Ana içeriğe atla

BATUM (GÜRCİSTAN) GEZİ NOTLARI



Ufacık kaçamak şehri Batum..

Uzun zamandır gitmek istediğimiz ama neden gitmek istediğimizi bilmediğimiz ülkeydi Gürcistan J Yakın olması sebebiyle Batum ilk tercihimiz oldu. Bizim beklentimizin de çok çok üstünde bir şehir karşıladı bizi. Sokakları tertemiz, sürekli gelişen, yazın çok keyifli olduğunu düşündüğümüz bir şehir… 10 senede çok gelişmiş sanırım bir 10 sene sonra daha da güzel olacaktır.

Medea Heykeli ve Astronomik Saat (Avrupa Meydanı)

Yaklaşık 4 milyon nüfusu olan Gürcistan 1991 yılında bağımsızlığını ilan etmiştir. Batum’un nüfusu ise yaklaşık 150.000’dir ve Ajara Özerk bölgesinin de başkentidir.

Gürcistan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına vize uygulamıyor hatta yeni çipli kimliklerle bile ülkeye giriş yapabiliyorsunuz. Ancak girişte size verilen küçük kağıdı ülkeden çıkana kadar yanınızdan ayırmayın. Girişte kullandığınız bu küçük kağıda çıkışta da damga için ihtiyacınız olacaktır.

💰💰💰Gürcistan’da para birimi olarak Lari kullanılmaktadır ve kısaca GEL olarak yazılmaktadır. Mart 2019 itibariyle 1 GEL 0,4 TL ediyor. Para bozdurmak için otogar veya havaalanı yerine merkezi tercih etmelisiniz. Kurları takip edip, en iyi kuru veren ve komisyon olmayan yerleri bulmanızı öneririm. TL bozdurmaktansa, Euro veya Dolar bozdurmak daha kazançlı olmakta ve daha kolay bozdurulabilmektedir.

🚗🚗🚗Trafik Batum’da çift yönlü ilerliyor yani hem sağ tarafta hem de sol tarafta direksiyon bulunabiliyor bu nedenle özellikle yaya iseniz mutlaka dikkatli olmalısınız.

☂☂☂Batum’a gelirken mutlaka şemsiye veya yağmurluk bulundurmanızı öneririm. Hava yağmurlu görünmese bile bir anda çok şiddetli sağanak yağış başlayabiliyor.

💊💊💊Gürcistan’a giderken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta ilaç. Uyuşturucu ile mücadele kapsamında ülkeye herhangi bir ilaç sokmanız yasak. Eğer elinizde raporunuz ve gerekli onaylarınız yoksa ülkeye uyuşturucu sokmaya çalıştığınız bile düşünülebilir. Aman dikkat! Reçetesiz herhangi bir ilaç ihtiyacınız olursa eczanelerden kolaylıkla temin edebilirsiniz.

Kimsenin yardım teklifini -özellikle Türklerin- kabul etmemenizi de şiddetle tavsiye ederim. İnanın kimseye ihtiyacınız olmayacaktır Batum'da. Tabelalar bile Türkçe :)

Ulaşım
Gürcistan, Türkiye’nin sınır komşularından biri olduğu için ulaşım da çok kolay diyebiliriz. Özellikle İstanbul’dan çok fazla uçuş bulunuyor. Batum ve Tiflis gibi büyük kentlere İstanbul veya Ankara’dan direkt uçuş ile gidebilirsiniz.

Uçak bilet fiyatlarının artması sebebiyle alternatif bir yöntem de mevcut. Trabzon’dan veya Ordu’dan otobüsler ile yaklaşık 3-4 saatte Batum’a ulaşabilirsiniz. Biz Trabzon’a kampanya ile gidiş dönüş 100 TL’ye biletimizi aldık. Daha sonrasında Metro Turizm ile gidiş dönüş 142 TL’ye Trabzon-Batum biletimizi aldık. Toplamda kişi başı 242 TL’ye Batum’a ulaşmış olduk J Metro Turizm Batum için biraz pahalı bir seçenek. Otogarda öğrendik ki 35 TL’ye yarım saatte bir otobüs kalkıyormuş. Riske atmayalım dedik ve biletlerimizi iptal etmedik ancak Metro’dan daha kötü olmayacakları da kesin. Hem gidiş otobüsümüzde hem de dönüş otobüsümüzde emniyet kemerlerimiz yoktu. Sarp sınır kapısından 45 TL’ye taksiyle Batum merkeze ulaştık. Sınır kapısında beklemek istemiyorsanız biletinizi Sarp sınır kapısına kadar alıp oradan da taksiyle geçebilirsiniz.

Şehir içi ulaşıma gelirsek, Batum’da herhangi bir metro veya tramvay bulunmuyor. Ulaşım, küçük otobüslerle sağlanıyor. Bazı otobüslere binmek için kart almanız gerekiyor. Biz 5 kişi olduğumuz için taksi tercih ettik. Ancak taksiye binmeden önce mutlaka fiyatı konuşmanız gerekiyor çünkü taksilerde taksimetre olmayabiliyor. Pazarlık yapmayı da sakın ihmal etmeyin J

Gezilecek Yerler
Ters Ev
Batum denince akla gelen ilk yapılardan biri sanırım bu ters ev J Çok fazla yorum yapmak istemiyorum ancak Karadeniz kıyısında olduğunuzu unutturmayan bir yapı J Şu anda restoran olarak hizmet veren binanın laz bir müteahhit tarafından inşa edildiği söyleniyor. Bizim otelimizin çok yakını olduğu için yürürken hemen fotoğraf çektirdik ancak vaktiniz yoksa programı sıkıştırıp görmeyi gerektiren bir yapı değil..


6 Mayıs Parkı
Ah canım Batumlular doğum günüm şerefine park yapmışlar J Park benim olsun dedim verdiler sağolsunlar JJJ

6 Mayıs Parkı Batum’un en büyük ve eski parklarından biri. İlk olarak 1881 yılında yapılmış. 2006 yılında ise bugünkü halini almış ve daha önce ismi Alexander Bahçesi olan bu park “6 Mayıs Parkı” adını almıştır. 1930 yılında ise parkın girişine Yunan tarzında inşa edilmiş olan kolonlar eklenmiş.
Parkın içinde bulunan gölün isminin ise üzücü bir hikayesi olduğu söyleniyor. Nuri isminde bir bebeğin göle düştüğü ve boğulduğu  annesinin ise her gün göle gidip “Nuri geli” seni bekliyorum dediği anlatılıyor. Bu nedenle de gölün ismi Nurigeli olmuş. 

Parkta birçok aktivite yapılabilir. Gölde bot kiralayabilir, hayvanat bahçesini gezebilir, Dolphinarium'da yunusları izleyebilirsiniz. Biz hayvanat bahçesi ve yunus gösterileri gibi hayvanlara eziyet edilen yerlere karşı olduğumuz için gitmedik.

Ulaşımın en yoğun olduğu bölgelerden biri. Sahil tarafından 1, 10, 15 numaralı otobüs ile parkın diğer tarafından ise 4, 9, 17, 32, 21, 35, 31 numaralı otobüsler ile ulaşabilirsiniz.

Piazza Meydanı
Meydan 2009 yılında inşa edilmiş. Baş mimarı Orbelazde’dir. Venedik tarzında inşa edilen meydanda otel, restoran, kafe bulunmaktadır. Merkezdeki kuleden ise 3 saatte bir Gürcistan milli marşı çalmaktadır. Zaman zaman ise meydanda canlı müzik oluyor.


Adresi: Parnavaz Mepe Caddesi No:25.1, 10, 15 numaralı otobüslerle Seaport’ta inip kısa bir yürüyüş sonrasında meydana ulaşabilirsiniz.

St.Nikolas Kilisesi
Kilise Piazza Meydanı’nın hemen karşısında bulunuyor. Batum’da görülmesi gereken en güzel 2 kiliseden biridir. “Greek Orthodox”kilisesidir. 1854 yılında Osmanlı döneminde kilisenin yapılmasına çansız olması şartıyla izin veriliyor ve 1865 yılında ise yapımına başlanıyor. Kilisenin kapısının solunda Yunanca “1865-1871 yılları arasında yapılan Yunan Aziz Nikolas Kilisesi” yazmaktadır. 

Kilise inşaatında kullanılan taşlar Trabzon’dan getirilmiş, ilk çan ise 1878 yılında yerleştirilmiş ancak söz verildiği üzere çanlar hiç çalınmamış. Ne zaman ki Osmanlı toprağından çıkmış o zaman çanlar çalmış. 2012 yılında da restorasyon ile bugünkü halini almıştır. İçeride fotoğraf çekmek yasak, ibadete de açık olduğu için kalabalık oluyor.


Batum’da Yunan etkilerini görmek beni çok sevindirse de benimle gezenler Yunanca, Yunan ve Yunanistan dememden bıktılar J Ama benim ne suçum var ki JJJ

Batum Ortodoks Kilisesi – Batumi Cathedral of the Mother of God)
Batum’un en görkemli yapısı. Neo- gotik yapısı ile de hemen dikkat çeken kilise Batum’un ana kilisesidir. Kilisenin girişinde St.Nino ve St. Andrew’a ait heykeller bulunmaktadır.


Adresi Chavchavadze Caddesi No:25. Ulaşabileceğiniz otobüsler. 4, 9, 35, 26, 25a, 17, 3, 12, 2, 16, 88, 20, 42, 33

Batum Bulvarı
Batum’da sahile paralel uzanan 7 km’lik bu bulvar mutlaka listenizde olmalı. Palmiyelerle çevrili tertemiz bir bulvar. Biz Mart ayında gittiğimiz için çok keyfini çıkaramasak da yazın buranın ne kadar güzel olabileceğini hayal ettik. Capcanlı bir tatil beldesi gibi olacağından hiç şüphemiz yoktu.
Bulvar üzerinde saat 20:30-00:30 arasında lazer şovu ve müziklerle ilginç hale gelen “Dancing Fountain” var. Eğer akşam saatlerinde yolunuz düşerse keyifli dakikalar geçirebilirsiniz.

Miracle Park
Miracle Park içerisinde görülmesi gereken çok fazla yer var. Buraya ulaşmak için 1, 10 ve 15 numaralı otobüsleri kullanabilirsiniz. Ali ve Nino, Dönme dolap, Alfabe kulesi, Chacha kulesi parkın içinde görebileceğiniz yerler...

Ali ve Nino
2010 yılında Tamara Kvesitadze ve Paata Sanaiya tarafından yapılmıştır. Gürcü Prenses Nino ve Azeri sosyete temsilcisi Ali kavuşamıyor ve birbirlerine değmeden birleşiyorlar. 8 metre yüksekliğinde yapılmış ve oldukça yavaş hareket etmektedir. Hızlı çekim yaparak birleşmelerini ve ayrılmalarını kısa sürede izleyebilirsiniz. Basit gibi görünse de oldukça etkileyici olduğunu söyleyebilirim. Batum’un simgelerinden biri olduğu için mutlaka görmelisiniz. Akşam ışıklandırıldığında da oldukça güzel görünmektedir. Eğer akşam meydana yolunuz düşerse ışıklı halini de kaçırmayın derim J


Dönme Dolap
Tabii ki bir “London Eye” değil ancak manzara izlemek için kesinlikle çok tatlı bir tercih olacaktır. Dönme dolabın tam bir turu 10 dakika sürmektedir ve yaklaşık 50 metre yüksekliğe çıkmaktadır. Ali ve Nino’nun hemen yanında bulunuyor. Bilet fiyatı ise kişi başı 5 GEL. İnişte benim düşmem diğerlerini dönme dolaptan daha çok eğlendirdi desem yeridir. J

Alfabe Kulesi
Dönme dolap ve Ali ve Nino gibi Miracle Park içerisinde yer alıyor. Milattan öncesine dayandığı ve hiçbir alfabeye benzemediği kabul edilen Gürcü Alfabesinin 33 harfi bu kulenin etrafında yükseliyor. İspanyol Mimar Alberto Domingo Cabo tarafından tasarlanan kule, geceleri ışıklandırılıp oldukça güzel bir manzaraya sahip oluyor. 


2012 yılında 135 metre yüksekliğindeki bir DNA sarmalı gibi tasarlanmıştır. İçinde bulunan asansör ile yukarıdan deniz manzarası izlenebilir ancak dönme dolap ile çok yakın olması sebebiyle birinin tercih edilmesi yeterli olacaktır diye düşünüyorum.

Chacha Kulesi
İzmir saat kulesi mi desem Chacha tower mı desem bilemedim J Motifsel farklılıkları olsa da birebir yapılmış diyebiliriz. Tabii gruptan bir arkadaşımızın “İzmir’de sizi saat kulesine götürsem döversiniz beni” demesi de aslında çok haklı bir isyandı J 25 metrelik bu kule, dönme dolabın hemen sağında, yolun karşısında bulunuyor.  Miracle Park’ın içerisinde bulunan görülmesi gereken yerlerden biri de burası. Önemi ne derseniz de eskiden her gün saat 19:00’da kulenin çeşmelerinden Gürcü içkisi olan chacha akmaktaydı. Ancak şu anda aktif değil.

Argo Teleferik
Vakti olanlar için kesinlikle kaçırılmayacak bir manzara… Teleferik 5 m/s hızla, 252 m yükseklikte ve 2586 m uzunlukta 2012 yılında yapılmıştır. Şehir merkezini Anuria Dağı’na bağlamaktadır. Yukarı çıkış yaklaşık 10 dakika sürmektedir. Çalışma saatleri değiştiği için Batum’da olduğunuzda kontrol etmenizi öneririm.



Teleferik ile gezmek ve yukarıdan manzara izlemek isterseniz çift yön teleferik fiyatı 15 GEL. Yukarıda çok güzel bir manzara sizi bekliyor olacak. Manzaraya karşı kahve keyfi yapmak isterseniz de çok tatlı sıcacık bir kafe var.

İzmir, İstanbul, Adana Batum'da buluştuk :)

Gogebashvelli Caddesinde yer alıyor. Piazza meydanına da oldukça yakın. Miracle Park’ı gezdikten sonra yürüyebilirsiniz. Buraya ulaşabileceğiniz otobüs hatları: 3, 10, 15, 21, 28, 32, 1, 13, 35, 26

Avrupa Meydanı – Europe Square
Bence Batum’un en en en güzel meydanı…2007 yılında inşa edilmeye başlamış bu meydan..Meydan aynı zamanda yeni yıl kutlamalarının da merkezi. Memed Abashidze Bulvarı olarak da biliniyor. Memed Abashidze, Gürcü politikacı, yazar ve halk figürüymüş. Ajara bölgesinin yaşadığı işgallere karşı hep özgürlüğü ve Gürcistan topraklarına katılmasını savunmuş. 1937 yılında öldürülmüş. Onun anısına bulvara adı verilmiş.
Meydandaki en mükemmel yapı “Medea Heykeli”.. 


Heykelin yapılmasının amacı Avrupa ile Gürcistan’ın yakın ilişkilerini sembolize etmekmiş. Ancak yaklaşık 1 milyon Lari’ye (2 milyon TL) mal olması halk tarafından çok da hoş karşılanmamış. Medea Yunan mitolojisinde oldukça önemli bir yere sahip. Medea, Kolhis kralının kızıdır ve altın postu bulmak için Argo gemisi ile Kolhis’e gelen Iason’a yardım etmiş ve kaçarak Yunanistan’da evlenmişlerdir. Medea ve Iason Zeus’a adanan altın postu almak için Yunanistan’a giderken de Batum kıyılarından geçmiş bu nedenle de elinde altın post olan Medea Heykeli Batum’da kendine yer bulmuş. Tabi yine bir ülkede Yunanistan’a ait bir şeyler bulabilmek beni çok çok mutlu etti J

Astronomik Saat
Batum son 10 yılda oldukça gelişmiş ve özellikle Avrupa ülkelerinde beğendikleri yapıları buraya da taşımışlar. Bunların en başında ise Astronomik saat geliyor. Bildiğiniz gibi en meşhur olanı Prag’da… Prag’dakine oldukça benzer bir saat. Meydana da bir o kadar yakıştığını söyleyebilirim. Tabi yapıların yeni olmasıyla da pırıl pırıl bir görüntü karşılıyor sizi.


Saat Gamsakhurdia ve Abashidze sokaklarının kesişiminde bulunuyor.

Ilia Chavchavadze Tiyatrosu
Tiyatro meydanının adını aldığı bu tiyatro 1952 yılında açılmış. Moskovalı ünlü mimar Teplitsky tarafından tasarlanmıştır. Ajara bölgesinin en eski tiyatrosudur.  Genellikle sergilenen oyunlar Gürcücedir ancak performans öncesinde seyircilere Rusça, Türkçe veya İngilizce özetler verilmektedir.
Adresi: Rustaveli Caddesi No:1

Neptün Çeşmesi
Tiyatronun hemen önünde bulunan çeşme 2010 yılında yapılmıştır. Bologna’da bulunan Giambologna Çeşmesi’nin bir kopyasıdır. Roma mitolojisindeki Neptün, Yunan mitolojisindeki Poseidon yani deniz tanrısının kopyasıdır. Yunan mitolojisinin etkisinin Gürcistan’da da görmek beni çok sevindirdi.


Gündüz görmekle kalmayıp gece ışıklandırıldığında da arkasında tiyatro binasıyla inanılmaz güzel görünüyor.
Adresi Rustaveli Caddesi No:1- Tiyatro meydanı

Gaudi Binası
Ben binayı görür görmez “aa Gaudi’nin binalarına benziyor”dedim ama çok geçmeden fark ettik ki Gaudi binasıymış J Batum’da Avrupa’nın bir çok eserini gördük ama Gaudi’yi de beklemiyordum açıkçası. Bildiğiniz gibi Gaudi, İspanya’da Art Nouveau akımının öncüsü ve İspanya’nın simgelerinden “La Sagrada Familia Kilisesi”nin mimarıdır. Eserleri imza niteliğinde olduğundan hemen tanıyorsunuz. Tabi bu bina ne zaman kim tarafından yapılmış bilemiyorum. Herhangi bir bilgiye de ulaşamadım ancak yolunuzun üstündeyse görmeden dönmeyin derim J


Adresi: Luka Asatiani Caddesi No:1

Botanik Bahçesi
Batum şehir merkezinden 9 km uzaklıkta bulunan bahçe 108 hektarlık bir alanda bulunuyor. Bahçede yaklaşık 5000 tür bulunuyor ve 21 bölüme ayrılmış. Meyve bahçesi, Japon bahçesi, Akdeniz bahçesi, Meksika bahçesi gibi birçok farklı bitkinin bulunduğu alanlar mevcut. Oldukça büyük bir alan ve biz yağmurlu bir günde gittiğimiz için akülü araçla gezdik. Çok gezemesek de manzaranın ve temiz havanın az da olsa keyfini çıkarabildik J Tabi yanımızdakiler neden buradayız diye söylense de benim için keyifliydi J

Parkta geceliği 15 GEL olan bir de kamp alanı mevcut. Batum botanik bahçesinin giriş ücreti Mart 2019 tarihi itibari ile 20 GEL. İçeride akülü araçlar ile gezmek isterseniz tek yön kişi başı 5 GEL. Açık olduğu saatler 09:00-21:00. 31 numaralı otobüs ile bahçeye ulaşabilirsiniz. Taksi ile gitmek isterseniz yaklaşık 15-20 GEL tutacaktır.

Batum’da ne yenir?
İlk olarak yenmesi gereken şey kesinlikle Khachapuri (haçapuri). Peynirli bir pide olan haçapuriyi Batum’un her yerinde bulabilirsiniz. Ancak biz en güzelini “Heart of Batumi”de yedik…

Sulguni yani Gürcü peyniri de mutlaka denenmeli.. Biz birkaç çeşitten olan peynir tabağı tercih edip hepsinin tadına baktık.

Khinkali de bir mantı çeşidi. Peynirli, kıymalı, mantarlı gibi birçok çeşidi var. Biz maalesef güzel yapan bir yere rastlayamadık. Umarım siz bulup bol bol yersiniz J

Chkmeruli ise güveçte yapılan soslu bir tavuk. Sosu inanılmaz güzeldi.

Chashushuli de yine güveçte dana etiyle veya domuz etiyle yapılan bir yemek. Chakhokhbili ise aynı yemeğin tavuk ile yapılanı. Yemek istediğiniz et çeşidine göre sipariş verebilirsiniz.

Çorbaları efsane güzel kesinlikle denemelisiniz. Borş çorbası Ukrayna’daki kadar güzeldi. Kharcho (Harço) da bir Gürcü çorbası. İçerisinde genellikle dana eti olsa da domuz olup olmadığını mutlaka sorun. Çok lezzetli bir çorba ve ilk tercihinize alabilirsiniz.

Teliani Valley marka Kindzmarauli semi sweet şarap gerçekten çok güzeldi. Giderseniz denemenizi tavsiye ederim.

360 Sky Bar
Batum’un görülmesi gereken en en en en güzel yeri. Anlatacak kelime bile bulamıyorum. Sanırım en güzel dakikalarımızı burada geçirdik. Adından da anlayacağınız gibi 360° manzara izleyebileceğiniz mekan, Sheraton Hotel’in en üst katında bulunuyor. Batum standartlarına göre biraz pahalı olsa da Türkiye’ye göre oldukça ucuz diyebiliriz. Manzarasının yanı sıra mükemmel şaraplara da sahip. Bir şişe şarap yaklaşık 56 GEL tabii ki şarabın kalitesine göre fiyatlar artarak da devam ediyor. Şarabın yanı sıra mükemmel, olağanüstü bir peynir tabağı istedik ki onun da fiyatı 26 GEL.
Adresi: Rustaveli Caddesi No: 28 Telefon numarası: + 995 422 22 90 00


Heart of Batumi
Kesinlikle yemek konusunda Batum’un bir numarası diyebiliriz. Yediğimiz her şey çok güzeldi. Ev yapımı şarapları da gerçekten efsane… Çorbalar 5-6 GEL, Khachapuri 7-8 GEL, 5 kişi 135,30 GEL ödedik. Burada kesinlikle “honey cake” yemenizi öneririm.
Adresi: General Mazniashville Caddesi No:11 Telefon numarası +995 568 94 05 15

Tavaduri
İlk defa tripadvisor sayesinde bu kadar yanıldık diyebiliriz. Çok çok çok kötü. Yediğimiz khankaliler yüzünden bütün gün midemiz ağrıdı. Hayatımızda içtiğimiz en kötü kahveyi de burada içtiğimizi söyleyebilirim. Ancak “haşlama” dedikleri çorbaları inanılmaz güzeldi. Sadece çorba içip başka bir şey yemeden çıkabilirsiniz J çok güzel olmasa da tıka basa yedik ve toplamda 5 kişi 158.4 GEL ödedik.

Adresi: Lermontova Caddesi 36/38 (Pushkina Caddesi ile kesiştiği yerde) Telefon numarası: +995 593 31 36 11

Cafe Europe
Europe Meydanı'nda hemen karşınıza çıkacak olan kafe, dinlenmek için güzel bir mola alanı. Türk kahvesi 2 GEL, çay 1.5 GEL. Çok güzel de tatlıları vardı. Özellikle “chocolate trio” hem çok hafif hem çok lezzetliydi. Fiyatı 12 GEL’di.

Gelelim casinolaraaa…
Biz daha önce hiç casinoya gitmemiştik. Arkadaş kurbanı olduk resmen J Batum’un da casinoları çok meşhurmuş. İlk akşamdan başladık hemen.. Şunu söylemem gerekir ki tüm Karadeniz orada. Casinolarda çalışanlar benden iyi Türkçe konuşuyorlar. Bizim gittiğimiz casinolarda girişler ücretsizdi. Kayıt yaptırdıktan sonra verilen kartlara para yüklemeniz gerekiyor. Nakit veya kredi kartı ile yükleme yapabiliyorsunuz. İçeride yiyecek ve içecekler oynadığınız sürece ücretsiz. Biz ilk defa oynadığımız için sadece makinelerde oynadık. Çok kazandığımız zaman da oldu ama toplamda kaybettik tabiî ki J Kaybetmenin de iyi yanı var o da taksiyi casinonun ödüyor olması J

Biraz da elit ve lüks bir casino isterseniz tercihiniz “Eclipse Casino” olmalıdır. Minimum oynama tutarı daha yüksek olduğu için burada çok fazla kalabalığa rastlamadık. Casino, “Metro City” alışveriş merkezinin hemen yanında. Adresi: 1 Lech & Maria Kaczynski Telefon numarası: +995 557 110 000 

Diğer bir seçenek ise “Casino Iveria”. Popüler olmasından dolayı çok kalabalık, özellikle haftasonu oturacak yer bulmak bile oldukça zor. Dans şovları, çekilişler vs. de burayı daha çekici hale getirmiş. İçeridekilerin tamamı Türk’tü JJJ Adresi: Ninoshvili Caddesi No:1 – Radisson Blue Hotel (Miracle Park yanı). 1, 10, 15 numaralı otobüslerle de buraya ulaşabilirsiniz.





Biz casino kültürünü burada öğrendiğimiz için her şeye şaşırdık tabi ama en çok şaşırdığımız şey garsonların öpücük ile çağırılıyor olmasıydı. Benim feminist tarafım ağır bastı sinirlendim ama kızlar da kendi aralarında birbirlerini bu şekilde çağırıyorlardı. 4 günde alıştık biz de tabi J
Hırs yapmasaydım çok iyi para kazanmıştım ama kazandığım her şeyi son gün kaybettim :) 




Sizlere de bol eğlenceli tatiller :) 

Yorumlar

  1. İnanılmaz faydalı bir blog. Gezilecek yerlerin hepsi az çok bildiğimiz ve medyadan gördüğümüz yerler. Başka gezilecek yer yok zaten çok küçük bir yer Batum. Ancak bu yerlerin tarihini ve ayrıntılarını araştırmak istedim ve googleda bu bloga rastladım. Merak ettiğim her şeyi içeriyordu. Çok teşekkür ederim aydınlattığınız için

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba yorumunuz için çok teşekkürler :) Umarım faydalı olur sizlere ve diğer şehirler için de rehber olabiliriz. İyi tatiller...

      Sil

Yorum Gönder

en güzel anlardan...

en güzel anlardan...