Ana içeriğe atla

VİYANA (AVUSTURYA) GEZİ NOTLARI


VİYANA (AVUSTURYA) GEZİ NOTLARI

Genellikle birkaç ülke gezmek istediğimizde hem daha hesaplı olması hem de daha düzenli olması sebebiyle tur satın almayı tercih ediyoruz. Orta Avrupa’yı gezmek istediğimiz için yine tur tercih ettik ama tabi ki turu sadece ulaşım ve otel için kullandık :) 8 günlük turun başlangıç noktasıydı Viyana..


Eğer siz de turla gidiyorsanız ekstra turlara katılmak yerine Viyana’yı gezmenizi tavsiye ederim. Viyana’daki güzellikleri görmeden, sokak sokak gezmeden başka yerlere gitmek çok da mantıklı gelmiyor bana :)

Gitmeden araştırma yaptığımız için neyle karşılaşacağımızı biliyorduk ancak bu kadarını da beklemiyorduk. Sadece İtalya’da sanırdım her köşe başında bir sanat eseri olmasını ancak Viyana kesinlikle İtalya’nın ardından “2 numara”mıza yerleşti. Gerçekten sanatı ve kültürü yaşayabileceğiniz bir şehir. Bizim maalesef 1,5 günümüz vardı o yüzden elimizden geldiğince yer görmek için saatlerce yürüdük :)

Direkt uçuşla 2 saatte ulaşabileceğiniz Viyana ile aramızda 1 saat fark var. Bu da aslında gidişinizde size zaman kazandırıyor :)




Otelimiz havaalanına oldukça yakın bir bölge olan Schwechat’taki Arion Hotel’di. Otelin internet sitesi için tık :) Otel gayet temiz ve konforluydu ancak merkeze yaklaşık 20 dakikalık mesafedeydi. O kadar alıştık ki artık bilmediğimiz yerlerde yolumuzu bulmaya otellerin konumlarıyla bile ilgilenmemeye başladık :) Trenle direkt olarak merkeze ulaşabiliyorsunuz. Otelin bulunduğu çevre biraz sessiz olsa da sokaklarda insanların tek başlarına rahat yürüyüşleri size de güven veriyor.

Havaalanından merkeze ulaşmak isterseniz metro dışında oldukça hızlı bir seçeneğiniz var. 16 dakikada merkeze ulaşan non stop “CAT” trenlerinin tek gidiş bileti 12 euro, gidiş dönüş bilet ise 19 euro. CAT treni havaalanından 06:09 ile 23:39 saatleri arasında her 9 geçe ve 39 geçelerde hareket ediyor. Merkezden ise 05:36-23:06 saatleri arasında her 6 geçe ve 36 geçelerde hareket ediyor.

Avusturya Orta Avrupa ülkeleri içinde en pahalı olanı.. Para birimi Euro.. Gittiğiniz tarihteki Euro kuru tabiki tatilinizin maliyetini de değiştiriyor ancak Schinitzel yemeden, sacher yemeden de dönülmez Viyana’dan :)

Viyana’da birkaç gününüz varsa ve her yeri gezmeye niyetliyseniz, Vienna Card çok iyi bir seçenek olacaktır. 48 saatlik kartın fiyatı 21,90 euro, 72 saatlik kartın fiyatı ise 24,90 euro. Kartınızı almak veya bilgi almak için tık tık :)

Eğer vaktiniz var ve tüm müzeleri gezmek istiyorsanız kişi başı 53,10 euroya 1 günlük, 66,60 euroya 2 günlük “Vienna Pass” alabilirsiniz. Böylelikle daha ucuza gezerken hem de birçok yerde indirim kazanmış oluyorsunuz. Vienna Pass’larınızı buradan alabilirsiniz. Vienna Pass kartın bir de ulaşım dahil kartları mevcut, detayları ve ücretleri yukarıdaki sayfada bulabilirsiniz.

Viyana’da metro ve tramway ile istediğiniz her yere kolayca gidebilirsiniz. Tek binişlik bilet 2,20 euro, 24 saatlik bilet ise 7,60 euro. Biz 24 saatlik bilet alarak her yere metro ile hızlıca gittik :)


Görülmesi gereken yerler:

1.  Stephansplatz


Kırmızı ve turuncu metro hattının kesim noktası olan “Stephansplatz” durağında inerek meydana ulaşabilirsiniz. Viyana’ya gittiğinizde ilk uğramanız gereken yer kesinlikle burası.. Viyana’nın en ünlü meydanı olmasının yanı sıra birçok eseri de barındırıyor olması direkt olarak ilk sıraya yerleştiriyor.



2.  Aziz Stephan Katedrali ( Stephansdom)

Aziz Stephan Katedrali Stephanplatz’da yer alan en mükemmel eser… Mimariden çok anlamasanız bile gotik mimarisi hemen kendini belli ediyor. Gözlerinize inanamayacağınız kadar mükemmel bir mimariye sahip.. Katedrali gezmek ücretsiz ancak sık sık ayin olduğu için tamamını gezemeyebilirsiniz, biz kaçırmamak için bir iki defa uğrayıp ayin olmayan zamanda girmeyi başardık :) Kesinlikle pes etmeyin derim ;) 




Katedralin içinden kulelere çıkış mevcut. Kulenin birinden asansörle birinden merdivenle çıkış bulunuyor. Bizim zamanımız kısıtlı olduğu için biz asansörlü kuleyi tercih ettik. Kesinlikle kuleye çıkmanızı tavsiye ederim. Uzaktan gördüğünüz mozaiklerin muhteşemliğine inanamayacaksınız. Viyana manzarası izlemek de cabası :) Kuzey kulesine asansör ile çıkış Temmuz 2016 itibariyle 5,50 euro.


3.  Graben Caddesi ve Kohlmarket

Viyana’nın en ünlü caddelerinden biri olan Graben Caddesi her şeyin bir arada bulunduğu caddelerden… Hediyelik eşyalar, ünlü markalar, restoranlar, sanat eserleri vs… Özellikle cadde üzerinde bulunan nadir olarak görebileceğiniz beyaz veba anıtı (genellikle koyu renk olurlar) gerçekten çok etkileyici.  Veba anıtının yanı sıra binalar, binaların üzerindeki heykeller, yıllardır hiç bozulmamış tarihi doku inanılmaz… Demel pastanesi de bu caddenin sonunda yer alıyor.



4.  St. Peter Kilisesi


Graben Caddesinin üzerinde bulunan barok tarzdaki Roma Katolik kilisesi en eski kiliselerden biri. İçerideki ihtişam sizi çok etkileyecektir. Bizim şansımıza kilise korosunun çalışması vardı. O atmosferi yaşamak gerçekten büyük bir şanstı.


5.  Kartner Caddesi

Karl Meydanı, Opera Binası ve Aziz Stephan Katedrali arasında bulunan caddeyi de mutlaka gezmelisiniz.

6.  Josefsplatz

Meydana girdiğiniz anda gözlerinize inanamayacaksınız. Kadraja alamayacağınız bir binanın üzerinde onlarca sanat eseri var. Hangisine bakacağınızı şaşırıyorsunuz ve iyi ki Viyana’ya gelmişim diyorsunuz.



7.   Hundertwasser Haus


1 numaralı tramwaya binip Hetzgasse durağında inerek bu rengarenk evlere ulaşabilirsiniz. Gaudi çakması olan Hundertwasser tarafından yapılmış olan renkli binaları eğer zamanınız varsa görmeden dönmeyin derim :)



Binanın altında bulunan renkli pasaj sizi kendine çekiyor. Buradan güzel hediyelik eşyalar satın alabilir, kahve molası verebilirsiniz. Biz viyana magnetimizi buradan hemen almıştık. Fotoğraf basılmış olan magnetleri çok sevdiğimiz için çok güzel görünce fiyatına bakmadan aldık hemen :) Biraz pahalı olsa da Viyana’nın genelinde bu fiyat olduğunu da unutmamak gerek… Ortalama magnet fiyatları 4-5 euro civarında. Hundertwasser müzesi de Untere Weissgerberstrasse 13 numarada. Müze her gün 10:00-18:00 saatleri arasında açık, müzenin internet sitesine buradan ulaşabilirsiniz.


8.  Karlsplatz & Opera Binası

U1, U2 ve U4 metro hatlarında “Karlplatz” durağında inerek meydana ulaşabilirsiniz. Metro durağından çıkar çıkmaz harika binasıyla opera binası sizi karşılıyor. Sanat dünyası burayı operanın merkezi olarak görüyor ki bence de haklılar. Bizim fazla vaktimiz olmadığı için operaya gidemedik ancak yarım saat veya 1 saat vaktiniz varsa 25 euro gibi bir fiyata kısa süreli klasik müzik konserine gidebilirsiniz.



9.  Hofburg Sarayı & Heldenplatz

Habsburg ailesinin saraylarından olan Hofburg sarayını hem gündüz hem de gece görmelisiniz. Viyana’da gündüz gördüğünüz tüm eserleri bir de gece ışıklandırmasıyla görmenizi tavsiye ederim. Bizim zamanımız olmadığı için “city bike”tan saati 1 euro’dan bisiklet kiraladık. Viyana’da görülecek her yerin bir de  gece ışıklarıyla fotoğraflarını çektik. İnanılmaz keyifli 2 saat geçirdik.  





Şu anda kışlık saray olarak kullanılmakta bunun yanı sıra müze olarak da hizmet vermektedir. Marie Antoinette’in de doğmuş olduğu sarayın biletlerini online olarak alabilirsiniz. Bilet fiyatı Temmuz 2016 itibariyle 12,90 euro. Bilet için tık :)





10. Belvedere Sarayı


Landstrasse’de bulunmaktadır. Yukarı Belvedere Sarayı ve Aşağı Belvedere Sarayı olarak iki bölümden oluşmaktadır. Şu anda müze olarak kullanılmasının yanı sıra harika bir bahçeye sahiptir. Siz şaşkınlıkla gezerken Viyanalıların bu parkta koştuklarını, kitap okuduklarını kısaca keyfini çıkardıklarını görünce ne kadar şanslı olduklarını ve bu eserlerin arasında yaşamanın ne kadar muhteşem bir duygu olabileceğini düşünmeden edemiyorsunuz. Biletinizi buradan alabilirsiniz.





11. Schönbrunn Sarayı


Şu anda yazlık saray olarak da kullanılan Schönbrunn Sarayı Belvedere’den çok daha güzel bir bahçeye sahip. Ön ve arka kısmında oldukça büyük olan bahçe ücretsiz olarak gezilebiliyor. Ücretsiz kısımların yanı sıra labirentte keyifli vakit geçirebilirsiniz. Sarayın girişinde çok fazla sıra olduğunu unutmadan sabah erkenden gitmekte fayda var :) Sıra beklemeden kolayca geçmek için internetten biletinizi alabilirsiniz. Sarayın internet sitesine buradan ulaşabilirsiniz.

Sarayı gezmek için iki seçenek bulunuyor. Birincisi 28 odayı kapsayan kısa tur, ikincisi ise Maria Theresa’nın da odasının bulunduğu 40 odayı kapsayan uzun tur. 28 odalık kısa turun ücreti 13,30 euro, 40 odalık turun ücreti 16,40 euro. Biletinizi yukarıdaki linkten de satın alabilirsiniz.



Saray geziniz bittikten sonra vaktiniz kalırsa hayvanat bahçesini de gezebilirsiniz. Hayvanat bahçesinin en önemli özelliği her zaman görülemeyecek olan panda ve koalanın olması. Hayvanat bahçesinin giriş ücreti 16,50 euro, 09:00-18:30 saatlerinde açık bulabilirsiniz :)

Arka bahçede yukarıya doğru yürürseniz Zafer Takı yani Gloriette’yi de görebilirsiniz.
Yaz aylarında gidecekseniz kesinlikle şapka vs. bulundurmanızı tavsiye ederim.

12. Parlamento Binası

Tek kelimeyle muhteşem bir mimariye sahip olan Parlamento binası görülmesi gereken yerler listesinde ilk sıralarda. Bina Ring Caddesinde bulunuyor. Bina ayrıca benim için de özel bir öneme sahip. Yunanistan’da eğitim görmüş olan Theophil Hansen tarafından tasarlanmıştır ve binanın hemen önünde tüm ihtişamıyla Yunan tanrıçası Athena heykeli sizi karşılıyor. Yunan mimarisini ve Yunan tanrılarını bir ülkede daha görmek beni çok mutlu etti :)  Parlamento binasına U2 ve U3 metrolarının Volkstheater durağında inerek ulaşabilirsiniz. Eğer tramway ile ulaşmak isterseniz 1,2,D veya J tramwaylarıyla Parlamento durağında inerek ulaşabilirsiniz.





13. Praterstern

Metro veya tramway ile “Praterstern” durağına gelerek lunaparka ulaşabilirsiniz. Bu lunaparkın en önemli özelliği “Wiener Riesenrad” adlı dev dönme dolabı içermesi. Bu dönme dolap şehir manzarasıyla meşhurdur. Yemek yiyebileceğiniz vagonların yanı sıra sadece manzara izleyebileceğiniz vagonlar da mevcut. Dönme dolabın sitesine buradan ulaşabilirsiniz. Hava çok sıcak olduğu için su kaydırağına binip (4 euro) serinleyip geri döndük. Eğlence sevenler için vakit varsa çok eğlenceli bir seçenek olabilir.


14. Figlmüller


Çok ünlü olan schnitzelcinin iki şubesi bulunuyor ancak sıra beklemek istemiyorsanız mutlaka rezervasyon yaptırıp gitmelisiniz. Biz rezervasyonumuzu 2 hafta önceden yapmamıza rağmen sadece bir şubede öğlen saatlerinde birkaç yer kalmıştı. Eğer seyahatiniz planlıysa mutlaka çok önceden rezervasyonunuzu yapın :) Rezervasyon için burayı tıklayabilirsiniz. Hem sıra bekleyerek vakit kaybetmemiş oluyorsunuz hem de istediğiniz saatte yemeğinizi yiyip gününüzü rahatça planlayabilirsiniz. Aksini belirtmezseniz schnitzel domuz etinden yapılıyor. Biz denemedik ancak çok lezzetli olduğunu duymuştuk. Domuz eti yemeyenler için diğer bir seçenek tavuk. 2 parça halinde gelen schnitzelin tadına doyamayacaksınız. Yanında kesinlikle patates salatası yemenizi tavsiye ederim. Domuz schnitzelin fiyatı 14,9 euro, tavuk ise 12,5 euro. Patates salatası 4 euro. Serhat dayanamayıp “beef soup “ da içti :) 4,5 euro olan çorba içtiklerimizin içinde en iyilerindendi.



Wollzeille şubesinin adresi: Wollzeile 5. Her gün 11:00- 22:30 arasında açık ancak siparişleri 21:30’a kadar alıyorlar.
Backerstrassse şubesinin adresi: Backerstrasse 6. Her gün 11:30-23:30 arasında açık ancak siparişleri 22:30’a kadar alıyorlar. Her iki şube de Stephanplatz’a oldukça yakın.

15.  Plachuttas: Gasthaus Zur Oper

Figlmüller schnitzel için herkes tarafından tavsiye edilse de benim favorim bu mekan oldu. Öğlen gezmekten yemek yemek aklıma gelmemişti ve akşamüzeri acıktığımızı farkettiğimizde attık kendimizi buraya. Adresi: Walfishgasse 5-7. Her gün 11:00 -00:30 saateri arasında açık ancak mutfak 23:15’te kapanıyor. Menümüz değişmedi yine beef soup, dana schnitzel ve patates salatası. Yemekler biraz geç geldiğinden öncesinde 4-5 farklı çeşit ev yapımı ekmekleri ve tereyağ imdadınıza yetişiyor. Çorba biraz tuzlu olsa da inanılmaz lezzetli ve sunumu harika, fiyatı 4,70 euro. Viyana’ya kadar gelmişken schnitzelin her türlüsünü denemek lazım dediğimiz için tercihimiz dana oldu. Burada schnitzel patates salatası ile birlikte servis ediliyor, fiyatı ise 19,60 euro. Figlmüllerden de pahalı olsa da lezzet olarak da daha iyi diyebilirim :) Eğer vaktiniz kısıtlı veya çok aç değilseniz birer çorba içip tek bir schnitzel sipariş verebilirsiniz.





16. Hotel Sacher Wien


Viyana’da gidilmeden asla dönülmeyecek mekanların başında geliyor. Muhteşem bir otel olmasının yanı sıra muhteşem sacher ile de meşhur. Adresi: Philharmoniker Caddesi 4. Her gün 08:00-00:00 arasında hizmet veriyor. Çikolatalı sacher dışında apple strudel de iyi bir seçenek. Tatlınızın yanında meşhur melange kahvesini de denemenizi öneririm. Sacher Torte fiyatı 3,90 euro, apple strudel ise 4,90 euro, melange kahvenin fiyatı ise temmuz 2016 itibariyle 2,90 euro.

Tatlınızı yedikten sonra mutlaka içeriyi gezmeniz gerekiyor. Bu farklı konsepti mutlaka görmelisiniz tuvaletleri de dahil :)


17.  Demel Pastanesi

Viyana’nın bir başka meşhur sacher’cisi. Adresi Kohlmarket, 14. Hergün 09:00 – 19:00 saatleri arasında hizmet veriyor. Özellikle yaz aylarında dışarıda masa bulabiliyorsanız çok şanslısınız demektir. Biz hiç sıra beklemeden masamızı bulduk :) Masa bulur bulmaz önce içeriye gidip tatlılara bakmanızı şiddetle tavsiye ederim. Bu muhteşem manzara karşısında iştahınız daha da açılacaktır. Biz hemen 2 tane soğuk kahve, 1 sacher torte ve 1 tane de Annatorte(çikolatalı inanılmaz pasta :)) sipariş verdik. Öncelikle uyarmam gerekiyor ki soğuk kahve söylediğinizde sütsüz ve şekersiz geliyor. Sonradan eklemek de aynı tadı vermiyor tabiki ama yine de sıcakta başka şansımız yoktu K Sacherin fiyatı 4,10 euro, Annatorte 4,70 euro, kahvenin fiyatı ise 5 euro. Toplamda 18,80 euro ödüyoruz ve inanılmaz bir tatla ayrılıyoruz Demel’den…


18. Michaelerplatz


Demel pastanesinden çıkar çıkmaz karşınıza çıkacak olan meydan kesinlikle görülmeli. Meydanda bulunan binaların yanı sıra havuzlarda bulunan heykellere dokunmamak için zor tutuyorsunuz kendinizi…



19. Rathaus


Rathausplatz’da bulunan bina gördüklerinizin içinde en görkemlilerinden.. Gotik mimarinin yanında pencere kenarlarında bulunan kırmızı çiçekler görüntüyü yumuşatsa da gücü simgelemek için yapıldığını hemen anlayabiliyorsunuz. Fotoğraf çekmek istediğinizde ise kadraja almanız biraz zaman alıyor :) Kadraja aldığınızda ise ayrıntıları tam göremediğiniz için aslında biraz da üzülüyorsunuz tabi profosyonel bir makineniz yoksa… Rathaus’a yürüyerek de ulaşabileceğiniz gibi, U2 metrosunun Rathaus durağında inerek de ulaşabilirsiniz. Bizim gittiğimiz tarihte film festivali olduğu için meydan oldukça kalabalıktı. Vaktimiz olmadığı için konserlere katılamasak da Rathaus’un ışıklandırılmış halinde konseri hayal edince üzülmedik değil…


20.   Stadtpark

Şehrin en büyük ve en önemli parkına U4 hattının “Stadtpark” durağında inerek ulaşabilirsiniz. Yaklaşık 60.000 metrekarelik alanda bulunan parkta dinlenebilir, kitap okuyabilir, parkta bulunan heykelleri ziyaret edebilirsiniz.


21. Madame Tussauds


Dünyanın en eğlenceli ve etkileyici müzelerinden biri olan Madame Tussauds mutlaka görülmesi gereken yerler listesinde.. Viyana’daki müzenin internet sitesi için buraya tıklayın. Biletinizi internet sitesinden almak hem daha ucuz hem de sıra beklemediğiniz için daha hızlı olacaktır. Prater durağında inerek müzeye ulaşabilirsiniz. Müze saat 10:00-18:00 arasında açık ancak son giriş saat 17:00’da. Biz Amsterdam’da gittiğimiz için Viyana’da vakit kaybetmek istemedik :)  Amsterdam gezi notlarına buradan ulaşabilirsiniz.


22. Naschmarkt


Metrodan “Karlplatz” durağında inerek Naschmarkta ulaşabilirsiniz. Bir çok Türk kebapçı, kuruyemişçi vs.. görebileceğiniz gibi çok meşhur olan “Würstlstand”da yemek yiyebilirsiniz. Sosis yemek istemeyenler için de bir çok restoran seçeneği mevcut. Naschmarkt’ın Pazar günü kapalı olduğunu da hatırlatmak gerek :)
  
Biz 1,5 günde güzel bir program ile her yeri gezebildik siz de başarabilirsiniz :) 

Orta Avrupa'ya kadar gelmişken Prag ve Budapeşte'yi görmeden olmaz :) Budapeşte gezi notları için tık tık :), Prag gezi notları için ise tık tık tık :)

Yorumlar

  1. Kadraja sığmayan yapılarıyla, Viyana'yı çok güzel anlatmışsınız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Begenmenize ve en onemlisi zaman ayirip okumaniza cok sevindim :) cok tesekkur ederim

      Sil

Yorum Gönder

en güzel anlardan...

en güzel anlardan...