Ana içeriğe atla

PİSA (İTALYA) GEZİ NOTLARI

PISA GEZİ NOTLARI

Pisa demek İtalya demek.. İtalya denince herkesin aklına galiba ilk olarak eğikliğiyle meşhur Pisa kulesi geliyor. Aslında bir çok kişi Pizza kulesi dese de tabiki Pizza kulesi değil kendisi :) Ben bir yazı yazarım da içinde Yunanca olmaz mı? İtalya'da neden demeyin.. Pisa kelimesi Yunanca'dan gelmektedir :)


Pisa kulesi- Torre pendente di Pisa-, Pisa şehrinde Harikalar Meydanı’nda bulunuyor. Meydan 1987 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesine giriyor. Pisa'ya Floransa’dan trenle yaklaşık 1 saatte gidebilirsiniz. Tren detayları ve bilet satın almak için tıklayınız. Yine aynı siteden diğer şehirlerden de bilet bulabilirsiniz ancak Pisa'ya en yakın lokasyon Floransa.. Floransa'ya kadar da gelmişken Pisa'yı görmeden dönmeyin derim. Şehrin çok şirin olduğunu güzel vakit geçirileceğini duymuştum ancak bizim gitme şansımız olmadı.


Kule katedralin çan kulesi olarak yapılmaya başlamış ancak yanlış hesap sebebiyle bugünkü halini almıştır. Yani bu yamukluğun sebebi zeminin yetersiz olmasının yanı sıra büyük bir mühendislik hatasıdır. (Bir mühendis olarak hatanın böyle bir zenginlik ortaya çıkarmasına da sevinmiyor değilim J) Kule, 1173 yılında yapılmaya başlanmış ve 3. katına gelindiğinde eğilmeye başlamış. 1350 yılında da tamamlanmış ama her yıl eğilmeye devam etmiş. Eğikliğin artması sebebiyle 1990 yılında restorasyon çalışmaları başlamış, 10 yıl ziyarete kapanmış ki ben ilk defa 2000 yılında gitmiştim :) Dolayısıyla kuleye çıkamadan geri dönmüştüm. İkinci gidişim 2013 yılındaydı ancak giriş ücretinin yüksek olması (18€) ve kalabalık olması sebebiyle yine kuleye çıkamadan döndüm. :) Kule 55 metre ve çıkmak isterseniz 294 adet merdiven çıkmanız gerekiyor. Tabi kuleyi korumak adına her seferinde belirli sayıda kişi alındığı için uzun kuyruklar oluşabiliyor.

En önemlisi de ünlü bilim adamı Galileo Galilei'nin bu kulede yerçekimi deneyleri yapmış olması..

Bence artık turistleri çeken çan kulesine çıkmak değil de çan kulesi ile komik fooğraflar çekmek...

Bu fotoğrafları çekerken kullanacağınız önemli bir ipucu: Fotoğrafını çekeceğiniz kişi konumunu ayarladıktan ince detaylar için sizin hareket etmeniz aksi takdirde çok fazla vakit kaybedip istediğiniz fotoğrafı çekemeyebilirsiniz. 

Çan kulesinin hemen yanında katedral ve vaftizhane bulunuyor. 


Floransa yazımda da bahsetmiştim, Hristiyanlar günahkar olarak doğduklarına inandıkları için vaftiz edilmeden kiliseye girmiyorlar bu nedenle vaftizhaneler hep kiliselerin ya da katedrallerin dışında bulunuyor. Hazır konusu açılmışken Floransa notları için tıklayınız. Hristiyanlık demişken de Vatikan'dan bahsetmemek olmaz. Vatikan notları için tıklayınız.

Buradaki vaftizhane İtalya'nın en büyük vaftizhanesi... Benim gördüklerim içindeki en güzeli de sanırım... Gotik mimariye sahip olması görkemini arttırıyor.. Yapımına Diotisalvi başlasa da Nicola Pisano tarafından bitiriliyor. Vaftizhane'nin girişi 5€.. 

Pisa Duomosu diğer adıyla Santa Maria Assunta Katedrali buradaki en önemli yapılardan bitanesi. Romanesk tarzında yapılmış olan katedralin girişi 5€ ve İtalya'da görebileceğiniz en güzel katedrallerden biri..1063 yılında bir zafer sonrasında yapılmaya başlanmış, Buscheto tarafından tasarlanmıştır. Katedralin kapılarının, içerideki tasvirlerin ve avizesinin büyük önemi bulunuyor. 


Gözünüz bu güzelliğe alışınca ve geziniz bitince hediyelik eşya satanlar dikkatinizi çekecektir. Meydanda çok fazla hediyelik eşya satan tezgah bulunuyor. Aslında burada en çok ilginizi çekecek şey hediyeliklerden çok Türkçe konuşan zenciler J Her yerde Türk bayrakları ve Atatürk posterleri var JJJ Türkçe pazarlık yaparak bir sürü anahtarlık vs. almıştım. Siz de mutlaka pazarlık yapın..

Şimdiden keyifli tatiller :)

Yorumlar

en güzel anlardan...

en güzel anlardan...