Ana içeriğe atla

MİDİLLİ (LESVOS) GEZİLECEK YERLER VE MİDİLLİ GEZİ NOTLARI

 

Nereye gideceğimiz konusunda aylarca plan yaptıktan sonra rotamızı Midilli’ye çevirdik. Aslında daha önce birçok kez planladık ancak zaten yakın bir ada olduğu için sonlara bırakmıştık. Çocuklu tatil olunca da yakın seçeneğimizi kullanmak istedik. Turyol sayesinde hem 2022 hem de 2023 yıllarında Atlas’ın Yunanistan’a 4.ve 7. gelişinde Midilli'deydik.


Ben de bir İzmir dönüşü Midilli’yi uçağın camından uykumdan uyanıp görünce heyecanlanmıştım. Sanırım buraya gitmem lazım dedim J (e tabi bana bahane olsun biraz da o var J)

Midilli (Lesvos), Yunanistan’ın 3. Büyük adasıdır. Gezerken anladık ki tahmin ettiğimizden çok daha büyük bir adaymış. Dağlık ve büyük olduğundan dolayı da yerleşim çok dağınık ve ulaşım sıkıntısı var diyebilirim. Bu nedenle ya arabayla gitmenizi ya da orada herhangi bir araç kiralamanızı şiddetle tavsiye ederim. Böyle bir seçeneği olmayanların da feribotların yanaştığı Mitilini limanı çevresinde gayet güzel bir tatil yapacağını da garanti ederim. 😊



Bunun yanı sıra her Yunan adasında olduğu gibi burada da yol ışıklandırması bulunmuyor ve yollar çok virajlı. Bazı yollarda 30 km/s üzerine çıkmak imkansız neredeyse bu nedenle gideceğiniz yer navigasyonda yazandan daha uzun sürebiliyor, tabi bizim gibi temkinliyseniz 😊. Hele de adanın bir ucundan diğer ucuna gitmenin neredeyse 2 saat olduğu düşünülürse sabah erkenden yola çıkmak çok önemli bir hal alıyor. Herhangi bir rota çizerken de mutlaka sahildeki asfalt yolu kullanmanızı daha sonra ara yolları kullanmanızı tavsiye ederim. Aradan kestirmeden giderseniz km olarak kısalmış olsa da süre olarak kısalmayacaktır.

Yunanca ismi Lesvos (Λέσβος) olan adanın başkenti Mitilini (Μυτιλήνη), nüfusu ise yaklaşık 86.000’dir. Yüzölçümü de 1631 m2’dir. 

⛴Adaya Türkiye'den ulaşım feribotla sağlanmaktadır. Araçla geçebileceğiniz sayılı adalardandır. Ayvalık limanından 1,5 saat sürmektedir. Arabalı veya yaya olarak feribot bileti alabilirsiniz. Biz biletlerimizi Turyol’dan aldık. Giderken de gelirken de o kadar ilgilendiler ve o kadar tatlı bir ekipleri var ki… Çocukla gidince tabi geç kaldık ama asla bizi mağdur etmediler ve hemen biletimizi verdiler. Onlar olmasa asla bu tatile gidemeyecektik. 




Biletlerinizi online olarak buradan alabilirsiniz. Haziran 2023 itibariyle sabah 09:00 Ayvalık-Midilli, akşam 18:00 Midilli-Ayvalık seferleri mevcut. Mutlaka feribot kalkış saatinden 1.5 saat önce limanın karşısındaki ofisten biletinizi almanız gerekiyor!.. Bayram gibi yoğun günlerde daha erken gitmenizi şiddetle tavsiye ederim. Tabi araç ile gidecekseniz mutlaka araçlı olarak bilet almanız çok önemli. Aksi takdirde feribot dolu olduğu için aracınız ile gidemeyebilirsiniz.

Feribot öncesinde ise Ayvalık Liman vergisi ödemeniz gerekiyor. Haziran 2023 yılında Otomobil için 150 TL, kişi başı ise 50 TL liman vergisi alınmaktadır. (2022 yılında araç için 65 TL, kişi başı 15 TL idi)

✈Adaya diğer bir geliş yolu ise havayolu ancak Türkiye’den direkt uçuş bulunmuyor. Atina veya Selanik gibi Türkiye’den direkt uçuşu bulunan şehirlerden aktarma yapmanız gerekiyor. Bu da hem zaman anlamında hem de ekonomik anlamda pek iyi bir tercih olmuyor.

Adayı gezmek için 1 ay bile yetmez diyebilirim. Bir ucundan bir ucuna 2 saat sürdüğünü düşünürsek tabi.. Ama güzel bir tatil için de en az 5 gün lazım. Türkiye’ye yakın olduğu için tercih edilebilir olsa da bence Yunan adaları içinde de çok tercih edilebilir değil 😊 En büyük artısı fiyatların Yunanistan geneline göre çok ucuz olması…

🚌Ulaşım için aracı olmayanlar KTEL kullanabilirler. KTEL’in sayfasından tüm detaylara ulaşabilirsiniz. Ancak adanın büyük olması sebebiyle KTEL’den çok araç kiralamayı tavsiye ederim.

🚗Peki kendi aracımızla gitmek istersek ne yapmalıyız? Öncelikle aracın yeşil sigortası olması gerekiyor. Gitmeden herhangi bir sigorta şirketinden yaptırabilirsiniz. Bunun yanı sıra araç sahibi mutlaka araçta olmalı. Eğer araç sahibi ile seyahat etmiyorsanız noterden vekaletname almanız gerekmektedir. Tabi aracı kullanacak kişinin de çipli ehliyeti yani yeni ehliyeti olmalı. 😊

Adaya pasaport ve Schengen vizesi olmadan maalesef seyahat edilemiyor. 2023 yılında da kapıda vize de uygulamaya geçirilmedi. Pandemiden beri uygulanmamakta ve önümüzdeki senelerde de uygulanması ön görülmemekte. Dolayısıyla seyahat planınıza mutlaka vize sürecini de dahil etmelisiniz. Tabi bir de uyarmam gereken bir konu var: Eğer pasaportunuzda Kıbrıs damgası varsa Midilli’ye giremezsiniz.

Ada’da zeytinyağı ve ouzo üretimi ekonominin büyük bir kısmını oluşturuyor. Tabi bir de turizm 😊 Türkçe bilen Yunanlara çok fazla rastlayabilirsiniz. Bize her durumda çok yardımcı oldular ve inanılmaz güzel ağırladılar. E tabi Yunanca’mı kullanıp biraz şirinlik de yapmış olabilirim.

GEZİLECEK YERLER VE PLAJLAR

Plomari Köyü

Plomari Köyü adanın en büyük 2. Yerleşim yeri olma özelliği taşıyor. Konaklama için de tercih edilmesinin yanı sıra aradığınız her şeyi de bulabileceğiniz bir yer.

İlk önce gidilmesi gereken yerlerin başında “The world of Ouzo” geliyor. Ouzo Plomari’nin fabrikasını rehber eşliğinde gezme şansı sunuyorlar size. Tura alkolsüz Ouzo Plomari tadı olan su ve lokumla başlıyorlar ki mest ediyor insanı. Daha sonra fabrikayı gezdiriyolar ki bir kimya mühendisi olarak çok çalışmak istedim 😊 Fabrika gezisi sonrasında ise tadım kısmına geçiliyor. En zevkli kısmın bu olduğunu söyleyebilirim. 


Tabi aç karnına girmemek de çok önemli. Fabrika Plomari köyünde bulunuyor. Salı-Cumartesi arasında 10:00-15:00 arasında her saat başı tur oluyor. Ağustos 2022 itibariyle giriş 2€. Tüm detaylar için tık tık :)


Plomari
’ye kadar gitmişken gidilecek, adanın en muhteşem plajı Agios İsidoros. Küçük taşlara sahip olan plaj az rüzgar alması sebebiyle daha berrak bir suya sahip. Turkuaz renkli muhteşem denizden çıkmak istemeyeceksiniz. 


Tabi biraz soğuk olduğunu da eklemem gerek 😊Biz Molivos’ta kaldığımız için bizim için adanın öbür ucuydu ve yaklaşık 2 saatte gidebildik. Kesinlikle her dakikasına değerdi. Kum olmaması çocuklar için çok verimli olmasa da su balonlarıyla, oyuncaklarla Atlas’ı oyalamayı başardık 😊 Tesis olarak V’ammos adadaki gördüğümüz en muhteşem tesisti. Şiddetle tavsiye ederim.



Mitilini

Feribotların yanaştığı limanın da bulunduğu, adanın başkentidir. Midilli denince gözünüzün önüne gelen fotoğraf buraya ait 😊 Feribot yanaşırken adaya ilk heyecanımı burada yaşadım. E evet her defasında heyecanlanıp, dönerken de üzülüyorum, kalbimin bir parçasını bırakıyorum Yunanistan’a. Aklımda hep bir soru var acaba burada yaşasam aynı heyecana sahip olur muyum? Cevabı bilemesem de her seferinde güzel anılar biriktirdiğim Yunanistan’da turist olmayı çoookk seviyorum. Gezecek o kadar çok yer var ki adada iner inmez Mitilini’den başlayabilirsiniz, tabi yorulunca bol cacikili bir giros (döner) yemek de güzel olabilir.



Agios Therapon Kilisesi de Mitilini’de bulunuyor. Argiris Adalis tarafından inşa edilen bu kilise zamanla Midilli Adası’nın en tanınmış kilisesi olmuş. Haç şeklinde inşa edilen kilise dış mimarisiyle de oldukça dikkat çekmektedir.

Mitilini’de gezilecek diğer yerler ise Sapho meydanı ve Ermou Caddesidir. Daha uzun süre adada kalacaklar için Osmanlı döneminden kalan Yeni Cami, Halimbey Konağı gibi yerlerin yanında Arkeoloji Müzesi de gezi programına alınabilir.

Bizim ikinci gidişimiz olan 2023 yılı Haziran ayında ise ouzo festivaline denk geldik. İnanılmaz şanslı bir tarih oldu bizim için :) Küçük ama güzel bir festival, eğer siz de denk gelirseniz kaçırmayın derim. 2 Euroluk bağış karşılığında bardak alıp onlarca ouzoyu deneme şansını elde ediyorsunuz tabi canlı müzik eşliğinde ✌




Molivos (Mytimnia) Köyü

Adanın en güzel köylerinden biri hatta belki de ilki diyebiliriz. Kalenin hemen altında kurulmuş harika taş evler muhteşem bir manzara oluşturuyor. Zaten UNESCO tarafından da koruma altına alınmış. Molivos adanın kuzeyinde yer almaktadır. Mitilini’ye yaklaşık 1 saat mesafede bulunuyor. Konaklama için de oldukça elverişli. Yollar da araç için uygun. Tabi dağlık olması kaçınılmaz 😊 Köyü mutlaka gezmeli, hediyelik eşya dükkanlarından alışveriş yapmalısınız.

Molivos Kalesi de görülmesi gereken yerlerden biridir. Bizanslılar tarafından yapılmış olan kale Osmanlı zamanında da korunup büyütülmüş. Oldukça iyi durumda olduğunu da söyleyebilirim. Tabi en önemli özelliği ise bence manzarası J Kalenin akşam ışıklandırması da görülmeye değer. Kaleyi 2€’ya gezebilirsiniz. Yaz sezonunda 08:00-20:00 saatleri arasında, kış sezonunda ise 08:30-15:00 saatleri arasında gezebilirsiniz.



Molivos'u gezerken traditional markete girip, tüm sokaklarını keyifle gezebilirsiniz.İnanılmaz güzel sokaklarının olmasının yanı sıra bir sürü hediyelikçi de bulabilirsiniz. Biz fırsat bu fırsat Atlas'ı adını aldığı titan Atlas ile tanıştırdık :)

Atlas adını Mitolojik bir karakterden alıyor. Yunanca olması ve tüm dünyayı gezmesi hayalimiz olduğu için bu ismi seçtik 💙

Molivos’a gelmişken akşam yemeği için “Le grand bleu”yu tavsiye ederim hem de şiddetle 😊 Manzarası inanılmaz güzel, tam deniz kenarında bir masada yemek yiyebilirsiniz. Biz gittiğimizde ahtapot kancaları boş olsa da ahtapotlar asılı olduğunda kendinizi iliklerinize kadar Yunanistan’da hissedeceksiniz. Mezelerin hepsi olağanüstüydü. Atlas uyuduğu için hemen sandalyelerden yatak yaptılar ona da 💙 Çalışanlar çok güler yüzlü, çok ilgiliydiler. Ağustos 2022 itibariyle 4 kişi ouzo ve meze için 55€ ödedik. (2023 yılında da fiyatlar neredeyse aynıydı) Tripadvisor linkine buradan ulaşabilirsiniz. Sezonda kalabalık olabileceğinden rezervasyon yaptırmak isteyebilirsiniz.

Masadakiler: Kabak kızartma, caciki, tirokafteri, bouyourdi ve horiatiki salata


Molivos-Petra arasında bir gezi treni de bulunuyor. İngilizce sesli rehber bulunuyor. Kişi başı sınırsız bilet Ağustos 2022 itibariyle 8€, tek yön bileti ise 5€, 0-2 yaş bebekler ise ücretsiz. Petra ve Molivos’ta bulunan ticket office’ten biletlerinizi alabilirsiniz.

Petra Köyü

Molivos’a 15 dakika mesafede yer alan köy özellikle güzel denizi ile ön plana çıkıyor. Adanın güneyine göre denizin daha sıcak olduğunu söyleyebilirim. Suyun sıcaklığının yanında Türklerin çarşaf gibi, Yunanların ise yağ gibi dediği dalgasız bir denizi var :) Özellikle Molivos'ta konaklayanlar için yakın bir seçenek.



Upuzun kum sahil boyunca birçok tesis bulunuyor. Biz "Nissos Beach Bar"ı tercih ettik. Giriş ve şezlong ücretsiz, sadece yediğiniz içtiğinizi ödüyorsunuz. Haziran 2023 itibariyle Frape 4€ civarlarındaydı.


Petra'yı mutlaka akşam da gezmenizi tavsiye ederim. Hem eğlence için mekan bulabilir hem de akşam yemeği üstüne tatlı, dondurma için seçenekler bulabilirsiniz.

Petra’ya gelmişken hem denize girebileceğiniz hem de muhteşem bir akşam yemeği yiyeceğiniz mekan: “Thalassa” Yunanca’da deniz anlamına geliyor ki restoran da bu ismin hakkını veriyor diyebiliriz. Muhteşem taze kalamalarları ve balıkları var. Şiddetle tavsiye ediyorum. Kalamarlı, ouzolu, balıklı ve bol mezeli masa için Ağustos 2022 itibariyle 4 kişi 70€ ödedik. Yunanistan standartlarının bir tık üstü de olsa kesinlikle değer… Bugüne kadar gördüğüm en güler yüzlü insan da burada çalışıyordu. Tamam bana çok güzel Yunanca konuşuyorsun demesinin etkisi de yok değil 😊 Yine de çok çok çok memnun kaldık. Tripadvisor linki için tık tık :)



Petra meydanda bulunan diğer bir seçenek ise “The Women’s Co-operative of Petra”. Kadın kooperatifi olduğu için tercih ettik. Servis kalabalık olduğu için biraz yavaş. Yemekler ise Yunanistan ortalaması diyebiliriz. Girişi oldukça dar ama hemen meydanda olduğu için rahatlıkla bulabilirsiniz. Biraz uzağa parkedip yürümeniz gerekebilir. 4 kişi ouzo dahil mezeler için 50-60€ aralığında bir hesap ödedik. Manzara için mutlaka rezervasyon yaptırmalısınız. 

Skaminea Köyü

Muhteşem gün batımı ve manzaraya sahip köy. Olağanüstü güzel manzaraya sahip köyde muhteşem fotoğraflar çekebilirsiniz. Tam deniz sonrası sahilde ouzo keyfi yapmalık bir köy 😊





Köye gelmişken mutlaka gitmeniz gereken mekan “H mouria tou mirivili” yanı dut ağacının altı J. Sahilde teknelerin arasında muhteşem ay ışığında keyfinize keyif katabilirsiniz. 



Ağustos ayında Yunanlar tatilde olduğu için pek kalabalık yoktu ama Ağustos dışında giderseniz rezervasyon yaptırmanızı öneririm. Tripadvisor linkine buradan ulaşabilirsiniz.

Anaxos Beach

Petra’ya yakın olan plajda “The Coast” isimli mekanı tercih ettik. Deniz biraz soğuk olsa da mekan ve şezlonglar oldukça başarılıydı.



Ada genelinde olduğu gibi şezlong ücreti yok, sadece bir şeyler içmenizi bekliyorlar ki sıcakta dayanamayıp zaten içiyorsunuz. Sonrasında tuvalet duş gibi mekanın hizmetlerinden faydalanabiliyorsunuz. Sahili kum olduğu için çocukla da tercih edilebilir bir sahil.  Mekanı görmek isterseniz tıklayın :)


Xampelia

Adanın kuzeyinde Mitilini ile Mantamadou arasında yer alan güzel bir tesis. Şezlong ücreti bulunmuyor ancak yine bir şeyler içmenizi bekliyorlar. Ortalama içeceklerin 2,5-3€ aralığında olduğunu söyleyebilirim. Biz tabiki frapemizi hemen söyledik 😊 Kahveler ile içkilerin de neredeyse aynı fiyat olduğunu da unutmamak lazım. Sipariş vermeden tüm seçenekleri değerlendirmek gerek 😊 Tripadvisor linki için minik bir tık :)




Charamida Beach

Agios Ermogenis’in hemen ilerisinde bulunan koy. Küçük taşların olduğu rüzgarsız güzel bir sahil. Sahildeki “Longgar” tatlı bir mekan. Şezlong ve şemsiye ücretsiz. Yine bir şeyler içmenizi bekliyorlar. Su tüm Yunanistan’da olduğu gibi 50 cent, büyük su ise 1€. Kahveler, içkiler ise 3€ civarında. Genel olarak tüm Midilli’de fiyatlar ortalama olarak aynı. Gönül rahatlığıyla istediğiniz mekanı seçebilirsiniz.


Kalloni

Sardalyasıyla ünlü koy. Hatta sardalya severler için bir de Ağustos ayında festival bulunuyor. Kalloni kuş gözlemcileri için de oldukça önemli bir cazibe merkezi. Kalloni köyünü gezdikten sonra Skala Kallonis’te denizin keyfini çıkarabilirsiniz. Midilli genel olarak kıyılarında çok yosun bulunan bir ada ancak Skala Kallonis’te bu biraz fazlaydı. Tabi bizim gittiğimiz tarihle de ilgili olabilir ama yine de uğrayıp deneyebilirsiniz J

Tarti

Adanın güneybatısında bir koyda bulunuyor Tarti köyü. Koyda olması sebebiyle diğer plajlara göre daha sakin ve güzel bir denize sahip. Kum ve küçük çakıldan oluşuyor sahip bu nedenle çocuklu aileler için de uygun bir tercih olabilir. Adanın en güzel denize girilebilecek yerlerinden biri. Plomari’ye yakın olduğu için de ayrı bir tercih sebebidir.

Sigri

Adanın en batısında yer alıyor. Rüzgar sörfü için daha çok tercih edilen bir plaj. Tabi rüzgar sebebiyle biz sevemedik J Tercihimizi başka köylerden yana kullansak da uzun süre kalacaklar için görülebilir. Ipsilou Manastırı ve Osmanlı’dan kalma kalesiyle de görülecekler listesine eklenebilir. Ancak sadece yaz tatili için gelenler için listeye eklenmeyebilir. J

Sigri’ye yakın volkanik faaliyetler sebebiyle Taşlaşmış Orman da bulunuyor. UNESCO tarafından da koruma altına alınmış. 1994 yılında da “Midilli Taşlaşmış Ormanı Doğal Tarih Müzesi” burada açılmıştır.

Skala Mistegnon

Molivos ile Mitilini arasında adanın kuzeydoğusunda kalan plaj. Tesis neredeyse yok denecek kadar az. Kendi şemsiyeniz havlunuz varsa burada sessiz sakin bir şekilde koy sizinmiş gibi bir gün geçirebilirsiniz. Tesis olmadığı için biz çocukla tercih etmedik.

Kanoni Beach

Kanoni sahili Mitilini’ye en yakın sahillerden biri. Bu nedenle dönüş için yarım gününüzü feribota yakın olması sebebiyle burada geçirebilirsiniz. Plajda çok fazla tesis var ancak denizi çok muhteşem diyemem. Tesislerden “Anemokampi” bizim tercihimiz oldu. Tesis çok çok iyi olmasa da kahveler Ağustos 2022 itibariyle 2.5€ civarındaydı ve patates kızartmaları da gayet lezzetliydi. Aşırı büyük tenteleri olması sebebiyle de çocukların kumla oynaması için biçilmiş kaftan J



Vatera

Adanın en güzel sahillerinden biridir. Güneydoğu’da bulunuyor ve upuzun minik taşların, kumların olduğu ve tesislerin olduğu bir plaj. Biz gitmeden önce yangın çıktığı için biz gidemedik ancak özellikle çocuklu aileler için çok fazla öneriliyor.

Tokmakia Adası

Midilli’ye oldukça yakın ve günübirlik gidilecek harika küçük adacıklar. Turkuaz deniziyle muhteşem bir manzaraya sahip. Teknelerle yüzme turlarına katılabilirsiniz. Tabi adada uzun süre kalıyorsanız J Bizim 5 günümüz olduğu için biz tercih etmedik tabi bir de çocukla tüm gün bir tekne turuna gitmek istemedik. Zamanı olanlar ya da bu manzarayı kaçırmak istemeyenler için kesinlikle liste başı olmalıdır.

Zeytinyağı üretim müzesi

Adanın önemli faaliyetlerinden olan zeytinyağı üretimi için detaylı biz müze kurulmuş. Salı günleri hariç 10:00-18:00 saatleri arasında hizmet veriyor. Kişi başı ücret 4€. Adresi: Agia Paraskevi, 81102 Lesvos. Detaylara tripadvisor linkinden ulaşabilirsiniz.


Ve tabii ki adada bir de Jumbo var. (Yunanlar Cambo diye okuyorlar) Bu sene açıldığı için kaçıramazdım 😊 Atlas da olunca listenin başında yer aldı. Jumbo, oyuncak başta olmak üzere konsept ürünler satan ve saatlerce gezebileceğiniz bir mağaza. Tabi kendinizi de kaybedebilirsiniz. En az 2 saat ayırmanızı öneririm. Oldukça büyük bir şube. 



Adresi: 36η Ε.Ο, EO Mitilinis Kallonis, Moria 811 50. Genel olarak Pazar günleri kapalıdır. Diğer günler 09:00-21:00 saatleri arasında hizmet veriyor ancak gitmeden mutlaka resmi tatillere bakmanızı öneririm. Merak edenler için internet sitesini buraya ekliyorum 😊

KONAKLAMA

Adanın büyük olması sebebiyle konaklamanızı ulaşımınıza göre ve gitmek istediğiniz plajlara göre seçmeniz tatilinizi daha verimli hale getirebilir. Biz adanın değişik yerlerini gezeceğimiz için Mythimna bizim için iyi bir tercih oldu.

Konaklama için tercihimiz Aphrodite Hotel oldu. Bugüne kadar Yunanistan’da kaldığımız en en en iyi otel olabilir. Kahvaltısı da odaları da Yunanistan standartlarının üzerinde diyebilirim. Mythimna’da olması, deniz kenarında olması büyük bir avantaj. Havuzu da inanılmaz güzeldi. Çocuk için olan bölümü de mevcut. Kendine ait büyük bir bahçesinin olması ve otoparkının olması da çocuklu aileler için avantaj sağlıyor. Çok rahat edeceğinizi garanti ederim. Booking linkine buradan ulaşabilirsiniz.


Keyifli tatiller...





Yorumlar

en güzel anlardan...

en güzel anlardan...