Ana içeriğe atla

ARABA İLE YUNANİSTANA NASIL GİDİLİR?


Bana en çok sorulan sorulardan biri olunca hemen blogda detayları paylaşayım dedim :) Uzun zaman araba ile gitmemek için biz de direndik ama tabi ki insan rahata çabuk alışıyormuş :) Yunanistan'ın özellikle kuzey bölümündeki şehirlerine gitmek için sık otobüs seferleri olunca bazı durumlarda araba ikinci planda kalabiliyor ancak birçok avantajı olduğunu söyleyebilirim. Birincisi zamanı tamamen sizin belirlemeniz. Özgürce tatilinizi planlayabilirsiniz veya istediğinizde yaptığınız planı bozup tatilinizi uzatabilirsiniz :) İkincisi ve bence en önemlisi de istediğiniz kadar alışveriş yapabilecek olmanız :) Tabi benim gibi Jumbo delisiyseniz arabaya sığamamak da bir dezavantaj olacaktır. 




En güzel avantajı ise yol üzerinde istediğiniz her yere gidip tatilinizi daha da güzel hale getirebilirsiniz. Biz Thassos'a (Thassos yazısı için de tabi ki buraya tık 😀) giderken yol üzerinde Porto Lagos'a uğramıştık ve her saniyesi çok güzeldi. E Porto Lagos demişken hadi bakalım Porto Lagos için tık tık. :) Selanik yakınlarında Kamena Vourla'da (Καμένα Βούρλα) mola verip deniz içerisinde bir masada yemek yiyip Yunanistan'ın keyfini çıkarabilirsiniz. Peki Selanik detaylarını okumak istemez misiniz?

Kamena Vourla

Tabiii dezavantajları da yok değil :) Yeşil sigorta yaptırmak zorunda olmanız euro üzerinden ödeme yapınca bir lokmacık tadınızı kaçıracaktır :) Yeşil sigortayı isterseniz gitmeden isterseniz de sınırda (İpsala, Kapıkule, Hamzabeyli sınır kapılarında) kredi kartıyla yaptırabilirsiniz. Birkaç kez gitmeyi planlayanlar için uzun süreli sigorta yaptırmak daha avantajlı olabiliyor. Yeşil sigorta ile ilgili tüm detayları bu adreste bulabilirsiniz. 

Yurtdışına çıkarken araç sahibi mutlaka araçta olmalı. Araç sahibi ile seyahat etmeyecekseniz de mutlaka noterden vekaletname almalısınız. Sınırda mutlaka kontrol ediyorlar. Vize başvurusunda bulunacaksanız ve aracın sahibi siz değilseniz vize başvuru evraklarına mutlaka aracın sahibinden yetki yazısı koymalısınız. Aksi takdirde sıkıntı yaşayabilirsiniz. 

Türkiye'den araçla adalara geçelim derseniz 2 seçeneğiniz var. Biri Sakız, diğeri de Midilli 💙 Anlatılan tüm prosedür orası için de geçerlidir. Ek olarak mutlaka biletinizi araçlı olarak almalısınız aksi takdirde araç için yer kalmamış olabilir. Sakız, Midilli ve Samos için bizim tercihimiz kesinlikle Turyol.. Biletinizi buradan alabilirsiniz.


Diğer bir dezavantaj otoyolda çok fazla gişe olması ve fazla yol parası ödenmesi. Gideceğiniz yere göre gişe sayısı ve ücreti değişiyor. Örneğin Alexandroupoli'ye kadar tek gişe geçiliyor ve 1,20€. 

Yeşil sigortaya da ek olarak diğer bir konu ehliyet.. Eğer yeni çıkan çipli ehliyetlere sahipseniz kolaylıkla Yunanistan'a çıkış yapabilirsiniz. Ancak yeni ehliyetiniz yoksa uluslararası ehliyet almak zorundasınız ki bu da oldukça büyük bir maliyet getiriyor. Uluslararası ehliyetin detayları için ise burayı tıklayabilirsiniz. İlk çıkarma için ücret 2023 itibariyle 2.905 TL, her yıl yenileme ücreti ise 1.660,90 TL. Tabii ki bu durumda 15 TL verip ehliyeti yenilemek oldukça karlı oluyor :) Uluslararası ehliyetinizi gitmeden alabileceğiniz gibi sınırdan (İpsala, Kapıkule, Hamzabeyli sınır kapıları) kredi kartı ile de satın alabilirsiniz.


İpsala-Kipi Gümrük Kapısı

Evrakları alırım, ücretler de sıkıntı değil dediniz ve düştünüz yollara diyelim unutmamanız gereken en büyük dezavantaj sınırda bekleyeceğiniz süre. Özellikle bayram tatillerinde Yunanistan'a veya Bulgaristan'a gidiyorsanız en az 3-4 saat sınır kapısında beklemeyi planlarınıza ekleyin. Bizim rekorumuz maalesef İskeçe Festivali zamanında 8 saat :( Araba ile değil de otobüs ile gitmiştik iyi ki en azından uyuduk beklerken :) Araba ile olunca maalesef bir kişinin uyanık kalıp milim milim de olsa arabayı kullanması gerekiyor. Tabii ki bizim tatillerimizde bu kurban her zaman Serhat oldu :) Yurtdışında yaşayan Türklerin de geliş gidiş tarihlerini takip edip ona göre çıkmanız da çok önemli çünkü bekleyiş süreniz 20 saati de bulabilir.

Bekleme sürenizi az da olsa kısaltmak için yurtdışı çıkış harcınızı gitmeden online olarak ödemenizi öneririm. İnteraktif vergi dairesi linkine buradan ulaşabilirsiniz. 

Önemli not: Yolların boş olmasını fırsat bilip kuralları çiğnemeyin derim yoksa yüzlerce euro ceza ödeyebilirsiniz :)

Çok çok önemli başka bir not: Yunanistan genelinde araç park ettiğiniz yere çok dikkat etmeniz gerekiyor. Eğer aracınızı yanlış yere park ederseniz plakalarınız polis tarafından sökülür ve en yakın karakoldan ehliyetiniz karşılığında almanız gerekiyor. Mümkünse (plakaları okuyamayacağınız için) ücretli park alanlarını tercih edin.

Şimdiden keyifli tatiller...








Yorumlar

en güzel anlardan...

en güzel anlardan...