Ana içeriğe atla

BUDAPEŞTE (MACARİSTAN) GEZİ NOTLARI


            BUDAPEŞTE (MACARİSTAN) GEZİ NOTLARI

Macaristan çok güzel dediler, en güzel gece ışıklandırılan şehir dediler, kızları çok güzel dediler e tabi bunu duyunca Serhat kalk gidelim dedi Budapeşte’ye J Zamanında büyük büyük dedelerimiz gelmiş de biz neden gitmeyelim dedik J
Gece tekne turu-Parlamento binası

Budapeşte, Macaristan’ın başkenti olup, yaklaşık 1,8 milyon nüfusa sahiptir. Tuna’nın iki yakasında yer alıyor. Berlin’den sonra Orta Avrupa’nın en büyük ikinci şehridir. Bir zamanlar Osmanlı toprağı olsa da çok fazla etkisini göremedim açıkçası. Daha çok Avusturya-Macaristan İmparatorluğu döneminin etkileri hissediliyor.

Yine bir Orta Avrupa ülkesi yine bir para sorunu J Efendim Macarlar “Forint” kullanıyorlar. Forint için  HUF ve Ft kullanılıyor. Para çevirmek zor olsa da (Euro olmamasından sanırım) Viyana kadar pahalı olmaması insanın içini rahatlatıyor. Yaklaşık 100 HUF 1,45 TL’ye denk geliyor. Maalesef birçok ülkede olduğu gibi Macaristan’da da TL’den değil euro veya dolar üzerinden kur değişimi yapabilirsiniz. Döviz bürolarında mutlaka alış ve satış rakamlarına dikkatli bakmanızı öneririm aynı zamanda komisyon almayan döviz bürolarından değişim yapmanız sizin için daha karlı olacaktır. Aldığınız paraları mutlaka kontrol etmeniz gerekiyor. Prag’da olduğu gibi dolandırıcılık çok yaygın. Kesinlikle sokaklarda size teklif yapan insanlardan para alıp vermeyin.

Her yerde okuyacağınız üzere Budapeşte iki bölümden oluşuyor, Buda ve Peşte.. desem de İNANMAYIN! Üç bölümden oluşuyor. Buda, Peşte ve Obuda.

Gece tekne turu-Buda Kalesi
Ulaşım için Budapeşte’de rahatlıkla metro kullanabilirsiniz. Turistik merkezlerin durakları oldukça yakın ve sorarsanız herkes yardımcı olacaktır. Yine de gitmeden bir harita indirip not almak vakit kaybının önüne geçecektir. Seyahatiniz boyunca kullanabileceğiniz günlük sınırsız kartlar sizlere çok yardımcı olacaktır. Biz 24 saatlik karta 1650 HUF ödemiştik. Tüm biletlerin fiyatlarına buradan ulaşabilirsiniz. Eğer zamanınız fazlaysa ve müze girişlerinde de kullanacaksanız Budapest Card çok ekonomik olacaktır.

Şehri turlamak için birçok seçenek bulunuyor. Bunlardan biri saatlik rehberli şehir turlarıdır. 4 saatlik İngilizce turlar 10.00 ve 14:30 da başlıyor. Bazı acenteler otelden ücretsiz ulaşım da sağlıyor. Bu turların ortalama fiyatı 8500 HUF. Bu turlarla kombine olarak akşam tekne turu organize edilmesini isterseniz ortalama 12000-13000 HUF gibi bir fiyat ödemeniz gerekiyor.

Şehri turlamak için neredeyse tüm şehirlerde bulunan hop on-hop off turları da tercih edilebilir. Türkçe dil seçeneği ile de hizmet veriyorlar. Birçok tur seçeneği bulunuyor. Standart tur (uzun tur+2 bot bileti+48 saatlik booklet) 6500 Ft. Hem otobüs ile tur hem akşam yemeği hem de bot turu 19900 Ft. Tur planınıza göre istediğiniz şekilde ayarlayabilirsiniz.
Havaalanından merkeze ulaşmak maalesef birkaç aktarma gerektiriyor. 200E numaralı otobüs ile “Köbanya-Kispest” durağına gelebilir buradan da merkeze metro ile gidebilirsiniz. Tüm metro ve otobüs hatlarının saatleri için buradan bilgi alabilirsiniz. Gece saatlerinden havaalanına indiyseniz 900 numaralı otobüsü kullanabilir veya yaklaşık 25€ karşılığında taksi kullanabilirsiniz.
Buda Kalesi-Balıkçı Tabyası

Konaklama için tercihimiz Ibis Hotel Budapest Aero oldu. Metro durağına ve Europark alışveriş merkezine yürüme mesafesinde bulunuyor. Booking üzerinden rezervasyon yaptırabileceğiniz gibi kendi internet sitesi üzerinden de rezervasyon yaptırabilirsiniz. İnternet sitesine buradan ulaşabilirsiniz. 3 yıldızlı oteller zinciri olan Ibis beklentinizin üstünde bir hizmet sunuyor. Dünya’nın her yerinde rahatlıkla tercih edebilirsiniz. Budapeşte oteli M3 metro hattında “Hatar Ut” durağının hemen çıkışında bulunuyor. 99 numaralı otobüs ile de yine “Hatar Ut” durağında inerek ulaşabilirsiniz. Küçük de olsa bir alışveriş merkezinin yakınında olması ihtiyaçlarınızı karşılamanız açısından avantajlı olacaktır.

Budapeşte’de suyun fiyatı ortalama 100 HUF, Mc Donald’s menü fiyatı ise yaklaşık 1500 HUF.

Gezilecek yerler:
Kahramanlar Meydanı:
Budapeşte’de görülmesi gereken yerlerin başında geliyor Kahramanlar meydanı yanı Hösök Tere. Metro ile de kolaylıkla ulaşabilirsiniz. İneceğiniz metro durağının adı da Hösök Tere. Meydanın ortasında Binyıl anıtında 36 metrelik elinde altın çifte haç bulunan Cebrail heykeli ve onu çevreleyen Macar Prens ve savaşçılarının bronz heykelleri bulunuyor. 


Macaristan’ın bin yıllık tarihini simgeliyor. Meydan Budapeşte’nin ünlü Andrassy caddesinin sonunda yer alıyor. Güzel sanatlar müzesi(Szépművészeti Múzeum) de meydana oldukça yakın. Eğer vaktiniz var ise meydana gelmişken müzeyi de gezebilirsiniz.



Andrassy Caddesi:
Budapeşte’nin en meşhur ve en önemli caddesidir Andrassy Ut. Unesco tarafından korunmaya alınmıştır. Dünya’nın en meşhur markalarını da barındıran caddede Opera Binası da yer alıyor. Yürümeyi sevenler için oldukça keyifli bir caddedir. Kahramanlar Meydanı’na kadar keyifle yürüyebilirsiniz. M1 numaralı metronun “Bajcy-Zsilinszky Ut” durağında inerek ulaşabilirsiniz.

Opera Binası:
Birçok Avrupa ülkesinde olduğu gibi olağanüstü bir opera binasına sahip Budapeşte…Dünya’nın sayılı opera binalarından biri aynı zamanda. Her gün 14:00, 15.00, 16:00 saatleri arasında mini konserlerle turlar oluyor. Maalesef Türkçe seçeneği yok ancak İngilizce bilenler kaçırmamalı derim. Tüm programlara ve tur programlarına buradan ulaşabilirsiniz. Turların ücretleri ortalama 2500 HUF. Adrassy caddesinde bulunan opera binasına M1 metro hattının “Opera” durağında inerek ulaşabilirsiniz.

Buda Kalesi:
Budapeşte’ye gelmişken Buda kalesine gitmeden olmaz. Gerçekten o kadar mükemmel bir yer ki nereye bakacağınızı şaşırıyorsunuz. Avrupa’nın birçok yerinde mimari gerçekten etkileyici olsa da bazı yapılar unutulmazlar arasına giriyor ki Buda Kalesi de onlardan biri. Viyana ve Prag’dan sonra beklentimiz birazcık da olsa düşüktü tabiî ki J Osmanlı döneminde çok fazla hasar görse de zamanla onarılmasıyla mükemmel görünüşüne tekrar kavuşmuş.


Çok keyif alacağınız bir bölge. Sadece bir kale içi değil de sanki Orta Çağ'da geziyormuşsunuz gibi hissettiriyor. Turist olarak değil de sanki zaman tüneline girmiş biri gibi geziyorsunuz her noktasını. Bizim çok vaktimiz olmadığı için her yere giremedik. Yarım günden fazlasını ayırmanız gerekebiliyor. Kale sınırları içerisinde Aziz Matthias Kilisesi de bulunuyor. Bu kilise Budapeşte'nin en önemli kilisesi ve yapılarından biridir. 700 yıllık bir tarihi var ve birçok önemli olaya ev sahipliği yapmış. 150 yıl Osmanlı döneminde cami olarak hizmet vermiş. Kilise hafta içi 09:00-17:00, cumartesi 09:00-13:00, pazar 13:00-17:00 saatleri arasında açık ve giriş ücreti 1500 HUF.

Saint Matthias Kilisesi

Kilisenin yanı sıra Kutsal Trinity Heykeli de bulunuyor. Avrupa'yı uzun bir süre etkisi altına alan kara veba salgını sebebiyle dikilen heykellerden biridir. Genellikle Avrupa'da bulunan veba anıtları siyahtır. Nadir bulunan beyaz veba anıtlarından biridir aynı zamanda...



Vakti olanlar için kale içerisinde birçok müze, birçok kilise ve birçok görülmesi gereken anıt, heykel bulunuyor. Buda Kalesi ile ilgili tüm bilgilere, tüm giriş saatleri ve ücretlerine buradan ulaşabilirsiniz.
Füniküler (Budavari Siklo) veya 16 numaralı otobüs ile ulaşabilirsiniz. Genel olarak gezmek ücretsiz olsa da bazı bölümleri ücrete tabi.
Füniküler girişi
Balıkçı Tabyası:
Balıkçı Tabyası (Halászbástya) Buda Kalesi sınırları içinde bulunuyor. Budapeşte’ye hakim olan mimarı yapının oldukça dışında bir yapıya sahip. Daha yuvarlak hatlara sahip sanki Disney Şatosu gibi J Manzarası mükemmel bu nedenle hem çok fazla turist çekiyor hem de çok fazla düğün ve organizasyon oluyor.


Parlamento Binası-Orszaghaz:
Parlamento binası olduğuna inanmak için birkaç şahide ihtiyacınız olabilir. Ne siz tam anlamıyla gözlerinize inanabiliyorsunuz ne de herhangi bir fotoğraf makinesinin bu güzelliği algılayabileceğine inanıyorsunuz. Her santimetresini hayranlıkla inceleyeceğiniz, yanını, sağını solunu, arkasını, önünü, her yerini görmek, fotoğraf çekmek isteyeceğiniz Budapeşte’nin en muhteşem yapısı. Sırf bu binayı ışıklandırılmış haliyle görebilmek için tekne turuna katıldık ki sizlere de şiddetle tavsiye ederim. Dünya’nın en büyük üçüncü parlamento binasıdır. Neredeyse saat başı tur bulunuyor. İnternet sitesi için tık tık :) Tüm bilgilere buradan ulaşabilir, gideceğiniz tarihteki tur saatine göre gününüzü planlayabilirsiniz. Aralık 2017 tarihi itibariyle tur ücreti 5400-6000 HUF. M2 numaralı metroya binip “Kossuth Ter” durağında inerek veya 2 numaralı tramway ile yine “Kossuth Ter” durağında inerek ulaşabilirsiniz.


Parlamento binasının çevresinde birçok görülmesi gereken heykel de bulunuyor. Intercontinental Otel önündeki ressam, Merkür Otel önünde prens heykelciği,  Pal sokağındaki çocuklar heykelidir.


Nehir Kenarındaki Ayakkabılar:
Tuna nehri kıyısında, zamanında katliamdan kaçan Yahudilere ait olan ayakkabıları temsilen yapılmış olan ayakkabılar yine tarihi unutturmamak adına yapılmış. Ayakkabıları gördüğünüz anda ister istemez gözünüzün önünde burada ayakkabılarını bırakıp kaçmak için kendini nehre atan insanlar geliyor. Yine acı bir anı olsa da bunu ölümsüzleştirmek, herkese anlatmak çok güzel bir düşünce olmuş. Parlamento binasına oldukça yakın. Parlamento binasından sonra nehir boyunca yürüdüğünüzde ayakkabıları kolaylıkla görebilirsiniz.


Széchenyi Chain Köprüsü:
Budapeşte’nin en meşhur yeridir. Tuna’nın iki yakasını bir araya getiren olağanüstü güzellikteki köprü hem gündüz hem gece görülmeli. Meşhur aslan heykellerinin koruduğuna inanılan köprünün mühendisi William Tierney Clark’tır. Ünlü mühendis zincir köprünün kusursuz olduğunu ve birinin hata bulması durumunda köprüden Tuna nehrine atlayacağını iddia etmiş. Küçük bir kız çocuğunun aslanlarının dillerinin olmadığını fark etmesi üzerine köprüden atlamış ancak köprü yüksek olmadığı için ölmemiştir J


 Chain Köprüsünün hemen bitiminde bulunan füniküler ile şehri tepeden izleme şansını elde edebilirsiniz. Her gün 07:30-22:00 saatleri arasında 5-10 dakikalık periyotlarla hizmet veriyor. Çıkış-iniş ücreti Temmuz 2016 itibariyle 1800 HUF. M1 numaralı metro hattının “Vörösmarty Ter” durağına yürüme mesafesinde bulunuyor.


Tekne Turu:
Budapeşte’nin gecesi kesinlikle gündüzünden daha güzelken bu güzelliği Tuna nehrinden izleyelim dedik ve gece turlarından birini satın aldık. Turistlere yönelik olmasından dolayı biz yemekli tur tercih etmedik. Daha lezzetli yemekler yiyip sadece şampanya ile manzaranın tadını çıkaralım istedik. Sadece içecekli tur için Temmuz 2016’da 4700 HUF ödedik. Eğer yemekli tur isterseniz yaklaşık 15000 HUF gözden çıkarmanız gerekiyor. Bu fiyatlar tur acentelerine göre değişmekte. Bu nedenle mutlaka birkaç tur ile görüşüp biletlerinizi sonrasında almanızı tavsiye ederim. Budapeşte’deki tüm biletlere ulaşabileceğiniz gibi tekne turu biletlerine de www.ticket.info.hu adresinden ulaşabilirsiniz.


Szchenyi Kaplıcaları:
Budapeşte denilince ilk akla gelen yerlerden biridir kaplıcalar. Avrupa’nın en büyük kaplıca ve hamamları Szchenyi Kaplıcalarıdır. Açık havada birçok havuz ve kaplıca bulunuyor. İçeri giriş için birçok seçenek bulunuyor. Vaktiniz varsa mutlaka değerlendirmelisiniz. Tüm detaylara ulaşmak için tıklayınız :) 2017’de kabinli giriş fiyatı yaklaşık 5500 HUF.Her gün 09:00-18:00 saatleri arasında hizmet veriyor. Sarı metro hattı-M1 metrosunda Szechenyi Fürdo durağında inerek veya 47-49 numaralı tramwayları ile Gellert ter durağında inerek kaplıcalara ulaşabilirsiniz. Biletler için www.ticket.info.hu adresini kullanabilirsiniz.


Vajdahunyad Kalesi:
Bence Budapeşte’nin en güzel yerlerinden biri. Turist haritalarında veya gezi notlarında çok fazla bahsedildiğini görmedim ancak kesinlikle programınıza almanızı tavsiye ederim.


Szchenyi Kaplıcalarına da oldukça yakın. Buraya da M1 metrosunda “Szechenyi Fürdo” durağında inerek ulaşabilirsiniz. Masal gibi görünen kaleler sanki başka bir dünyadaymışsınız gibi hissettiriyor. Romanya’da bulunan Hunyadi Kalesinin kopyası olarak yapılmış ve tarım müzesini de barındırıyor. 


Burası da tıpkı Kahramanlar Meydanı gibi Macaristan’ın 1000. Yılında yapılmış. Gezmeye doyamayacağınız bir doğaya sahip. Aynı zamanda Anonymus adında Macar kralı Bela’nın görevlendirdiği kişinin heykeli yani Adsızlar Heykeli bulunuyor. 


Heykelin elindeki kaleme dokunursanız Budapeşte’ye tekrar geliyormuşsunuz J Heykelin yanı sıra kalenin içerisinde bulunan kilise de gerçekten görülmeye değer.


New York Cafe:
Nasıl anlatsam ne desem bilemediğim bir yer gerçekten. Galiba bulunduğum en ihtişamlı en altın renkli mekandı J Turist olarak girince biraz garip hissetmedik değil. Sanki çok şık gelmeniz gerekiyormuş gibi bir izlenim oluşturuyor J Dünyaca ünlü olmasına şaşırmadan ve sıra olmamasına sevinerek hemen oturuyoruz masamıza. Birer tatlı ve kahve sipariş ediyoruz. Hızlı bir şekilde siparişlerimiz geliyor. Viyana’daki tatlılar mı yoksa buradaki tatlılar mı daha güzel diye tartışırken bu harika lezzetlerin sonuna geliyoruz J 10350 Ft ödüyoruz. Budapeşte standartlarının biraz üstünde olsa da mekan ve lezzet neden sorusunun cevabını hemen veriyor. :) M2 numaralı metronun “Blaha Lujza Ter” durağında inerek ulaşabilirsiniz.


St. Stephan Katedrali:
Budapeşte’nin en büyük kilisesidir. Aynı zamanda şehrin simgelerinden biridir. 1800’lerde tamamlanan yapı sizi hemen kendisine çekecektir. Katedralin diğer bir önemli özelliği ise Aziz Istvan’ın sağ elinin burada bulunması. Tesadüfen görüş saatine denk gelmiş ve görebilmiştik. 


Bazilikayı gezmek 1600 HUF ekstra olarak kubbesini görmek isteyenler için kubbe girişi 1200 HUF. M1 numaralı metronun “Bajcy-Zsilinszky Ut” durağında inerek ulaşabilirsiniz.


Bazilikanın bulunduğu sokakta Budapeşte'nin meşhur şişman polis heykeli de bulunuyor. Görür görmez göbeğindeki renk değişimini görebilirsiniz. İnanışa göre polisin göbeğine dokunarak dilek dilerseniz dileğiniz gerçek olurmuş.


Gallert Tepesi:
Şehrin neredeyse her noktasından görünen tepede ilk gözünüze çarpan Özgürlük Heykeli olacaktır. Tabi birçok önemli yerin olduğu gibi Gallert Tepesinin de bir sürü hikayesi var. En çok bilinenin Hristiyanlığı kabul etmek istemeyen Macarların Psikopos Gallert’i buradan varille yuvarlaması ve Hristiyanlığı kabul ettikten sonra özür dilemek için tepeye Gallert Tepesi adını vermesidir.  Şu anda Aşıklar Tepesi olarak da biliniyor. Mükemmel bir Budapeşte manzarasına sahip.

Vaci Utca Caddesi:
Alışveriş caddesi olarak da bilinen caddedir. Özellikle turistik ürünler almayı sevenler için güzel bir seçenek olacaktır. M1 metrosunun “Vörösmarty Ter” durağında inerek ulaşabilirsiniz. Budapeşte’nin en ünlü kafelerinden biri olan Gerbeaud Cafe de bu cadde üzerinde bulunuyor. Vaktimiz olmadığı için biz gidemedik ancak vakti olanlar için kesinlikle gidilmesi gereken yerlerden biri diyebiliriz.


Budapeşte’ye kadar gelmişken Prag ve Viyana’ya da gitmeden olmaz tabiî ki. Prag gezi notları için tık tık :) Viyana gezi notları için tık tık tık :) 

Şimdiden iyi tatiller 👍



Yorumlar

en güzel anlardan...

en güzel anlardan...