Ana içeriğe atla

İNSUYU MAĞARASI (BURDUR) GEZİ NOTLARI


Burdur'un muhteşem güzelliği...

İnsuyu Mağarası, Burdur ilinde, 1200 metre rakıma sahip bir mağaradır. İstanbul'a yaklaşık 550 km mesafede Çatağıl köyünde yer alıyor.  Mağara kalkerlerden oluşmuş, Kalkerlerin suyla birleşmesi sonucu da büyük sarkıt ve dikitler oluşmuştur. İçerisinde 9 adet de göl barındırmaktadır. Bu göllerdeki su seviyesi de mevsimlere göre değişmektedir.


İçeride bulunan göllerden Dilek Gölü oldukça meşhurdur. Eskiden bu göle para atılarak dilek dilenir ve gerçekleştiğine inanılırmış. Ancak şu anda su seviyesi azaldığı için ve bu inanç azaldığı için dilek dilenmemektedir.


Büyük Göl ise Türkiye’nin en büyük yer altı gölü. Ancak yaşanan kuraklıklar ile su seviyeleri eskisine göre oldukça azalmış diyebiliriz.

1965 yılında turizme açılan bu mağara, Türkiye’de turizme açılan ilk mağaradır. 330 metresi gezilebilen bu mağara 2000 yılında restore edilmiş, bugünkü ışıklı, müzikli halini almıştır.

Mağara yaz aylarında bile oldukça soğuk oluyor.(15°C civarı) Bu nedenle yanınızda mutlaka hırka / mont olması gezmenizi kolaylaştıracaktır. Aynı zamanda mağaranın yapısından dolayı yerlerin sürekli ıslak olması terlik veya sandaletle yürümeyi zorlaştırmaktadır. Bu dezavantajlarının yanı sıra sizi mükemmel bir manzara karşılayacak, mağaradan çıkmak istemeyeceksiniz.


Öncelikle uzun zamandır gördüğümüz en bakımlı, en temiz mağaraydı. Gezmesi de oldukça rahat ve keyifli…

Mağaranın ilginç de bir efsanesi var. Mağaranın girişinde de anlatmışlar.. Sagalassos kentinin kralı Severianus, kızını bir soylu ile evlendirir. Ancak mutlu olamazlar ve kral hem üzülür hem de çok kızar. Gençleri de İnsuyu mağarasının en derin noktasında aç ve susuz ölüme terk eder. Çift mağaradaki suyla yıllarca yaşar ve aşık olup, çıkış yolunu bulurlarmış. Bu nedenle de buraya giden çiftlerin beraber yaşlandıklarına inanılırmış J Biz bunu bilmeden gitmiştik umarım doğrudurJ

Mağaraya giriş ücreti 2018 yılında 5 TL, öğrenci için ise 3 TL. Girişte müze kart geçerli değildir. Yaz aylarında 08:30-19:00, kış aylarında ise 08:30-17:00 saatleri arasında İnsuyu mağarasını gezebilirsiniz. Biz yaklaşık 30 dakikada tamamını gezebildik. Mağara girişinde ücretsiz otopark bulunmaktadır.

Burdur’a yaklaşık 10km mesafede yer alıyor. Salda Gölü’nü veya Lavanta kokulu köyü ziyarete geldiyseniz bu mağaraya da uğramadan dönmeyin J Salda Gölü için de tüm detaylara buradan , Lavanta kokulu köy için de detaylara buradan ulaşabilirsiniz.

Şimdiden keyifli tatiller...

Yorumlar

en güzel anlardan...

en güzel anlardan...