Ana içeriğe atla

LVİV - LVOV (UKRAYNA) GEZİ NOTLARI

LVİV - LVOV (UKRAYNA) GEZİ NOTLARI

Yaz tatili planımızı yaparken kalan birkaç günü nasıl değerlendirsek diye düşünürken “skyscanner” da Lviv’e gidiş dönüş 230 TL’ye uçak bileti bulunca hemen biletlerimizi alıp heyecanla planımızı yapmaya başladık. Gidişimiz Ukraine International Airlines ile 04.07.2016- 05:30’da, dönüşümüz ise, 07.07.2016-00:30’daydı. Uçuş yaklaşık 2 saat sürüyor. Direkt uçuş bulamayanlar için veya ucuz bilet bulamayanlar için Kiev’den aktarmalı uçuş da diğer bir seçenektir.

Booking.com adresinden merkezdeki “Hotel Plazma”ya  rezervasyonumuzu yaptırdık. 2 gece için 177 TL (1580 UAH) ödüyoruz. Adresi: Svobody Prospekt 5,Lviv. Telefon:+380 67 101 3777. Otel bir pasajın en üst katında yer alıyor. Asansör olmadığı için valizinizi 4 kat merdivenden çıkarmanız gerekiyor :) Odalar temiz, yenilenmiş ve oldukça büyüktü ancak kahvaltı gerçekten kötüydü. Ancak merkeze yanı Rynok meydanına 3 dakika yürüme mesafesinde olması otelin kesinlikle tercih sebebi oluyor.

Merkezde olan bu otele havaalanından 48 numaralı otobüsle ulaşabilirsiniz. Yolculuk yaklaşık 30 dakika sürüyor ve otobüs biletinin ücreti bir kişi için 4 UAH. Akşam dönmek isterseniz maalesef ulaşımınızı havaalanına taksi ile sağlamak durumundasınız.  Taksi ile 100-150 UAH tutacaktır. Pazarlık yapmanızı öneririm J

Ukraynanın para birimi Grivna. 1 TL yaklaşık 8 Grivna (UAH). Kurlar çok fazla değişmediği için havaalanında bir miktar euro bozdurabilirsiniz. Merkeze gittiğinizde döviz bürolarının yanı sıra bazı dükkanlardan da euro bozdurabilirsiniz. Kura dikkat tabiî ki :)

Gezilecek yerleri anlatmadan önce Ukrayna’nın hiç beklediğim gibi olmadığını gerçekten görülmeye değer bir yer olduğunu söylemek isterim. 3 veya 4 günlük bir tatil için ucuz, keyifli, etkileyici ve yakın :)

Ukrayna'nın bambaşka bir yüzü: Başkenti Kiev'in gezi notlarına buradan, yazlık şehri Odessa notlarına ise buradan ulaşabilirsiniz.




Ukrayna’da sizi şaşırtacak diğer bir durum ise kadınların çalışma hayatındaki yeri… Nüfusun % 90’ının kadın olduğu turist çekmek için uydurulmuş bir yalan :) Ama yine de kadın sayısı erkeklerden fazla bu nedenle her meslekte mutlaka kadın görmeniz mümkün…

Beni Lviv’de en çok etkileyen şeylerden biri insanların inanılmaz güler yüzlü olması ve yardımsever olması… Son havaalanı otobüsünü kaçırınca başka güzergahtaki otobüs şoförü bizi alıp yolcuları dağıttıktan sonra havaalanına bıraktı :) :) :) Tamam itiraf ediyorum ilk başta korktuk ama o kadar tatlıydı ki adam anlatamam.. Bize yardım etmek için gerçekten çok uğraştı :)

Görülmesi gereken yerler:

Gezilecek yerleri anlatmaya başlamadan önce, mutlaka Lviv’e gittiğinizde yanınıza uzun kollu bir hırka da almanızı öneririm. Temmuz ayında gitmemize rağmen güneş olmadığı zamanlarda gerçekten üşüten bir hava vardı. Tüm restoranlarda kalın şal bulmanız mümkün ama yine de tedbirli olmakta fayda var :) Sırt çantanızdan da yağmurluğun eksik olmaması gerekir ;)

Özellikle bayanlar için önerim asla ve asla topuklu ayakkabı giymemeleridir. Bütün şehir Arnavut kaldırımı olduğu için sokaklarda topuklu ayakkabı ile yürümek neredeyse imkansız. Ukraynalıların tercihi ise hep düz sandaletler veya çok yüksek olmayan dolgu topuklu ayakkabılar.

Birçok ülkede su problem olarak görünse de Ukrayna için bu söz konusu değil :) Gazlı ve gazsız olarak iki çeşit su bulunuyor. Suyun fiyatı ise yaklaşık 35 UAH.

1. Rynok Meydanı


Lviv’in merkezi olan bu meydan Türkçe’de Pazar meydanı anlamına geliyor. Günün her saatinde kalabalık, cıvıl cıvıl bir meydan. Görür görmez seviyoruz burayı. Nereden başlasak gezmeye diye düşünürsek meydandaki “LVIV” yazısını görüyoruz. Hemen fotoğraf çektirmek için üstünde altında her yerinde dolaşıyoruz yazının :) Yazının hemen yanında iki aslan heykelinin arasında ufak sallanan, kilitlerin asılı olduğu bir bank görüyoruz. Yaklaşık 15-20 dakika burada fotoğraflarla eğleniyoruz.



Meydanın 4 tarafında Yunan Tanrılardan esinlenilmiş heykelleri görüyorsunuz. Tabi ki çok mutlu oluyorum görünce. Heykellerin etrafı çok kalabalık olduğu için sabah erken saatlerde gidip istediğiniz gibi fotoğraf çekebilirsiniz. Neptün, Adonis, Amphitrite ve Diana (Roma Tanrıları deseler de Yunan Mitolojisinden çalma :).. Yunan kültürünün olmadığı bir ülke yok sanırım.. Mutlaka bir yerlerde ufak da olsa bir esinti bulabilirsiniz ;)


Meydanı hem gündüz hem de akşam görmenizi şiddetle tavsiye ederim. İkisi de birbirinden güzel, birbirinden keyifli.. Saat 18:00’den sonra sokak sanatçılarını görmeniz mümkün.. Her köşede inanılmaz güzel müziklere rastlayabilirsiniz.

Rynok meydanı 124 numarada “Turist Information” ofisini bulabilirsiniz. Buradan alacağınız ücretsiz harita ile kolaylıkla Lviv’i gezebilirsiniz. Harita üzerinde gezilmesi gereken her yer işaretlenmiş ve Latin harfleriyle okunuşları yazılmış. Harita alırken dil seçeneği soruluyor ancak Türkçe olmadığı için İngilizce harita alabilirsiniz.

 2. Ratusha Tower (Rynok Meydanı)

Rynok meydanında bulunan belediye binasının üstünde yer alan saat kulesinden şehrin manzarasını izleyebilirsiniz. İlk 2 katı asansörle çıkıp geri kalanı ahşap merdivenlerle çıkıyorsunuz. Hem kalabalığa denk gelmemek hem de yorgun çıkmamak adına saat 10:00 gibi gelmenizi tavsiye ederim. Giriş kişi başı 15 UAH. Saat kulesinin girişi de belediye binasından olduğu için bir anda belediyenin içinde buluyorsunuz kendinizi korkmayın :) “Tower” oklarını takip ederek kolayca ulaşabilirsiniz.


 3. High Castle
Şehri tepeden izlemek için gerçekten harika bir seçenek ancak tepeye çıkmanın yorucu olduğunu okumuştuk ve zaten Ratusha Tower’a çıktığımız için biz tercih etmedik. Merkeze en uzak noktalardan biri olduğu için ve Ratusha Tower’dan manzarayı izleyebileceğiniz için gitmeme seçeneğinizi kullanabilirsiniz :) Ancak 4 günden fazla bir süre oradaysanız değerlendirilebilir.


 4. Opera Binası
Opera binası gerçekten etkileyici… Bulunduğu meydan da her zaman kalabalık.. Opera binasına uzanan yoldaki yeşil alan, satranç oynayan insanlar gerçekten Ukrayna’nın hiç de beklediğiniz gibi olmadığını anlatıyor size… Lviv operası internet sitesi için tık :) Maalesef biz operaya gidemedik ancak gitmeyi planladığımız Kiev’de kaçırmayacağız ;)


 5. Lviv Coffee Mining Manufacture
Rynok caddesi 10 numarada bulunan, değişik konsepte sahip mekan kesinlikle görülmeli. İçeride çok lezzetli kahveler içebileceğiniz gibi, taze çekilmiş kahve alıp evinize de götürebilirsiniz :) “Coffee with sweetened milk” içiyoruz. Kahveler ortalama 40 grivna, biz iki adet büyük su, iki adet kahve için 152 UAH ödüyoruz. Gerçekten inanılmaz lezzetliydi. Kahve içmenin yanı sıra alt kattaki kahve mahzenini gezebilir veya kahvenizi bu mahzende içebilirsiniz. Girerken size verilen kaskı takmayı ihmal etmeyin :) Lviv’de çok yaygın olan konsept kafelerin en iyisi bu diyebilirim.



 6. Lviv Handmade Chocolate
Bir çikolata delisi olarak ben kaçırmadım umarım siz de gezme ve tatma fırsatı bulabilirsiniz. 4 kattan oluşan bu inanılmaz mekanın menüsüne buradan ulaşabilirsiniz. Giriş katı kafe olarak kullanılıyor. Kafe kısmının hemen yanında cam bir bölmede çikolata eritip kalıplara dökenleri izleyebilirsiniz. Cam olma sebebi sanırım benim gibi insanların kendini içeriye atma istekleri :)


Üst katlarda ise el yapımı onlarca çeşit çikolata bulabilirsiniz. Ben kendime hemen 200 gram fındıklı draje alıyorum. İnanın bugüne kadar yediklerimin içinde en lezzetlisiydi… 200 gram fındıklı drajenin fiyatı 134 UAH. Bir de hatıra olarak 19 UAH’a magnet aldım. Adresi: Serbska caddesi, 3 numara.


7. Ecza Müzesi
İlaç firmasında çalışan biri olarak kesinlikle gidilmesi gerekenler listemdeydi ancak çok küçük olması tam bir hayal kırıklığı yaşattı bana L Adresi:Stavropihiyska Sokağı, 3 numara veya Drukarska Caddesi 2 numara. Rynok Meydanına oldukça yakın. Avrupa’nın bilinen en eski eczanelerinden biridir. Halen eczane olarak da hizmet vermesine rağmen eski dokusunu hala korumakta ve eski kullanılan cihazları da sergilemektedir. Girişi ücretsiz olan bu müzeye kısa da olsa zaman ayırıp görülmesi gerektiğini düşünüyorum.



 8. St. George Grek Katolik Katedrali
Tramway ile ulaşım sağlanabileceği gibi yürüyerek de ulaşılabilir. Biz her zamanki gibi yürümeyi tercih ediyoruz. Yaklaşık 20 dakika yürüme sonrasında katedrale ulaşıyoruz. Ve gerçekten iyi ki yürümüşüz diyoruz. Mimarisinin etkileyiciliğinin yanı sıra içi de gerçekten insanı etkiliyor. Muhteşem bir ihtişam var içerisinde.. Giriş ücretsiz, Svyatogo Yura Meydanında bulunan kilise saat 13:00-14:00 saatleri arasında kapalıdır. Giderken saatini ayarlamanız orada bekleyerek vakit kaybınızın önüne geçer.


 9. Tren İstasyonu

Turist haritalarında bile bulunmayan, merkeze biraz uzak bir noktada bulunan “Central Railway Station” yani tren istasyonu mimari açıdan görülmeye değer bir yapı. Kadraja sığdırıp fotoğrafını çekmek biraz zor oldu ama yine de başardık :) St. George katedraline kadar yürümüşken 10 dakika daha yürüyüp tren istasyonunu görmek istedik ve pişman olmadık.

       ,


10.  Ivan Franko Parkı

Ukrayna’nın en eski parkıdır. Oldukça da popülerdir. Tren istasyonundan dönerken yol üstü olması sebebiyle 5 dakikalık dinlenme molası verdik J Özellikle çocuklu aileler tarafından tercih edilen park, şehrin içinde olmasına rağmen şehirden uzaktaymışsınız hissi veriyor. İstanbul gibi bir metropolde yaşadıktan sonra Lviv çok sessiz gelse de yine de insanın parka, yeşile ve sessizliğe ihtiyacı oluyormuş. Şehir zaten yeşiller içinde olsa da parklar Ukraynalılar için oldukça önemli.


   11.  St.Olha and Elizabeth Kilisesi

Birçok yerde yazmamasına rağmen yürürken tesadüfen görüp çok etkilendiğimiz bu kiliseyi mutlaka listenize almalısınız. Adresi: Kropyvnytskoho Meydanı numara 1.  Gotik mimarisiyle hemen göze çarpan kiliseyi ücretsiz gezebilirsiniz. 10 Grivna karşılığında kuleye çıkabilir, manzaranın tadını çıkarabilirsiniz. 
   


   12. Potocki Sarayı & Şemsiyeler

    Svobody caddesini dik kesen Kopernika caddesi üzerinde bulunan saray Lviv’in en önemli yapılarından biri. Sarayın hemen önünde bulunan renkli şemsiyelerde güzel fotoğraflar çekebilirsiniz. Potocky ailesi tarafından kullanılmış olan saray şu anda sanat galerisi olarak hizmet vermektedir.




    13.  Boim Şapeli


Svobody caddesi ve Rynok Meydanı arasında kalan Boim Şapeli maalesef biz gittiğimizde kapalıydı ancak yine de bu şapeli dışarıdan da olsa görmeden dönmeyin..  Şapelin değeri Dünya’da hiçbir kilisede bulunmayan İsa heykelinden… Ruska caddesi ve Halytska caddesinin kesiştikleri köşede bulunuyor.



   14.  Latin Katedrali

Latin Katedrali Lviv’in en önemli eserlerinden biri… Boim Şapeli’nin hemen yanında bulunan katedral oldukça görkemli bir yapıya sahip. Katedralin dışındaki heykelleri görmek bile insana keyif veriyorken içinde dolaşırken hayrete düşmemek pek de olası değil.

   15. Transfiguration Kilisesi

Opera Binasının oldukça yakınında bulunan kilise Teatraina Caddesinde bulunuyor.

   16. A. Mickiewicz Heykeli


Beyoğlu’nda koleradan ölmüş olan ünlü Polonyalı şairin heykelini Kopernika Caddesinden Rynok Meydanına doğru yürürken Kopernika Caddesinin bitiminde görebilirsiniz.




    17.  T. Shevchenko Heykeli


Opera binasını önünde uzanan caddenin sonunda bulunan ünlü şair ve ressam Shevchenko anıtı görülmesi gerekenler arasında. Anıtın önü günün her saatinde kalabalık.




   18. M.Hrushevskyl Heykeli

Akademisyeni, politikacı ve tarihçi olan Hrushevskyl heykelini Shevchenka Caddesi ile Popovycha Caddesini kesiştiği meydanda görebilirsiniz.

   19. St.Andrew Kilisesi

Lviv’in en önemli Barok yapısıdır. Valova ve Serbska Caddelerinin kesişim noktasında yer alıyor. İçerisi inanılmaz derecede etkileyici.

   20.  Saint George Heykeli

Lviv’de gördüğümüz en etkileyici heykeldi. General Grigorenko’nun yılana mızrak saplayarak zaferi temsil ettiği heykeli görür görmez işte bu! dedik. Heykel General Petro Hryhorenka Meydanı’nda bulunuyor.




21. Beer Theatre “Pravda”

Rynok Meydanı 32 numarada yer alan biracı kesinlikle uğramanız gereken adreslerden biri.. Meydana bakan masalarda oturup çeşit çeşit biraları tadabilir, akşam üstü çıkan sokak sanatçılarını dinleyebilirsiniz. Dışarıdaki atmosfer bir yana, içerisi inanılmaz eğlenceli.. Çalışanların ellerinde enstrümanlar, sizi gerçekten eğlendirip coşturabiliyorlar.. Gerçek anlamda içerisi yıkılıyor :) Bunun yanında içeride ucuza çok değişik hediyelikler bulmanız mümkün.. Değişik bardak altlıkları, bira şişeleri, anahtarlıklar ve daha bir sürü şey :) Son olarak kendi biralarını yapan Pravda’nın biraları ortalama 40 UAH yani yaklaşık 5 TL :)





Yemek konusunda söylemek istediğim çok çok fazla şey var. Öncelikle Ukrayna asla aç kalmayacağınız ülkelerden.. Özellikle et seviyorsanız :) Etin yanı sora pizza çok fazla bulabileceğiniz lezzetlerden..

    22. The First Lviv Grill Restaurant of Meat and Justice


Burada yediğim T-bone steak’i anlatmak için inanın bir sıfat bilmiyorum :) İnanılmazdı gerçekten.. Dana eti olduğunu özellikle belirtmeliyim. 300 gram, 500 gram ve 700 gram steak seçenekleri olan restoranda biz 500 gram biftek ve içeceklere toplamda 501 grivna ödedik. Lviv’de yiyebileceğiniz en pahalı yemek olmasının yanı sıra kesinlikle yenmeden dönülmemesi gereken… Girişini bulurken biraz zorlanabilirsiniz ama asla vazgeçmeyin! Adresi: Valovaya Caddesi 10 numara.




    23.  Реберня "Під Арсеналом" / Arsenal. Ribs and spirits


Lviv’de en iyi eti yiyebileceğiniz ikinci restoran burası.. İçeride inanılmaz güzel bir atmosfer var. Şövalyeler, resimler, tavandan sarkan kesilmiş kravatlar (biz de anlamadık neden?) Arsenal müzesinin hemen yanında bulunuyor. Dışarıda masaları olan mekanda biz içeride yemeyi tercih ettik. Mekan aslında domuz kaburgası ile meşhur olsa da dana eti de inanılmaz lezzetliymiş. 250 gram et siparişimiz çok çabuk geliyor. Bize verilen kaburgalı önlüklerimizle hemen dalıyoruz yemeğimize :) 250 gram dana biftek 128 UAH :) Bol bol yiyip gut olabilirsiniz :)




   24. Celentano Pizza


Lviv’de birçok şubesi olan pizzacı kesinlikle lezzetli pizzalara sahip. Rynok Meydanı’ndaki her zaman kalabalık olsa da denemeden dönmek istemedik. Yaklaşık 5 dakika bekledikten sonra bahçedeki masamıza oturuyoruz. Pizzalar iki boy büyük ve orta. Biz iki farklı orta boy pizza söyledik. Eğer büyük pizza söylerseniz iki kişi rahatlıkla doyabilir. Lviv’de genel olarak siparişleriniz geç gelir ancak burada biraz daha hızlı yemek yemeniz mümkün. Her mekanda olduğu gibi şal mutlaka bulunuyor. Hava soğuk olsa da bahçede rahatlıkla yemeğinizi yiyebilirsiniz. 30 cm’lik iki pizza, iki kola ve iki suya 209 Grivna ödedik. Ama mekandaki en tatlı şey kesinlikle hesabın geldiği kesme tahtaları :)



    25. Strudel Haus


Avrupa’daki Strudel sevdası kendini Ukrayna’da da gösteriyor. En meşhur strudelci Shevska Caddesi 6 numarada. Ben Strudel çok sevmediğim için Nutellalı Krep ve kahve  söylüyorum. Serhat elmalı strudel ve kahveyi tercih ediyor. Kesinlikle çok çok çok lezzetli :) Tarihi dokusunu koruyan mekan oldukça küçük, birkaç masadan oluşuyor bu nedenle dolu olma ihtimali oldukça fazla olsa da mutlaka ve mutlaka denemelisiniz. Nutellalı krep, elmalı strudel, 2 kahve ve suya 133 UAH ödüyoruz.




Lviv’i gezmenin 2 kolay yolunu da yazmadan gezemeyeceğim. Birincisi Rynok Meydanında Belediye Binasının yanından kalkan küçük “chuf chuf” trenleri.. 90 dakikalık turda size verilen kulaklık ile Türkçe rehberi dinleyebilirsiniz. Kişi başı 75 grivna olan turu özellikle zamanı kısa olanlar veya bizim gibi yürümekten yorgun düşenler tercih edebilir.

İkinci seçenek ise “Sightseeing Tour”. Opera Binasının yanından Svobody caddesinden kalkan otobüslerin hareket saatleri 09:00, 11:00, 13:00, 15:00, 17:00, 19:00. Türkçe rehber de bulabileceğiniz tur 90 dakika sürüyor ve fiyatı 110 UAH. Biz havanın sıcak olması sebebiyle otobüsle gezmeyi tercih etmedik.


Eveeettt gelelim Ukrayna diyince ilk akla gelen gece hayatına… Aslında sadece gece hayatı ile sınırlandırmamak gerekiyor. Serhat daha havaalanında uçağa binerken hosteslerin yüzüne “hobaaa” dedi gerisini siz düşünün :) Gerçekten kızlar inanılmaz güzel… Eğer kıskanç biriyseniz asla gitmeyin derim ben :):):) Gündüzleri sokakta normal olarak gördüğünüz güzel kızlar geceleri giyinmiş süslenmiş halde sokakta, gece klüplerinde görebilirsiniz. Bizim tercihimiz 2015’in en iyi gece klübü seçilmiş olan “Rafinad People” oldu. Adresi Shevchenka 1- Rudanskogo Sokak. Giriş bayanlar için ücretsiz erkekler için ise 50 grivna. İçeri girerken kıyafetin önemli olduğunu unutmamak gerekiyor. İçeri girince bizi küçük bir dans alanı karşılıyor. Mekan çok kalabalık değildi ancak saat ilerledikçe kalabalık kaçınılmaz oldu  Lviv’de bir Türk’e rastlamanız çok normal :) Hatta Türkçe 2. Resmi dil!!!  diyebiliriz. Ucuz, yakın ve vizesiz olması sanırım Türk erkeklerini fazlasıyla cezbediyor :) Dönelim gece klübüne… Kolbastı oynayan mı ararsınız, karısının bileziklerini satıp gelen mi istersiniz.. İzlemesi çok eğlenceliydi :) Türk kızlarının en güvende olduğu yer:):)Gece klübünün yanı sıra striptiz kısmı da var. Erkekler için giriş 100 grivna, kadınlar için 150 grivna..  Oturduğunuzda içki menüsünün arasında bir menü daha geliyor ancak detay veremeyeceğim :) “Lviv’de olan Lviv’de kalır” diyorum sadece. Saat başı şovlarına dikkat! :):):) Çok eğlenceli saatler geçirdik. Değişik anılarla geri dönüyoruz ;)



İyiki gitmişiz dediğimiz şehirlerden biri oldu Lviv. Beklentimizin çok üstünde güzellik ve ucuzluktaydı. Tabi Serhat’ın kalbinde ayrı bir yer edinmiş olsa gerek ki Beşiktaş’ın şampiyonlar ligi kurası için Ukrayna’yı heyecanla bekliyor. Umarım hevesi kırılmaz ;)










Yorumlar

en güzel anlardan...

en güzel anlardan...