdivenle iniyorsunuz. Tam 4,5 dakika sürüyor ki yürüyen merdivenler oldukça hızlı. Kitap okusanız bile olur J Biz inip çıkarken sıkıldık JJJ Durak, M1 metrosunda (kırmızı hat) bulunuyor.



Hydropark
Kiev’de hava sıcaklığı yaz aylarında yüksek olduğundan dolayı halk kendini Dnieper nehrine atıyorJ Haklılar da aslında. Çoook sıcak olabiliyor gün içerisinde. Biz de çok sıcak günlerden birinde Hydropark’a gittik. Nehir kenarındaki kumsallarda birçok mekan bulunuyor. Şezlonglardan da yararlanabilirsiniz ancak halk güneş görmek istediği için havlusunu serip kumda yatanlar çok daha fazla J Nehir bize göre çok yüzülecek durumda değil, serinlemek için girdik ama uzun süre kalmadık. Siz de hem güneşlenmek hem de serinlemek istiyorsanız keyifli bir gün geçirebilirsiniz.


M1 metrosu (kırmızı hat) Hydropark durağında inerek istediğiniz sahile ulaşabilirsiniz.

Taras Shevchenko Ulusal Opera ve Balesi
Barok tarzıyla dikkat çeken binayı- eğer ki Ukrayna’ya daha önce geldiyseniz- hemen tanırsınız ve Opera binası dersiniz. 1867 yılında inşa edilen bina birçok tarihi oyuna da ev sahipliği yapmış. Ukrayna, Dünya’nın en meşhur opera binalarına sahip ülkelerden biri ve halk için de oldukça önemli bir yere sahip. 



Eğer ki operaya veya baleye gitmek istiyorsanız mutlaka biletinizi önceden almanızı öneririm. 1650 kişilik salonda 20 grivna ile 450 grivna arasında değişen bilet fiyatlarıyla Dünyaca ünlü operaları izleyebilirsiniz. Operada “dress code” olduğunu, şort terlik gibi yazlık kıyafetlerle giremeyeceğiniz de hatırlatmak isterim. Zaten halkın ne kadar önem verdiğini ve ne kadar şık giyindiğini görseniz, çok şık gitmediğiniz için pişman olabilirsiniz. O kadar şanslıydık ki Fransızca Carmen izleme şansımız oldu. 



Üst yazı Ukraynaca olduğu için tabiî ki tamamını anlamadık ama Yunanca’ya benzer kelimeler olması ve Kiril’in Yunan alfabesinden çıkmış olması az da olsa anlamamızı sağladı. J Bilet almak isterseniz internet sitesine buradan ulaşabilirsiniz.

Adresi:Volodymyrska St.50. M1(kırmızı hat) ve M3 (yeşil hat) metro hatlarının Teatralna durağında inerek ulaşabilirsiniz.

House with Chimaeras – Gorodetsky House
Askeri bir bölgenin içinde bulunuyor ev. Biz giderken acaba nereye gidiyoruz bu askeri önlem neden diye düşünürken Cumhurbaşkanı’nın ofisinin de orada olduğunu öğreniyoruz. 1900’lü yılların başında Vladislav Gorodetsky tarafından inşa edilen evi özel izniniz yoksa gezemiyorsunuz. Şu anda özel bir mülk olarak kullanıldığı için sadece dışarıdan fotoğraf çekmenize izin veriyorlar.

Binanın dışı tamamen hayvan heykelleriyle donatılmış, gerçekten heykeller çok başarılı. Uzun bir yürüyüş sonrasında 5 dakika fotoğraf çekmek için değer mi diye düşündük. Evet bina oldukça güzel ancak Kiev’de çok fazla vaktiniz varsa gitmenizi öneririm.


Adresi: Bankova St. 10. M2 (mavi hat) ve M1 (kırmızı hat) metrolarının Khreschatyk durağında indikten sonra 15 dakikalık bir yürüyüş sonrasında ulaşabilirsiniz.

Shevchenko Parkı
Ünlü Ukraynalı şair Taras Shevchenko’nun heykelinin de bulunduğu park, Kiev Ulusal Üniversitesi’nin tam karşısında yer alıyor.
Şehirlerin gürültüsünden siz de bizim gibi bıktıysanız, Kiev seyahatiniz için güzel bir durak olacaktır Shevchenko Parkı.. Yeşilliklerin arasında duyacağınız kuş sesleri bazen de şarkılarla karışıyor. Dinlenmek için, yerel halkla vakit geçirmek için mükemmel bir yer.

Adresi: Vladimirskaya St.60. M1( kırmızı hat) metro hattının Universytet durağında inerek ulaşabilirsiniz.

St.Vladimir Katedrali
Büyük bir bağış toplanmasıyla 19.yüzyılda inşa edilmiş. Dış cephesinin sarı olmasıyla hemen dikkatinizi çekecektir. Shevchenko Parkı’nın hemen karşısında yer almaktadır.


Adresi: Shevchenko Bulvarı,20. M1( kırmızı hat) metro hattının Universytet durağında inerek ulaşabilirsiniz.

YEME-İÇME

1.  Kiev’in en en en güzel restaurantı kesinlikle “Last Barricade” Ukraynacasını yazamayacağım J Fiyatları biraz Ukrayna standartlarının üzerinde olsa da kesinlikle burada dana eti yemeden dönmemelisiniz. Herkese söylediğim gibi dünyanın en güzel eti kesinlikle Ukrayna’da J Mekan Ukrayna’daki son barikat duvarının çevresinde bulunuyor, adını da bu barikattan almış. Aslında mekan parolalı, parola ise Ukraynaca bir tekerleme.. Gelen turistlerle oldukça eğleniyorlar ama tabiî ki restorana alıyorlar sizi. İlk başta ufak bir tur attırıyorlar. Sonrasında masanızı gösteriyorlar. Mekana günlük kıyafetle girilse de içeridekilerin şık olduğunu söyleyebilirim. Restoranın en önemli özelliklerinden biri içkilerin tamamen yerel olması. Biz 600 gram T-bone steak, 150 gram filet mignon, patates salatası ve 1 şişe şarap için 959 grivna ödedik. Özellikle haftasonu gidecekseniz mutlaka rezervasyon yaptırmanızı öneririm. Adresi: Maidan Nezalezhnosti 1. Telefon numarası: +38 (068) 907 1991.
M1 (kırmızı hat) metro hattının Kreschatyk metro durağında indikten sonra bir süre yürüyüp ulaşabilirsiniz.


Last Barricade

2. Kiev’deki en meşhur restoranlardan biri de “Happy Grill Bar” Şortlu garson kızlarla ünlü mekanda kesinlikle hamburger denemelisiniz. Hamburger menülerinde sınırsız içecek olması da büyük bir avantaj. Biz 2 hamburger menü için 334.40 UAH ödedik. 



Adresi: Sahajdacroho Petra Vul,6 Telefon numarası: 044 425 07 09,097 879 53 84. M2(mavi hat) metrosunun Poshtova Ploscha durağında inerek ulaşabilirsiniz.

3."Pervak", Kiev’in konsept restoranlarından biri. Ukrayna’da oldukça yaygın bu şekilde konsept mekanlar. Pervak’ta özelikle “Chicken Kiev” denemelisiniz. 2 kadeh kırmızı Kiev şarabı, 1 chicken Kiev, patates&mantar ve Dana salata için 521 UAH ödedik. Ev yapımı şarapları oldukça başarılı. 



Adresi: Rognedinskaya St.2 M3 (yeşil hat) metro hattının Palats Sportu durağında inerek ulaşabilirsiniz.

4. Pizza, et gibi Ukrayna için lezzetli seçeneklerden biri. “Pizzeria Napule” kesinlikle pizza için doğru adres. Domuz eti yiyenler için Diavola tavsiye ediyorum ancak domuz eti yemiyorsanız peynirli mantarlı gibi birçok seçenek mevcut ancak salam veya herhangi bir et ürünü eklememeleri için uyarmanız gerekiyor. 2 büyük boy pizza, 2 limonata ve 1 su için 655 UAH ödedik. 




Adresi: Mechnykova St. 9 Telefon: +380 (44) 495-92-63. M3 (yeşil hat) metro hattının Klovska durağında inerek ulaşabilirsiniz.

5. Kiev’de ucuz yemek yiyelim bir de Ukrayna yemekleri olsun diyorsanız kesinlikle tercihiniz “Pusata Hata” olmalı. Çok fazla şubesi var bu nedenle adres belirtmiyorum ancak rahatlıkla damak zevkinize göre yemek bulup yiyebilirsiniz. Özellikle geleneksel çorba olan Borş çorbasını içmeden dönmeyin J Borç çorbası 19 UAH, soğuk yoğurt çorbası 21 UAH. Bir öğün için 2 çorba, püre, rus salatası, sebze ve içecek için 138 UAH ödedik. Başka bir öğünde 2 çorba, 1 vareniki (mantı gibi), 2 su, 1 içecek ve 2 kotleta (hamurdan yapılmış içli köfte gibi) için 191 UAH ödedik. 



Vareniki çok meşhur Ukrayna yemeği ancak ben pek sevemedim. Genellikle 08:00-23:00 saatleri arasında hizmet veriyor.

6. Kiev’de liste başı restoranlardan biri “Musafir” Türk ve Gürcü mutfağından oluşan bir menüsü var. Dekorlar da bize oldukça tanıdık. Girer girmez Türk kahvesi yapanları görüyorsunuz hemen arkasından da ayran taşıyan garsonları J Bazen de arka fonda çalan Serdar Ortaç dikkatinizi çekiyor J Burada aç kalmanız imkansız çünkü menüdeki her şey tanıdık. Biz her şeyden tadalım istedik. Steak, Mantı porsiyon (5 büyük mantı), Yunan salatası, 2 ayran, 2 sütlü Türk kahvesi ve pahlava için 448 UAH ödedik.


M1 (kırmızı hat) metro hattının Universytet metro durağında indikten sonra bir süre yürüyüp ulaşabilirsiniz.

7. Tatlı ve içecekleriyle denenmesi gereken mekanların başında “Milk Bar” geliyor. Bir çikolatalı pasta, bir detoks içeceği, bir kahve ve bir su için 319 UAH ödedik. Eğer giderseniz “Milk bar Coffee”yi denemenizi şiddetle tavsiye ederim.



Adresi: Rustaveli Shota Vul.16. M3 (yeşil metro) hattının Palats Sportu durağında inerek ulaşabilirsiniz.  

8. İçkinin ucuz olması günün her saatinde tercih sebebi oluyor. Kokteylleri ile ünlü “Paravoz Speak Easy” bu işin sanırım top noktası. İnanılmaz güzel kokteylleri var. Kokteyller geldikten sonra görüntüsü ve kokusu ile de sizi etkiliyor. Bizim tercihimiz Martini Breakfast ve Miami Peach oluyor. 370 UAH ödüyoruz. Mekanın girişini bulmak asıl mesele J Cadde üzerindeki büyük sinema binasından girdiğinizde soldan aşağıya iniyorsunuz, internet kafenin yanındaki gizli kapı… İnanın bulmak için harcadığınız çabaya değecek! 

Adresi: Velyska Vasylkivska Vul.19 M3 (yeşil hat) metro hattının Palats Sportu durağında inerek ulaşabilirsiniz.

9. İlk gün saat 08:30’da Kiev’de olduğumuz için kahvaltı mekanlarını da görelim istedik. Tripadvisor’da iyi yorumlar alan “Panna Patiserie” ulaşımı da kolay olduğu için tercihimiz oldu. 



Çift kişilik kahvaltı (365 UAH), 2 naneli limonata, 1 lt. su, çilekli tart ve ekler için 595 UAH ödedik. Mekan olarak çok güzel olsa da Kiev ortalamasının üstünde fiyatları sebebiyle tercih edilmeyebilir.



Adresi: Bolshaya Zhitomirskaya St.6/11.  Fünikülerden indikten sonra yürüyerek ulaşabilirsiniz.

10. Ukrayna’da en meşhur markalardan biri de “Roshen”. Muhteşem çikolataları var. Marketlerde bulabileceğiniz gibi kendi mağazalarından da alabilirsiniz. Çikolata sevenler için kaçırılmaması gereken bir tat. 

Tablet çikolatalar ortalama 30 grivna, 150 gram fındıklı draje ise 90 grivna.

11. Ukrayna’da kahve kültürü de oldukça yaygın. Hatta Lviv’de kahveyi Türklerden öğrendik diyip üzerinize atlıyorlar J Kiev’de birçok dükkan ve büfeyle hizmet veren “Aroma Kava” oldukça popüler. Ice Latte fiyatı Haziran 2018’de 38 UAH.

12. Bir yerde Lviv adı geçiyorsa orası güzeldir J Benim de tezim bu napalım..Yine birçok şube ile hizmet veren “Lviv Croissants” kesinlikle uğranması gereken mekanlardan biri. Hem dekorasyonu çok tatlı hem de kruvasanları inanılmaz lezzetli. İnanılmaz güzel Ice Latte yaptığını da eklemeliyim. Ice Latte fiyatı 30 UAH. Kruvasanlar hem tatlı hem de tuzlu olarak servis edilebiliyor.


13. Lviv’de aşık olduğum çıkmak istemediğim “Lviv Handmade Chocolate”ın Kiev’de de olduğunu duyunca hemen listemin ilk sırasına yazmıştım. Kesinlikle buradaki çikolataların tadına bakmalısınız. Dantelli, çikolata ve pasta manzaralı masaları bile size keyifli dakikalar yaşatacaktır. Kahve ve 2 tatlı için 137.60 UAH ödedik. 



Tabi dayanamadım ve paket de aldım J Paket aldığım 7 çikolata için 69 UAH ödedik. Adresi: Andriyivsky Uzviz St. 2B. Telefon: (063)278 74 74, (044)425 03 20 internet adresi: www.chocolate.lviv.ua

14. Her ülkede kurtarıcı olan McDonald’s Kiev’de çok çok yaygın. Neredeyse her köşe başında var. Kolaylıkla bulabilirsiniz. Ben tadını çok beğenmedim ancak zor zamanlar için tercih edilebilir. 2 adet Big Mac menü fiyatı haziran 2018’de 188 UAH.

15. Gulliver AVM altında oldukça büyük bir market ve bu marketin içinde de rahatlıkla alışveriş yapabileceğiniz pastane bölümü bulunuyor. Markette 1,5 litre su fiyatı 10,69 UAH.

KONAKLAMA

Konaklama için tercihimiz booking’deki yorumlar sebebiyle “Tourist Hotel Complex” oldu. Otelin konumu gerçekten mükemmel, Livoberezhna (M1 – kırmızı hat) metro durağının hemen yanında. Metroya yakın olmasının yanı sıra hemen karşısında Dominos Pizza, Puzata Hata (ev yemekçisi), Roshen Çikolatacısı bulunuyor. Otel oldukça büyük ve içerisinde her şeye ulaşabiliyorsunuz. En önemli avantajlarından biri de içerideki döviz bürosunun kurunun merkezle aynı olması. Complex’in içinde bulunan marketten de su (1,5 litre 15 UAH) ihtiyacınızı kolaylıkla giderebilirsiniz. Oda çeşidi fazla olduğu için seçeceğiniz odanın özelliklerini okumanızı tavsiye ediyorum. Yine Kiev’e gitsem kesinlikle bu oteli tercih edeceğim. 5 gece için Haziran 2018’de 4800 UAH ödedik. Otelin booking linki için tık tık :) 

Şimdiden iyi tatiller :):):)



Yorumlar

en güzel anlardan...

en güzel anlardan...